ΤΟΠΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τα τοπία κάθε τόπου όπως τα αντιλαμβάνονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες -τα οπτικά χαρακτηριστικά και ο χαρακτήρας τους- είναι αποτέλεσμα της επενέργειας φυσικών και πολιτιστικών (ανθρώπινων) παραγόντων.

«Το τοπίο είναι η προβολή της ψυχής κάθε λαού πάνω στην ύλη»

έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης στα «Δημόσια και Ιδιωτικά».

Ο πολιτισμός είναι λοιπόν το επίκεντρο στη διαμόρφωση του χώρου και του τοπίου και συνεπώς όλα τα τοπία είναι πολιτιστικά.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του λαϊκού πολιτισμού πριν την έλευση και κυριαρχία της βιομηχανικής εποχής, το φυσικό και δομημένο τοπίο της χώρας, κυρίως στα νησιά και στα μη αστικά κέντρα αφορούσε κυρίως στην παραγωγή και επεξεργασία των τροφών.

Οι ανεμόμυλοι κι οι νερόμυλοι, οι περιστερώνες , τα πατητήρια και οι ληνοί, οι κάναβες και τα οινοποιεία, τα λιοτρίβια, αλλά και οι κατασκευές που χρησιμοποιούνταν για μεταφορά τροφίμων, όπως τα καΐκια, τα βαρέλια, τα πυθάρια ή τα καλάθια, είναι τμήματα του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας.

Οι αμπελώνες της Σαντορίνης, της Νεμέας ή της Νάουσας, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, ο ελαιώνας της Άμφισσας και τα φακοχώραφα της Εγκλουβής στη Λευκάδα, τα φασολοχώραφα στις Πρέσπες, τα αρχοντικά με τους προστατευμένους τους κήπους εσπεριδοειδών του Κάμπου στη Χίο είναι κάποια δείγματα χαρακτηριστικών τοπίων που φέρνουν τη σφραγίδα των καλλιεργειών τους.

Τα αρχαιολογικά ή λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας με την πληθώρα των κεραμικών σκευών, τα εξειδικευμένα Μουσεία Ελιάς του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σπάρτη και στη Λέσβο, ή αρκετά μουσεία σε οινοποιεία, όπως του Κουτσογιαννόπουλου στη Σαντορίνη, του Μπουτάρη ή του Γεροβασιλείου στη Μακεδονία, στη είναι χώροι όπου ο επισκέπτης σχηματίζει μια καθαρή εικόνα της ιστορίας του λαδιού και του κρασιού.

Όλα αυτά τα αξιοθέατα (τοπικές γιορτές, τοπία, κτίσματα, μουσεία) θα συμπεριληφθούν στο γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο κάθε περιοχής και θα ολοκληρώσουν την εικόνα της γαστρονομίας της.

Επιλέξτε από το μενού μία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση αξιοθέατων από όλη την Ελλάδα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!