Νεροβούβαλοι Κερκίνης - Greek Gastronomy Guide
Ιαν 28 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στην Εxpotrof 2020

Η λίμνη της Κερκίνης τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκε  σ΄ έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους και οικοτουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Παρ’ όλο που η λίμνη είναι τεχvητή,  θεωρείται ως έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας ( Υγρότoπoι Ramsar) και  δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά.

Σκoπός της δημιoυργίας της λίμvης ήταv η αvάσχεση και συγκράτηση τωv πλημμυρικώv παρoχώv τoυ Στρυμόvα, η συγκράτηση τωv φερτώv υλώv και η άρδευση της πεδιάδας τωv Σερρώv.  Η λίμνη μετράει 80 χρόνιας ύπαρξης κι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα επιτυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Παράδεισος για τους φίλους του  birdwatching, την άνοιξη συγκεντρώνει πάνω από 300 είδη πουλιών με πρωταγωνιστές την νανόχηνα, βαλτόπαπια, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, πελαργούς, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες κλπ. Οι πλάβες, οι χαρακτηριστικές βάρκες, φέρουν σε άμεση επαφή τους επισκέπτες με την ήρεμη συνήθως και αβαθή λίμνη  και τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της, ανάμεσα στους καλαμιώνες.

Οικοπεριηγητής - Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες - Greek Gastronomy Guide

Ο γύρος της λίμνης, που ανάλογα την εποχή η έκτασή της κυμαίνεται από τα 8.000 έως τα 4.000 εκτάρια,  μπορεί να γίνει με άλογα μέσα από τα χωράφια και τα λιβάδια δίπλα στη λίμνη, με ποδηλασία με mountain bikes, με πεζοπορία και με ειδικά 4×4 τζιπ.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Στη λίμvη Κερκίνης βρίσκεται o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Σήμερα, οι 2000 νεροβούβαλοι ξαναζωντάνεψαν την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, που αναπτύχθηκε ως μια περιοχή υψήλου περιηγητικού ενδιαφέροντος με πολλά αξιοθέατα, ξενώνες, ταβέρνες, εκτροφείς βουβαλιών και τυποποιητές βουβαλίσιου κρέατος και φυσικά έχει πολλές προοπτικές να εξελιχθεί σ’ έναν  σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Οι κυριώτεροι τυποποιητές είναι ο Μπόρας, η φάρμα  Κερκίνης και το Χασαπάκι, που παρασκευάζουν αλλαντικά, τυποποιημένα κρέατα, καβουρμά ενώ φυσικά χρησιμοποιείται και το γάλα για διάφορες παρασκευές.

Χασαπάκι, Βουβαλίσιο Κρέας - Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στήθηκε στα μέσα της χρονιάς (2019) και με αργό αλλά σταθερό βηματισμό επιχειρεί να συγκροτήσει την συνοχή της, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Στην έκθεση  Εxpotrof  2020 την περιοχή της Κερκίνης εκπροσώπησαν οι :
Δίγκας Στυλιανός executive Chef,
Γρηγορία Φετφαζίδου Chef, Αναστάσιος Μερκούρης  Chef,
Νίκος Νίκας και Δημήτρης Θεοδωρακέλης φοιτητής οινολογίας και σπουδαστής μαγειρικής.

Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν ήταν  εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού της περιοχής, προσαρμοσμένες στο βουβάλι και στα προϊόντα του.

Βουβαλοτό : ποντίκι βουβαλίσιο κοκκινιστό μαγειρεμένο με κανέλα και γαρύφαλο
συνοδευόμενο με χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα και τυρί βουβαλίσιο

Πολίτικο : ποντίκι βουβαλίσιο σιγομαγειρεμένο με 12 γλυκά μπαχαρικά
συνοδευόμενο με βουβαλίσιο γιαούρτι και ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα

