Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα

Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide
Σεπ 14 2019

Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα

Η οικογένεια Βούλγαρη που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης τα τελευταία 45 χρόνια έχει στην ιδιοκτησία της δύο απο τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία τού νησιού, το Kontokali Bay Resort & Spa 5 αστέρων, το Aeolos Beach Hotel 4 αστέρων  και προγραμματίζει το άνοιγμα ενός τρίτου ξενοδοχείου στην περιοχή Μωραΐτικα υψηλών προδιαγραφών.

Βασική φιλοσοφία και μέλημα των δυό ξενοδοχείων, αφουγκραζόμενα τα κελεύσματα των καιρών,  είναι να προτείνουν  στους επισκέπτες τους ένα ταξίδι στην γαστρονομία της Κέρκυρας, ξεκινώντας την ημέρα τους με το Ελληνικό Πρωινό. 

οικογένεια Βούλγαρη

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κέρκυρα  επισκέφτηκα τα δυό ξενοδοχεία  (Σεπτέμβριο του 2019) και εκτός των άλλων η ματιά μου και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο “Ελληνικό Πρωινό” τους. Το “Ελληνικό Πρωινό” ήταν μιά προσπάθεια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να αλλάξει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι το 2010 στα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας που σερβίρονταν και με καμάρι κιόλας, το American Breakfast ή το Continental Breakfast.

Τότε ως μέλος του Δ.Σ του Ξ.Ε.Ε. είχα την ευκαιρία να σχεδιάσω και να υλοποιήσω τον τρόπο ανάπτυξης του εγχειρήματος, που κύριος σκοπός ήταν να πειστούν οι ξενοδόχοι για την αξία αυτού του έργου και για το  πώς θα δίναν στους επισκέπτες της χώρας μας την δυνατότητα να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου.  Και η άγνοια τους ή η ντροπή τους για τα τοπικά προϊόντα και τις ντόπιες συνταγές να γίνει περηφάνια και στοιχείο πολιτιστικής αυτοπεποίθησης. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν ήταν και εύκολο πράγμα.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε την ανάδειξη των προϊόντων και των συνταγών κάθε τόπου, έτσι ώστε μέσα από “Ελληνικό Πρωινό” να αναδεικυόταν η γαστρονομική ταυτότητα κάθε περιοχής. Επισκεφτήκαμε μέσα σε μια 4ετία 35 περιοχές και αναδείξαμε 35 πρότυπα Ελληνικού Πρωινού που αξιοποιούσαν την γαστρονομική παράδοση κάθε τόπου.  Τα χρόνια πέρασαν και  σήμερα  τουλάχιστον 1400 ξενοδοχεία έχουν εντάξει το “Ελληνικό Πρωινό” στην ξενοδοχειακή φαρέτρα τους, προς όφελος των τοπικών οικονομιών αλλά κυρίως βελτιώνοντας τις εμπειρίες και την ικανοποιήση των επισκεπτών.

Θυμάμαι την χαρά μου, όταν παρουσιάσαμε το 2011 στην Κέρκυρα, στο Corfu Palace μαζί με τη λέσχη Αρχιμαγείρων της Κέρκυρας την πρόταση για την σύνθεση του Eλληνικού Πρωινού της Κέρκυρας. Πόσα και πόσα προϊόντα και εδέσματα είχαμε ανακαλύψει και ανασυνθέσει.  Θυμάμαι ονομασίες και γεύσεις πρωτάκουστες για τους μη μυημένους όπως, νούμπουλο, σαλάδο, κουμκουάτ, πανάδα, παντεσπάνι, πουτίγκα, συκομαϊδα, τζαλέτια, φογάτσια κ.α. που σήμερα  έχουν γίνει γαστρονομικοί πρεσβευτές του νησιού.

Σήμερα ανάμεσα από  ξενοδοχεία της Κέρκυρας που έχουν υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία το “Ελληνικό Πρωινό” ξεχωρίζουν τα δύο ξενοδοχεία της οικογένειας Βούλγαρη.

