Μεγάλη επιτυχία τα "ΟιΝοτικά, η Κρήτη στο ποτήρι σας" στην Αθηναΐδα

Για τρίτη συνεχή χρονιά το οι Οινοποιοί της Κρήτης (Wines of Crete) οργάνωσαν την έκθεση "ΟιΝοτικά, η Κρήτη στο ποτήρι σας", στον Πολυχώρο Αθηναΐς.
Νοέ 09 2018

Μεγάλη επιτυχία τα “ΟιΝοτικά, η Κρήτη στο ποτήρι σας” στην Αθηναΐδα

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι Οινοποιοί της Κρήτης (δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – γνωστό ως Wines of Crete) τέλεσαν τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου την έκθεση “ΟιΝοτικά, η Κρήτη στο ποτήρι σας“,  στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, με την σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητήριου Ηρακλείου.

25 Οινοποιεία από όλη την Κρήτη με περισσότερες από 250 ετικέτες του Κρητικού Αμπελώνα ήρθαν στην πρωτεύουσα και γέμισαν τα ποτήρια του οινόφιλου κοινού με γεύσεις και αρώματα από το νησί, ενώ σ’ ένα περίπτερο Οινοτουρισμού, μοιράστηκε έντυπο υλικό και δόθηκαν πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους οργανωμένους Δρόμους Κρασιού της Κρήτης.

ΟιΝοτικά

Στις παράλληλες εκδηλώσεις υπήρξε ένα αφιέρωμα στον Οινοτουρισμό με ομιλίες από φορείς και επαγγελματίες τουρισμού, που τις συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ιωαννίδης και ομίλησαν:

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου | Οινοποιός, Ξενοδόχος, Πρόεδρος Εθν. Επιτροπής Οινοτουρισμού: Χτίζοντας τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Από το “by the way” στο “on the way”

Νίκος Μηλιαράκης | Οινοποιός, Πρόεδρος Wines of Crete: Η Οινοτουριστική Κρήτη

Σπύρος Τριανταφύλλου | VINS, Wine Tourism Agengy: Ο Οινοτουρισμός στην Ελλάδα και τον κόσμοΗ Οινοτουριστική Κρήτη

Ηρώ Σταυρακάκη | Social Media & Communications Manager Wines of Crete: Ο ρόλος των social media στην προβολή του κρητικού κρασιού και του οινοτουρισμού στην Κρήτη

ΟιΝοτικά

Πέπη Μπιρλιράκη | Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης: “Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018. Δράσεις για την ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα”

Μαρία Αλεμπάκη | Δόκιμη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτ.Οικονομίας & Κοινωνιολογίας, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ: Η επιστημονική έρευνα στο πεδίο του οινοτουρισμού

ΟιΝοτικά

Μερόπη Παπαδοπούλου | Δημοσιογράφος, Σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόου της Καθημερινής : “Από τη σελίδα στο ποτήρι και μέχρι το αμπέλι”

Γιώργος Πίττας | Ξενοδόχος, Συγγραφέας, Δημιουργός του Greek Gatronomy Guide: Γαστρονομικές κοινότητες και οινοτουρισμός

Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης | Director of Operations – Grecotel Hotels & Resorts: Ο ξενοδοχειακός κλάδος και η οινογαστρονομική κουλτούρα

ΟιΝοτικά

Άλλες παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθηναΐδα ήσαν:

– Οι συντάκτες του Περιοδικού «Οινοχόος» και οι ιδιοκτήτες μερικών από τα πιο δημοφιλή wine bars της Αθήνας συνομίλησαν με το κοινό για τον Κρητικό Αμπελώνα, δοκιμάζοντας παράλληλα τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες του Κρητικού Αμπελώνα

– «Γαμοπίλαφο, η Κρητική απάντηση στο ριζότο» live cooking από τον σεφ της Αθηναΐδας και τη Νίκη Μηταρέα

