Οι 6 καλύτερες ταβέρνες της Μήλου

Σύρματα Μήλου - Κλήμα, Μήλος, Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide
Jul 24 2019

Οι 6 καλύτερες ταβέρνες της Μήλου

Η γαστρονομία της Μήλου είναι πλούσια, με άφθονα ντόπια τρόφιμα και πεντανόστιμα εδέσματα ενώ το νησί φημίζεται για την κτηνοτροφία του και για τα ιδιαίτερα τυριά του.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Τυροκομείο Χαραλαμπάκης - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Κύριο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής τυροκόμησης της Μήλου είναι η αξιοποίηση των αμέτρητων σπηλιών που υπάρχουν στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού και που αξιοποιούνται για την ωρίμανση και την παλαίωση των τυριών, αφού παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες δροσιάς και υγρασίας.

Τυροκομείο οικογένειας Ψαθά - Χάλακας, Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Τα κυριότερα τυριά της Μήλου είναι η μανούρα, η χλωρή, η ημίχλωρη ή το μελίχλωρο, το ξερό Μηλέικο τυρί, η μυζήθρα, η αφ(θ)οτυριά, το αθότυρο, η ξινομυζήθρα και το σκοτύρι.

Τυριά Μήλου - Greek Gastronomy Guide

Κορμός της μηλέικης γαστρονομίας είναι ο μπελτές από ντόπια ντοματάκια. Αφού αφαιρούσαν τον φλοιό και τους σπόρους (τους χρησιμοποιούσαν για τη νέα σπορά) το ντοματοζούμι το στεγνώναν στον ήλιο με αλάτι και μετά την ξήρανση το ανακάτευαν με το λάδι.

Γαστρονομία Μήλου - Μηλέικη κουζίνα - Greek Gastronomy Guide

Με τον μπελτέ μαγειρεύονται σχεδόν τα πάντα στην Μήλο: κατσίκι κοκκινιστό στη γάστρα, χοιρινό με μπελτέ, μπακαλιάρος κοκκινιστός,  με μακαρόνια και μπελτέ, πατάτες τηγανητές με ντοματοζούμι, σκορδολάζανα με μπελτέ, σαλιάκοι με μπελτέ (σαλιγκάρια).

Τις παράπανω συνταγές συνοδεύουν  τοπικές πίτες (φλάουνες, πιταράκια, πλακόπιτες, κολοκυθόπιτες) και φρέσκα ψάρια. Το ευχάριστο είναι ότι πολλά από αυτά τα εδέσματα τα βρίσκει κανείς σε κάποια ταβερνάκια που σέβονται τον εαυτόν τους και την γαστρονομία του νησιού τους.

Στη συνέχεια επιλέγουμε και σας προτείνουμε ορισμένες από τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατορια της Μήλου.

 

Ταβέρνα  Αλευρόμηλος στη Μήλο

Εστιατόριο Αλευρόμυλος - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Στο δρόμο για τα Πολλώνια – στα μισά της διαδρομής από τον Αδάμαντα – θα συναντήσεις στο δεξί σου χέρι την ταβέρνα Aλευρόμηλος. Δημιουργός της ο Βασίλης Παπακινός που το 2001 θέλησε στο χώρο που λειτουργούσε ο παππούς του τον τελευταίο αλευρόμηλο της Μήλου, να στήσει το γαστρονομικό του οχυρό. Είκοσι χρόνια μετά ο Βασίλης Παπικινός είναι ο πρεσβευτής της μηλέικης κουζίνας όχι μόνον στο νησί  του αλλά με κάθε ευκαιρία ταξιδεύει τον χειμώνα για την προβάλει και σε άλλους τόπους.

Η γαστρονομική φιλοσοφία του Βασίλη σαφής και ξεκάθαρη. Πρώτες ύλες όσο τον δυνατόν μηλέικες. Κρέατα (κατσίκια-αρνιά) και τυροκομικά από ντόπιους παραγωγούς το ίδιο και τα ψάρια από φίλους ψαράδες. Για τα ζαρζαβατικά “καθαρίζει” ο πεθερός του με κηπευτικά από βιολογικές καλλιέργειες. Τα ζυμαρικά τα φτιάχνουν στο εργαστήρι τους (λαζάνια-ματσί). Ξεχωρίζουν οι δημιουργίες του όπως:το κατσίκι στη γάστρα με μηλέικο μπελτέ που το ψήνει στον ξυλόφουρνό του, χοιρινό με μπελτέ και πατάτες κυδωνάτες, ρεβίθια γάστρας αρωματισμένα με φύλλα σκίνου, μελωμένα κουπάκια μελιτζάνας γεμιστά με κρέμα φάβας σαντορινιάς, κρίταμο και κάπαρη, αλμυροί λουκουμάδες κολοκυθιού με κρέμα ξυνομυζήθρας, ενώ δεν λείπουν φυσικά τα εμβληματικά μηλέικα φαγητά, τα λαζάνια και οι πίτες (πλακόπιτες, πιταράκια και φλάουνες).

