Kαπετανέικα 2023, γιορτή της ναυτοσύνης και της παριανής γαστρονομίας

Kαπετανέικα 2023, γιορτή της ναυτοσύνης και της παριανής γαστρονομίας
Sep 24 2023

Kαπετανέικα 2023, γιορτή της ναυτοσύνης και της παριανής γαστρονομίας

Τα “Καπετανέικα” είναι ένας θεσμός που περιλαμβάνει κυρίως έναν αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών στην μνήμη του αρχιτέκτονα Κώστα Γουζέλη που  έζησε και εργάστηκε περισσότερα από σαράντα χρόνια στη Νάουσα της Πάρου, αφήνοντας σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα, καλλιτεχνικές δημιουργίες (εικαστικά, ταινίες)  και έντονες αναμνήσεις στις καρδιές των ανθρώπων του νησιού.

Ένα-ένα μαζεύτηκαν τα όμορφα ξύλινα ιστιοπλοϊκά σκάφη στο λιμάνι της Νάουσας. Πρώτο και καλύτερο η Yπαπαντή, νηολογίου Σάμου, το υπερήφανο καΐκι, πέραμα, του  θρυλικού καπετάν Λινάρδου της Νάουσας, που ταξιδεύει τώρα ως εκδρομικό στις θάλασσες της Σάμου.

Η Υπαπαντή, δεμένη στο μόνιμο αραξοβόλι της, σιμά στον Άγιο Νικολάκι, τοπόσημο επί χρόνια του λιμανιού της Νάουσας (φωτ. δεκαετίας 1970)

Ο “γερόλυκος” καπετάνιος των Κυκλάδων Δημήτρης Ρίζος , “με τον φίλο μου τον Ρίζο, το Αιγαίο αρμενίζω” (τραγουδάρα του Νίκου Οικονομίδη).

Το υπέρκομψο και αμπάσο τρεχαντήρι του Δημήτρη Ρίζου Ανεμογιάννης,και με τον Ανεμογιάννη που φουρτούνα δεν τον πιάνει” (πάντα από τον Οικονομίδη).

Ο Νίκος Καρακώστας, άλλος  ένας “γερόλυκος” των Κυκλάδων -δεν υπάρχουν και άλλοι- αυτός με έδρα το Κάτω Κουφονήση, ποζάρει καμαρωτός στο κόκκινο τρεχαντήρι Αλκμήνη του, δίπλα στον φουντωτό βασιλικό του (απαραίτητος για τα θαλασσινά πέστο).

Υπέροχα τρεχαντήρια με ονόματα όπως Άνιμα, Κίρκη, Αλκμήνη, 

Το Τακίμι τρεχαντηράκι, από το ομώνυμο καφενείο ουζερί της Νάουσας, που μας δίνει ζωή όλον το χρόνο!

Ένα ακόμα πέραμα, αυτό πιο αμπάσο, η ξακουστή Φανερωμένη, που που έχει γράψει ιστορία παλιά με τον   Νίκο Ρηγινό και τώρα με τον  Σταμάτη Κουτουμάνο. 

Τα καΐκια ένα-ένα ξανοίγονται στο πέλαγος.

Ξύλινα πανάδικα, ξύλινα μηχανοκίνητα, λάτζες, ψαράδικα, εκδρομικά, σκαριά δίχως πανιά, φουσκωτά ταχύπλοα, συμμετείχαν κι αυτά, προσφέροντας στους μη αγωνιζόμενους την δυνατότητα να αποτυπώσουν είτε στη μνήμη τους, είτε στις κάρτες μνήμης τους τις όμορφες εικόνες του αγώνα. Γιατί εκτός του τερματισμού, για τους θεατές ο υπόλοιπος αγώνας δεν έχει ενδιαφέρον γιατί βρίσκονται μακριά.

Η ιδέα ήταν οι θεατές να συνταξιδέψουν κοντά στους αγωνιζόμενους, να θαυμάσουν τα σκαριά την ώρα που σκίζουν τα νερά, να ακούσουν τον θόρυβο των πανιών και των ιστίων.  ‘Οταν όμως οι άνθρωποι προγραμματίζουν οι θεοί χαμογελούν! Η ημέρα του αγώνα υπήρξε η απόλυτη άπνοια, και τελικά μετά από μια απέλπιδα αναμονή μπας και φυσήξει  το ελάχιστο, ο αγώνας ματαιώθηκε. Και αγωνιζόμενοι  πήραν εκδίκηση και κάναν το καλύτερο μπάνιο του καλοκαιριού, βουτώντας μεσοπέλαγα!

Δυό αρματωσιές στα κόκκινα, της Υπαπάντης, και της Αθηνάς με τα κινέζικα πανιά!

Μετά βίας τα πανιά της Φανερωμένης προσπαθούν να συλλάβουν το παραμικρό αεράκι.

Οι δυό γερόλυκοι διασταυρώνονται με τα τρεχαντήρια και τις μεγάλες αρματωσιές.

Για πρώτη φορά τα Καπετανέικα ένταξαν τόσο πολύ την γαστρονομία στο τελετουργικό τους. Όπως φαίνεται και στο “μενού” των καπετανέικων μαγειρεύτηκαν από δεκάδες εθελοντές μαγείρους και μαγείρισσες τα παρακάτω:  Ντοματοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά,  η Παριανή ρεβιθάδα, μανιτάρια στη σκάρα, καλαμπόκι στη σκάρα με βούτυρο και αλάτι, φάβα παντρεμμένη, ομελέτα καγιανά πατάτες γιαχνί με αυγά (μπουλέρια), πατατοσαλάτα, γούνα στα κάρβουνα, χταπόδι λαιστό, σαρδέλες ψητές, κοχυλοπατέλιδα, μύδια με λαχανικά.

