To Eλληνικό Πρωινό του Πόρου

Δημοτική Αγορά Πόρου - Πόρος - Greek Gastronomy Guide
Μαρ 29 2017

To Eλληνικό Πρωινό του Πόρου

Ο Πόρος, το πανέμορφο νησί του Σαρωνικού, απέκτησε το τοπικό του Eλληνικό Πρωινό.  Πάνε επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια του Ελληνικού Πρωινού. Θυμάμαι τα πόσα “δεν γίνεται” αντιμετωπίσαμε μέχρις ότου γίνει κατανοητή η σπουδαιότητά του και πόσο χρόνο χρειάστηκε για  καθιερωθεί στη συνείδηση των ξενοδόχων αλλά και του ελληνικού κοινού. Κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη του Ελληνικού Πρωινού ήταν η περιφερειακή μας δράση όπου επιχειρούσαμε να κινητοποιήσουμε τις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις γαστρονομίας κάθε περιοχής.

rsz_dsc_1740

Έτσι επιχειρήθηκε η δημιουργία του 36ου Ελληνικού Πρωινού και στον Πόρο. Η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Συξέρη, πρόεδρο του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου οδήγησε στο ζητούμενο αποτέλεσμα το οποίο όμως, όπως προέκυψε, ήταν απρόσμενα εντυπωσιακό. Για τον Πόρο γαστρονομικά δεν γνωρίζαμε παρά το φημισμένο λεμονοδάσος του Γαλατά και τα αμυγδαλωτά της οικογένειας Δάγκλη.

Λεμονοδάσος - Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής Βλάχος - Γαλατάς Τροιζηνίας - Greek Gastronomy Guide

Το ευωδιαστό λεμονοδάσος βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο, ανατολικά του Γαλατά.  Χιλιάδες λεμονιές απλώνουν τα κλαδιά τους ως την παραλία, νερόμυλοι, τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, εκεί από το 1900, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό. Βεβαίως οι 20.000 τόνοι λεμονιών που παρήγοντο παλιά έχουν περιορισθεί στους 4.000 τόνους, αλλά τίποτε δεν μειώνει την ομορφιά του τοπίου.

rsz_dsc_1503

Αμυγδαλωτά Πόρου – Δάγκλης

Το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Δάγκλη κλείνει πάνω από 40 χρόνια ζωής και συνεχίζει να τροφοδοτεί τους Ποριώτες με τα ακαταμάχητα αμυγδαλωτά του και τα τραταμέντα του.

rsz_dsc_1636

Ο Δημήτρης Συξέρης σε συνεργασία με τους αντίστοιχους προέδρους του Γαλατά και των Μεθάνων, κατόρθωσε να κινητοποιήσει όχι μόνο όλους τους παραγωγούς του Πόρου και της Τροιζηνίας, αλλά και μια σειρά ξενοδόχων και επαγγελματιών εστίασης που παρουσίασαν μεγάλο μέρος από τον γατρονομικό πλούτο της περιοχής.

rsz_dsc_1674

Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου μαζί με την τέλεση του  Πρώτου Σχολείου Τουρισμού Πόρου – επέκταση του πετυχημένου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και Ναυπλίου των αεικίνητων Ανδρέα Ζαγάκου και Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου – έδωσαν σε πλήθος επαγγελματιών και ξενοδόχων να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα της ξενοδοχίας, του τουρισμού και του επισιτιστικού κλάδου.

rsz_dsc_1617

Οι ομιλίες και η ενημέρωση γινήκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου Συγγρού, ενώ η παρουσιάση του Ελληνικού Πρωινού έγινε στο φωτεινό προαύλιό του. Την εκδήλωση προλόγησαν η Ελένη Δημοπούλου Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης  και ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων.

rsz_dsc_1660

Και τι δεν είχε ο δώδεκα μέτρων μπουφές του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου! Μια τεράστια ποικιλία  εδεσμάτων φτιαγμένων από μαγείρους και μαγείρισσες. Ποριώτικη λεμονομυζήθρα από κατσικίσιο ντόπιο γάλα, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, γαλατόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κιούρλες (ποριώτικες τηγανήτες), ομελέτα σαγανάκι με τυρί Τραχειάς, μάραθο και μυρωδικά και τέλος σαλάτα εσπειδοειδών, όλα αυτά από την Κατερίνα Σακελλίου την μαγείρισσα που κάνει cooking lessons, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Odyssey.

rsz_dsc_1623

O φούρνος Αγγελοπούλου παρουσίασε μια μεγάλα ποικιλία από ντόπια αρτοσκευάσματα μεταξύ των οποίων γλυκά βουτήματα με ελαιόλαδο και πορτοκάλι Τροιζηνίας, μουστοκούλουρα σταφίδας Καλλονής Τροιζηνίας, παραδοσιακές δίπλες με μέλι Τροιζηνίας, κριθαρένια και σταρένια παξιμάδια Καλλονής Τροιζηνίας, παξιμάδια με ελαιόλαδο Τροιζηνίας και ρίγανη ή θυμάρι Μεθάνων, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, βουτήματα γλυκά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή πορτοκάλι .