– Αφιέρωμα Βιδιανό: «Ραντεβού στα τυφλά!» από τους Wine Tales

ΟιΝοτικά

Μια από τις φετεινές καινοτομίες της διοργάνωσης ήταν ότι  μερικά από τα πιο δημοφιλή wine bars της Αθήνας γιορτάσαν και γιορτάζουν τα ΟιΝοτικά με ειδικά αφιερώματα, wine lists και γευστικούς συνδυασμούς βασισμένα στον Κρητικό Αμπελώνα: Oinoscent, Heteroclito, Materia Prima, Monk, Kiki De Grece, Wine Point, Caravin, Fabbrica de Vino, Wine Not και το κεντρικό σημείο εκδηλώσεων για τα ΟιΝοτικά με πολλά events και οινικές εκπλήξεις, Yoleni’s, κινούνται στο ρυθμό της Κρήτης!

 

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης “ΟιΝοτικά, η Κρήτη στο ποτήρι σας”

ΟιΝοτικά

Τις διοργανώτριες της φετεινής εκδήλωσης, την Μάριαν Σπίγγου και την Σίσσυ Τζελεπίδου, της Grapefool οφείλω να ομολογήσω ότι τις θαυμάζω και τις ζηλεύω. Όπου και να ταξιδέψω σε εκδηλώσεις όπου υπάρχει μυρωδιά κρασιού, βρίσκονται εκεί και μάχονται για τον Οινοτουρισμό με ένα πάθος και ένα ήθος πρωτοφανές. Χάρηκα πολύ που φέτος ανέλαβαν τα ΟιΝοτικά όπως και άλλες διοργανώσεις γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι αξίες πρέπει να ανταμοίβονται. Μου χάρισαν μια μικρή συνέντευξη και τις ευχαριστώ!

“Από την αρχή της συζήτησής μας με το Δίκτυο Κρασιών Κρήτης αρχές καλοκαιριού, διαπιστώσαμε ότι ζητούσαν κάτι διαφορετικό από άλλη μία έκθεση κρασιού. Πιο ζωντανή, με ενδιαφέρουσες παράλληλες, σε άλλο μέρος από το κλασικό και άλλη ημέρα. Βάλαμε ένα στοίχημα που γνωρίζαμε και από τις δύο μεριές ότι ήταν δύσκολο. Δύο μεγάλες  αλλαγές: η “δύσκολη” Δευτέρα, ιδανική μόνο για τους επαγγελματίες που έχουν κουραστεί με τις επαναλαμβανόμενες Κυριακές γεμάτες με εκθέσεις και το μέρος. Η Αθηναΐς είναι ένας πολύ γνωστός χώρος στο αθηναϊκό κοινό και ειδικά στον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά ο χώρος του κρασιού και των οινόφιλων δεν τη γνώριζε.

ΟιΝοτικά

Αποφασίσαμε εξαρχής να κάνουμε ένα πλουραλιστικό, πολύχρωμο event – έκθεση. Ο χώρος με τις πολλαπλές αίθουσες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του βοήθησε πολύ. Το ίδιο και οι άνθρωποι της Αθηναϊδας που υποστήριξαν τη διοργάνωση παρέχοντας ό,τι τους ζητούσαμε. Μπλέξαμε τις κουζίνες τους με το γαμοπίλαφο της Νίκης, φτιάξαμε lounge area με κρητικά σνακ, χρησιμοποιήσαμε την αίθουσα του 1ου ορόφου για να χτίσουμε τις παράλληλες. Την κάθε μία σε άλλο ύφος.

