Blue Star - Serviroume Aigaio

Ικαρία - Σερβίρουμε Αιγαίο

Τα μυστικά της μακροζωίας

blue star ferries sponsor
14η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου στην Ικαρία - Greek Gastronomy Guide

Ικαρία, νησί μυθικό, με πανέμορφη φύση, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, με υπερήφανους και ιδιότυπους κατοίκους, με ένδοξη ιστορία, με αριστερό παρελθόν και παρόν, με τον ξακουστό από την αρχαιότητα Πράμνειο Οίνο, είναι ένας από τους προορισμούς ιδανικός για τους επισκέπτες του εναλλακτικού τουρισμού. Μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού φυσικά είναι οι Ικαριώτες και η φιλοσοφημένη καθημερινότητά τους που ξενίζει τους ανθρώπους των πόλεων. Έτσι αν ρωτήσεις έναν Ικαριώτη «αν έχει ώρα», οι πιθανές απαντήσεις του θα είναι από το «γιατί, αντιβιοτικό παίρνεις;» μέχρι το «όχι, τώρα ήρθα», ενώ το Μανιφέστο της Ικαριώτικης φιλοσοφίας συμπυκνώνεται στο: «Αφού περνάμε καλά μ’ αυτά που έχουμε, γιατί να σκοτωνόμαστε για να βγάλουμε περισσότερα;», όπου με σαφήνεια οι Ικαριώτες δίνουν την απάντησή του σ’ αυτό για το οποίο ολόκληρος ο δυτικός καταναλωτικός κόσμος βασανίζεται και δεν μπορεί να βρει το γιατρικό.

Το νησί όλο βουνά, χωρίς καμία πεδιάδα και λίγες καλλιέργειες ήταν το αδικημένο σε σχέση με τα τέσσερα της γειτονιάς του (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και ιστορικά γίνεται προνομιούχος τόπος εξορίας από την εποχή των Βυζαντινών. Η φτώχεια είχε όμως και τα καλά της. Στην Ικαρία δεν υπήρχαν μεγαλοτσιφλικάδες ή ακτήμονες. Όλοι είχαν την γη τους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρχαν και εργάτες που να ξενοδουλεύουν. Όταν κάποιος είχε ανάγκες εργατικών χεριών, είτε για κάποιο έργο π.χ. να κτίσει το σπίτι του, να επισκευάσει μια αβαρία, ή να μαζέψει βιαστικά κάποιους καρπούς, προσέτρεχε στη βοήθεια των γειτόνων οι οποίοι πρόθυμα βοηθούσαν, και αυτοί με τη σειρά τους όταν το καλούσε η ανάγκη ζητούσαν αντιστοίχως. Αυτή η αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη «τ’ ανεβούθιο ή αλλαξά» όπως το λένε στην Ικαρία ήταν ένας από τους κοινωνικούς θεσμούς που υπάρχουν από τα παλιά χρόνια.

Η λογική της αλληλεγγύης εφαρμόζεται από 1960 -την περίοδο της μεγάλης φτώχειας- και στα πανηγύρια τους καθώς τα μετατρέπουν από απλές κοινοβιακές γιορτές που ήταν άλλοτε, σε μέσο χρηματοδότησης, όπου οι επισκέπτες πληρώνουν για να μαζευτούν χρήματα για κοινωφελή έργα.

Από τότε τα Ικαριώτικα πανηγύρια είναι μαζικά, απογειωτικά και δικαίως θεωρούνται τα πιο συναρπαστικά της Ελλάδας!

Γαστρονομία της Ικαρίας

Πανηγύρια Ικαρίας - Ικαριώτικος χορός - Greek Gastronomy Guide

Η γαστρονομία της Ικαρίας στηρίζεται στα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της Ικαριώτικης γης, με κυρίαρχα τα βότανα, το ελαιόλαδο, το τυρί και το κατσίκι, στο διάσημο δυνατό κόκκινο κρασί και κυρίως στον τρόπο που η οικογένεια και οι φίλοι που μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και μοιράζονται ένα γεύμα. Η διατροφική παράδοση στην Ικαρία συνδυάζει το γευστικό αποτέλεσμα, με την υψηλή διατροφική αξία που χαρίζουν απόλαυση, υγεία και μακροζωία.

