Η Μαργιώρα, μια εντυπωσιακή άφιξη στην Κύθνο

Aug 03 2021

Η Μαργιώρα, μια εντυπωσιακή άφιξη στην Κύθνο

Η Κύθνος, αν και τόσο κοντά στην πρωτεύουσα , είναι με δυο λόγια, το Κυκλαδονήσι της  απόλυτης απλότητας και της γαλήνης. Τα αρμονικά τοπία της,   οι πολυάριθμες και πανέμορφες παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία προσφέρουν στους ταξιδιώτες αυτό το μοναδικό συναίσθημα ηρεμίας.

Πρωταγωνίστριες στο ταξίδι κατά μήκος του νησιού, είναι οι ξερολιθιές του που φημίζονται για την πλαστικότητά τους καθώς και τον ρόλο τους να οργανώσουν τον χώρο και να διαμορφώσουν τις καλλιεργήσιμες λωρίδες γης, τις λεγόμενες πεζούλες ή αναβαθμίδες.

Οι δυό μεγάλοι καλοδιατηρημένοι οικισμοί η Χώρα και η Δρυοπίδα έχουν αρχή και τέλος κι αμέσως μετά αρχίζουν τα χωράφια, τα κτήματα διαμορφώνοντας μια ισορροπία οικισμού και εξοχής ξεκάθαρη και πολύ όμορφη. Ασβεστωμένες πλάκες παντού και σε κάθε ευκαιρία πολλές γλάστες με μυρουδικά.

Βέβαια το πιο ιδιόμορφο στοιχείο των οικισμών είναι τα ζωγραφιστά πλακόστρωτα των απλών γυναικών, που  κλέβουν την καρδιά, έχοντας μια αφαιρετικότητα και μια εκφραστικότητα γραφίστα περιοπής!

Τα σφουγγάτα είναι ο πρεσβευτής της κυθνιώτικης κουζίνας και τα σωστά γίνονται από ξινό τυρί (όπως το λεν στη Χώρα) ή ανάλατο ή φρέσκο (όπως το λεν στην Δρυοπίδα). Μοιάζει με την μυζήθρα, αλλά φτιάχνεται από γάλα κατσίκας και όχι από τυρόγαλο και είναι πολύ πιο νόστιμο…θυμίζοντας κάπως ξυνομηζύθρα. Είναι ίσως το νοστιμότερο τυράκι των Κυκλάδων, απόγονος του Κυθνίου Τύρου που είχε ενθουσιάσει τόσους και τόσους καλοφαγάδες της Αρχαιότητας (Αριστοτέλης, Διογένης ο Λαέρτιος, Πλίνιος κλπ.).

Στα παλαιότερα ταξίδια μου από γαστρονομικής πλευράς, είχα ξεχωρίσει το “Χάρτινο Καράβι” όπου ο Αλέξανδρος Αγγελής και οι Αφροδίτη Λυμπεροπούλου μετέτρεψαν ένα παλιό καφενείο στην Δρυοπίδα και φτιάξαν ένα πολύ καλό εστιατόριο, και την “Οφιούσα” του Γιάννη Κολλάρου που εδώ και εικοσιπέντε χρόνια παράτησε τις δουλειές του στην Αθήνα και ήρθε να βρει την υγειά του στο νησί!

Η νέα άφιξη στο νησί είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια,  τo εστιατόριο – wine bar – delicatessen «Μαργιώρα» που βρίσκεται στη Χώρα της Κύθνου και στεγάζεται σε ένα επιβλητικό αρχοντικό του 1866 που αποτελούσε το σπίτι της Μαργιώρας (Μαρίας) Βλαστάρη, μιας ισχυρής γυναίκας και εμβληματικής παρουσίας στην ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα – και προγιαγιάς του Φώντα, ενός εκ των δύο συνεταίρων.

Μαργιώρα, Κύθνος

Ο Φώντας και ο Μιχάλης το 2020 αποκατέστησαν πλήρως το εξαιρετικό αυτό κτήριο καθώς και τους εξωτερικούς του χώρους, επαναφέροντας το στην αρχική του μορφή, σεβόμενοι απόλυτα την αρχική μορφή και διαρρύθμιση του κτίσματος. Για παράδειγμα, η παλιά κουζίνα του σπιτιού φιλοξενεί σήμερα την κουζίνα της “Μαργιώρας”. Το μαγαζί σερβίρει τους επισκέπτες του στις 2 του αυλές καθώς και στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το ακίνητο.

Η “Μαργιώρα” στρώνει τα τραπέζια της για πρωινό από τις 9.30 εώς τις 14.00. Στη συνέχεια σερβίρει δείπνο από τις 19.00 το απόγευμα εώς τις 00.30, δίνοντας έμφαση και στο ελληνικό ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί, όπου σε συνεργασία με τον sommelier Άρη Σκλαβενίτη προτείνει μια ευρεία γκάμα του ελληνικού αμπελώνα, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση στη Κυκλαδίτικη παραγωγή.

(φωτ. Κωνσταντίνος Σοφικίτης)

Κεντρική φιλοσοφία της κουζίνας της Μαργιώρας, τόσο στο πρωινό όσο και στο δείπνο, είναι η έμφαση στις ποιοτικές και παραδοσιακές κυκλαδίτικες πρώτες ύλες και γεύσεις αποδίδονται με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο, πιο κοντινό στο σύγχρονο κοινό.

Μεταξύ άλλων πιάτων ξεχωρίσαμε:

Τρίμα Κύθνου, πέστο δυόσμου και ντομάτα,

Λούζα Τήνου, ροδάκινο, δεντρολίβανο και κατσικίσιο τυρί,

(φωτ. Κωνσταντίνος Σοφικίτης)

(φωτ. Κωνσταντίνος Σοφικίτης)

Αυγά, φέτα, λούζα Τήνου και τοματίνια confit πάνω σε προζυμένιο ψωμί,

Σιγομαγειρεμένο μοσχάρι λεμονάτο, θυμάρι Αμοργού και γραβιέρα Κύθνου,

Φραγκόκοτα λεμονάτη, με θυμάρι Αμοργού, γραβιέρα Κύθνου και σύκα, συνοδεύεται από πουρέ πατάτας αρωματισμένο με λάδι τρούφας,

Φιλέτο τσιπούρας, με αρμύρα και αυγολέμονο εσπεριδοειδών,

Τατάκι τόνου με καρπούζι με κρέμα αβοκάντο και καβουρδισμένο σουσάμι,

(φωτ. Κωνσταντίνος Σοφικίτης)

Παράλληλα με το δείπνο αλλά και κατά τις πιο βράδυνες ώρες λειτουργίας της, η “Μαργιώρα” προσφέρει μια πλήρη λίστα cocktail και αποσταγμάτων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης. Τέλος, καθόλες τις ώρες λειτουργίας του μαγαζιού, λειτουργεί στο εσωτερικό του σπιτιού (στην παλιά “κυριακάτικη σάλα” που έχει διαμορφωθεί ανάλογα) και ένα μικρό delicatessen με προϊόντα επιλεγμένων μικρών ελλήνων παραγωγών όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί πολλά απο τα προιόντα που απόλαυσε στο τραπέζι του.

Ευχές για καλά μαγειρέματα και ήρεμο καλοκαίρι!

<