Ελληνικά αποστάγματα: Μια τάση που συνεχώς εδραιώνεται

Ιαν 24 2017

Ελληνικά αποστάγματα: Μια τάση που συνεχώς εδραιώνεται

Τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και κερδίζουν μέρα με την ημέρα τον Έλληνα καταναλωτή, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά (απίστευτα υψηλή φορολόγηση, αθέμιτος ανταγωνισμό από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα). Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, premium ούζα και τσίπουρα διπλής και τριπλής απόσταξης, ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και άλλων φρούτων, μπράντι και ηδύποτα (λικέρ) -μακριά από τα ανώνυμα έως και επικίνδυνα για την υγεία χύμα προϊόντα-, είναι τα ελληνικά τυποποιημένα αποστάγματα και ηδύποτα που παράγονται από καταξιωμένους αποσταγματοποιούς και διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποιότητα όσο και τη συσκευασία τους.

rsz_dsc_8475_1

Στην Αίγλη Ζαππείου – στον ιστορικό χώρο που από το 1905 λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως καφενείο, δηλαδή ως ο πιο παραδοσιακός χώρος κατανάλωσης ελληνικών αποσταγμάτων – και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Ολυμπία, έγινε την Κυριακή 22-1-2017 η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» 2017, από την εταιρεία Vinetum, (Οινόραμα, Διονύσια, Αφρός και Φυσαλλίδες, Ζυθογνωσία κ.ά.).

Οι συμμετοχές ήταν σημαντικές, τόσο από αποσταγματοποιούς και αποστάγματα όσο και από μεζέδες που πρόσφεραν γνωστά κέντρα εστίασης, όπως το μεζεδοπωλείο “Αιόλου 68“, το εστιατόριο “Κόλλιας“, το αλλαντοποιείο/μεζεδοπωλείο “Τα Καραμανλίδικα του Φάνη“, τα εστιατόρια “Ε/Γ” “Ταξιδεύοντας“, “Ψαράδες” και “Ψάριστον“, που συμμετείχαν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» ως «Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».

Ενδιαφέρον είχε μιά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο γεύσης Νίκη Μηταρέα «Υπάρχει θέση για το ούζο και το τσίπουρο στο σύγχρονο εστιατόριο;» και με ομιλητές τον σεφ Αλέξανδρο Τσιωτίνη (εστιατόριο CTC), τον Γρηγόρη Χέλμη και τον Ανδρέα Διακοδημήτρη των ανατρεπτικών και νέας γενιάς μεζεδοπωλείων Βόλου και Λάρισας “Mε ζεν” και τον Νικόλα Γιαννόπουλο, βραβευμένο Έλληνα οινοχόο και σύμβουλο φιλοξενίας και εστίασης.

rsz_dsc_8504

Oι εταιρείες αποσταγμάτων που συμμετείχαν ήσαν:

AVANTES DISTILLERY, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΑΔΟΛΟ, ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΡΔΑΣΗ, ELIAS VALAVANIS GLASSWORKS, ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ, ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ, ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ, M DRY MASTIHA, ΜΑΥΡΑΚΗΣ, ΝΕΣΤΩΡ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ AVARICE, LE VÔTRE PÍRÉE, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ-ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΠΕΝΤΖΑ-ΟΥΖΟ VETO, PÚRO KARATHANOS – ARTISAN SPIRITS, ΤΣΙΛΙΛΗΣ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΠΕΛΑ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ «ΤΟ ΔΕΚΑΡΑΚΙ».

rsz_dsc_8507

Από την βόλτα μας στα περίπτερα της έκθεσης, εντυπωσιαστήκαμε από το υψηλό επίπεδο των εταιρειών που συμμετείχαν, αλλά και από το πλήθος κόσμου, ο οποίος ανακαλύπτει σιγά-σιγά τα μικρά αυτά διαμάντια, αφήνοντας στην άκρη τα χύμα αποστάγματα που πολλές φορές είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία. (στις ιδιωτικές οικογενειακές αποστάξεις είμαι παρόν στις καζανιές και στα φιλέματα και στα γλέντια τους, αλλά αυτές γίνονται από ανθρώπους που φτιάχνουν σούμες ή τσίπουρα για να το πιούν οι ίδιοι με την παρέα τους. Κανείς δεν γνωρίζει το χύμα στην αγορά από που προέρχεται).

