ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Προϊόντα και άνθρωποι, μύθοι και ιστορία, παράδοση και λογοτεχνία, τόποι και τοπία, ήθη και έθιμα, δρώμενα και τελετουργίες, θεωρίες και επιχειρηματικότητα ξετυλίγονται μπροστά σας σε έναν πλήρη οδηγό ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

O Οδηγός για την Ελληνική Γαστρονομία είναι μία ‘ζωντανή’ ιστοσελίδα που σκοπό έχει να ενημερώσει τους επισκέπτες της για όλες τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Kαι βέβαια με τον όρο γαστρονομικό πολιτισμό – τον πολιτισμό της γαστρονομίας – δεν εννοούμε μόνο ό,τι έχει σχέση με τη γαστριμαργική απόλαυση και τους νόμους και τους κανόνες της γάστρεως (κοιλιάς), καθώς και με την τέχνη της παρασκευής και της κατανάλωσης της τροφής, αλλά και με ό,τι σχετίζεται με τη βαθιά γνώση όλων όσα αφορούν τη διατροφή του ανθρώπου.

Γιατί ενώ μέχρι μια εποχή ως γαστρονομία θεωρούσαμε τις διατροφικές συνήθειες των βασιλικών αυλών ή των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, μόλις τον 20ό αιώνα το ενδιαφέρον των ιστορικών εστιάστηκε στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης του λαού, δημιουργώντας ερωτήματα για τη διατροφή και τα τρόφιμά τους. Από την ιστορία της κουζίνας της επίδειξης και της επιτήδευσης, περάσαμε στην ιστορία της κουζίνας των απλών ανθρώπων, την ιστορία της πείνας, του προβλήματος του ανεφοδιασμού των αστικών κέντρων, των πολέμων για την απόκτηση των τροφίμων, αλλά και των καθημερινών μαχών που έδινε η ανθρωπότητα να διασφαλίσει την τροφή της.

Μ’ αυτήν την έννοια, οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μας περιλαμβάνουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και δημιουργίες, που εμπεριέχουν γνώση, φροντίδα, μεράκι, τέχνη και τεχνική και αφορούν, εκτός του μαγειρέματος, στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, τους τύπους καλλιεργειών όπως και τις τεχνικές επεξεργασίας των βρώσιμων προϊόντων, την τυροκόμιση, την αμπελουργία και τις πρακτικές γεωργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, αλλαντοποιίας, και όλα τοποθετημένα σ’ ένα πλαίσιο τελετουργικών εκδηλώσεων, ηθών, κωδικοποιημένων αντιλήψεων και αξιών (συμβολική, διατροφική, κοινωνική) που κάθε πολιτισμός δίνει σε αυτές της διαδικασίες αλλά και στην ίδια την παραγωγή των προϊόντων.

Η καταγραφή των θησαυρών της ελληνικής γαστρονομίας περιλαμβάνει την ιστορική προσέγγιση της γαστρονομίας κάθε τόπου ως και την πρόσφατη παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα με τους παραγωγούς τους, τις τοπικές αγορές και τα φεστιβάλ που γίνονται για την προβολή τους. Κατόπιν περιγράφονται τα εδέσματα και οι χώροι που προσφέρονται (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, πανηγύρια), τα ξενοδοχεία και ξενώνες που ως πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας έχουν διαμορφώσει πελατεία που κινείται στους χώρους του γαστρονομικού τουρισμού και τέλος τα αξιοθέατα (γιορτές, τοπία, χώροι και μουσεία), όπου ο περιηγητής μπορεί να ολοκληρώσει την συνολική εικόνα του γαστρονομικού τοπίου.

Όλα αυτά παρατίθενται ανά περιοχή γαστρονομικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε κάθε τόπος να παρουσιασθεί ως γαστρονομικός προορισμός με διαβατήριο τον γαστρονομικό του πολιτισμό.

Γιατί η μάχη για την επιβίωση της γαστρονομίας κάθε τόπου είναι μια μάχη του πολιτισμού της καθημερινότητας.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!