Έγραψαν για το Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας

Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας - Greek Gastronomy Guide
Dec 01 2020

Έγραψαν για το Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας

Κάθε βιβλίο  έχει τις στιγμές του. Από τον χρόνο της έμπνευσης, των βιωμάτων και των παραστάσεων που το τροφοδοτούν, στον επίπονο και δημιουργικό χρόνο της γραφής και τέλος στον χρόνο της σχηματοποίησής του (σελιδοποίηση, εκτύπωση και  βιβλιοδεσία) όπου το πνεύμα γίνεται χειροπιαστή ύλη και όπου καταδεικνύεται το σύνολο του κόπου όλων των συντελεστών του. Του βιβλίου – ως υλική υπόσταση – ακολουθεί η διαδικασία προώθησης και αν είναι αυτοέκδοση, θα χρειαστεί ένας σημαντικός κόπος να βγει στην διανομή, να φτάσει στα βιβλιοπωλεία και τέλος να μαθευτεί στο αναγνωστικό κοινό ότι κυκλοφόρησε κάτι νέο.

Εν ολίγοις με όρους συναισθηματικούς, ο συγγραφέας από την ανυπομονησία του τελειώματος της γραφής, περνάει στην λαχτάρα της εκτύπωσης, και καταλήγει στην αγωνία της διανομής και της αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς.

Σήμερα, πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου – στα ανοικτά πλέον βιβλιοπωλεία -, ένα μήνα από την έκδοση του βιβλίου (που εν μέσω πανδημίας η διάθεση γινόταν μόνο με e-shop) συγκεντρώσαμε τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς και τις σταχυλογούμε:

 

Νενέλα Γεωργελέ  (Αthens Voice)

(Όλη η γεύση της πατρίδας στο νέο «Αλφαβητάρι» του Γιώργου Πίττα)

(Όλη η γεύση της πατρίδας στο νέο «Αλφαβητάρι» του Γιώργου Πίττα)

“Ακαταπόνητος περιηγητής ο Γιώργος Πίττας, ιχνηλάτης μονοπατιών της παράδοσης, συμμέτοχος στην καθημερινότητα του μόχθου των ανθρώπων, καταγράφει τα δεδομένα που συλλέγει άλλοτε με τον ενθουσιασμό πρωτόβγαλτου ταξιδευτή κι άλλοτε με τον στοχασμό του βαθιά φιλοσοφημένου του μυαλού…Γλαφυρό, «ολοζώντανο», συγκινητικό και σίγουρα χορταστικό, το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας σχηματοποιεί ξεκάθαρα τον κορμό της γαστρονομικής μας παράδοσης, είναι η κατάθεση ψυχής και το αποτύπωμα της ματιάς ενός αισθαντικού ταξιδευτή και απευθύνεται σε όσους δεν ξέρουν και θέλουν να μάθουν, αλλά και στους καλά γνωρίζοντες που θέλουν ξανά και ξανά να περιηγηθούν στα γευστικά μας μονοπάτια.” 

 

Νανά Δαρειώτη (Οlive-Πρώτο Θέμα)

(Αλφαβητάρι ελληνικής γαστρονομίας: Ένα λεξικό με ψυχή)

“Στο όγδοο βιβλίο του, ο Γιώργος Πίττας αποφασίζει να δημιουργήσει ένα γλωσσάρι της ελληνικής γαστρονομίας, βασισμένο κατά κύριο λόγο στις προσωπικές του εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ταξιδιών και των ρεπορτάζ του και πολύ λιγότερο -έως ελάχιστα- στη βιβλιογραφία… Αποτέλεσμα, μια έκδοση που ξεχειλίζει από πληροφορία, γνώση και αγάπη.”

 

Γιούλη Επτακοίλη (Κυριακάτικη Καθημερινή)

Α” για την αθερινόπιτα και τα αμυγδαλωτά. “Λ” για τα λαλάγγια και τη Λήμνο. “Τ” για τους ταρσανάδες και τον Τσάνταλη, “Χ” για τα χλωροκούκια και την Παναγιά την Χοζοβιώτισσα. Άνθρωποι, τόποι, παραγωγοί και προϊόντα, μοναστήρια και τσιπουράδικα, γεύσεις και συναισθήματα, δρώμενα και πανηγύρια, ένας απίστευτος πλούτος, ένα πολύτιμο δώρο σ’ όποιον αγαπάει την Ελλάδα, σ’ όποιον θέλει να τη γνωρίσει σε βάθος, να  την καταλάβει και να την αγαπήσει… Όπως και να έχει, πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά, ένα όπλο στα χέρια της “γαστρονομικής διπλωματίας”, ένα ανάγνωσμα στο οποίο μπορείς να ανατρέχεις ξανά και ξανά…”