 

Tαβέρνα Ω! Χαμός – παραλία Αδάμαντα

Ταβέρνα Ω! Χαμός - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Στην Παραλία του Παπακινού, στον Αδάμαντα βρίσκεται η πιο fun ταβέρνα του νησιού, το “Ω! Χαμός”. Από την μια πλευρά του δρόμου βρίσκεται η παραλία με τις ξαπλώστρες σκεπασμένη από τα θαλασσόδεντρα που κάνουν όμορφες σκιές  κι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει  την ηλιοθεραπεία του παρέα με το καφεδάκι του και να κολυμπήσει κι από την άλλη ακριβώς απέναντι – αρκεί να διασχίσει την δημοσιά- το ταβερνάκι. Μια αυλή με τέντες και αναρριχώμενα φυτά δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον, ενώ διασχίζοντας το κατώφλι της ταβέρνας θα βρεθείτε σε μιά ατμόσφαιρα όπου κυριαρχεί το καλόγουστο λαϊκό γούστο! Κάθε τι έχει γίνει με άποψη. Δάπεδο τσιμεντοκονίας με θραύσματα από από πλακάκια που ξέβρασε η θάλασσα, τοίχοι και πλάτες κάθε καρέκλας μ’ έξυπνα ρητά, σερβίρισμα σε πήλινα πιάτα και κούπες!

Ταβέρνα Ω! Χαμός - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Μα το πιό δυνατό σημείο της ταβέρνας είναι το φαγητό και η χαρούμενη ατμόσφαιρα που προκαλούν τα μέλη της οικογένειας Ψαθά, ο κυρ-Γιώργος, η κυρα-Αθηνά, η Ειρήνη και ο Νικόλας.  Υπέροχα μαγειρεμένα φαγητά, εξαιρετικές γεύσεις και πολύ χορταστικές μερίδες. Και το κυριότερο βέβαια, ότι τα κρέατα είναι δικά τους και  όπως τα τυριά που τα τυροκομεί η Ειρήνη με τα χεράκια της. Από όλους τους μεζέδες ξεχωρίσαμε, το μανούρι σαγανάκι (το τυράκι στο τηγάνι απογειώνεται) το χοιρινό με το πετιμέζι (ένα λουκούμι), τα σκοτυροκολόκυθα (ίσως το πιό ιδιαίτερο και ενδιαφέρον τοπικό έδεσμα) τα πιταράκια (πίτες στο τηγάνι με χόρτα του βουνού ή μανούρι), τους  ψευτοκεφτέδες, το “σουρτούκικο” (ένα αρνάκι τυλιγμένο στην λαδόκολλα σιγοψημένο για ώρες), κόκκορας με χυλοπίτες, παϊδάκια πεντανίστιμα και για γλυκό μιά αξέχαστη πορτοκαλόπιτα.

 

Μπακάλικο Γαλάνης στον Τριοβασάλο

Το “Μπακάλικο Γαλάνης” είναι ένα από τα πιο αυθεντικα μεζεδοπωλεία του Αιγαίου! Βρίσκεται στον Τριοβασάλο έναν όμορφον οικισμό, ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα της Μήλου τον Αδάμαντα.

Μεζεδοπωλείο "Μπακάλικον Γαλάνης" - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Το “Μπακάλικο Γαλάνης” άνοιξε πρόσφατα  και δίνει το δικό του στυλ και χρώμα στο χωριό. Μεζέδες, σπεσιαλιτέ και κλίμα παρεΐστικο, ατμόσφαιρα  μιας άλλης εποχής, με τη φροντίδα και την αισθητική του σήμερα από τον ιδιοκτήτης του Μπακάλικου τον Nίκος Νίνο. Μόλις κάτσεις στο τραπεζάκι του μπακάλικου-κεφενείου και αφού θαυμάσεις την διακόσμηση και την ομορφιά του χώρου σου προσφέρονται μικρές πεντανόστιμες μεριδούλες για να μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα πιατάκια με ουζάκι και  μπυρίτσα.   Ωραία μεζεδάκια, κεφτεδάκια ψημένα στα κάρβουνα, αλλά και σαρδέλες, καλαμάρια και χταποδάκια. Καράβολοι, σαλιγκαράκια, σαλατούλες με κρίταμα και άλλα άγρια χόρτα, και νοστιμιές ότι προκύψει. Ο κόσμος νεανικός μακρυά  τουριστική και φορκλόρ ατμόσφαιρά. Ένας όμορφος κόσμος!