rsz_dsc_8465

Το Άδολο είναι η τρίτη απόσταξη της «καρδιάς» του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που αποστάζεται για τρίτη φορά, με υπομονή, για 13 ώρες, μέσα στο σφυρηλατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911, πάνω σε χαμηλή φωτιά από ξύλα ελιάς. Αποτελεί την «καρδιά της καρδιάς» του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Ένα εξαιρετικό απόσταγμα από 100% τριπλή απόσταξη.

rsz_dsc_8498

Το Κτήμα Σιγάλα, στη Σαντορίνη, είναι μία από τις ξεχωριστές οινοποιίες του εν λόγω νησιού, που λειτουργεί από το 1991. Το ανήσυχο πνεύμα του Πάρι Σιγάλα, ιδρυτή της οινοποιίας, οδήγησε πρόσφατα και στην παραγωγή δύο αποσταγμάτων. Το ένα παράγεται από στέμφυλα της ποικιλίας που εξασφαλίζει στα κρασιά της Σαντορίνης την παγκόσμια κλάση τους, του ασύρτικου, και ονομάζεται «Σιγάλας τσίπουρο». Το άλλο αφορά την κατηγορία των αποσταγμάτων φρούτων, που αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, δίνει πολύ αξιόλογα και πρωτότυπα γευστικά προϊόντα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σίγουρα το «Σιγάλας απόσταγμα φραγκόσυκο», ακριβώς λόγω της πρώτης ύλης του.

rsz_dsc_8522

Η ιστορία της ποτοποιίας Σπέντζα ξεκινά το 1892, στην Πέργαμο της Μ. Ασίας, όταν με ειδικό σουλτανικό φιρμάνι αποκτά τη φιλοσοφία της απόσταξης. Η φιλοσοφία αυτή περνά από πατέρα σε γιο μέχρι σήμερα, διασφαλίζοντας τη μοναδικότητα των προϊόντων της, όπως συνοψίζεται στο μότο της ποτοποιίας γι΄αυτά: «στα μοναδικά ταξίδια μας, στις μοναδικές βραδιές μας, στις μοναδικές στιγμές μας». Η γκάμα των ούζων Veto και το πρόσφατο, premium προϊόν «Ούζο SPENTZA», μοιράζονται δύο κοινά χαρακτηριστικά: το πυκνό σώμα και το θαλασσινό χαρακτήρα, που ενσωματώνουν αντιπροσωπευτικά την τέχνη του παραδοσιακού ούζου Μυτιλήνης.

rsz_dsc_8473

Το «Φî», με όνομα από το πρώτο γράμμα της Φατουράδας, παραδοσιακού ποτού των Κυθήρων, είναι ένα σπάνιο, χειροποίητο και εκλεκτό λικέρ πολύ μικρής παραγωγής. Η μυστική συνταγή του είναι εμπνευσμένη από την ενετική παράδοση του νησιού. Έχει βάση επιλεγμένο τσίπουρο και ζωντανά αρώματα εσπεριδοειδών, κανέλας και μακρά επίγευση. Τα φρουτώδη αρώματα προέρχονται από φρούτα που καλλιεργούνται σε μικρό αγρόκτημα και μαζεύονται με το χέρι. Ουσίες από τις φλούδες τους εκχυλίζονται στο απόσταγμα, αργά και φυσικά, με αποτέλεσμα ένα φίνο αρωματισμό, που δίνει στο ποτό αυτό δυνατότητες να καταναλωθεί σκέτο, παγωμένο ή να εμπλουτίσει ευφάνταστα κοκτέιλ.

rsz_dsc_8459_1

Το «Δεκαράκι» είναι ένα τσίπουρο Τυρνάβου, που παράγεται από την οικογένεια Βασδαβάνου, με παρουσία περισσότερων από πενήντα ετών στην παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων και ακόμα πιο μακρά παράδοση στην οινοποίηση και την απόσταξη (από τις αρχές του 20ού αιώνα. «Το Δεκαράκι», παράγεται από μία μόνο ποικιλία, το περίφημο μοσχάτο Aμβούργου της περιοχής Τυρνάβου. Σύμφωνα με την εν λόγω εταιρεία, «αυτό είναι το μυστικό της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, αφού η ποικιλία αυτή ταίριαξε μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, αναπτύσσοντας τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα της».