 

Γεωργία Δρακάκη (in.gr)

Ο Γιώργος Πίττας έγραψε το γαστρονομικό βιβλίο της χρονιάς

Κατερίνα Ανέστη (iefimerida) συνέντευξη

Mόλις κυκλοφόρησε το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας, μια ολιστική, βαθιά προσωπική εμπειρία της ελληνικής γαστρονομίας σε 500 λήμματα. Oι περιπέτειες και το μεγαλείο της ελληνικής γαστρονομίας. Το σύνολο των εμπειριών που τη συγκροτούν και την κάνουν να διαπερνά τα πάντα. Η στροφή στην τοπική κουζίνα και η μάχη για τη βιοποικιλότητα. Ο Γιώργος Πίττας μιλά στο iefimerida για το «Αλφαβητάρι ελληνικής γαστρονομίας» και μας μεταφέρει σε πανηγύρια, κουζίνες της γιαγιάς, αστικές γεύσεις. Στα πρόσωπα όμως συναντάμε και κάποιους που δεν έχουν άμεση σύνδεση με την τροφή. Για παράδειγμα τον Μιχάλη Κουνενή, τον θρυλικό τσαμπουνιέρη της Μυκόνου. Του εκφράζω την έκπληξή μου και απαντά «μα είναι δυνατόν το φαγητό να αποστερηθεί το τραγούδι; Το φαγητό δεν είναι γαστριμαργική εμπειρία, γαστριμαργική απόλαυση. Είναι μια ολιστική εμπειρία. Πώς να στο πω: ή είναι ολιστική ή δεν είναι εμπειρία! Ναι, μπορεί στο fine dining κάποιοι να έχουν ακονίσει τόσο τους κάλυκές τους που να αντιλαμβάνεται η γλώσσα τους 32 γεύσεις. Αν μιλήσουμε όμως με όρους ανθρωπολογικούς, η γαστρονομία είναι ένας τρόπος συντήρησης της ζωής αλλά είναι και το κομμάτι που μας συνδέει με τους άλλους. Αλίμονο αν περιορίσουμε τη γαστρονομία στο πεδίο του γαστριμαργικού στίβου».

Γαστρονόμος

Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας στον Γαστρονόμο- Greek Gastronomy Guide

“Ανάγνωσμα για περιηγητές με ανησυχίες. Έλληνες ή ξένους”. Δανείζομαι την περιγραφή του ίδιου του συγγραφέα, Γιώργου Πίττα, καθώς νομίζω ότι δίνει το ξεκάθαρο στίγμα τού τι ήθελε να πετύχει με το καινούργιο του βιββλίο, το όγδοο, στη σειρά. Δεινός περιηγητής ο ίδιος με μεγάλο ενδιαφέρον για την τροφή, έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας, είναι το αποθησαύρισμα των εμπειριών του. Γαστρονομικά τοπόσημα της Ελλάδας, προϊόντα, ήθη και έθιμα, διάσημα τοπικά πιάτα και υλικά εδώ. Η “αλφαβήτα” της ελληνικής κουζίνας σ’ έναν μικρό τόμο 384 σελίδων.” 

 

Αντώνης Κυριαζάνος (Κεφάλαιο)

Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας στο Κεφάλαιο- Greek Gastronomy Guide

Ταξίδεψε και ταξιδεύει στις μεγάλες και μικρές γωνιές της Ελλάδας, αναζητά, ψάχνει, βρίσκει ανθρώπους, φαγητά, μυρωδιές, ταβέρνες, κουτούκια, αλλά και γιορτές και τελετές και σιωπές. Δοκιμάζει, γεύεται και κυρίως ζει τους τόπους και τους ανθρώπους, καταγράφει εντυπώσεις, συγκινήσεις, αναμνήσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα έγιναν ένα βιβλίο, που με τίπλο “Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας” μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα που μέχρι χθες ήταν αυθόρμητα παρούσα, σήμερα πρέπει όμως να την αναζητήσεις και να την βρεις.

