Οινοξένεια 2017 - Η εκδήλωση στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας (βίντεο)

Οινοξένεια 2017 - Η εκδήλωση στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide
Aug 31 2017

Οινοξένεια 2017 – Η εκδήλωση στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας (βίντεο)

Η Ολυμπία Οδός ξεκίνησε το 2017 μια συνεργασία με την ιστοσελίδα μας greekgastronomyguide.gr με στόχο την προβολή των περιοχών που διατρέχει ο αυτοκινητόδρομος  και ιδιαίτερα την ανάδειξη  του μεγάλου πλούτο των γαστρονομικών αγαθών τους.

Στον νομό Κορινθίας και Αχαΐας βρίσκονται σπουδαίες εταιρείες κρασιών και πανέμορφοι αμπελώνες, όπως της Νεμέας, της Αιγιαλείας και των Πατρών. Παράδεισος για τους φίλους του Οινοτουρισμού, στα δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα περιζήτητα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ από τις τοπικές ποικιλίες του Αγιωργίτικου, του Ροδίτη, του Σιδερίτη, της Μαυροδάφνης Πατρών, του Μοσχάτου Ρίου και άλλων, να γνωρίσουν τους δημιουργούς τους, και να συνομιλήσουν με ιστορικές προσωπικότητες του ελληνικού κρασιού, όπως τον Θανάση Παπαϊωάννου, τον Άγγελο Ρούβαλη, ή τον Θανάση Παρπαρούση.

Κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου παράγεται η Κορινθιακή σταφίδα, ο μαύρος χρυσός των ελληνικών τροφίμων, πηγή πλούτου για την Πελοπόννησο, το προϊόν που τον 19ο αιώνα ξεπερνούσε το 70% των ελληνικών εξαγωγών. Σε υψόμετρα 400-800 μέτρα στις πλαγιές των βουνών όπου καλλιεργείται, μπορεί κανείς τον Αύγουστο να παρατηρήσει, τον καρπό του σταφυλιού να λιάζεται για να στεγνώσει απλωμένον στον ήλιο.

Λαμπιρίζουν οι κάμποι κατά μήκος του δρόμου από τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, κίτρα, νεράτζια και λεμόνια.

Αλλά και στην ενδοχώρα και στα ορεινά συναντάς αναπτυγμένη κτηνοτροφία και την περίφημη φέτα Καλαβρύτων, ενώ πιό δίπλα στο οροπέδιο Φενεού θα βρει κανείς όσπρια ΠΟΠ (φασόλια, φακές, φάβα).

Στις παραλίες θα βρει κανείς οικογενειακές ταβέρνες με ψαρικά και θαλασσινά, ενώ στα χωριά που βρίσκονται στα πανέμορφα και μυθικά βουνά Ζήρεια, Χελμός, Παναχαϊκό, Ερύμανθος θα δοκιμάσει διαλεχτά κρέατα στην ψησταριά, ντόπια ζυμαρικά και εξαίρετες πίτες με πιο γνωστές τα πιάτα όπως ασπρογιάχνι βεργάδι, μπακαλιάρος πλακί, μακαρονόπιτα, μπουργέτο.

Τέλος αξίζει κανείς να επισκεφτεί κανείς αξιοθέατα όπου ο ανθρωπος συνεργάστηκε ή και δάμασε με σεβασμό τη φύση, δημιουργώντας το τραινάκι του οδοντωτού στα Καλάβρυτα – φτιάχτηκε κυρίως για να μεταφέρονται τα προϊόντα στο Διακοφτό -, το ιστορικότερο οινοποιείο της Ελλάδας στην Achaia Clauss ή το Μουσείο Περιβάλλοντος στην Στυμφαλία λίμνη.

Δεκάδες άρθρα γράφονται από greekgastronomyguide.gr  για τις δυό αυτές περιοχές και δημοσιεύονται καθημερινά, ενώ από σήμερα θα αρχίσουν να προβάλλονται και video με την ίδια θεματολογία.

Η αρχή γίνεται σήμερα με μια από τις δεκάδες πετυχημένες εκδηλώσεις των φετεινών Οινοξένεια 2017 στην Αιγιάλεια που είναι αναμφισβήτητα και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γιορτές γαστρονομίας της χώρας.

Τόπος εκδήλωσης: Η μοναδικής φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Θέμα ομιλίας: Ο οίνος από την Αρχαιότητα και τον Χριστιανισμό, στο Βυζάντιο και την Μοναστηριακή διατροφή.

<