Εστιατόριο-Ξενώνας Κοντοσώρος

Εστιατόριο-Ξενώνας Κοντοσώρος - Αμύνταιο - Greek Gastronomy Guide
Dec 17 2018

Εστιατόριο-Ξενώνας Κοντοσώρος

Εδώ και είκοσι χρόνια ακούμε τα καλύτερα για την κουζίνα του εστιατορίου Κοντοσώρος. Αλλά όλο και κάτι  απρόοπτο συνέβαινε και η επίσκεψη δεν γινόταν. Αυτή τη φορά μιά που είμασταν Μακεδονία, δρόμο πήραμε, δρόμο αφήσαμε, και από τη Νάουσα κατευθυνθήκαμε βορειοδυτικά για να πάμε προς το Αμύνταιο, στο Ξινό Νερό, όπου και το περίφημο εστιατόριο. Με την κάκιστη σήμανση στους δρόμους (ανύπαρκτες πινακίδες, και όσες υπήρχαν ήταν μουτζουρωμένες με γκράφιτι), χαθήκαμε λίγο, αλλά τελικώς φτάσαμε. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο πέτρινο οίκημα, που ήταν το σπίτι δίπλα στο πατρικό του Νίκου Κοντοσώρου.

«Έχουμε 30 χρόνια που ξεκινήσαμε το εστιατόριο. Ο παππούς μου Κερκυραίος, εγώ γέννημα θρέμμα Μακεδόνας. Όταν τελείωσα το σχολείο έγινα μηχανολόγος και δούλεψα στον Συνεταιρισμό επί 4 χρόνια. Το 1989 αποφάσισα να ανοίξω το εστιατόριο, μια εποχή που τα οινοποιεία ακόμα της περιοχής δεν έκαναν Οινοτουρισμό, που αργότερα μάς έφερε πολύ κόσμο. Αλλά από τότε, στο ξεκίνημα του ξενοδοχείου και του εστιατορίου, είχαμε κίνηση. Το Αμύνταιο είναι κομβικό σημείο στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, και εμείς το αξιοποιήσαμε» μας λέει ο Νίκος Κοντοσώρος,-μια ευγενής, φινετσάτη παρουσία-  που υποδέχεται ο ίδιος τους πελάτες του.

Aυτό που εντυπωσιάζει στο εστιατόριο του Κοντοσώρου είναι, ότι ενώ βρίσκεται σ’ ένα αγροτικό χωριό χιλίων κατοίκων, η αισθητική του είναι εξαιρετικά καλόγουστη, έτσι που να θυμίζει εσωτερικά και εξωτερικά περισσότερο Τοσκάνη παρά Αμύνταιο.

Τα πιάτα που μάς σερβίρει η Αυγή – μια όμορφη Μακεδονίτισσα, ανηψιά του Νίκου, με πλατύ χαμόγελο – είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο. Δοκιμάσαμε όμορφα πιάτα:

Πίτα ανοιχτή με πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και καπνιστό χοιρινό,

πίτα ανοικτή με χοιρινό κυμά και πράσο,

μάγουλα μοσχαρίσια με πουρέ πατάτας

χοιρινό με σάλτσα λιαστής ντομάτας και φλωρινέλας

χοιρινό με κρούστα με καπνιστό πιπέρι, σε πουρέ γλυκοπατάτας

χοιρινό με τραχανά με πιπεριά Φλωρίνης,

καπνιστό χοιρινό  λαιμό με μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης,

συκώτι με μουστάρδα,

“μακάλο”, μοσχαρίσια τηγανητά κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα από κουρκούτι και κρόκο κοζάνης.

ρίζοτο με μανιτάρια,

Γλυκό χυλοπίτες,

χαλβάς με σοκολάτα.

Κάποια στιγμή ο Νίκος μας οδήγησε στην κάβα του, όπου με περηφάνεια μας έδειξε τη μεγάλη ποικιλία από ετικέτες που έχει με κρασιά της Μακεδονίας (κυρίως). Όλη η οικογένεια Κοντοσώρου βοηθάει στο εστιατόριο και στην προετοιμασία της κουζίνας. Η γυναίκα του Πετρούλα, η κόρη του Ιλιάννα ανέλαβε από εφέτος chef στην κουζίνα, ο γιος του Κωνσταντίνος, σπουδάζει  οινολογία στη Γαλλία και ωσονούπω  επιστρέφει να αναλάβει τη μεγάλη κάβα εξαιρετικών κρασιών στο υπόγειο, ενώ η κουνιάδα του Ελευθερία βοηθάει στα καταπληκτικά πρωινά, με τις υπέροχες μαρμελάδες από φράουλα, βερίκοκο, ροδάκινο, μύρτιλο, βατόμουρο, αρρώνια, λωτό και πορτοκάλι!

Δίπλα στο εστιατόριο βρίσκεται ο ξενώνας. Διαθέτει 6 δωμάτια, με ρυθμιζόμενη ατομικά θερμοκρασία και άνετη διαρρύθμιση. Πολύ χρήσιμος για τους κουρασμένους ταξιδιώτες -που επιθυμούν να φάνε όσο θέλουν, να ευχαριστηθούν ένα δείπνο με όσο χρειασθεί πιοτό, κι αν νοιώσουν αποκαμωμένοι, να περάσουν τη νύχτα εκεί- αλλά και για τους εκδρομείς που τον επιλέγουν ως ορμητήριο για να εξερευνήσουν την γύρω περιοχή.

 

Δυστυχώς το 2019 ο Νίκος Κοντοσώρος  ταξίδευσε στους ουρανούς, αλλά η οικογένειά του που ήταν πλάι του όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να λειτουργεί ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά στέκια της Μακεδονίας.

Τηλ 23860 81256

www.kontosoros.gr

kontosor@otenet.gr

<