Όμηρος Τσάπαλος (Passenger. Explore the world)

Ο Γιώργος Πίττας μιλά στο Passenger.gr για το νέο του βιβλίο, τα Ταξίδια και την Γαστρονομία

“Με το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας» έρχεται να εμπλουτίσει την ήδη σημαντική βιβλιογραφία του πάνω σε θέματα λαϊκής παράδοσης και γαστρονομικού πλούτου. Έρχεται να μας επαναβεβαιώσει πως οι γεύσεις ταξιδεύουν αλλά και τα ταξίδια είναι λειψά αν δεν συνοδευτούν με την γεύση της τοπικής κουζίνας. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε συνοψίζει τις επιρροές, τα κίνητρα και το πάθος ενός αιώνιου ταξιδευτή.”

 

Κίμων Φραγκάκης (Andro)

“Μπορεί ένα βιβλίο να μετατραπεί σε μεγάλο ελληνικό φαγοπότι; Ο Γιώργος Πίττας με το νέο του πόνημα μάς παρουσιάζει μια ολιστική εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας.  Λεξικό ή μια σύγχρονη βίβλος της ελληνικής γαστρονομίας; Μεταξύ των πολλών εκδόσεων που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια γύρω από το χώρο του φαγητού (από απλές εκδόσεις για συνταγές έως περισσότερο εμβριθείς μελέτες), το νέο βιβλίο του πολύπλαγκτου Γιώργου Πίττα «Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας» που κυκλοφόρησε προσφάτως αποκτάει ξεχωριστή θέση. Μοιάζει σαν ένα εγκόλπιο για κάθε ρέκτη της ελληνικής κουζίνας. Και για κάθε μερακλή με την ευρεία έννοια… Έχουμε να κάνουμε με ένα λεξικό που περιλαμβάνει 500 λήμματα και 700 φωτογραφίες. Κατ’ ουσίαν είναι μια βουτιά στον διατροφικό πολιτισμό της πατρίδας μας και ένα ταξίδι σε πολύτιμους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας.

Ντίνα Γκρουμούτη (Αθηνόραμα)

«Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας»: ο τόπος μας σε γεύσεις
Όλος ο πλούτος της ελληνικής νοστιμιάς συμπυκνωμένος σ’ ένα ευρηματικό «λεξικό».  Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έφτασαν στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του 2020, το «Αλφαβητάρι» αυτό δεν είναι απλά ένα βιβλίο που πλουτίζει τις γνώσεις σου, αλλά ένα ταξίδι που διατρέχει την Ελλάδα και σε ξεναγεί στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας. Ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, ομορφιά και συγκίνηση σε τραπέζια και πανηγύρια, σε καφενεία και ταβέρνες, σε προϊόντα και γεύσεις, σε διαδρομές παράλληλες με την ιστορία του τόπου. Ξεναγός μας σ΄ αυτό το ταξίδι, ένας «θηρευτής της Ελλάδας, της φύσης, της ζωής, της μνήμης», όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Γιώργος Πίττας.

Θα διαβάσεις για πράγματα που γνωρίζεις, αλλά κι αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, και θα πλουτίσεις τις γνώσεις σου με λήμματα όπως «μπρασκοουρές», «γούνα», «μπουμπάρι», «κεσκέσι» και «καρίκι», για παράδειγμα. Ανάμεσά τους, θα παρελαύσουν τα παραδοσιακά μας τυριά και αλλαντικά, οι ποικιλίες αμπέλου, τα «φαγητά του πανηγυριού», τοπικές τεχνικές όπως το κρητικό «οφτό», η «γουρουνοπούλα» και τόσα άλλα. Αλλά συγχρόνως, θα μάθεις τι γίνεται στο πανηγύρι του Αη Γιάννη στη Βρυκούντα της Καρπάθου, ή πώς μαγειρεύει το «πατατάτο» ο Βαγγέλης Μενδρινός στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό…

 

Γιώργος Τριανταφύλλου (triantafylloug.blogspot.com)

O Γιώργος Πίττας μετά από τα 7 βιβλία λευκώματα και την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr επανέρχεται σε μιά καινουργια έκδοση στο πλαίσιο ενός ατέρμονος οδοιπορικού σε όλη την Ελλάδα, που σε πρώτη ματιά παραπέμπει στην αίσθηση των παλιών παιδικών αλφαβηταρίων του Δημοτικού με τα σκληρά εξώφυλλα. Το Λεξικό είναι συναρπαστικό. Ξεφυλλίζοντας το, σύντομα ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι τα κείμενα των λημμάτων και οι φωτογραφίες που τα συνοδεύουν αποκαλύπτουν πληροφορίες που μας αιφνιδιάζουν και διαβάζονται ευχάριστα.  Ο Πίττας μας εναποθέτει με τον καλύτερο τρόπο τις βιωμένες απολαυστικές του στιγμές και μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε στις περιπλανήσεις του και παράλληλα μας προκαλεί μια ευγενική ανομολόγητη ζήλεια για όλα όσα έχει την τύχη και την επιμονή να ανακαλύπτει. 

