ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα χαρακτηριστικά προϊόντα των περιοχών της Ελλάδας που προέρχονται από όλο το φάσμα των ειδών διατροφής.

Προϊόντα φορτωμένα με ισχυρή ιστορική και συμβολική αξία, συνυφασμένα με την πολιτισμική ιστορία κάθε τόπου, συνιστούν τη διατροφική του ταυτότητα, δημιουργούν τις τοπικές κουζίνες και αποτυπώνουν τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Κάποια απ’ αυτά, έχουν ταυτιστεί με τη ζωή του Έλληνα τόσο στο παρόν όσο στο κοντινό παρελθόν, αλλά και στο απώτερο, που φτάνει μέχρι την ελληνική Μυθολογία. (Η ελιά με προστάτιδα την θεά Αθηνά, ο οίνος τον Διόνυσο και το στάρι τη θεά Δήμητρα). Η ιστορική διάστασή τους, πιστοποιείται τόσο από υλικό των γεύσεων και συνταγών που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας, αλλά και από τη συμμετοχή τους μέσα στους αιώνες σε γαστρονομικές τελετουργίες και λατρευτικά έθιμα του γεωργικού και του ποιμενικού βίου.

Άλλα πάλι τρόφιμα κουβαλούν στην πλάτη τους μεγαλειώδεις ιστορίες, όπως η σταφίδα Κορινθίας, που τον 19ο αιώνα καταλάμβανε σπουδαίο ρόλο στην ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας το 70% των ελληνικών εξαγωγών και έναν τεράστιο πλούτο στις περιοχές καλλιέργειάς της και εμπορίας της, ενώ άλλα, όπως η ελιά, το αμπέλι, η καστανιά, η ροδακινιά, η κάπαρη ή το φραγκόσυκο, είναι φυτά της ελληνικής γης που χαρακτηρίζουν τοπία ολόκληρων περιοχών.

Πολλά επιλεγμένα προϊόντα ανήκουν στις κατηγορίες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και έχουν ταυτιστεί με τον διατροφικό και γαστρονομικό πολιτισμό συγκεκριμένων τόπων και περιοχών. Έτσι, οι τόποι συνδέουν το όνομά τους με τα προϊόντα αυτά και ταυτόχρονα, γίνονται αναγνωρίσιμοι από τη φήμη των προϊόντων αυτών (όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, το κουμκουάτ Κέρκυρας, το φιρίκι Πηλίου, το φιστίκι Αιγίνης, τα μήλα Ζαγοράς, τα σύκα Κύμης, η γραβιέρα Νάξου, το μαντολάτο Ζακύνθου, ο χαλβάς Φαρσάλων, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά: οι αγκινάρες Κώμης Τήνου, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, οι κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης).

Το κάθε τρόφιμο παρουσιάζεται στον τόπο του με την αντίστοιχη τοποποικιλία του, ενώ σε άλλο κεφάλαιο εκτίθενται οι σημαντικότεροι παραγωγοί τους.

Επιλέξτε από το μενού μία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση των προϊόντων όλης της Ελλάδας.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!