H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022
Feb 15 2022

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση HORECA 2022 στο ΜETROPOLITAN EXPO που σηματοδότησε την έναρξη των τουριστικών εκθέσεων του Τουρισμού, μετά την πανδημία.

Στα πλαίσια της HORECA, την Κυριακή 13-2-2022 και ώρα 14:00 στην αίθουσα C2  παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Πίττα Γαστρονομικές Κοινότητες και το ομώνυμο πρόγραμμα, και έγινε ένας απολογισμός του έργου με τη συμμετοχή  πρωταγωνιστών των πρώτων 11 Γαστρονομικών Κοινοτήτων μεταξύ των οποίων της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Σκιάθου, της Αμοργού και του Πηλίου.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» είναι ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Γιώργος Πίττας το 2018, και έχει στόχο η Ελληνική Γαστρονομία να γίνει μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εφαλτήριο της τουριστικής της ανάπτυξης, αλλά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η οργάνωση των επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Το βιβλίο και παραλλήλως το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες παρουσίασαν ως κεντρική ομιλητές:

Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τ . πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Νανά Δαριώτη, αρχισυντάχτρια του Οlive magazine, του μηνιαίου γαστρονομικού εντύπου του Πρώτου Θέματος, που τοποθετήθηκαν ο καθένας από την σκοπιά του, ο πρώτος από την πλευρά του Τουρισμού και η δεύτερη από την πλευρά της γαστρονομίας.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Ακολούθως η Μπήλιω Τσουκαλά, περιέγραψε το περιεχόμενο και την δομή του βιβλίου, ενώ στο τέλος ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες και θα έκανε έναν απολογισμό της δράσης με όσες εμπειρίες εξήχθησαν από την τριετή δράση του και καταγράφονται στο βιβλίο του. Στο δεύτερο μέρος  μίλησαν εκπρόσωποι από  5 Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας (Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Αμοργό, τη Σκιάθο και το Πήλιο). Ακολούθως  μίλησαν εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιριών και τέλος διατέθηκε χρόνος  για ερωτήματα όπου διάφορες περιοχές της Ελλάδος που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη δημιουργία τοπικών Γαστρονομικών κοινοτήτων.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Ο Γιώργος Πίττας παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των Γαστρονομικών Κοινοτήτων έκλεισε την ομιλία του με 2 επισημάνσεις. Η πρώτη αφορούσε τις Γαστρονομικές Κοινότητες που τις χαρακτήρισε ως ένα πρωτοπόρο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών το οποίο έχει μια μια εθνική εμβέλεια χωρίς καμία κεντρική  υποστήριξη ή κεντρική χρηματοδότηση, και που ουσιαστικό κάνει ένα μικρό αντάρτικο απέναντι σε παρωχημένες πρακτικές,  χρησιμοποιώντας ως πόρους την θέληση και την αποφασιστικότητα των επαγγελματιών της περιφέρειας που επιθυμούν να γράψουν την ιστορία τους στον χώρο της Γαστρονομίας.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Η δεύτερη επισήμανση αφορούσε την Κεφαλονιά που ήταν και η τιμώμενη περιοχή και δικαιολόγησε την επιλογή ως εξής: “H Κεφαλονιά είναι η τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα, που παρότι εντάχθηκε χρονικά τελευταία στο πρόγραμμα, απέδειξε σε 6 έξι μόνο μήνες, ότι έχει την πιο μάχιμη κοινότητα από επαγγελματίες που προχώρησαν με γοργά βήματα. Εξασφάλισε πόρους από τον Δήμο για την έκδοση του έντυπου Γαστρονομικού Οδηγού, αναπτύσσει τον ψηφιακό γαστρονομικό οδηγό εντάσσοντας επαγγελματίες, της παραγωγής και της εστίασης,  συνεργάζεται με τον ΣΟΚ και Δήμο και έχει μία ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αναγνώριση. Ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κεφαλονιάς είναι η Κωνσταντίνα Χαρίτου  από το Ξενοδοχείο Tourist Βοutique Hotel Kefalonia.”

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

Η προέδρος της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλονιάς Κωνσταντίνα Χαρίτου και εξαιρετική μαγείρισσα που προσφέρει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Ελληνικά Πρωινά της Ελλάδας πήρε τον λόγο και είπε τα εξής:

«Εδώ και δέκα χρόνια μια μικρή ομάδα επαγγελματιών της Κεφαλονιάς γύρω από την Φιλοξενία και την Εστίαση αποφασίσαμε να αναδείξουμε την γαστρονομία του τόπου μας. Πριν έξι χρόνια, με πρωτοβουλία της ένωσης ξενοδόχων Κεφαλονιάς  ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού  Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο Ελληνικό Πρωινό, πάλι με τον Γιώργο Πίττα, όταν παρουσιάσαμε στους Ξενοδόχους του νησιού τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα μπορούσε να έχει το πρωινό της Κεφαλονιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων προσφέρει το κεφαλονίτικο πρωινό. 

