Αλέξανδρος Κοσκινάς - ο σεμνός μάγος του King Georges

Αλέξανδρος Κοσκινάς - ο σεμνός μάγος του King Georges - Greek Gastronomy Guide
Ιούλ 23 2017

Αλέξανδρος Κοσκινάς – ο σεμνός μάγος του King Georges

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς είναι Chef de Cuisine στο Tudor Hall, ο οποίος μετά από πολύχρονη επιτυχημένη πορεία σε γνωστά ξενοδοχεία, στο King Georges ειδικεύεται σ’ αυτό που αγαπά, την Ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις. Στόχος του είναι η εκτέλεση παραδοσιακών συνταγών από διάφορα μέρη της Ελλάδος σε μια μοντέρνα παραλλαγή, όπου ο Αλέξανδρος προσπαθεί να συνδυάσει τη νοσταλγία και την αίσθηση της σπιτικής κουζίνας με την φρεσκάδα και την κομψότητα της σύγχρονης. Κερκυραίος ο ίδιος, έχει μπολιάσει το κυρίως μενού του Tudor Hall με Κερκυραϊκές γεύσεις. Σπάνια να συναντήσεις μια τέτοια γαστρονομική μαγεία με μια αφοπλιστική σεμνότητα.

(Kερκυραϊκή σκορπίνα με μυρουδικά και μπαχάρια)

 Γεννήθηκες: Γεννήθηκα στις 24 Μαρτίου το 1976 στο μαιευτήριο Έλενα, στην Αθήνα, όπου και έζησα έως 7 ετών. Έπειτα η οικογένειά μου μετακόμισε στην Κέρκυρα, που μεγάλωσα και έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της μαγειρικής.

Παιδικές αναμνήσεις: Το κύριο χαρακτηριστικό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, πέρα από τις ξέγνοιαστες στιγμές γεμάτες παιχνίδι, ήταν η εικόνα της μητέρας μου στην κουζίνα να ετοιμάζει το οικογενειακό τραπέζι και οι μυρωδιές που πλημμύριζαν το χώρο. Μυρωδιές που στιγμάτισαν τη μνήμη μου. Επίσης δεν θα ξεχάσω τις βόλτες στη λαϊκή αγορά.

Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Αρώματα και γεύσεις έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου από τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι τα γεμιστά της μητέρας μου, από κατακόκκινες τομάτες και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Ακόμη είχα αδυναμία στα μακαρόνια με κιμά όπως τα φτιάχνουν στην Κέρκυρα, με έντονο από τα μπαχαρικά που συνηθίζουν να χρησιμποποιούν.

Σπουδές: Όταν τελείωσα το Λύκειο φοίτησα στη σχολή Λογιστικής την οποία και ολοκλήρωσα , όμως δεν μου δόθηκε η ευκαιρία εργαστώ σ’αυτό το τομέα γιατί σχεδόν αμέσως διάλεξα το δρόμο της μαγειρικής και έτσι πήγα στη ΣΤΕ Κέρκυρας. Φυσικά μετά το τέλος της σχολής ακολούθησαν σεμινάρια γαστρονομίας, που προσπαθώ να παρακολουθώ μέχρι και σήμερα για να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις του χώρου μας.

Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Μετά το τέλος των σπουδών μου κλήθηκα να πραγματοποιήσω τη στρατιωτική μου θητεία και έτσι μου δόθηκε για πρώτη φορά να έρθω σε επαφή με μια επαγγελματική κουζίνα. Τότε συνειδητοποίησα ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και δημιουργικότητας.

(Γιουβαρλάκια σφυρίδας με θαλασσινά με αυγολέμονο και μάραθο)

Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Σίγουρα υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα ονόματα που θα μπορούσα να αναφέρω. Ο κάθε Σεφ έχει τη δική του τεχνική και έναν ξεχωριστό τρόπο ανάδειξης ακόμα και των πιο απλών πρώτων υλών και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα. Θα μπορούσα μέσα από αυτούς να ξεχωρίσω τον Michael Bras για το μοναδικό τρόπο που χειρίζεται τα υλικά του αλλά και τον Alain Passard.

Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Κάθε ταξίδι για εμένα αποτελεί πηγή έμπνευσης, μέσα από τα τοπία που συναντώ και τις καινούριες γεύσεις που μου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσω.

Πού εργάστηκες: Στο ξεκίνημα της καριέρας μου εργάστηκα στο Corfu Imperial, όπου πήρα τις απαραίτητες βάσεις για να συνεχίσω στο Hilton (Athens) και αργότερα στο Intercontinental στο εστιατόριο Premier. Ακολούθησαν και άλλοι σταθμοί με αποκορύφωμα το King George που εργάζομαι τα τελευταία 4 χρόνια.

Υλικά που αγαπάς: Μου αρέσει να δίνω ένταση στα πιάτα μου με μυρωδικά εποχής και μπαχαρικά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα φρέσκα λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά.Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Η φιλοσοφία μου είναι η απόδοση των παραδοσιακών συνταγών του τόπου μας με έναν τρόπο απλό και σύγχρονο, που να έχει σαν αποτέλεσμα καθαρές γεύσεις.

Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα πιάτα που έχω δημιουργήσει αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι το κουνέλι με τριαντάφυλλο που σερβίραμε στο Tudor Hall πριν από 2 χρόνια, ήταν ένας ξεχωριστός συνδυασμός και μια επιλογή όπου οι πελάτες μας ακόμη και σήμερα αναζητούν.

Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Μέσα από τις παρασκευές τις κάθε περιοχής μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα την παραγωγή προϊόντων και τα έθιμα του κάθε τόπου, όπως επίσης τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του. Γι’αυτό πιστεύω ότι η τοπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο φαγητό γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από τις γεύσεις.

Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Η Ελληνική κουζίνα εξελίσεται ολοένα και περισσότερο, κυρίως από τεχνικής άποψης και έτσι μας δίνετε η ευκαιρία να αναδείξουμε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά πιάτα, όπως είναι ο μουσακάς, τα γεμιστά και άλλα στην πιο εξελιγμένη μορφή τους από πλευρά γεύσης και εικόνας. Δεν είναι τυχαίο που αυξάνονται οι επισκέπτες στη χώρα μας κάθε χρόνο με σκοπό του ταξιδιού τους μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία.

Αλέξανδρος Κοσκινάς - ο σεμνός μάγος του King Georges - Greek Gastronomy Guide

(Κόκκορας παστιτσάδα με σπετσερικό και μακαρόνια)

Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Μέσα από την κρίση η Ελληνική γαστρονομία δοκιμάστηκε αρκετά αλλά αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε και κάποια θετικά αποτελέσματα γιατί δημιουργήθηκε η ανάγκη για εξέλιξη μέσα από τον ανταγωνισμό. Είδαμε επίσης νέους ανθρώπους με γνώσεις και νέες τεχνικές να στρέφεται στην παραγωγή νέων προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.

Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Θα ήθελα να με θεωρούν δημιουργικό αλλά και έναν μάγειρα που δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Μια αξέχαστη στιγμή: Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εμπειρία που είχα στο Παρίσι όταν επισκέφτηκα το εστιατόριο του Alain Ducasse, το Plaza Athenee και είχα την τύχη να απολαύσω τις δημιουργίες του. Ήταν μια βραδιά πηγή έμπνευσης για μένα.

Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Θα ήταν τιμή μου να έχω κάποια στιγμή την ευκαιρία να μαγειρέψω για κάποιον από τους μεγάλους Σεφ που θαυμάζω και να μπορέσω μέσα από το φαγητό να αναδείξω τον τρόπο που με έχει επηρεάσει ο κάθε ένας.

Όνειρα ζωής: Αποτελεί όνειρο αλλά κα στόχο ζωής για εμένα να μπορέσω να ταξιδέψω στο κόσμο και να γνωρίσω νέες κουλτούρες και γεύσεις.

Αποχαιρετισμός: Εύχομαι οι νέες γενιές μαγείρων να αγαπήσουν την τέχνη της μαγειρικής και να μην την βλέπουν απλά ως επάγγελμα.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!