Κριθαρότο με μανιτάρια καβουρμά και λουκάνικο βουβαλίσιο

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης  των εδεσμάτων από βούβαλο έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο του βουβάλου στην ανάπτυξη της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Κερκίνης δήλωσαν:  “Tο προϊόν είναι αυτό που μας έκανε γνωστούς αλλά και μια από τις βασικές αιτίες που έρχονται οι επισκέπτες στην περιοχή μας. Επίσης είναι και αυτό το προϊόν  που συνδέει  τα άτομα που προσπαθούν να μετέχουν στην προσπάθεια να αναδείξουμε τον τόπο μας.
Είναι το δυνατό μας χαρτί , ο κοινό μας μύθος, ο οποίος αφηγείται για το πως η εκμετάλλευση ενός ζώου για την δύναμή του (τα βουβάλια έσερναν όλα τα άροτρα και όργωναν τις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας), υπό τον κίνδυνο της εξαφάνισης του, γίνεται εκμετάλλευση για το κρέας του , το γάλα του, αλλά και την ιστορία του “.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof  2020 επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

Ιαν 27 2020

H Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας στην Εxpotrof 2020

Με μια γερή αντιπροσωπεία μελών της (Δημήτρης Μάντζιος, Βασίλης Λαφάρας, Ελπίδα Λαφαρά, Φίλιππος- Έλσα Διαμάντη, Μαρία Διαμάντη, Ευαγγελία Λαφάρα, Στέλιος Γιαμαλίδης, Γιώργος Τζέπος, Πόπη Γρηγορίου, Δημήτρη Χατζάρα, Πάνος Κουρτόπουλος) η Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας “εκστράτευσε” στην έκθεση Εxpotrof 2020 και με τα φαγητά της, τα κρασιά της, τα προϊόντα της και κυρίως το κέφι της κέρδισε τις εντυπώσεις. Continue reading

Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού στην Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide
Ιαν 26 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού στην Expotrof 2020

Γαστρονομική Κοινότητα της Aμοργού παρότι είναι η πιο πρόσφατη κοινότητα που εντάχθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020 όπου συμμετείχαν συνολικά 10 αντιπροσωπίες των Κοινοτήτων. Continue reading

Ιαν 26 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου στην έκθεση Expotrof 2020

H Γαστρονομική Κοινότητα του Πηλίου παρ’ όλο που δεν έχει πάνω από τρεις μήνες δράση, κατόρθωσε μέσα στο μικρό αυτό διάστημα να συγκροτήσει μια σφικτή ομάδα μελών, που πίστεψαν στην φιλοσοφία και την προοπτική του προγράμματος και κάνοντας συναντήσεις για να σφυρηλατήσουν την ενότητά της, εξασφάλισε μια πολύ δυναμική παρουσία στην έκθεση Expotrof  2020 και ξεχώρισε στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide. Continue reading

Ιαν 25 2020

Η κουζίνα της Σκιάθου στην Εxpotrof 2020.

Πρώτη στη μάχη των παρουσιάσεων της κουζίνας  των 9 Γαστρονομικών Κοινοτήτων που συμμετείχαν στην έκθεση Expotrof 2020, η Σκιάθος δήλωσε το παρόν της και είχε την ευκαιρία    να δείξει ότι κάτι κινείται στο μαγικό αυτό νησί, που θέλει να αποβάλει την εικόνα του τυπικού τουριστικού προορισμού και να εμπλουτίσει την φαρέτρα του με νέα όπλα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να χωρέσει και ο δόλιος ο πολιτισμός, η τοπική γαστρονομία με παραδοσιακές γεύσεις Σκιάθου, κι οι εναλλακτικοί θεματικοί τουρισμοί.

Την κουζίνα της Σκιάθου και την Γαστρονομική Κοινότητα  του νησιού εκπροσώπησαν  ο Χρήστος και η αδελφή του Μαρία Καλογιάννη από την ταβέρνα Αμφιλύκη.  Αν θά ‘πρεπε κάποια ταβέρνα της Σκιάθου να βραβευτεί στους μεγάλους διαγωνισμούς με τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας αυτός θα ήταν δίχως το Αμφιλύκη. Αλλά δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον χώρο. Βέβαια ουδόλως νοιάζουν αυτά τον κυρ Χρήστο και την αδελφή του Μαρία, που καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις Σκιάθου, ό,τι πιο σκιαθίτικο υπάρχει στο νησί.