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022 

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες τώρα έρχονται και δένουν με την επιθυμία των επαγγελματιών της Γαστρονομίας του νησιού μας (πρωτογενής τομέας-φιλοξενία-γαστρονομία) να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα και να χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο της κεφαλονίτικης κουζίνας ως ένα εργαλείο που θα ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα του τόπου μας. Το πρόγραμμα Γαστρονομικές κοινότητες ήρθε κουτί με τις επιθυμίες μας. Το “μανιφέστο” των Γαστρονομικών Κοινοτήτων και γενικά η λογική του «κινήματος» των επαγγελματιών που εκτός της ατομικής μας βελτίωσης,  μας προτρέπει να νοιαζόμαστε και να διαμορφώσουμε την συνολική εικόνα του γαστρονομικού προϊόντος και τουριστικού προϊόντος, μας έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και ενθουσιασμό για το ταξίδι μας.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Σε μια πρώτη φάση το 2021 καταγράφηκε ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού, και μέσα από συζητήσεις και συνεργασίες επιλέξαμε τα 10 κύρια εδέσματα που θα πρέπει να εκπροσωπούν την κουζίνα μας, όπως (κρεατόπιτα, η μπακαλιαρόπιτα,  οι κοκκινιστοί κεφτέδες, τα τσιγαρίδια, ο μπακαλιάρος αλιάδα, η βραστή γίδα, το μοσχάρι προκάδο, το κρέας σοφιγάδο, ο κοκκινιστός πατσάς με επιδράσεις από την tripa Fiorentina cuccina povera της Φλωρεντίας και άλλα πολλά). Στον έντυπο οδηγό που δημιουργήσαμε, και αρχίσαμε ήδη για να τον διανέμουμε σε εκθέσεις και στους επαγγελματικούς μας χώρους, περιγράψαμε τους πρωταγωνιστές της Κεφαλονίτικης  γαστρονομίας, την κτηνοτροφία της και την αξεπέραστη φέτα της, το μοναδικό αμπελώνα της και τους σπουδαία επισκέψιμα οινοποιεία της τα οποία κάθε χρόνια δέχονται και περισσότερους οινόφιλους και περιηγητές, ενώ δεν ξεχάσαμε και τα εργαστήρια με τα περίφημα γλύκα της, τις μάντολες και τα μαντολάτα. Στο 28σέλιδο έντυπο μας που είναι στη διάθεση σας κατορθώσαμε να συμπυκνώσουμε τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού μας με ωραίες περιγραφές και πανέμορφες φωτογραφίες.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Τώρα είμαστε στη φάση τις καταγραφής των επαγγελματιών που τιμούν την κεφαλονίτικη γαστρονομία, και που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Αυτοί θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη της Γαστρονομικής μας Κοινότητας που φυσικά θα αναρτηθούν στον ψηφιακό χάρτη της Κεφαλονιάς που είναι υπό κατασκευή. Ηδη μέσα σε έξι μήνες την γαστρονομική Κοινότητα της Κεφαλονιάς έχουν επισκεφθεί πάνω από 100.000 άτομα, με περισσότερες επισκέψεις στις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, στα οινοποιεία και στα δέκα καλύτερα φαγητά, ενώ τα άρθρα για τα πρώτα μέλη της κοινότητας-επαγγελματίες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητα της Google.  Ακολούθως για την φετινή χρονιά έχουμε προγραμματίσει δράσεις εκπαίδευσης, κινήσεις εξωστρέφειας και ταξίδια εξοικείωσης με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Οι Γαστρονομικές Κοινότητες μαζί με τον νεοσύστατο Σ.Ο.Κ (Συνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς) του οποίου οι οινοποιοί είναι μέλη μας, προσδοκούμε να φέρουμε τη κεφαλονίτικη γαστρονομία στην θέση που τις αξίζει.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο του Αργοστολίου για την ηθική και οικονομική ενίσχυση που μας παρείχε και φυσικά τον Γιώργο Πίττα  που μας έδωσε μια ευκαιρία να οργανωθούμε, να συνεργαστούμε, να ονειρευτούμε και να χαράξουμε ένα σχέδιο δράσης. Το ταξίδι μας μόλις άρχισε.”

