Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού στην Expotrof 2020

Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού στην Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide
Jan 26 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού στην Expotrof 2020

Γαστρονομική Κοινότητα της Aμοργού παρότι είναι η πιο πρόσφατη κοινότητα που εντάχθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide έκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020 όπου συμμετείχαν συνολικά 10 αντιπροσωπίες των Κοινοτήτων.

Τρία νέα κορίτσια όλο ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και πάθος να τιμήσουν το νησί τους και τον γαστρονομικό του πολιτισμό του, μετέφεραν την σπίθα τους στο κοινό της έκθεσης. Η Πόπη Δεσποτίδη αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, η Ευαγγελία Ρούσου η αγαπημένη μου μαγείρισσα της Αμοργού και η Ποθητή Δεσποτίδη από το ζαχαροπλαστείο “τα γλυκά της Ποθητής” .

Η Ευαγγελία Ρούσου από το γραφικό ταβερνάκι “Στον Πύργο” μαγείρεψε δυό τυπικά παραδοσιακά φαγητά του νησιού.

Κατ΄αρχήν έκανε επίδειξη του μαγειρέματος της ομελέτας με καβουρμά. Καβουρμάς είναι ένας τρόπος διατήρησης του χοιρινού κρέατος στο λίπος, που προηγουμένως σιγομαγειρεύεται με μυρωδικά και μπαχάρια. Έτσι όταν χρειαστείς αποσπάς από το σκεύος  που το έχει κανείς αποθηκευμένο και το τηγανίζεις με τα αυγά… Είναι ένας μεζές όνειρο.

Και για όσους επιθυμούν την συνταγή:

“Χρησιμοποιούμε χοιρινό κρέας. Αποβραδίς το κόβουμε κυβάκια το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το βάζουμε σε τρυπητό στο ψυγείο.. την άλλη μέρα τσιγαρίζουμε το βασιλικό λίπος του χοιρινού και ρίχνουμε μέσα κρέας που το καβουρδίζουμε… το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.. και μόλις ροδίσει και είναι έτοιμος ρίχνουμε κανέλα σκόνη και πιπέρι.. το βάζουμε σε ένα μέρος και ρίχνουμε όλο το λάδι (μαζί με το λίπος που έβγαλε το χοιρινό) που κουβουρδίσαμε και διατηρείται στο ψυγείο μόλις πήξει (τα παλιά χρόνια στη δροσιά του κελαριού)” …

Το επόμενο μαγείρεμα της Ευαγγελίτσας ήταν οι Αμοργιανές χορτόπιτες – που όπως και σ’ ολες τις Κυκλάδες οι πίτες – τηγανίζονται στο ελαιόλαδο.

Συνταγή
ΖΥΜΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΣ
1 κιλό αλεύρι, αλάτι, ελαιόδο, χλιαρό νερό με το μάτι
ΓΕΜΙΣΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΣ
Κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι, σέσκουλα, άνιθο, μάραθο, δυόσμο ξερό, μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα που καίει και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις γίνει βάζουμε τα χόρτα που τα έχουμε ήδη ζεματίσει από πριν… τα ανακατεύουμε να σωτάριστουν όλα μαζί και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι, δυόσμο ψιλοκομμένο μαϊντανό, μάραθο και άνιθο.

Φυσικά και ήταν “μπουκιά και συγχώριο” καθώς δήλωσε και η παρουσιάστρια Εύα Παρακεντάκη!

Η όμορφη και λαχταριστή παρουσίαση τελείωσε με την παρουσίαση των ξεροτηγάνων που είναι το χαρακτηριστικό γλυκό της Αμοργού.

Την περιγραφή της συνταγής έκανε η Ποθητή Δεσποτίδη που διατηρεί το ζαχαροπλαστείο “της Ποθητής” που παράγει τραγανά και πεντανόστιμα ξεροτήγανα στα Κατάπολα.

Όλα αυτά που συνέβησαν στον χώρο επίδειξης των φαγητών και στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών των περιοχών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες και τους τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

<