Με πολύ μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο King George, οι περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό τα κρασιά του Αιγαίου πελάγους.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ). Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, στην οποία συμμετείχαν οινοποιεία από όλο το Αιγαίο, απευθυνόταν σε οινόφιλους και επαγγελματίες και είχε ελεύθερη είσοδο.
Παρουσιάστηκαν κρασιά από Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Χίο, από τα μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή αναγνωρισμένα οινοποιεία.
Συμμετείχαν τα οινοποιία Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Artemis Karamolegos Winery, Γαία Οινοποιητική, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Κελάρια Ικαρίας, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα,
Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Limnos Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική Σάμου, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Μωραΐτη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Santo Wines και Vassaltis Vineyards.
Ειδήμονες του κρασιού, γευσιγνώστες, κριτικοί του οίνου, σπουδαστές επαγγελμάτων εστίασης, φοιτητές οινολογίας, επαγγελματίες του κλάδου έδωσαν το παρόν και δοκίμασαν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας.
Έτσι απολαύσαμε λευκούς οίνους, που υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών, από τις τοπικές ποικιλίες ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι, μοσχάτο, μοσχάτο Αλεξανδρείας, μπεγλέρι, μονεμβασιά και των ερυθρωπών και των ερυθρών ποικιλιών, όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό.
Δοκιμάσαμε ακόμη και τα γλυκά κρασιά του Αιγαίου, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.
Και φυσικά δεν έλειψαν και τα αφρώδη κρασιά που πλέον δημιουργούν μια τάση, έτσι ώστε εκτός της Cair Rhodes να τα συναντούμε και σ’ άλλα νησιά και μάλιστα σε λευκή και ροζέ εκδοχή.
Η προσέλευση του κόσμου από τις 12.00 έως τις 20.000 και ιδιαίτερα της νεολαίας – που δοκίμαζε, κατέγραφε, βάσταγε σημειώσεις – ξεπέρασε της προσδοκίες των διοργανωτών αλλά και των οινοποιείων, έτσι που μερικοί παραγωγοί γύρω στο απόγευμα είχαν εξαντλήσει τα δείγματά τους και πρόσφεραν μετά μεγάλης φειδούς.
Συμπερασματικά: τα κρασιά του Αιγαίου κερδίζουν την καρδιά μας και αρχίζουν παρ’ όλες τις τοπικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες -κλίματος, εδάφους και αμπελουργικών τεχνικών- να εμφανίζονται ως ένα ευρύτερο terroir και να αποκτούν την Αιγαιοπελαγίτικη ταυτότητα.