Τα κρασιά του Αιγαίου κέρδισαν τις καρδιές των Αθηναίων

Οκτ 09 2017

Τα κρασιά του Αιγαίου κέρδισαν τις καρδιές των Αθηναίων

Με πολύ μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο King George, οι περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό τα κρασιά του Αιγαίου πελάγους.

Τα κρασιά του κτήματος Αργυρός από τη Σαντορίνη

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ). Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, στην οποία συμμετείχαν οινοποιεία από όλο το Αιγαίο, απευθυνόταν σε οινόφιλους και επαγγελματίες και είχε ελεύθερη είσοδο.

Η οικογένεια Βακάκη του ομώνυμου Οινοποιείου της Σάμου στο περιπτερό τους μαζί με τον Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο.

Παρουσιάστηκαν κρασιά από Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Χίο, από τα μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή αναγνωρισμένα οινοποιεία.

Τα κρασιά του οινοποιείου Βενετσάνου από την Καλντέρα της Σαντορίνης

Συμμετείχαν τα οινοποιία Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Artemis Karamolegos Winery, Γαία Οινοποιητική, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Κελάρια Ικαρίας, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα,

Ο Πάρις Σιγάλας οινοποιεί ξεχωριστά σταφύλια (100% Ασύρτικο) από 7 διαφορετικά χωριά της Σαντορίνης και φτιάχνει τη ετικέτα 7 που κερδίζει τις εντυπώσεις!

Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Limnos Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική Σάμου, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Μωραΐτη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Santo Wines και Vassaltis Vineyards.

Το πιο πρόσφατο οινοποιείο της Σαντορίνης, ο Vassaltis μας επεφύλαξε την έκπληξη του αφρώδους PETillant NATunel

Ειδήμονες του κρασιού, γευσιγνώστες, κριτικοί του οίνου, σπουδαστές επαγγελμάτων εστίασης, φοιτητές οινολογίας, επαγγελματίες του κλάδου έδωσαν το παρόν  και δοκίμασαν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας.

Τα κρασιά του Κωνσταντάκη από το νέο οινοποιείο Σπηλιά της Μήλου

Έτσι απολαύσαμε λευκούς οίνους, που υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών, από τις τοπικές ποικιλίες ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι, μοσχάτο, μοσχάτο Αλεξανδρείας, μπεγλέρι, μονεμβασιά και των ερυθρωπών και των ερυθρών ποικιλιών, όπως  η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό.

Ο ΕΟΣ Σάμου με τα sec, demi sec και γλυκά κρασιά από το περίφημο Μοσχάτο

Δοκιμάσαμε ακόμη και τα γλυκά κρασιά του Αιγαίου, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης με τα περίφημα κρασιά της εορτάζουσα τα 70 χρόνια συνεταιριστικής ζωής 1947-2017

Και φυσικά δεν έλειψαν και τα αφρώδη κρασιά που πλέον δημιουργούν μια τάση, έτσι ώστε εκτός της Cair Rhodes να τα συναντούμε και σ’ άλλα νησιά και μάλιστα σε λευκή και ροζέ εκδοχή.

Η ιστορία του Αριούσιου Οίνου συνεχίζεται στις μέρες μας στη Χίο από την Αριούσιος Α.Ε.

Η προσέλευση του κόσμου από τις 12.00 έως  τις 20.000 και ιδιαίτερα της νεολαίας – που δοκίμαζε, κατέγραφε, βάσταγε σημειώσεις – ξεπέρασε της προσδοκίες των διοργανωτών αλλά και των οινοποιείων, έτσι που μερικοί παραγωγοί γύρω στο απόγευμα είχαν εξαντλήσει τα δείγματά τους και πρόσφεραν μετά μεγάλης φειδούς.

Ο Θοδωρής και Σάββας, τα παλικάρια του Μανώλη Μωραΐτη από το ιστορικό οινοποιείο Μωραΐτη στη Νάουσα της Πάρου

Συμπερασματικά: τα κρασιά του Αιγαίου κερδίζουν την καρδιά μας και αρχίζουν παρ’ όλες τις τοπικές  ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες -κλίματος, εδάφους και αμπελουργικών τεχνικών- να εμφανίζονται ως ένα ευρύτερο terroir και να αποκτούν την Αιγαιοπελαγίτικη ταυτότητα.

Σερβίρισμα κρασιού με ετικέτα Πυρίτης (ασύρτικο) από το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμαλέγκου στη Σαντορίνη

 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!