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από τα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κεφαλονιάς ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο πρώην περιφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος,  ο αντιπρόεδρος της Γαστρονομικής Κοινότητας Ανδρέας Παντελιός,  ο  Άγγελος Θεοδωρακάτος,  ο Αλέξανδρος Κοψαχείλης από Δίκτυο συνεργασίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης, και ο σεφ Χρήστος Μαχαίρας  από το “Μύθος “, το κέντρο εστίασης και η ομάδα του, οι οποίοι προσφέραν στο κοινό κεφαλονίτικες  κρεατόπιτες που κέρδιζαν τις εντυπώσεις ενώ παράλληλα προσφέρθηκαν κρασιά από τα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, που εκπροσώπησε ο οινοποιός Πετρακόπουλος και ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε στο κοινό τον κεφαλονίτικο αμπελώνα και τη φιλοσοφία του ΣΟΚ.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022 

Στη συνέχεια  ο Γιώργος Πίττας  παρουσιάζοντας την Γαστρονομική Κοινότητα της Σκιάθου σχολίασε τα εξής:

Υπήρχε  χρόνια τώρα ένα κενό, μεταξύ της Παπαδιαμάντιας παράδοσης του νησιού, και της κοσμοπολιτικής σύγχρονης ακτινοβολίας του. Γιατί η δημιουργία μια σημαντικής ξενοδοχειακής υποδομής που σε συνδυασμό με τις μοναδικές αμμουδερές παραλίες του, την μοναδικά πλούσια βλάστηση και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων οδήγησαν μεν την Σκιάθο να εξελιχθεί σ’ έναν από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς του Ελληνικού Τουρισμού, μ’ όλες τις προδιαγραφές του τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, απομάκρυναν όμως το νησί από την παράδοση του. Η στρατηγική της νέας δημοτικής αρχής και του δημάρχου της Θοδωρή Τζούμα είναι η ανάπτυξη conscious και slow tourism και των έναλλακτικών διακοπών, με διακόσια χιλιόμετρα οργανωμένα περιπατητικά μονοπάτια και χωμάτινων δρόμων off road, μέσα από διαδρομές πυκνής βλάστησης,  που οδηγούν  σε ανεξερεύνητες παραλίες, σε πανέμορφα βυζαντινά ξωκκλήσια, και σε τοπία όπου το πνεύμα και η μαγεία του μεγάλου Σκιαθίτη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι παρούσα και δρώσα. Το κενό αυτό έρχεται επίσης να γεφυρώσει και η ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού που αν και αγνοημένη και παραμελημένη χρόνια, έρχεται τώρα στην επιφάνεια με αξιώσεις γιατί πρεσβεύει αξίες σύγχρονες, όπως η ελαφριά και ντελικάτη κουζίνα, με το πάντρεμα ψαριών και θαλασσινών με χόρτα του βουνού και λαχανικά, όπως εδώ και χρόνια ήταν η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

Ο δήμαρχος της Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας στο ξεκίνημα της ομιλίας του τόνισε τη σχέση που έχει η Σκιάθος με την την Μπήλιω Τσουκαλά, σύζυγο του Γιώργου Πίττα, καθώς ο πατέρας της Ηλίας Τσουκαλάς ο ήρωας πολέμου, ύπαρχος του υποβρύχιο Κατσώνης και και κατόπιν συγγραφέας του βιβλίου Υποβρύχιον Υ1, ήταν ένας από τους τρεις διασωθέντες όταν το υποβρύχιο βυθίστηκε από Γερμανούς στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, στα νερά της Σκιάθου και από τότε η Σκιάθος τιμά την ημέρα εκείνη στο σχετικό μνημείο που υπάρχει στο λιμάνι του νησιού. “Μέσω της Μπήλιως ήρθαμε σ’ επαφή με τον Γιώργο ο οποίος μας παρουσίασε το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες, και στην πρώτη μας συνάντησε μας περιέγραψε όλες σχεδόν τις αναφορές του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη γύρω από την γαστρονομία της Σκιάθου και τον αγροτικό βίο του νησιού. Δεν χρειαστήκαν και πολλά άλλα για να πειστούμε για να ξεκινήσουμε το έργο! Γιατί στόχος μας είναι να κάνουμε την Σκιάθο γνωστή μ’ αυτά που την κάνουν μοναδική, είτε η φύση της, είτε την άυλη κληρονομιά, είτε η γαστρονομία της. Το έργο της μετατροπής της άυλης κληρονομιάς της γαστρονομίας σε ντοκουμέντο το ανέλαβε ο Γιώργος Πίττας, ο οποίος εκτός της καταγραφής και της ανάδειξης, έδωσε το έναυσμα σε νέους ανθρώπους  να ασχοληθούν και να προωθήσουν όχι μόνο τις τοπικές συνταγές αλλά και ασχοληθούν με νέες καλλιέργειες,  ή εκμεταλλεύσεις, αφού το μήνυμα η ντροπή για την παράδοση να μετατραπεί σε μια υπερηφάνεια έγινε πραγματικότητα”. Και κλίνοντας ο δήμαρχος έδωσε την ευχή, ο Γιώργος Πίττας να συνεχίσει να γαστροδιαβαίνει τη χώρα, να δημιουργεί κοινότητες ώστε “οι γαστροκοινότητες να μας φτιάξουν έναν όμορφο ελληνικό γαστρογαλαξία”!