ΟιΝοτικά

Δώσαμε έμφαση στον οινοτουρισμό συγκεντρώνοντας ένα πάνελ βαρέων βαρών που ό,τι ειπώθηκε αποτελεί εργαλείο για τα επόμενα βήματα του οινογαστρονομικού τουρισμού. Το πάνελ του περιοδικού Οινοχόου και εκπροσώπων των 6 δημοφιλών wine bar της Αθήνας (Oinoscent, Heteroklito, MONK, Materia Prima, Caravin, Paleo), μας έμαθε πολλά για το πώς βλέπουν οι άνθρωποι που προωθούν την οινική κουλτούρα στην Αθήνα, το κρητικό κρασί. Ο καθένας με άλλη προσέγγιση, εμπεριστατωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Master class

ΟιΝοτικά

Τέλος, το παιχνιδιάρικο blind tasting των Προβατά – Ιωαννίδη, ξέφυγε από τα παραδοσιακά σεμινάρια κρασιού και με όχημα το Βιδιανό χάρισε γέλιο μαζί με διάδραση. Το σεμινάριο ήταν το πρώτο που έγινε sold out σε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωνσή του.

Ακόμα είμαστε στον απόηχο της έκθεσης. Αυτό που νιώσαμε εμείς και πιστεύουμε και ο κόσμος, ήταν μια γεμάτη και ολοκληρωμένη εμπειρία που είχε γεύση, χιούμορ, γνώση, αισθητική και άποψη, όλα γύρω από τον πολύ ενδιαφέροντα Κρητικό Αμπελώνα.”

Συμφωνώ απόλυτα και εύχομαι και του χρόνου.

 

Περίπτερο Δήμου Ρεθύμνου

ΟιΝοτικά

Στο περίπτερο του Δήμου Ρεθύμνου  η κα Πέπη Μπιρλιράκη – Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης ενημέρωνε το κοινό για την επιτυχία της πόλης να είναι το Ρέθυμνο η  Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 και περιέγραφε όλες τις  δράσεις  που υλοποιήθηκαν  για την ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα.

ΟιΝοτικά

Στην έκθεση παρεβρέθηκαν και τα μέλη της ομάδας «Ρέθυμνο – Recevin», η επιχειρηματίας, Κατερίνα Ξεκάλου, και η οινολόγος, Ηλιάνα Μαλίχιν, οι οποίες υποστήριξαν το περίπτερο οινοτουρισμού που βρισκόταν στον χώρο της έκθεσης, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες.

 

Oινοποιεία που συμμετείχαν στα ΟιΝοτικά 2018

Aπό τα 26 οινοποιεία που συμμετείχαν με πολλές ετικέτες το καθένα, φάνηκε περίτρανα η μεγάλη πρόοδος των κρασιών της Κρήτης και εμείς αποτολμήσαμε να ξεχωρίσαμε κάποια και να πούμε συνοπτικά την ιστορία τους:

 

Manousakis Winery

Manousakis Winery

H οινοποία Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατολάκκο, στον νομό Χανίων, λίγο πριν ανεβείς τα Λευκά Όρη, με τους αμπελώνες της σκαρφαλωμένους σε υψόμετρο 320-380 μέτρα και λίγο ψηλότερα, στα 550-600 μέτρα. Έτος ιδρύσεως το 1993 από τον Θεόδωρο Μανουσάκη με την υποστήριξη μιας ομάδα έμπειρων ανθρώπων, Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικάνων, που εξακολουθούν να συνεργάζονται και σήμερα με την Οινοποιία ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, και αμπέλια φυτεμένα  από τις “κοσμικές” γαλλικές ποικιλίες, τις ερυθρές SYRAH, GRENACHΕ, MOURVEDRE και τη λευκή ποικιλία ROUSSANNE. Το 1999, προστίθεται το SYRAH, το 2010 η ξεχασμένη λευκή Κρητική ποικιλία Βιλάνα και λιγο αργότερα πειραματικά φυτεύονται οι ποικιλίες Αγιωργήτικο και Ασσύρτικο.  Ξεχωρίσαμε το Νostos Grenache, το Nostos Blend  χαρακτηριστική οξύτητα, όγκος και μαλακωμένες τανίνες από τις ποικιλίες Syrah, Mourvedre, Grenache Rouge, Roussanne και το 2 Μαζί (μία πρωτοβουλία των οινοποιείων Μανουσάκη και Λυραράκη για την έμπρακτη στήριξη των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ) από τις ποικιλίες Roussanne, που δίνει την ιξώδη ένταση, και τη Βηλάνα με τη δροσερή οξύτητα και μεταλλικότητα.

