H Γαστρονομική Κοινότητα της Νεμέας στην Expotrof 2020

Feb 02 2020

H Γαστρονομική Κοινότητα της Νεμέας στην Expotrof 2020

Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται  “ελληνική Τοσκάνη”, βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο  σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία το αγιωργίτικο.

Το αγιωργίτικο είναι μια “πολυδυναμική” ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους.

Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους.

Γι’ αυτό, η αμπελουργική ζώνη είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές περιοχές, που δίνουν ξεχωριστό τύπο Αγιωργίτικου οίνου Ονομασίας Προέλευσης. Αρχίζοντας από ψηλά, στα 550-850 μέτρα, όπου η ωρίμανση είναι πιο αργή, τα σταφύλια έχουν υψηλή οξύτητα και λιγότερο αλκοόλ, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Κατεβαίνοντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο, στα 320-550 μέτρα, το σταφύλι έχει πιο αρμονικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα, η αλκοόλη και οι ταννίνες ισορροπούν μεταξύ τους, δίνοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα και εμβληματικά κρασιά της Νεμέας.

Σε αυτές τις περιοχές θα πιούμε κρασιά με βαθύ χρώμα, σύνθετη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών, με πλούσιο στόμα, πληθώρα ευγενικών ταννινών και μεγάλη επίγευση. Πρόκειται για τη ζώνη που βγάζει τα Αγιωργίτικα παλαίωσης. Στην τελευταία ομάδα, στα 200-32ο μέτρα, τα σταφύλια ωριμάζουν πιο γρήγορα και έχουν υψηλότερη αλκοόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την παραγωγή γλυκών αρωματικών κρασιών.

Πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, καθώς και νέοι παραγωγοί με διάθεση και ιδέες συνθέτουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Αγιωργίτικο.Τα ονοματά τους:

Aϊβαλής, Αθανασίου, Κτήμα Aναγέννηση, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γκόφα,  Δρυόπη Οινοποιητική Ζαφείρης, Ζαχαριάς, Κορωνιώτης,  Κουτσοδήμος,  Λαντίδης,  Λαυκιώτης, Λαφαζάνης, Λιάκος, Μητραβέλας, Μπαϊρακτάρης, Μπαραφάκας, Μπίζιος,  Νέμειον, Νικολάου, Παλυβός, Παπαντώνης, Παπαϊωάνου, Πέππας, Πυργάκης, Ρεπάνης, Ράπτης, Σεμέλη, Σκούρας, Σοφία της Φύσης, Σπυρόπουλος, Συν+, Χαρλαύτης.

Τα κρασιά της Νεμέας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα πανέμορφα αμπελοτόπια, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και τους μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για μια κοντινή απόδραση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για να ανάπτυξη της περιοχής  σ’ έναν συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό. 

Στην περιοχή της Νεμέας παράγεται και η Κορινθιακή σταφίδα με σημαντικότερο παραγωγό την εταιρεία  ΓΕΩΜΠΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΝΕΜΕΑΣ Α.Ε, μια επιχείρηση μεταποίησης και συσκευασίας  Κορινθιακής σταφίδας και σταφίδας σουλτανίνας που ιδρύθηκε το 1988 στη NEMEA. Σήμερα τα κυρίως κτήρια είναι 6.500 τετραγωνικά μέτρα, η παραγωγική ικανότητά της εταιρείας είναι 22 τόνοι κορινθιακής και 17 σουλτανίνας κάθε οκτάωρη βάρδια,  εξάγει τα προϊόντα της συνήθως στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Ισραήλ σε ένα ποσοστό 90% των συνολικών πωλήσεών της ενώ το υπόλοιπο 10% των πωλήσεων της επιχείρησης προωθείται στην ελληνική αγορά.

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Νεμέας, φρέσκια κι αυτή στο project, παρουσιάστηκε στην έκθεση με τα προϊόντα της περιοχής, παραδοσιακά ζυμαρικά από το Στάχυ της Κατερίνας Τζελέπη, ξύδια και πετιμέζια από τη Σοφία της Φύσης του Νίκου Μπουζινέλου –του ανθρώπου-ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Νεμέας-, τα ελαιόλαδα Σελλάς, τις σταφίδες Γεωμπρές,τα προϊόντα Golden black, τα κρασιά από Λαυκιώτη, Λαφαζάνη, Ράπτη, Σεμέλη. 

Η Κατερίνα Τζελέπη  έχει βιοτεχνία παραγωγής ζυμαρικών και κατάστημα λιανικής πώλησης Στάχυ στην πόλη της Νεμέας και περιγράφει στη δημοσιογράφο παρουσιάστρια Εύα Παρακεντάκη τις σειρές των προϊόντων που διαθέτει.

Ο Γιώργος Πίττας και η Αγγελική Γεωμπρέ της ομώνυμης εταιρείας μεταποίησης και τυποποίησης Κορινθιακής σταφίδας  σε στιγμές χαλάρωσης κάτω από των εντυπωσιακό χάρτη των “Γαστρονομικών Κοινοτήτων” και δίπλα στο slogan του project, “Μικρές Κοινότητες, τολμηρά όνειρα, μεγάλες φιλοδοξίες”. 

Η Ειρήνη Σοφού, ιδιοκτήτρια του εστιατόριου Σοφός -μια γαστρονομική όαση στην πόλη της Νεμέας- μαγείρεψε δυό πεντανόστιμα τυπικά φαγητά της περιοχής, ντολμαδάκια και κόκκορα κρασάτο με ξινό τραχανά.

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων από τις 9 κοινότηες , που συμμετείχαν στην έκθεση Εxpotrof  2020 (περίπτερα-γευσιγνωσίες-επιδείξεις μαγειρικής- διαγωνισμοί) επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών των μελών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

 

 

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας την γαστρονομική τους κληρονομιά κι έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

 

 

 

 

 

 

<