"Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο...", στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

«Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο» - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide
Απρ 12 2018

“Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο…”, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου, εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου».

O εντυπωσιακός χώρος του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας (το καμάρι της Ύδρας) καθαυτός αρχειακός και μουσειακός, χώρος φύλαξης, διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης του νησιού, μεταβάλλεται μ’ αυτήν την έκθεση σ΄έναν αληθινό χώρο αρχειοθέτησης της Τέχνης, και σ’ ένα «πολύτιμο αρχείο καλλιτεχνικών έργων, παραστάσεων, χρωμάτων και εντυπώσεων».

Το σύνολο των σχεδίων, χαρακτικών, φωτογραφιών, γλυπτών και φυσικά έργων ζωγραφικής, ένα εικαστικό συνόλο που αποτελείται από 220 έργα της συλλογής του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα, φιλοτεχνημένα από 90 σημαντικούς καλλιτέχνες, θα εκτίθενται για διάστημα 2 μηνών (Απρίλιος- Μάιος) σε δύο εκθεσιακούς χώρους του Ι.Α.Μ. Υδρας.

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται το συγκεκριμένο σύνολο έργων με πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτική, αποκαλύπτοντάς μας τα πρότυπα, τις προτιμήσεις, τις εμμονές του καλλιτέχνη-συλλέκτη, δώρα και αντίδωρα, συντάσσοντας ταυτόχρονα ένα ημερολόγιο ταξιδιού, συναντήσεων, θαυμασμού και φιλίας με άλλους ομότεχνούς του.

Η έκθεση «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου» είναι χωρισμένη σε δέκα ευανάγνωστα κεφάλαια – από το πορτρέτο, το θέατρο, την πολιτική, το υποσυνείδητο, τον έρωτα, τη νόσο έως το θείο – στις δύο αίθουσες του μουσείου και καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της απόδοσης της μορφής και της δραστηριότητας του ανθρώπου, με παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τους καλλιτέχνες του σήμερα.

Από τους ξένους καλλιτέχνες ξεχωρίσαμε τα έργα των:

Valerio Adami, Camilla Adami, Pat Andrea, Agnes Bâillon, Peter Blake, Louise Bourgeois, Henri Cartier-Bresson, Leonardo Cremonini, Cristina Guinazu, Abraham Hadad, David Hockney, R.Β. Kitaj, Helmut Newton, Jean Rustin, Antonio Seguí, Vladimir Velickovic κ.α

Από τους Έλληνες ξεχώρισαν τα έργα των:

Γιάννη Αδαμάκη, Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αντωνίτση, Γιάννη Κεφαλληνό, Αντώνη Κυριακούλη, Λάζαρου Λαμέρα, Γιώργου Λάππα, Γιάννη Μιγάδη, Τάσου Μισούρα, Γιάννη Μόραλη,

Χρόνη Μπότσογλου, Νίκου Νικολάου, Ζάφου Ξαγοράρη, Γιώργου Ρόρρη, Σωτήρη Σπαθάρη, Νίκου Στέφανου, Γιώργου Tουρκοβασίλη, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού κ.α.

Την έκθεση «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου» επιμελήθηκε η ιστορικός, διευθύντρια και “ψυχή” του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, την εγκαινίασε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2018.

Aξίζει έστω και μιά μονοήμερη εκδρομή στην Ύδρα για να χαρεί κανείς τα 220 αυτά έργα που αναφέρονται στον άνθρωπο…

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!