Με επικεφαλής της γαστρονομικής ομάδας και executive chef  τον Σπύρο Βουλισμά, και με την συνεργασία των chef, Ζέρβα Κωνσταντίνου στο Kontokali Bay και Καρακασίδη Κώστα στο Aeolos Beach Hotel, εκτός της γενικής διαμορφωσης του Ελληνικού Πρωινού, ανάμεικτου και με άλλες προτιμήσεις της πελατείας ( άλλα είδη breakfast) που υπάρχουν στις κεντρικές αίθουσες φαγητού, η ομάδα  προχώρησε  στην δημιουργία δύο χώρων που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο Ελληνικό Πρωινό. Σε αυτούς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αγαθά της Κερκυραϊκής γης, συνθέτωντας μια πανδαισία τοπικών γαστρονομικων εδεσμάτων.

Με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια του τελικού προϊόντος και καλύπτοντας τις  διαδικασίες πιστοποίησης του Ξ.Ε.Ε. ξεκινάμε με συνοδοιπόρους τους επισκέπτες μας, ένα μεγάλο ταξίδι στον νέο κόσμο  γεύσεων και  αισθήσεων της Κερκυραϊκή κουζίνα  με όχημα το  Ελληνικό πρωϊνό“, μας δήλωσε ο executive chef Σπύρος Βουλισμάς.

Οι νέες αίθουσες που έχουν αποκλειστικά και μόνο Ελληνικό Πρωινό προτειμούνται από το 25% των επισκεπτών μας, ενώ και οι υπόλοιποι δεν σημαίνουν ότι δεν δοκιμάζουν και αυτοί τις ελληνικές συνταγές. Το ενδιαφέον επεκτείνεται στο να μάθουν και πως φτιάχνονται κάποιες συνταγές αλλά και μπορούν να βρουν τοπικά προϊόντα“.

Oι πίτες δίνουν και παίρνουν αφού καθημερινώς σερβίρονται από δυό ξεχωριστές. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια πρασόπιτα…

…και μια ακαταμάχητη σπανακόπιτα, που το περιεχόμενό της στον μπουφέ, ανανεωνόταν κάθε λίγο, από το  ενδιαφέρον των πρωινών επισκεπτών.

Τα αλλαντικά (σαλάδα, νούμπουλα) και τα τυριά ήταν σε πλήρη ανάπτυξη από ντόπια αλλά και των γύρω περιοχών. Η βενετσιάνικη επίδραση είναι καθοριστική.

Νούμπουλο το εξαίσιο αυτό Κερκυραϊκό αλλαντικό – παραδοσιακά παρασκευάζεται από ένα κομμάτι χοιρινό κόντρα φιλέτο που παστώνεται με χοντρό αλάτι, μαρινάρεται προαιρετικά σε κερκυραϊκό κρασί, πασπαλίζεται με πιπέρι και ρίγανη, κατόπιν περνάει σε φυσικό έντερο χοιρινού, καπνίζεται σε φωτιά από άγριο σκίνο, φλισκούνι, φασκόμηλο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη και μένει να ωριμάσει στον αέρα.

Για το γλύκαμα της αναχώρησης μια βρετανική πουτίγκα είναι ό,τι πρέπει…

Για όσους δεν διακρίνονται για το βρετανικό φλέγμα τους, υπάρχουν και τα σοροπιαστά γλυκά της Ανατολής…

Και για τους φίλους των ατόφιων Κερκυραϊκών γλυκών, υπάρχουν οι τηγανήτες (λουκουμάδες) που μ΄αυτές γιορτάζονται οι γιορτές και ιδιαίτερα η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αναχωρίσαμε από τα δυό ξενοδοχεία  με μια ευρύτερη γλύκα, γιατί νιώσαμε ότι η οικογένεια που μας φιλοξένησε, έχει βάλει καλά στο μυαλό της – και φυσικά το υλοποιει – να δίνει χαρά και γλυκαίνει με τις γεύσεις και την θερμή φιλοξενία της του επισκέπτες της… και αυτό δεν είναι μικρό πράμα…

Το παιδάκι μου, εδώ τουλάχιστον βρίσκεται σε καλά χέρια.

Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα – Greek Gastronomy Guide

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!