 

Lyrarakis Winery

Lyrarakis Winery

Η οικογένεια Λυραράκη ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την αμπελουργία και την οινοποίηση το 1966 και σήμερα πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά. Στα 50 χρόνια αναδείχθηκε έτσι σε έναν πρωτοπόρο ποιοτικό παραγωγό της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες αλλά και στην ανάμειξή τους με διεθνείς με αποτέλεσμα μιά πλειάδα των διεθνών βραβεύσεων και οι διαρκώς επεκτεινόμενες εξαγωγές.  Στο Αλάγνι Ηρακλείου βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Το κελάρι, χώρος παλαίωσης για τα βαρέλια και ανοικτό στο κοινό, προσφέρει στους επισκέπτες του μια σπάνια γευστική εμπειρία, με θέα τον οικογενειακό αμπελώνα έκτασης 140 στρεμμάτων και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα όρη. Ξεχωρίσαμε το Βιδιανό Ιππόδρομος από τον  αμπελώνα στη φερώνυμη θέση “Ιππόδρομος” βρίσκεται στην κορυφή μιας βουνοπλαγιάς, σε υψόμετρο 610μ, πάνω σε αργιλοπετρώδη εδάφη.

 

Gavalas Winery

Gavalas Winery

Οι πρώτου αμπελώνες της οικογενείας Γαβαλά φυτευτήκαν το 1906 στον Άγιο Θωμά.. Τότε το πάτημα γινόταν σε  μινωικά λαξευτά πατητήρια, μούστος έβραζε μέσα σε μεγάλα πιθάρια και το κρασί μεταφερόταν μέσα σε δερμάτινα φλασκιά σε ταβέρνες και μαγαζιά. Το 2001 οι αμπελώνες εντάχθηκαν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας και το 2004 δημιουργήθηκε ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο μέσα στους αμπελώνες. Όλες οι φάσεις από την παραγωγή μέχρι την εμφιάλωση γίνονται στην καθετοποιημένη σύγχρονη μονάδα.

Ξεχωρίσαμε το Fresco, το πρώτο κρητικό βιολογικό -fresco nouveau mantilari-.

 

Οινοποιείο Διαμαντάκης

Οινοποιείο Διαμαντάκης

Το οινοποιείο Διαμαντάκης αποτελεί μια νέα  σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες.

Στόχος της οικογένειας είναι η παραγωγή εκλεκτών κρασιών καλλιεργώντας τους αμπελιώνες με σεβασμό και φροντίδα και αξιοποιώντας το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και το Μαντηλάρι.

 

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

Η παράδοση της οικογένειας Δασκαλάκη στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνων ξεκινάει από το 1920 και σήμερα, το οινοποιείο πλέον έχει περάσει στη 3η γενιά η οποία  δίνει έμφαση κυρίως στις τοπικές ποικιλίες όπως Λιάτικο, Μαντηλάρι,Πλυτό κ.α. αλλά και στις διεθνής ποικιλίες κρασιών. Το 2008, απονεμήθηκε στο οινοποιείο το ‘Μεγάλο Χρυσό’ μετάλλιο με το κρασί Ένστικτο ερυθρό (Syrah-Κοτσιφάλι), παραγωγής του 2006 και να φτάσει στην υψηλότερη διάκριση σε Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου. Οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρές διότι στόχος τους είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που ελπίζουν να κερδίσουν την προτίμηση σας. Το ξεχωρίσαμε!