Ό,τι ζαρζαβατικό σερβίρεται στο Αμφιλύκη είναι από τα τριάντα στρέμματα κήπους με λαχανικά που διαθέτουν. Τα τσόφλια (έτσι λέγαν τα καραβιδοειδή και τους αστακούς οι Σκιαθίτες, γιατί δεν είχαν ψαχνό και δεν φτουράγαν) τα μαγειρεύαν κυρίως με λαχανικά. Εδώ ένα από τα ομορφότερα πιάτα της Αμφιλίκης είναι καραβίδες με κολοκυθάκια! Θεσπέσια ελαφριά και φινετσάτη γεύση!

Η κουζίνα της Σκιάθου είναι η κουζίνα της φτώχειας, η “κατοχική κουζίνα” όπως μας είπε και η Μαρία. Οι ψαράδες μαζεύαν τα θαλασσινά και ψάρια και τα αντάλασσαν με τα ζαρζαβατικά και τα λάδια των αγροτών. Αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν στο να φτιαχτεί μια κουζίνα με θαλασσινά και χορτά οι λαχανικά. Έτσι φτουρούσαν τα ψάρια και ταυτόχρονα νοστίμευαν τα λαχανικά. Ψάρια στιφάδο, καραβίδες με κολοκυθάκια, αστακοί με χόρτα του βουνού. Μια κουζίνα υγιεινή, κομψή, ντελικάτη. Μια κουζίνα που αξίζει να γίνει γνωστή και να διακριθεί για την ιδιαιτερότητά της.

Οι καραβίδες μαγειρεύτηκαν με χόρτα από το Κάστρο. Η διαδρομή προς το Κάστρο είναι μιά από τις ομορφότερες της Ελλάδας, με αυτοκίνητο και με πόδια, ή αν θέλεις μόνο με πόδια. Βέβαια, αν έχεις προετοιμαστεί με ένα διάβασμα κάποιων διηγημάτων των δύο μεγάλων Σκιαθιτών πεζογράφων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίνη, τότε είναι σίγουρο πως θα έχεις εφοδιαστεί με γνώση, αίσθηση και μαγεία για να αποκωδικοποιήσεις τα σημεία του τοπίου και να ανακαλύψεις τα δαιμόνιά του. Από εκεί η κυρία Μαρία μάζεψε σέσκουλα, μυρώνια, ζοχιούς και πολλά άλλα και τα πάντρεψε μαγικά  με τις καραβίδες.

Το δεύτερο πιάτο ήταν μπράσκα (πεσκανδρίτσα) στιφάδο…Μια εξίσου λαχταριστή γεύση.

Με πολύ μεγάλη χαρά πλήθος κόσμου και δημοσιγράφων δοκίμασε την κουζίνα της Σκίαθου και διάγνωσε ότι μιά νέα τοπική κουζίνα αναγεννιέται!

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες και τους τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς.

 

Ιαν 23 2020

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες σας προσκαλούν στην Expotrof 2020

Η 7η Έκθεση Εxpotrof  – The Greek Fine Food Exhibition, ανοίγει τις πύλες της από 24-26 Ιανουαρίου 2020 (10.00-20.00) στον χώρο της ΗELEXPO Aμαρουσίου, Λ.Κηφησίας 39, στην Αθήνα, φιλοξενώντας στα περίπτερα Β 166-Β 168 την πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism”. Continue reading

Γαστρονομικές Κοινότητες στην έκθεση Expotrof 2020
Ιαν 17 2020

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες στην έκθεση Expotrof 2020

Ως φίλος της γαστρονομίας και λάτρης των ελληνικών gourmet προϊόντων, έχοντας παρακολουθήσει επί έξι χρόνια όλες τις προηγούμενες εκθέσεις Expotrof και διαπιστώνοντας χρόνο με τον χρόνο την δυναμική πορεία της,  τον πλούτο των εκδηλώσεων της, αλλά και την αγάπη που της τρέφουν οι foodies, εμπιστεύτηκα τους συντελεστές της, την κλίμακά της, την φιλοσοφία της και την οργανώσή της για να κάνουμε την πρώτη επίσημη παρουσίαση για το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες στην έκθεση Expotrof 2020.

Continue reading

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!