rsz_dsc_8532

Το σύγχρονο αποστακτήριο Τσιλιλή διέπει η φιλοσοφία της ομώνυμης οικογενείας, με ιστορία που ξεκινάει μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο: σεβασμός της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε περιοχής της ελληνικής γης, που κρύβει τους δικούς της ξεχωριστούς θησαυρούς. Έτσι, τα προϊόντα της (οίνοι και αποστάγματα) στοχεύουν στην αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα Μετεώρων και στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και ανάδειξη της τοπικής οινικής και αποστακτικής κουλτούρας. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στα τσίπουρα (με και χωρίς γλυκάνισο), στα μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής (μοσχάτο Αμβούργου, ξινόμαυρο, σαρντονέ και Καμπερνέ σοβινιόν) και στο παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave.

rsz_dsc_8513

Η Α. Θ. ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ – Artisan Spirits, στους πρόποδες των Αγράφων (Παλιούρι Καρδίτσας), είναι μια νέα και μικρή ελληνική επιχείρηση παραγωγής αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών. Έχει όμως μακρόχρονη οικογενειακή και τοπική παράδοση στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, στην οινοποίηση, στην απόσταξη και στην παλαίωση και τη μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και επιστημονική καθοδήγηση του δημιουργού της. Το «PÚRO», ένα σπάνιο και φίνο προϊόν πολύχρονης έρευνας, είναι ένα παλαιωμένο τσίπουρο που κατορθώνει να μεταμορφώσει ένα – μέχρι πρότινος -«ταπεινό» προϊόν της ελληνικής γης, σε ένα εξαίρετο κοσμοπολίτικο premium απόσταγμα.

rsz_dsc_8548

Τσίπουρο και ούζο Τυρνάβου, με εμπειρία και γνώση τριών γενεών, που εμπεριέχουν τον μόχθο, το μεράκι, την πείρα και τις μυστικές συνταγές των προγόνων της οικογένειας Καρδάση σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αποτέλεσμα αυτών είναι τσίπουρα (με και χωρίς γλυκάνισο), ανάμεσά τους και ένα παλαιωμένο, ούζο, αλλά και μπράντι. Μεγάλο όμως ατού της εν λόγω εταιρείας αποτελούν οι άνθρωποί της, που με τον ίδιο ζήλο με τους προγόνους τους μοχθούν για τα προϊόντας τους.

rsz_dsc_8494

Από το 1963, στην Εύβοια, το ούζο, το μπράντι και τα ηδύποτα της εταιρείας Avantes, με όνομα από τον προϊστορικό ελληνικό λαό της περιοχής, που ήταν οι αρχαιότατοι κάτοικοι της Εύβοιας, κυριαρχούν σε αυτό το νησί και όχι μόνο. Σήμερα, η νέα γενιά της αποσταγματοποιίας, η Χαρά και η Κατερίνα Κατσού, ανανεώνουν την τεχνολογία και δημιουργούν προϊόντα «εκλεπτυσμένα», όπως ούζα, τσίπουρα και ευφάνταστα ηδύποτα, χρησιμοποιώντας επιλεγμένες πρώτες ύλες, βάζοντάς τα στα… «σαλόνια» χαρισματικών bar-tenders και των κοκτέιλ τους, όπου βρίσκουν νέα μονοπάτια έκφρασης.

rsz_dsc_8485

Εκεί που η παράδοση συνάντησε την εξέλιξη και η μοναδική ποιότητα, η εκλεκτή γεύση και το ξεχωριστό άρωμα παντρεύτηκαν σε ένα dry απόσταγμα μαστίχας, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό προϊόν, με εκλεπτυσμένη αισθητική και σύγχρονο design. Ξηρό, με ήπια γλυκιά γεύση, δυνατό, απόσταγμα σαν κρύσταλλο, με διάφανη όψη και το γνώριμο ντελικάτο άρωμα της αγαπημένης μαστίχας Χίου. Πλούσια και δροσιστική, με μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα, η M DRY MASTIHA – η πρώτη dry Μαστίχα -είναι ένα απόσταγμα μαστίχας, εξαιρετικής ποιότητας, μια νέα πρόταση και μια νέα γευστική εμπειρία!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!