ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ένας άνεμος δημιουργικής ανανέωσης πνέει πάνω από την ελληνική κουζίνα και προέρχεται κυρίως από την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.

Η συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν, του παγκόσμιου με το τοπικό, της παράδοσης με τη νεωτερικότητα έχει δημιουργήσει νέες πραγματικότητες τόσο στο χώρο της τέχνης και της κοινωνικής ζωής, όσο και της γαστρονομίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παντού, ως αντιστάθμισμα της ραγδαίας παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής ομοιογενοποίησης, παρατηρείται μια έντονη στροφή προς τη διερεύνηση και την επανερμηνεία του κόσμου της παράδοσης και των τοπικών πολιτισμών, δημιουργώντας νέα συστήματα αξιών και πολιτισμικές ταυτότητες.

«Όσο πιο τοπικό, τόσο πιο οικουμενικό» είναι το χαρακτηριστικό σύνθημα που ορθώνει το ανάστημα της τοπικότητας και την επανατοποθετεί στην οικουμενική της διάσταση. Και βέβαια αυτό που ισχύει στα πολιτιστικά φαινόμενα ισχύει και στη γαστρονομία.

Γιατί τελικά οι κουζίνες που απέκτησαν διεθνή φήμη είναι αυτές που πίστεψαν στη μοναδικότητά τους, που κατόρθωσαν να επιβάλουν τις αυθεντικές τοπικές μαγειρικές τους, μαζί με τις – απαραίτητες στο χρόνο και τις συνθήκες – μικρές προσαρμογές.

Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουμε τα εστιατόρια που, στηριζόμενα στις προσπάθειες των Ελλήνων σεφ, πατώντας στέρεα στα υλικά και τις συνταγές του τόπου τους, επιχειρούν να ανανεώσουν τις τοπικές κουζίνες.

Επιλέξτε από το μενού μία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση εστιατορίων από όλη την Ελλάδα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!