 

Μερόπη Παπαδοπούλου  (Oινοχόος)

“Ο ακούραστος τροβαδούρος της γαστρονομίας, Γιώργος Πίττας, ετοίμασε και μας προσφέρει ένα Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας όπου σε 384 σελίδες δημιουργεί μιά “ποιητική συνύπαρξη” μεταξύ των 500 λημμάτων και των 700 φωτογραφιών, που καταγράφουν ιστορίες, μύθους και αφηγήματα και ενώνουν την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τα δημοτικά τραγούδια με τη γαστρονομία του τόπου μας”

 

Αγάπη Μαρκετίδη ( Ιn2life)

“Ο Γιώργος Πίττας, σε αυτό το θαυμάσιο βιβλίο των 384 σελίδων έχει χωρέσει τον σεβασμό και την αγάπη, τις γνώσεις και το πάθος που τον οδηγούν στα μονοπάτια της Ελλάδας. Ο Μichel Deon, Γάλλος Aκαδημαϊκός και λάτρης της Ελλάδας, είχε πει: “ Για να αγαπήσεις έναν τόπο πρέπει να τον φας, να τον πιεις και να τον ακούσεις να τραγουδά” (“pour bien aimer un pays il faut le manger, le boire et l’ entendre chanter”). O Γιώργος Πίττας, έχοντας κάνει και τα τρία, ομολογεί σε αυτό το βιβλίο την αγάπη του για την Ελλάδα. Την Ελλάδα του, την Ελλάδα μας.”

 

Γιώργος Σκούρας (οινοποιός, πρόεδρος Σ.Ε.Ο. – Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

“Αχ βρε Γιώργο, ευτυχώς που σε βουτήξανε μικρό στο μαγικό φίλτρο του πείσματος, της ανησυχίας, της δημιουργίας και της ακαθησιάς, και ψήλωσες κι έγινες ο γίγαντας-πειρατής, της ανάδειξης των θησαυρών της ελληνικής γαστρονομίας. Σ’ ευχαριστώ για τον πολιτισμό σου. Και λέω σ’ ολους τους φίλους μου, μην το χάσετε αυτό το βιβλίο, βρείτε το, αγοράστε το και χαρίστε  το.”

 

Bαρβάρα Αβδή (Historic Hotels of Europe)

“Tο Αλφαβητάρι του Γιώργου δεν είναι ακόμη ένα βιβλίο γαστρονομίας. Είναι ένα εργαλείο που τιμά την Ελλάδα και μας συστήνει εκ νέου με τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας και την ελληνική μας  ταυτότητα. Είναι ένας υπερπλήρης μοναδικός οδηγός όπου ο Γιώργος μας παίρνει από το χέρι για να μας ταξιδέψει μέσα και από τη δική του τη ματιά και τη δική του αστείρευτη αγάπη για τον τόπο μας. Έτσι απλά, ξεκάθαρα και με απόλυτη ειλικρίνεια.”

Tα Νέα του Σαββάτου (Βιβλιοδρόμιο) Προτάσεις για τις γιορτές

Το “Αλφαβητάρι” του Γιώργου Πίττα, είναι το απόσταγμα της πολυετούς έρευνάς του, στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας,των ταξιδιών και των προσωπικών ανακαλύψεων από την Θράκη ως την Κρήτη. Από τους ανθρώπους που συνέβαλαν να αναδειχθεί η διάσταση της τοπικής γεύσης, πέραν της γαστριμαργικής απόλαυσης, ο Γιώργος Πίττας παραδίδει το αποτέλεσμα της ταξινόνησης που επιχείρησε κατά την διάρκεια της καραντίνας. Προφορικές αφηγήσεις, έθιμα και το άυλο μέρος μιας κουλτούρας που αξίζει να ανακαλύψει κανείς ως ταξιδιώτης καί όχι ως τουρίστας.  

 

Υ.Γ. Το βιβλίο βρίσκεται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Πολιτεία, Ιανός, Ευριπίδης, Public), σε πολλά μικρά και περιφερειακά βιβλιοπωλεία, και όσα δεν το διαθέτουν μπορούν να το προμηθευτούν άμεσα από την κεντρική διάθεση που είναι οι Εκδόσεις 21ος και  Σίμος.

<