Η καθούρα ή καθουρίτσα (η μικρή), αποτελεί το πιο διαδεδομένο τυρί στο νησί. Είναι άσπρο, κατσικίσιο τυρί, γνωστό ήδη από τον 17ο αιώνα. Φιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, από ντόπια κατσίκια ελευθέρας βοσκής. Συνήθως, είναι ανάλατη, ωστόσο, υπάρχουν και ποικιλίες πιο αλμυρές και πικάντικες.

Το κολοκάσι, ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία, Πρόκειται στην ουσία για ένα βολβό και στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από σκορδαλιά και φυσικά ικαριώτικο κρασί, μαγειρευτό με φασόλια ή σαν σούπα, αλλά ακόμα και ψητό ή βραστό με κρέας, όπως η πατάτα.

Το μέλι της Ικαρίας, γνωστό στους ντόπιους και ως “άναμα”, είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα. Παράγεται από ένα θάμνο, το ρείκι και έχει μια πηχτή υφή, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέλια.

Η Ικαριώτικη γη προσφέρει ποικιλία βοτάνων, γνωστά για το μεθυστικό τους άρωμα και τη γεύση τους. Πάνω στα βουνά, αλλά και στους κήπους, μπορεί να βρει άφθονα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, φλισκούνι, ρείκι, δενδρολίβανο, δυόσμο, μάραθο, μέντα, βαλσαμόχορτο.

Η Ικαρία φημίζεται για το δυνατό κόκκινο κρασί της με τις ευεργετικές του ιδιότητες, γνωστές από τη μυθολογία. Έτσι, το όνομά του, «Πράμνειος οίνος» συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Γνωστό από τον Όμηρο είναι και ο Κυκεών, ένα ιδιαίτερο μαγικό κοκτέιλ, φτιαγμένο από Πράμνειο οίνο, τυρί ντόπιο και κριθαράλευρο. Το κοκτέιλ αυτό, είχε την ιδιότητα να γιατρεύει και να δίνει δύναμη στους πολεμιστές.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Ικαρίας

blue star ferries sponsor

Κρασιά

Οινοποιείο Αφιανές - Ράχες, Ικαρία - Greek Gastronomy Guide

Ο Πράμνειος οίνος είναι κρασί μαύρου – ερυθρού χρώματος, ξηρός και φτάνει με φυσικό τρόπο πολύ υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς άνω των 16, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα δυνατό. Είναι ελάχιστα μέρη σε όλο τον κόσμο, που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Σήμερα, στην Ικαρία, συναντάμε αμπελώνες κυρίως, στις περιοχές Ευδήλου, Ραχών και Προεσπέρας. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα τοπικά πιστοποιημένα οινοποιεία, που αξιοποιούν κυρίως τις ποικιλίες Φωκιανό και το Μπεγλέρι.

Ψάρια

Ψαροταβέρνα Δράκος - Μυλοπότας, Ίος - Greek Gastronomy Guide

Αν και ορεινό νησί η Ικαρία δεν λέει όχι για τους καρπούς της θάλασσας γιατί τα θαλασσινά και τα ψάρια της Ικαρίας είναι διαλεχτά. Η θάλασσα γύρω από το νησί είναι πεντακάθαρη και πλούσια σε κάθε λογής ψαρικά. Καθημερινά, βγαίνουν ψαροκάικα στα ανοιχτά ως τους Φούρνους και τη Σάμο, από όλες τις γωνιές του νησιού, για να εφοδιάσουν τα νοικοκυριά και τις ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως σαργούς, σκορπίνες, κεφαλάδες, σκάρους, χταπόδια, καλαμάρια αν έχετε τύχει ίσως προκύψει και κάποιος αστακός.

Γλυκά κουταλιού

Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών Ικαρίας - Greek Gastronomy Guide

Τα φρούτα, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη Μεσογειακή διατροφή και στην Ικαριώτικη κουζίνα. Από το σύνολο των φρούτων που παράγονται στο νησί οι νοικοκυρές φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού. Σημαντική θέση κατέχουν τα καΐσια. Είναι ένας τύπος βερίκοκου, από το οποίο τρώγεται μέχρι και το κουκούτσι, που έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ευδοκιμεί συνήθως την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού και φτάνει σε ύψος ως 3 μέτρα. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Ικαρία είχε μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή σε καΐσια. Σήμερα, όμως η παραγωγή του είναι μικρή και συνήθως καταναλώνεται σαν γλυκό του κουταλιού.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Ικαρίας

