ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Αρχικά το μαγέρικο που σερβίριζε τους μεροκαματιάρηδες, τους υπαλλήλους, τους ταξιδιώτες και εκείνους που έπρεπε να φάνε μακρυά από το σπίτι τους, εξελίχθηκε σε λαϊκή ταβέρνα, χασαποταβέρνα, ψαροταβέρνα, ή οικογενειακή ταβέρνα όπου οι οικογένειες ή οι παρέες θα διασκέδαζαν τις γιορτές και τις σχόλες.

Στο διάβα του χρόνου, με την ανάπτυξη του τουρισμού, στις λαϊκές ταβέρνες οι ξένοι περιηγητές γνώρισαν τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, την ρετσίνα και τον τρόπο της ελληνικής διασκέδασης.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της λαϊκής ταβέρνας είναι η απόλαυση της διαδικασίας του φαγητού. Σαν απόηχος μιας παλιάς κοινοκτημοσύνης, ο κόσμος τρώει ως παρέα και μοιράζεται τα φαγητά του. Πολλά πιάτα παραγγέλνονται για να μπουν στο κέντρο του τραπεζιού, έτσι ώστε ο καθείς είτε με το πηρούνι ή ακόμα και με το χέρι να παίρνει μπουκιές κατά βούληση, κάτι αδιανόητο για τη δυτική κουλτούρα. Ποτήρια με κρασί τσουγκρίζονται, ευχές ανταλάσσονται, μαχαιροπήρουνα διασταυρώνονται πάνω από τις πιατέλες, όπως και οι ματιές των συνδαιτημόνων, ενώ στο ελαιόλαδο της σαλάτας και στις σάλτσες των φαγητών οι ναυμαχίες της παπάρας κορυφώνονται.

Η διασκέδαση σήμερα στα ιστορικά ταβερνάκια αλλά και στις νεοπαραδοσιακές ταβέρνες, στα ουζάδικα, τα μεζεδοπωλεία, τα μαγέρικα της γειτονιάς, θυμίζει τη λαϊκή διασκέδαση στην παλιά της μορφή όπου το φαγητό, η συζήτηση, τα καλαμπούρια, το τραγούδι, το γλέντι, το ξεφάντωμα και ο χορός αποτελούσαν μια αδιάσπαστη ενότητα.

Ένα απο τα χαρακτηριστικά της λαϊκής ταβέρνας κυρίως της επαρχίας είναι οτι προσφέρονται τοπικά προϊόντα πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τα μποστάνια του ίδιου του ταβερνιάρη.

Επιλέξτε από το μενού ταβέρνες από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση ταβερνών από όλη την Ελλάδα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!