Οι (γ)υριστές της Καλύμνου κέρδισαν τις εντυπώσεις στην HORECA 2018

Γυριστές Καλύμνου - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 10 2018

Οι (γ)υριστές της Καλύμνου κέρδισαν τις εντυπώσεις στην HORECA 2018

Στην HORECA 2018, στο Περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, η Κάλυμνος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό του τόπου της. Ήταν η επανάληψη της μεγαλειώδους παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου που είχε γίνει στον Άγιο Σάββα στο νησί, τον περασμένο Οκτώβρη. 

Και φυσικά τις εντυπώσεις κλέψαν οι γυριστές Καλύμνου, όπως παρουσιάστηκαν από τις δυο νοικοκυρές-μαγείρισσες  την κυρα-Μαρία και την κυρά-Νομική.

Oι γυριστές, υριστές ή κουλουράτες είναι το γλυκό που συνηθίζουν οι νοικοκυρές της Καλύμνου για να μοιραστούν τις χαρές τους και τις λύπες τους. Μοιράζονται και προσφέρονται σε γάμους, πανηγύρια, αλλά και για το συχώριο των πεθαμένων. 

Τα υλικά της φτώχειας: κατ’ αρχήν, αλεύρι, μαγιά, ξύσμα και χυμός πορτοκαλιού, αλάτι και από εκεί πέρα αν σου περισσεύουν, ζάχαρη, μαστίχα, ούζο και τηγάνισμα στο ελαιόλαδο.

 

Και φυσικά περεχυμένες με το περίφημο μέλι της Καλύμνου και ενίοτε πασπαλισμένες με κανέλα ή με τρίμμα από αμύγδαλα.

To Eλληνικό πρωινό από πλευράς Καλύμνου το παρουσίασε -μαζί με τους συντελεστές του- ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Νικόλαος Τσαγκάρης.

Όλοι επισκέπτες του περιπτέρου υποκλίθηκαν στα παστά-καπνιστά του Συνεταιρισμού Γυναικών Καλύμνου… γιατί η Κάλυμνος δεν είναι μόνο σφουγγαράδες, αλλά και οι καλύτεροι ψαράδες του Αιγαίου… και φυσικά τα καλύτερα παστά… σκουμπριά, τόνος, ξιφίας, λακέρδες και ιδιαίτερα το φιλέτο λευκού και κόκκινου τόνου,  σκουμπρί και ξιφία, μελάνι χταποδιού και αυγοτάραχο ξιφία.

Στο δε βάθος αριστερά, χταποδοκεφτέδες και ρεβιθοκεφτέδες!

Την τιμητική τους είχαν και τα φύλλα... οι ντολμάδες της Καλύμνου.

Aπο τυράκια Καλυμνιώτικα παρουσιάστηκαν η κοπανιστή, το κρασοτύρι, η χλωρή και ξηρή μυζύθρα.


Υπήρχαν ακόμα, ζελέ φλασκόμηλου, προζυμένια & επτάζυμα ψωμιά, παξιμάδια επτάζυμα χαρουπιού, λαδιού και θρύμπης, ο Αρτος και το Πρόσφορο της Εκκλησίας, ξύσμα (το ψωμί δώρο στη πεθερά), μαρμελάδες.

Για την γλύκα της γεύσης υπήρχε το γαλακτομπούρεκο Καλύμνου και άλλα γλυκά όπως κοπεχάι, αμυγδαλόπαστα, πάστα φλώρα καλύμνου, εναλλακτικό Cheese Cake,  πουγγιά, τα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και τα εξαιρετικά λουκούμια αλισφακιάς (φλασκόμηλο) και μανταρινιού !

 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!