 

Ταβέρνα Γιαλός στα Πολώνια

Εστιατόριο Γιαλός στα Πολλώνια - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό 300 κατοίκων, χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο στο ΒΑ άκρο του νησιού. Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα και από εδώ υπάρχει τακτική σύνδεση εδώ και πολλά χρόνια με ένα μικρό πλοίο με την Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου. Το 2007 το καφενείο της κυράς Ιωάννας Αραούζου που προέρχεται από την Κίμωλο μετατράπηκε στην gourmet ψαροταβέρνα Γιαλός και άλλαξε το γαστρονομικό σκηνικό του χωριού. Δυο παλικάρια από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Αχιλλέας Καματέρης από την Λάρισα και ο Χρήστος Μιχαήλ από την Νάουσα της Μακεδονίας απετόλμησαν την δημιουργία της ταβέρνας του Γιαλού. Ξεχωρίσαμε τα εδέσματα:

Εστιατόριο Γιαλός στα Πολλώνια - Μήλος - Greek Gastronomy Guide

καρπάτσιο συναγρίδας με λαδολέμονο και φρέσκο πιπέρι, ανοιχτό λαζάνι με λαχανικά, γαρίδες, ανθότυρο και μαντζουράνα, κοτόπουλο γεμιστό με μους λιαστής ντομάτας και σάλτσα δεντρολίβανου, tartare γαρίδας ψιλοκομμένες, φρέσκιες γαρίδες, μαριναρισμένες σε λεμόνι, ελαιόλαδο, χειροποίητο ραβιόλι που μαγειρεύεται με γαρίδες, φρέσκια ευωδιαστή μαντζουράνα και γλυκά ντοματίνια και κατόπιν τυλίγεται μαζί με ανθότυρο Κιμώλου.

 

Ταβέρνα Αρχοντούλα στην Πλάκα

Το μεζεδοπωλείο-εστιατόριο Αρχοντούλα βρίσκεται σε ένα γραφικό καλντερίμι, στην Πλάκα της Μήλου και είναι ένα γευστικό αξιοθέατο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη εποχή. Κάποτε εδώ -από το 1855- στεγαζόταν ένα παραδοσιακό καφενείο, γεγονός που φαίνεται από την διαρύθμιση του χώρου, και σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Μήλου.

Οι άξιοι άνθρωποι της κουζίνας της «Αρχοντούλας» φέρνουν στο τραπέζι σας λαχταριστό ξιδάτο χταπόδι, πικάντικες σαρδέλες στο φούρνο, κόκορα μεθυσμένο στο κρασί, κουνελάκι στιφάδο μαγειρεμένο  με μεράκι και τέχνη μαζί με ζουμερά κρεμμυδάκια, γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα, ψαρονέφρι με σάλτσα μελιού και καραμελωμένα λαχανικά, πιπεριές γεμιστές με τυρί, γλυκά, τραγανά κολοκύθια, ελαφρά στο τηγάνισμα, μελιτζανοσαλατα με ολόκληρη καπνιστή μελιτζάνα, λαδάκι, σκορδάκι και μοσχαράκι κοκκινιστό που σερβίρεται με linguini!

 

Αρμενάκι στα Πολώνια

Ψαροταβέρνα το Αρμενάκι - Πολλώνια, Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Εκεί ανάμεσα στην ανακουφιστική τα καλοκαίρια σκιά των αλμυρικιών στην παραλία της Απολλωνίας, βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια μια από της καλύτερες ψαροταβέρνες της Μήλου το “Αρμενάκι”. Η οικογενειακή ταβέρνα του Νώντα και της Μαριγώς κατόπιν πέρασε στα χέρια των παιδιών τους, στον Αντώνη και τον Γιώργο.

Ψαροταβέρνα το Αρμενάκι - Πολλώνια, Μήλος - Greek Gastronomy Guide

Ο Αντώνης – ο σεφ του μαγαζιού – με τη σειρά του είναι αλήθεια, ότι ανέβασε πολύ τoν πήχυ της μαγειρικής με την παρουσίαση σπάνιων οστρακοειδών (μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια),  το καλό ψήσιμο των ψαριών και των θαλασσινών.(Χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, αθερίνα, γαλέος, ξιφίας, γαύρος, σαρδέλα, μπαρμπούνια, λυθρίνια, σαργοί, φαγκριά, σκαθάρια) αλλά και τις  γκουρμεδιάρικες επιλογές του. Τα τελευταία χρόνια άκουσα ότι  τα δυό αδέλφια μετέτρεψαν το concept της πληθωρικής ταβέρνας σε κάτι πιο minimal, αλλά είμαι σίγουρος λόγω των γνώσεων και των εμπειριών που έχουν, ότι θα έχουν κάνει μια εξίσου πετυχημένη διάδοχη κατάσταση.

 

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<