Τα οινοποιεία της Αχαΐας ήρθαν κοντύτερά μας

Οινοποιείο Achaia Clauss - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 18 2017

Τα οινοποιεία της Αχαΐας ήρθαν κοντύτερά μας

Αξιοποιώντας την αποπεράτωση της Ολυμπίας Οδού (της παλιάς Αθηνών-Πατρών), διέθεσα μια μέρα μου για να επισκεφτώ τα σημαντικότερα οινοποιεία της Αχαΐας – που κατά σύμπτωση βρίσκονται σε απόσταση 5 έως 15 λεπτών από αυτήν. Ήταν μεγάλη απόλαυση να κινείσαι με τέτοια άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα σε μία διαδρομή που παλιά ήταν τόσο επικίνδυνη -καρμανιόλα- και κατόπιν επί χρόνια υπό κατασκευή.

Η αλήθεια είναι ότι η Ολυμπία Οδός ήταν το δυσκολότερο έργο που έγινε  στη χώρα, γιατί ήταν ο μόνος αυτοκινητόδρομος που στο μεγαλύτερο μέρος του κατασκευάζετο ενώ ταυτόχρονα ήταν σε λειτουργία. Άλλα προβλήματά του ήταν η διέλευση κοντά σε κατοικημένες περιοχές, το απότομο ανάγλυφο (τεκτονικά ρήγματα, στενότητα χώρου, ιστορικό κατολισθήσεων κα.), η παράλληλη κατασκευή Σιδηροδρομικής Γραμμής (ΕΡΓΟΣΕ) και τέλος οι αρχαιολογικές ανασκαφές κατά μήκος της οδού.

Κτήμα Οινοφόρος

Οινοφόρος, Άγγελος Ρούβαλης - Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Το κτήμα Οινοφόρος στο Αίγιο είναι δημιούργημα του Άγγελου Ρούβαλη, ενός πρωτοπόρου οινολόγου-οινοποιού, που αξιοποίησε μια παλιά ελληνική ποικιλία του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τον Ροδίτη, και φτιάχνοντας το κρασί Ασπρολίθι κρατά από το 1990 τα σκήπτρα του πιο εμβληματικού κρασιού αυτής της ποικιλίας. Τέως πρόεδρος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), “πολίτης του κόσμου”, νοιάζεται για την συνολικότερη ανάπτυξη της περιοχής του, καθώς ενώνει και στηρίζει όλες τις προσπάθειες της Αιγιάλειας, προκειμένου να αναδειχθεί ως οινογαστρονομικός προορισμός. Και καμαρώνει την κόρη του Θεοδώρα –οινολόγος κι αυτή- που έχει πάρει όλα τα χαρίσματά του και κυρίως την αγάπη του για το κρασί και τον τόπο!

Οινοποιείο Τετράμυθος

Οινοποιείο Τετράμυθος - Άνω Διακοπτό - Greek Gastronomy Guide

Τετράμυθος είναι το όνομα του οινοποιείου-κτήματος, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο Αιγίου-Καλαβρύτων λίγο μετά τη διασταύρωση προς  Άνω Διακοπτό, της ορεινής Αιγιαλείας, στο βόρειο μέρος της Πελοποννήσου.  Οι αμπελώνες του Τετράμυθου καλύπτουν 140 στρέμματα σε υψόμετρο 450-1050 μέτρων και καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο. Η οινοποίηση των ποικιλιών γίνεται στο τεχνολογικά σύγχρονο, αλλά και καλόγουστο οινοποιείο, που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και παράγει οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ.
 Καλαίσθητοι χώροι παραγωγής, ατμοσφαιρικά κελλάρια και ένας όμορφος χώρος γευσιγνωσίας συμπληρώνουν μια πανέμορφη ατμόσφαιρα προσελκύοντας πολλούς περαστικούς αλλά και συστημένους φίλους του κρασιού.

Αχαιών Οινοποιητική

Αχαιών Οινοποιητική - Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση (από το 1946 ο παππούς Λουκάς Κατσικώστας) και αντιμετωπίζοντας τον αιφνίδιο θάνατο του κυρ-Κώστα, ο Λουκάς και η Σωσάννα, νέα παιδιά αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Το κύριο βάρος πέφτει στην Σωσάννα Κατσικώστα που μόλις είχε τελειώσει οινολόγος σε Γαλλικά Πανεπιστήμια. Με νέες ιδέες για το κρασί – ο Άγγελος Ρούβαλης είχε ήδη ανοίξει τον δρόμο – η Σωσάννα αποφασίζει να δημιουργήσουν ποιοτικά εμφιαλωμένα κρασιά, αξιοποιώντας αποκλειστικά τις ελληνικές ποικιλίες του αμπελώνα της ορεινής Αιγιάλειας και γενικότερα της Αχαΐας δημιουργούν την Αχαιών Οινοποιητική. Εντάσσονται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, εκσυγχρονίζουν κτίρια και μηχανήματα  και δημιούργησαν τέσσερα τουλάχιστον κρασιά υψηλών προδιαγραφών.

Οινοποιία Παρπαρούση

Οινοποιία Παρπαρούση - Πάτρα - Greek Gastronomy Guide

Oινοποιία Παρπαρούση ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγο του Βάσω, με στόχο την παραγωγή εμφιαλωμένων ποιοτικών κρασιών. Η δεύτερη γενιά συμμετέχει ενεργά, με την Εριφύλη και τη Δήμητρα στην αμπελουργία, οινοποίηση και παραγωγή. Το οινοποιείο τους βρίσκεται στα Μποζαΐτικα της Πάτρας σ’ ένα οικογενειακό αγρόκτημα υψηλής αισθητικής και ήθους, όπου ανάμεσα στην πλούσια χλωροπανίδα (τα παγώνια επιτείνουν την Μπονουελική ατμόσφαιρα) γίνεται η οινοποίηση, η ωρίμανση, η παλαίωση και η εμφιάλωση σπουδαίων οίνων, που δεκαετίες τώρα συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Η πλειονότητα των κρασιών παράγονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στη Μόβρη Αχαΐας και στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.

Achaia Clauss

Η Achaia Clauss είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία. Ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Γουσταύο Κλάους λίγο έξω από την πόλη των Πατρών και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα με σημαία της το εμβληματικό κρασί Μαυροδάφνη. Ένα διεθνές σημείο αναφοράς, ένας προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού, της ιστορίας, της φύσης, των περιηγήσεων. Πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, ιστορικά κτίρια, κελλάρια γεμάτα με βαρέλια – καθένα με τη δική του ιστορία, εκκλησάκια, προτομές, παραδοσιακά εργαλεία, βραβεία απ’ όλο τον κόσμο, είναι ο κόσμος του πρώτου οινοποιείου στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τον Οινοτουρισμό καθώς δέχτηκε επισκέψεις σπουδαίων προσωπικοτήτων (βασίλισσα Σίσσυ, πρωθυπουργοί κα.)  Ένα τοπίο βγαλμένο από μια άλλη εποχή με θέα που μαγνητίζει και ατμόσφαιρα που συγκινεί.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!