Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018

Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018
Μαρ 20 2018

Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018

Δυο χρόνια περάσαν από την μέρα που ξεκινήσαμε με όνειρα να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας. Αρκετούς από τους στόχους μας τους υλοποιήσαμε. Φαίνεται ήσαν αρκετοί για να αναγνωριστεί η δουλειά μας. Χαρήκαμε που για την συνολική δραστηριότητά του το Greek Gastronomy Guide κατέκτησε το Golden βραβείο στα Tourism Awards 2018 στην κατηγορια Digital Destination Guides (DIGITAL TOURISM).

Καταθέτουμε προς ενημέρωση τον φάκελο υποστήριξης της υποψηφιότητας του GGG στα Tourism Awards 2018, ευχαριστώντας αυτούς που μας ψήφισαν, τις εταιρείες υποστηρικτές μας, καθώς και όσους καθημερινά μας διαβάζουν ή όσους ενημερώνονται από εμάς.

Greek Gastronomy Guide

O Οδηγός της Ελληνικής Γαστρονομίας – Greek Gastronomy Guide (GGG) – είναι μια “ζωντανή” ιστοσελίδα που σκοπό έχει να ενημερώσει τους επισκέπτες της για τους θησαυρούς του γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Γαστρονομία αντιμετωπίζεται και προβάλεται μέσα από ένα site:

1ον) ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού της χώρας μας. 

2ον) με μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλα όσα απαρτίζουν τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου.

Η καταγραφή των θησαυρών της ελληνικής γαστρονομίας περιλαμβάνει την ιστορική προσέγγιση της γαστρονομίας κάθε τόπου ως και την πρόσφατη παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα με τους παραγωγούς τους, τις τοπικές αγορές και τα φεστιβάλ που γίνονται για την προβολή τους. Κατόπιν περιγράφονται τα εδέσματα και οι χώροι όπου προσφέρονται (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, πανηγύρια), τα ξενοδοχεία και ξενώνες που ως πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας έχουν διαμορφώσει πελατεία που κινείται στους χώρους του γαστρονομικού τουρισμού και τέλος τα αξιοθέατα (γιορτές, τοπία, χώροι και μουσεία), όπου ο περιηγητής μπορεί να ολοκληρώσει τη συνολική εικόνα του γαστρονομικού τοπίου.

Όλες αυτές οι πληροφορίες, παρατίθενται ανά περιοχή, έτσι ώστε κάθε τόπος να παρουσιάζεται ως γαστρονομικός προορισμός, με διαβατήριο τον γαστρονομικό του πολιτισμό, που είναι ουσιαστικά ο πολιτισμός της καθημερινότητας.

Οι παραγωγοί που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας - Greek Gastronomy Guide

Οι παραγωγοί που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας – Greek Gastronomy Guide

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους από τον Γιώργο Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.

Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018

Ο Γιώργος Πίττας άφησε το αποτύπωμα του στον Τουρισμό και την Γαστρονομία, όταν ως μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου το 2010-2018 ήταν ο εμπνευστής και επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού, του προγράμματος που συνέδεσε τα ξενοδοχεία με την τοπική παραγωγή κάθε τόπου, με αποτέλεσμα 1000 ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής τους.

Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το Greek Gastronomy Guide κατέγραψε 45 γαστρονομικούς προορισμούς, παρουσίασε 8 εθνικά και 40 τοπικά προϊόντα, γνώρισε στο κοινό του 160 παραγωγούς,  70 τοπικά εδέσματα με τις συνταγές τους, επισκέφτηκε 300 ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, εντόπισε 20 πανηγύρια, 40 τοπικές αγορές, 100 αξιοθέατα, πήρε συνεντεύξεις από 25 σημαντικούς Έλληνες σεφ και παρουσίασε 300 άρθρα για τρέχοντα θέματα γαστρονομίας.

Πορτραίτα Σεφ - Ελληνική Κουζίνα - Greek Gastronomy Guide

Τα κριτήρια επιλογής των πρωταγωνιστών του GGG ήταν η αυθεντικότητα, το μεράκι και η εμμονή στις αξίες της εντοπιότητας και της ποιότητας. Κάθε παρουσίαση περιλαμβάνει συνέντευξη 400 περίπου λέξεων σε δυό γλώσσες – ελληνικά & αγγλικά – δέκα πρωτότυπες φωτογραφίες και θέση στο χάρτη.

Στον Γαστρονομικό Οδηγό της Ελλάδας (GGG) συνυπάρχουν εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, λαϊκά ταβερνεία και τσιπουράδικα της γειτονιάς, ταπεινά ταβερνάκια και καφενεία από τα πιο απόμακρα μέρη της χώρας, έως μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων, αλλά και οικογενειακές οικοτεχνίες (όλες οι παρουσιάσεις έγιναν με μηδενικό κόστος για τους παρουσιαζόμενους).    

Από το 2017 το Greek Gastronomy Guide ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα, να συντονίσει τους πρωταγωνιστές κάθε τόπου και να τους οργανώσει σε Γαστρονομικές Κοινότητες. Γιατί πιστεύουμε -πίστη που βασίστηκε στη γνωριμία μας με τους ανθρώπους που αγωνίζονται και δημιουργούν σ’ αυτή τη χώρα – ότι βαρύνουσα γνώμη και πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της γαστρονομίας κάθε τόπου, πρέπει να έχει η κοινωνία των πολιτών και πόσο μάλλον οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Από το 2018 το Greek Gastronomy Guide σε σύμπραξη με ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ και Marketing Greece δημιούργησαν το project Γαστρονομικοί Προορισμοί με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος πιλοτικών περιοχών μέσα από τη γαστρονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές Γαστρονομικές Κοινότητες. Για αυτό τον λόγο οι δράσεις του project θα επιχειρήσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, ώστε εκείνες να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και συγκρότησης της πολιτιστικής και της τουριστικής τους ταυτότητας του προορισμού.

Χρυσό βραβείο στο Greek Gastronomy Guide στα Tourism Awards 2018

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!