Οδοιπορικό στη Δράμα όπου τα χαμόγελα ανθούν

Πάρκο Αγίας Βαρβάρας - Δράμα
Ιούν 27 2016

Οδοιπορικό στη Δράμα όπου τα χαμόγελα ανθούν

Η περιοχή της Δράμας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας τουριστικός προορισμός, ούτε ένας τόπος με ιδιαίτερη ανάπτυξη, αφού παραμένει ένας από τους νομούς που έχουν την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα.

Κι όμως, ο τόπος που τα τελευταία 50 χρόνια έχει υποστεί απανωτά οικονομικά πλήγματα – η αποχώρηση των καπνομάγαζων τη δεκαετία του 1970-1980, ο αφανισμός των εκατοντάδων βιοτεχνιών που δούλευαν φασόν ενδύματα για εξαγωγές την τελευταία εικοσαετία – έχει έναν λόγο να χαμογελά.

Η Δράμα, που μόλις πριν περίπου 30 χρόνια, ξεκίνησε δειλά και τυχαία την καλλιέργεια γαλλικών ποικιλιών, κατέκτησε άξια τη θέση της στον οινικό χάρτη της χώρας κι ο Δραμινός αμπελώνας θεωρείται από τους πλέον ανερχόμενους. Τα κρασιά των οινοποιείων της περιοχής (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Château Nico Lazaridi, Οινογένεσις, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Μιχαηλίδη, Κτήμα Μανωλεσάκη) συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, κερδίζουν διακρίσεις και μετάλλια, καταφέρνοντας να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους. Οι δραμινοί οινοπαραγωγοί, επιδεικνύοντας μεγάλες αντοχές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παίρνουν νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού, για τη σύνδεση του κρασιού με την λοιπή οικονομία αλλά και την κοινωνία της Δράμας.

Με τα τρία γεγονότα-ορόσημα στη διάρκεια κάθε χρονιάς, τη Δραμοινογνωσία – φεστιβάλ του Δραμινού αμπελώνα – κάθε Μάιο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κάθε Σεπτέμβριο, και το ετήσιο ραντεβού της χριστουγεννιάτικης Ονειρούπολης, από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου, η Δράμα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και ανοίγεται με αξιώσεις προς την υπόλοιπη Ελλάδα

Με παρθένα δάση και σπήλαια (το σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη είναι από τα εντυπωσιακότερα στον κόσμο) που όμοιά τους δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα, τεχνητές λίμνες κι επιβλητικούς καταρράκτες, με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας να βρίσκεται ανάμεσα στα 60 ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης με πλατάνια, λίμνες, πάπιες, κύκνους και ξύλινα γεφυράκια, με μια τοπική κουζίνα με ενδιαφέρουσες επιρροές από διαφορετικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς, όπου σημαντικό ρόλο παίζουν τα αλλαντικά με πρωτεργάτες τον Σαρήμπογια και την αλλαντοποιία “Βόρειος Ελλάς”, η Δράμα διεκδικεί επάξια θέση στον Τουριστικό και Γαστρονομικό ορίζοντα.

Δράμα, ένας τόπος αντιθέσεων, προσπαθεί να βρεί την ταυτότητά του.

Οι λαχταριστές νοστιμιές της Ανατολής παντρεύονται με τα σικάτα γαλλικά κρασιά των Sauvignon και Semillon, τα ερειπωμένα αρχοντικά ή τουρκόσπιτα μετατρέπονται σε εναλλακτικά μπαράκια, ανάμεσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια ανορθώνονται κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και τα παρατημένα καπνομάγαζα ζηλεύουν την τύχη του Hydrama Grand Hotel και κάνουν κι αυτά όνειρα τρελά.

Κι οι νέοι, απολαμβάνουν την ομορφιά της πόλης τους και κάνοντας βόλτες στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας ψάχνουν λύσεις για να στεριώσουν στον τόπο τους.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!