rsz_dsc_1655

Η Σωτηρία Αρώνη ήταν μια έκπληξη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο. Σπούδασε χημικός μηχανικός ΕΜΠ, με κατεύθυνση στα τρόφιμα και την βιοτεχνολογία και με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα σε γλυκές γεύσεις και αρώματα του οικογενειακού ζαχαροπλαστείου της μητέρας της Θεοδώρας Βεσσαλά, την κέρδισε η δημιουργική ζαχαροπλαστική.

Ζαχαροπλαστείο Θ. Βεσσαλά - Πόρος - Greek Gastronomy Guide

Με σπουδές στην Ιταλία-Bologna (Carpigiani Gelato University – εξειδίκευση στο παγωτό), έπειτα στη Γαλλία-Παρίσι (Ecole Lenotre – εξειδίκευση στην viennoiserie) και τέλος στην Αγγλία (Chocolate Academy – σε μια βέλγικη σχολή) μάς παρουσιάσε σε μια ομιλία τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας της Ευρώπης και τοποθετήθηκε θεωρητικά αλλά και πρακτικά παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές της σοκολάτες (αρμονία μπαχαρικών, μαστίχα-λεμόνι, μυρωμένος θάμνος, κόκκινο αμύγδαλο).

rsz_dsc_1646

Ο δυναμικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου “Ποριώτισσα” – που η πανέμορφη συλλογή που διαθέτει στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, βρίσκεται επίσης στο νεοκλασικό Κτίριο Συγγρού – παρουσίασε εδέσματα μεταξύ των οποίων ομελέτα με σπαράγγια, αμυγδαλωτά Πόρου, ρυζόγαλο με τρίμματα λεμονιού και τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Δάγκλη.

rsz_dsc_1707

“Λεμονοδάσος”, Δημήτρης Βλάχος

Από την παρουσίαση δεν θα έλειπαν και οι καρποί του λεμονοδάσους! Εδώ και δυό χρόνια το ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Βλάχου στο Γαλατά, εκτός των μαρμελάδων, παράγει έναν πεντανόστιμο φυσικό χυμό λεμονιού σε όμορφα μπουκάλια και τα διακινεί σ’ όλη την γύρω περιοχή.

rsz_dsc_1665

Προϊόντα και εδέσματα έστειλαν αρκετοί ξενοδόχοι και κέντρα εστίασης, όπως κέικ τυριού με τυρί Τραχειάς ή κέικ λεμονιού από το εστιατόριο-καφετέρια του Παντελή Κουνέλη – αντιπρόεδρου του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου – και γλυκά κουταλιού από την Κατερίνα Κοντογιαννοπούλου.

rsz_dsc_1666

Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, παρουσιάστηκαν τα λουκάνικα των Θέμη Πλατανίτη, Χρήστου Κούλη και Γιάννη Ρούσσου, ελαιόλαδο Τροιζηνίας ΠΟΠ από τον Γιώργο Κουτουζή, παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο με γάλα ντόπιο και παραδοσιακό ρυζόγαλο και τα περίφημα τυριά από την Τραχειά Αργολίδας.

rsz_dsc_1672

Δεν θα μπορούσε να λείπει και το μέλι Τροιζηνίας του Παναγιώτη Μπάκα, που παράγει 7 τύπους μελιού (ανθέων, ελάτης, ρεικιού κλπ.), αλλά και συνδυασμούς μελιού και γύρης.

rsz_dsc_1662

Δεν θα ξεχάσω την κλασική πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκου!

rsz_dsc_1664

Ούτε βέβαια την πορτοκαλόπιτα από τα πορτοκάλια της Τροιζηνίας!

Αποχαιρετούμε τον πανέμορφο Πόρο – που φυσικά θα επανέλθουμε λίαν προσεχώς για μια πολύ πιο βαθειά προσέγγιση – με την αίσθηση ότι η σπίθα στο εύφλεκτο τουριστικό-γαστρονομικό περιβάλλον πυροδότησε καταστάσεις. Το Ελληνικό Πρωινό και το Πρώτο Σχολείο Τουρισμού φανέρωσαν ότι στον Πόρο, υπάρχουν δυνατότητες, φρέσκα μυαλά και άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, να επιμορφωθούν και να δουλέψουν συλλογικά για την προκοπή του τόπου.

Δημοτική Αγορά Πόρου - Πόρος - Greek Gastronomy Guide

Τα συγχαρητήρια μας στους διοργανωτές και βέβαια σ’ όλους που συμμετείχαν.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!