 

Οινοποιείο Στυλιανού

Οινοποιείο Στυλιανού

Λίγα χιλιόμετρα νότια της Κνωσού, στην καρδιά του Μινωικού αμπελώνα στο χωριό Κουνάβοι ο Γιάννης Στυλιανού καλλιεργεί σε 30 ιδιόκτητα στρέμματα βιολογικού αμπελώνα τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, Βιδιανο, Θραψαθήρι, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι.  Σ’ ένα «μπουτίκ» οινοποιείο, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, με μαγευτική θέα σε όλη την περιοχή, ο Γιάννης Στυλιανού, αποφάσισε το 2003 να κάνει την μεγάλη ανατροπή και να μετατρέψει το μεράκι του σε επάγγελμα.  Το πάθος του ερασιτέχνη ενώθηκε με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει και το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγονται περιπου 20.000 αριθμημένες φιάλες.

 

Οινοποιείο Δουλουφάκης

Οινοποιείο Δουλουφάκης

Η παράδοση της Οικογένειας Δουλουφάκη στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνων ξεκινάει περίπου το 1930, όταν πρώτος ο παππούς Δημήτρης Δουλουφάκης αρχίζει επαγγελματικά την παραγωγή οίνων σε παλιά πατητήρια. Σήμερα η αμπελουργική και οινολογική παράδοση της Οικογένειας Δουλουφάκη συνεχίζεται από τον εγγονό Νίκο Γ. Δουλουφάκη, ο οποίος σπούδασε Οινολογία στην οινολογική σχολή της Alba στο Piemonte της Ιταλίας που όταν επέστρεψε στην Κρήτη, το 1993, προχώρησε καταρχήν σε αναδιάρθρωση του ιδιόκτητου αμπελώνα με νέες ποικιλίες, χρησιμοποίηση μηχανικών μέσων και με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους  καλλιέργειας. Τα κρασιά του οινοποιείου Δουλουφάκη έχουν βραβευτεί σε κάποιους από τους πιο σημαντικούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου, όπως το Decanter ή τον TEXSOM. Δοκιμάσαμε τον Δαφνιό, ερυθρό κρασί από τις Δαφνές και ποικιλία το Λιάτικο και τον Άσπρο Λαγό, από την φερώνυμη τοποθεσία και ποικιλία το Cabernet.

 

Οινοποιείο Μηλιαράκης

Οινοποιείο Μηλιαράκης

Το οινοποιείο Μηλιαράκης (ο Νίκος Μηλιαράκης είναι Πρόεδρος Wines of Crete) βρίσκεται στο κέντρο της κυριότερης αμπελοοινικής περιοχής της Κρήτης, τα Πεζά,17 xλμ. νότια του Ηρακλείου και 5 χλμ από το Μινωικό πατητήρι του Βαθύπετρου. Η ιστορία της ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα με κύριο χαρακτηριστικό το Χάνι του Αντωνάκη στα Πεζά. Η εταιρεία αποκτά Νομική μορφή στα 1932, συγκροτείται σαν πρότυπη μονάδα παραγωγής-οινοποίησης και η πρώτη εμφιάλωση κρασιού στο νησί επιχειρείται με επιτυχία από τη ΜΙΝΩΣ στα 1952. Χάριν των προσπαθειών της ΜΙΝΩΣ, η ευρύτερη περιοχή των Πεζών αναγνωρίζεται σαν Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος, τόσο για τα Λευκά της κρασιά από την ποικιλία Βιλάνα όσο και για τα Ερυθρά της, από Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι. Από τότε και μέχρι σήμερα η εταιρεία ασχολείται αποκλειστικά με το εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί με στόχο τη διαρκή βελτίωση του προϊόντος της αλλά και την παρουσίαση νέων πτυχών του κρητικού αμπελώνα. Ξεχωρίσαμε την Χελώνα από τη θέση «Χελώνα» και υψόμετρο 440 μ, ένα λευκό κρασί δεξαμενής από τις ποικιλίες Roussanne και Sauvignon Blanc.

 

Τα τυριά της Κρήτης

Tα τυριά της Κρήτης δώσαν το παρόν τους με γραβιέρες από ξεχωριστους παραγωγούς ενώ συνοδεύτηκαν από τα αλλαντικά Κρήτης (πορκέτα και απάκι) του Κασσάκη.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!