Δεν λείψαν τα λογιών-λογιών αλίπαστα, μακαρονάκι κοφτό με σουπιά κοκκινιστή, κριθαράκι με χταποδάκι κρασάτο, κοκκινιστό, το berger με την ψητή γούνα. Από γλυκά σερβιρίστηκε καρπούζι με τουλουμοτύρι, χαλβάς και ριζόγαλο ενώ τα χαράματα σερβιρίστηκε το ριζότο του μεθυσμένου.

Tο σερβίρισμα ξεκίνησε στις 8.00 και κατά τις 10.00 έγινε η απονομή και αφού έριξαν και τον χορό τους οι εθελοντές, το φαγητό συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ροή. Έως τα ξημερώματα ανανεωνόταν συνεχώς το σερβίρισμα αλλά και εμπλουτιζόταν ως το ξημέρωμα (γύρω στις 06:00) που βγήκε και το πιλάφι του μεθυσμένου…
“Κεντρική ιδέα της γαστρονομικής βραδιάς δεν ήταν να υπάρχει ένα κεντρικό φαγητό (το κουρμπάνι-το βραστό ή το γαμοπίλαφο)) όπως στα θρησκευτικά πανηγύρια, αλλά διάφορες γεύσεις με τοπικά προϊόντα και τρόπους μαγειρέματος παραδοσιακούς αλλά και πιο φρέσκους. Να στυλώνεται η σούμα, το κρασί, η μπύρα και να κρατούν οι χοροί! Και όλα αυτά με σταθερές αλλά και διαδοχικές γεύσεις! “(συμπληρώματα Αργυρώς Πέτροπούλου)

Ο Σεβαστιανός και η παρέα του φτιάχνουν την νεωτεριστική πατέντα του berger με ψητή γούνα.

Δεκάδες κολιοί, ανοίχτηκαν, ξεκοκαλίστηκαν, αλατίστηκαν και λιάστηκαν στο αεράκι του αιγάιου.

Το μάζεμα των χταποδιών για το μαγείρεμα.

Ο Γιώργος Παρούσης, εμβληματικός μάγειρας της Νάουσας, ετοιμάζει το κοφτο μακαρονάκι με τη σουπιά.

Το μακαρονάκι μαγειρεύτηκε και ετοιμάστηκε για το σερβίρισμα.

O Νίκος Παντελαίος, διευθυντής της Πειραιώς, αλλά και πρώτος εθελοντής στο γαστρονομικό event, βουτάει τις πατάτες σε μείγμα κονιάκ για να πάρουν την κατάλληλη γεύση.

Ο Σεβαστιανός μαγείρεψε μαυρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, καπνιστό ψάρι και μαϊντανό.

Τα τηγάνια εναλλακτικά ψήνουν κολοκυθάκια, πατάτες, ντοματοκεφτέδες κλπ.

Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω φαγητά προσφέρθηκαν δωρεάν από μαγειρέματα των εθελοντών!

Ο χώρος προετοιμασίας, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης πριν καταφτάσουν οι ενισχύσεις.

Η Αργυρώ Πετροπούλου, σερβίρει παντζάρια και αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά και ο Τάσος Κασαπίδης τα παστά. Σημειώνουμε ότι όλα τα σερβίτσια, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα ήσαν αλουμινένια που πλένονται, δεν παράγουν σκουπίδια και χρησιμοποιούνται για όλες τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Νάουσας.

 

Η Μίκα Παρούση σερβίρει στο στόμα τα ντολμαδάκια!

To σερβίρισμα της παριανής ρεβιθάδας!

Το σερβίρισμα σαλάτας από μαυρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, καπνιστό ψάρι και μαϊντανό (συνταγή Σεβαστιανού).Η Άννα Καγκανη προσέφερε την ονειρική ρεγγοσαλάτα, φτιαγμένη από τα χεράκια της Μαρκέλλας Παντελαίου.

Η Άννα Κάγκανη προσφέρει μεζέ με ταραμοσαλάτα σε ρεπόρτερ της εκδήλωσης!

Με βάση τα σχόλια των διοργανωτών τα φετινά Καπετανέικα ήταν τα πιο πετυχημένα, τουλάχιστον όσον αφορά τις στεριανές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα την γαστρονομική εκδήλωση του Σαββάτου που συμπεριελάμβανε και την απονομή βραβείων συμμετοχής στο αγωνιστικό μέρος, αφού τελικά νικητές και βαθμολογία δεν υπήρξε λόγω άπνοιας.  Οι επισκέπτες που υπολογίζεται ότι σερβιρίστηκαν πρέπει να φτάνουν τις 3.000, αφού το κυρίως σερβίρισμα ξεκίνησε στις 8.00 και τελείωσε στις 12.00.

Οι χοροί διήρκησαν μέχρι στις 7.00 το πρωί της Κυρικής, ενώ το εορταστικό κλίμα είχε διαχυθεί σ’ όλο το λιμάνι, όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα, όπου τα μέλη των Χάλκινων της Αγίας Φανφάρας, ξεσηκώνουν τους θαμώνες του παλιού λιμανιού της Νάουσας.

Και του χρόνου και καλή ξεκούραση στους δεκάδες-εκατοντάδες διοργανωτές εθελοντές της Νάουσας που επέδειξαν για άλλη μια φορά το τσαγανό τους και το αγωνιστικό φρόνημά τους!

Υ.Γ. Δέχομαι ευχαρίστως συμπληρωματικές πληροφορίες, -γιατί λόγω της τραυματισμένης μέσης μου, δεν είχα την γνωστή διεισδυτικότητα και κινητικότητα, αφήστε που πήγα για ύπνο από τις 12.00 λόγω πόνων- προκειμένου να συμπληρώσω τυχόν παραλείψεις!

<