Ο δήμαρχος της Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος  όλως απροόπτως δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την συνάντηση, έστειλε όμως το κάτωθι μήνυμα:  ” Από την Αμοργό σας στέλνω τις ευχές μου για την καλή επιτυχία της εκδήλωσης, και συγχαρητήρια στον φίλο πάνω από όλα Γιώργο Πίττα για την έμπνευση των “Γαστρονομικών Κοινοτήτων” μέσα από τις οποίες η ουσιαστική προβολή των τόπων μας είναι αναμφισβήτητη. Ο δήμος Αμοργού στήριξε από τους πρώτους τις Γαστρονομικές Κοινότητες. Ο έντυπος οδηγός, η έκδοση του οποίου πραγματοποίηθηκε με χορηγία του Δήμου, εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο τρόπο την εικόνα και το περιεχόμενο της Γαστρονομίας του νησιού και μαζί με τον ψηφιακό οδηγό αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Αμοργού. Έχουμε χρέος  να προασπίσουμε και να διαδώσουμε την Αμοργιανή γαστρονομία. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από τα παραπάνω εργαλεία αλλά και μέσα από τη συνεργασία των επαγγελματιών του νησιού, ώστε η γαστρονομία να κατέχει την κυρίαρχη θέση στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Αμοργού.  Εύχομαι πολύ γρήγορα να επιστρέψουμε στην ταξιδιωτική κανονικότητα και να σας  υποδεχθούμε στην Αμοργό ώστε να σεριανίσετε βήμα-βήμα τα γαστρονομικά μας μονοπάτια!”

Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού - Greek Gastronomy Guide

Ακολούθως ο Γιώργος Πίττας αναφέρθηκε στην Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας, με τα περισσότερα μέλη της οποίας  -όταν  συμμετείχαν στην ομάδα του “η Κέρκυρα παράγει”-,  είχαν παρουσιάσει από κοινού το 2012 το Ελληνικό Πρωινό της Κέρκυρας και κατέληξε: “Η Κέρκυρα έχει την τύχη να έχει επικεφαλής της  Γαστρονομικής Κοινότητας τον  Σπύρο Βουλισμά, τον  σεφ των ξενοδοχείων του Ομίλου Βούλγαρη,  τέως πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, έναν άνθρωπο υψηλού ήθους,  ο οποίος εκτός των άλλων, με ανεξάντλητο μεράκι και πίστη στο πρόγραμμα  προετοίμασε τα περισσότερα εδέσματα για τις ανάγκες της φωτογράφισης των 10 χαρακτηριστικών φαγητών της Κέρκυρας. Έτσι σε συνεργασία με τα μέλη της Κοινότητας μπορέσαμε και συμπυκνώσαμε τον γαστρονομικό πλούτο του και το παρουσιάσαμε στους δύο οδηγούς”.

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

Ο Σπύρος  Βουλισμάς στην ομιλία, μίλησε για το έργο της Κοινότητας, έδωσε όμως μεγάλη έμφαση -κι αυτό χαιρετήθηκε ιδιαιτέρως από το κοινό- στις κοινωνικές και οικολογικές διαστάσεις της Γαστρονομίας όπως π.χ  στην προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, στην αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων,  στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, επιβεβαιώνοντας έτσι τον σημαντικό του ρόλο όχι μόνο στην Γαστρονομική Κοινότητα του νησιού αλλά αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Γαστρονομίας.

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

H παρουσίαση συμπεριελάμβανε ομιλίες των εκπροσώπων της Γαστρονομικής Κοινότητας και του Πηλίου Ανδρέα Πατιστή, ενώ τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Εταιρειών γύρω από την συνεργασία του προγράμματος Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές, από την Αναπτυξιακής Εταιρεία Πάρνωνα ο Μαρίνης Μπερέτσος, από την Αναπτυξιακή Αχαΐας η Ηρώ Τσιμπρή και από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας ο Νικόλαος Θεοφιλόπουλος.

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

Στο κλείσιμο της συνάντησης ο Γιώργος Πίττας δήλωσε:

“Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όσους συμμετείχαν στην Γιορτή των Γαστρονομικών Κοινοτήτων αλλά και σ’ αυτούς που δεν κατόρθωσαν να έρθουν και έστειλαν μηνύματα. Η οικογένεια των Γαστρονομικών Κοινοτήτων μεγαλώνει, μέρα με την μέρα, και μέσα σε δύσκολους καιρούς κτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, δημιουργίας, ελπίδας και χαράς.”

Γαστρονομικές Κοινότητες - Horeca 2022

H Κεφαλονιά τιμώμενη Γαστρονομική Κοινότητα στην Horeca 2022

<