blue star ferries sponsor

Σουφικό

Ικαριώτικο Σουφικό - Ικαρία - Greek Gastronomy Guide

To σουφικό, είναι ο πρεσβευτής της ικαριώτικης κουζίνας που περιέχει όλους τους χυμούς, τ’ αρώματα και τις γεύσεις του νησιού, και το απαντάμε σε διαφορετικές παραλλαγές στα τοπικά ταβερνάκια που σέβονται τον εαυτό τους. Με μια πρώτη ματιά σου δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει με το μπριάμ, αλλά δεν τσιγαρίζεται και το λάδι που μπαίνει στην κατσαρόλα είναι ελάχιστο. Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του είναι τα γεννήματα του Ικαριώτικου περιβολιού να είναι της ημέρας για να βαστούν τους χυμούς, γιατί μ’ αυτούς θα βράσουν και θα μαγειρευτούν. Οι πρώτες ύλες οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, οι πατάτες, οι πιπεριές –πράσινες και καυτερές- οι ντομάτες, όλα κόβονται σε μεγάλους κύβους ή μεγάλα κομμάτια και όχι σε ροδέλες όπως το μπριάμ.

Χορταρόπιτα

Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών Ικαρίας - Greek Gastronomy Guide

Χορτόπιτα ή χορταρόπιτα λένε στην Ικαρία τις πίτες που φτιάχνονται από τα Ικαριώτικα αγριόχορτα, αυτά που μαζεύονται στις απέραντες πλαγιές των βουνών της Ικαρίας. Σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθα, ζοχιοί, παπαρούνες, λάπαθα, μυρώνια, αγριόπρασσα είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Οι πίτες γίνονται ψητές στον φούρνο, ενώ στο τηγάνι γίνονται τα πιταράκια με τα ίδια υλικά. Ανάλογα τα γούστα οι νοικοκυρές βάζουν και ρίγανη, μέντα ή άλλα βοτάνια, φρέσκο κρεμμυδάκι, σπανάκι και βεβαίως άνιθο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Συνήθως ρίχνουν μέσα λίγο ρύζι ή λίγο τραχανά για να μαζευτούν τα υγρά, όπως και ψιλοκομμένο γλυκό κολοκύθι. Όταν το κολοκύθι κυριαρχεί τότε μιλούμε για την Ικαριώτικη κολοκυθόπιτα, ή όπως την λένε τοπικά την ταμπουρόπιτα (ταμπουρά είναι το γλυκό κολοκύθι).

Κατσικάκι

Πανηγύρια Ικαρίας - Greek Gastronomy Guide

Στην Ικαρία τρέφονται τριών ειδών κατσίκια. Τα δετά, αυτά που ζουν στα χωράφια, πλάι στο σπίτι και προσφέρουν το γάλα της ημέρας και δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε κομμάτια. Τα κοπαδίσια, που φθάνουν τα εκατό, τα παρακολουθεί ο τσοπάνης, τα κοιμίζει σε στάνες και τα βόσκει σε άγονες εκτάσεις μακριά από τα χωριά. Από τα ζώα παλιά αξιοποιούσε τα πάντα. Το γάλα, το μαλλί, την τρίχα, τις προβιές, την κοπριά και φυσικά το κρέας. Η τρίτη κατηγορία κατσικιών είναι τα ρασκά. Αυτά ζουν μόνα τους στις κορυφές του Αιθέρα, του ψηλότερου βουνού της Ικαρίας, όπου βρίσκουν τις τροφές στα δάση, και μόνα τους αναπαράγονται περιτριγυρισμένα από μια μεγάλη πέτρινη μάντρα περιφερειακά από το βουνό για να μην κατεβαίνουν τα ζώα και καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Όποιος ήθελε πήγαινε στον Αιθέρα και κατέβαζε όσα ζώα ήθελε. Το κρέας της κατσίκας ήταν περισσευούμενο σε κάθε σπίτι, ενώ το ψωμί ήταν λιγοστό, ανάλογα με τη σοδειά. Το κατσικάκι είναι το δημοφιλέστερο φαγητό στα πανηγύρια του νησιού και καταναλώνεται βραστό ή ψητό.

Το Greek Gastronomy Guide στην Ικαρία

Γνωρίστε τους σημαντικότερους Παραγωγούς, τα Εδέσματα και τις Ταβέρνες της Ικαρίας μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!