ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η οδός Ευριπίδου και η Βαρβάκειος Αγορά στην Αθήνα, οι Αγορές Μοντιάνο και Καπάνι στην Θεσσαλονίκη, η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι χαρακτηριστικά δείγματα αγορών. Οι κεντρικές αυτές αγορές που στεγάστηκαν κυρίως σε πανέμορφα μεταλλικά κτίρια του 19ου ή των αρχών 20ού αιώνα, μπορεί να μην παίζουν πια τον καίριο ρόλο – γιατί τα σημερινά σουπερμάρκετ και τα καταστήματα που έχουν ανοίξει σ’ όλες τις γειτονιές λειτουργούν άκρως ανταγωνιστικά – αλλά εδώ μπορείς να βρεις ακόμα τις φθηνότερες τιμές, σίγουρα φρέσκα και ιδιαίτερα τρόφιμα και κυρίως την ατμόσφαιρα της αγοράς. Η ευωδία του φρέσκου καφέ και των μπαχαρικών, οι φωνές των εμπόρων που διαλαλούν τα εμπορεύματά τους, κάποιες μυρωδιές από το ψήσιμο μεζέδων, το ανακάτεμα του κόσμου, η γενικότερη αταξία και η αίσθηση ότι όλα κουβεντιάζονται και όλα παζαρεύονται, αποπνέουν έναν ανατολίτικο αέρα παζαριού, το θέατρο της καθημερινότητας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και τα πράγματα.

Και βέβαια στις περισσότερες αγορές θα ξετρυπώσει κανείς τα κρυμμένα καφενεδάκια, στέκια μεζέδων ή γρήγορου φαγητού που εξυπηρετούν κυρίως τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν.

Στις περισσότερες πόλεις ή χωριά αξίζει κανείς να βρει – στο ιστορικό κέντρο συνήθως – την αντίστοιχη κεντρική αγορά ή κεντρικό δρόμο (όπως π.χ ο δρόμος της Απλωταριάς στη Χίο ή η οδός Παπαβασιλείου στην Νάξο) και να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, ενώ αγορές εκπλήξεις σε αυτοσχέδιες παράγκες μπορεί να συναντήσουμε σε δρόμους του εθνικού δικτύου με προϊόντα που προέρχονται από παρακείμενα μποστάνια.

Επιλέξτε από το μενού μία από τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ή πλοηγηθείτε στην παρουσίαση των αγορών όλης της Ελλάδας.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!