Σπύρος Βουλισμάς - Ο Κερκυραίος Δον Κιχώτης

Σπύρος Βουλισμάς - Ο Κερκυραίος Δον Κιχώτης - Greek Gastronomy Guide
Σεπ 10 2019

Σπύρος Βουλισμάς – Ο Κερκυραίος Δον Κιχώτης

Ο Σπύρος Βουλισμάς δεν ανήκει στην κατηγορία των σεφ-σταρ της τηλεόρασης, ούτε των πρωταγωνιστών σε πετυχημένα και in εστιατόρια. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα από παππού μάγειρα στο χωριό του, έμαθε για τα καλά την Κερκυραϊκή Κουζίνα.

Και αφού τελείωσε την επαγγελματική κατάρτησή του και τις πρώτες ελληνικές και διεθνείς περιπλανήσεις του, κυρίως στον Ξενοδοχειακό χώρο, επανήλθε στο νησί προσπαθώντας να κάνει το ξενοδοχειακό φαγητό μεγάλων μονάδων, φαγητό ποιότητας, φαγητό τοπικότητας. Μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.

Πρόεδρος του Chef Club της Κέρκυρας, επιχειρεί να παρασύρει τους νέους μαγείρους, ν’ αφήσουν τους εντυπωσιασμούς και να παλέψουν για την ανανέωση της κερκυραϊκής κουζίνας. Μαζί του εμείς.

Χταπόδι με πετιμέζι μανταρίνι και αρμπαρόριζα

Σπύρος Βουλισμάς – Ο Κερκυραίος Δον Κιχώτης

~Γεννήθηκες: Σ’ ένα όμορφο κεφαλοχώρι, στον Άγιο Ματθαίο στην Κέρκυρα.

~Παιδικές αναμνήσεις: Στο χωριό μου με τους φίλους μου να παίζουμε τσιρλίκι, μακριά γαϊδούρα και τα μπάνια μας στις παραλίες του χωριού το καλοκαίρι. Βέβαια η πιο βαθιά παιδική ανάμνηση που έχω είναι η παρουσία δίπλα στο παππού μου, σ’ όλους τους γάμους και τα αραβωνιάσματα καθότι ο παππούς ήταν ο μάγειρας του χωριού!

~Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Κόκορας παστιτσάδο, στο κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια μαζί.

~Σπουδές: Μαγειρική Τέχνη στο Σ.Τ.Ε. Πάρνηθας στην Αθήνα.

~Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Από την εποχή που βοηθούσα τον παππού μου και εν συνεχεία με το ξεκίνημά μου στο ξενοδοχείο του Χανδρής, μια υπόσχεση στον εαυτό μου και όχι μόνο που τελικά τήρησα.

~Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Οι μέντορες-δάσκαλοι μου στη σχολή (ο Δημήτρης Κουτρουβίτσης, ο Μιχάλης Ποταμούσης, ο αείμνηστος Γιώργος Τσώρος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος) και φυσικά όλοι οι σεφ που συνάντησα σ’ αυτό το μαγειρικό ταξίδι της ζωής μου.

Χτένια με κηρήθρα,σάλτσα πορτοκαλιού και θυμάρι

~Εικόνες ή γεγονότα που ενέπνευασαν: Όλα τα παιδικά χρόνια στο χωριό όντας γόνος αγροτικής οικογένειας πηγαίνοντας στα χωράφια και στα μποστάνια με τους γονείς μου,γνώρισα από πρώτο χέρι τι σημαίνει γη, τις μυρωδιές της, τ’ αρώματα της. Εξού και ο απόλυτος σεβασμός μου στον πρωτογενή τομέα.

~Πού εργάστηκες: Σε μικρά και μεγάλα εστιατόρια/ξενοδοχεία της Κέρκυρας,της Αθήνας (Caravel, Titania, Chandris, San Stefano, Intercontinental). Ενδιάμεσα για αρκετά χρόνια εργαζόμουν στην Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζομαι στο Kontokali Bay Hotel και από φέτος σαν Executive Chef και στα δύο ξενοδοχεία της εταιρείας (Aeolos Beach Hotel).

~Υλικά που αγαπάς: Τα προϊόντα της γης και της θάλασσας. Από τα αγαπημένα μου είναι: άγρια χόρτα,οπωρολαχανικά και ψάρια,οστρακοειδή.

~Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Μακριά από πολυπλοκότητες, καθαρά εποχιακά προϊόντα και minimal πιάτα χωρίς υπερβολές.

~Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Χτένια με κηρήθρα, σάλτσα πορτοκαλιού και θυμάρι. Ρολάκι πετεινού παστιτσάδο σε crumple μακαρονιού με χαβιάρι κεφαλογραβιέρας. Χταπόδι με πετιμέζι μανταρίνι και αρμπαρόριζα. Καλαμαράκια με πέστο από βότανα (Λουίζα, βασιλικό και δυόσμο).

Ρολάκι πετεινού παστιτσάδο σε crumple μακαρονιού με χαβιάρι κεφαλογραβιέρας

~Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Θεωρώ ότι ο ρόλος της τοπικότητας είναι θεμελιώδης, αξία ανεκτίμητη. Παίρνεις το προϊόν από τη γη του τόπου σου με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει αυτός, δίνοντας του μια προστιθέμενη αξία ακριβώς λόγω της τοπικότητάς του.

~Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Μονοπάτια έχουν ανοιχθεί αλλά χρειάζεται ακόμη δρόμος, πολύς δρόμος. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουμε την αξία των προϊόντων μας, αυτά που παράγει η Ελληνική γη και μόνο τότε θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την καθιέρωση της Ελληνικής κουζίνας.

~Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Το μόνο καλό,εάν μπορεί να ειπωθεί έτσι, που έκανε η κρίση είναι που υποχρέωσε πολύ νέο κόσμο να γυρίσει στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική δηλαδή παραγωγή, στη μεταποίηση κ.α. Δεν νομίζω ότι η κρίση βοήθησε ούτε στο ελάχιστο την Ελληνική γαστρονομία.

Καλαμαράκια με πέστο από βότανα

~Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Θα ήθελα να με θεωρούν έναν καλό μάγειρα και κυρίως καλό άνθρωπο.

~Μια αξέχαστη στιγμή: Υπάρχουν 2 αξέχαστες στιγμές, Η γέννηση της κόρης μου και του υιού μου.

~Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Αυτή τη στιγμή το όνειρο μου είναι μαζί με όλη την υπόλοιπη παραγωγική ομάδα του νησιού, να συνδιαμορφόσουμε το γαστρονομικό χάρτη της Κέρκυρας.

~Όνειρα ζωής: Όμορφα μαγειρικά ταξίδια με αγαπημένους φίλους και την οικογένεια μου.

~Αποχαιρετισμός: Ευαισθητοποίση απ’ όλους μας για την προστασία της γης. Ακτιβισμός, συμμετοχή.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!