Blue Star - Serviroume Aigaio

Μικρές Κυκλάδες - Σερβίρουμε Αιγαίο

Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Ηρακλειά

blue star ferries sponsor
Καλόφεγγο στο Πορί (Πάνω Κουφονήσι) - Greek Gastronomy Guide

Η μοναδική λύση για να νιώσει κανείς παλιομοδίτικα στις Κυκλάδες, δηλαδή διακοπές χωρίς αυτοκίνητα, πίεση, κυκλοφορία και απαιτητικούς καταναλωτές και να περάσει σε ρυθμούς ανθρώπινους, αργόσυρτους και νωχελικούς, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στις Μικρές Κυκλάδες. Λυτρωτικοί περίπατοι σε παλιά μονοπάτια για να φτάσει σε ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες, είτε ολιγόλεπτα ταξίδια με λάντζες για να κολυμπήσεις σε σμαραγδένια νερά.

Τα έξι νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και διοικητικά στο Δήμο Νάξου είναι η Δονούσα (14 τ.χλμ. και 130 κάτοικοι), το Πάνω Κουφονήσι (6 τ.χλμ. και 370 κάτοικοι ), το Κάτω Κουφονήσι (4 τ.χλμ. ακατοίκητο, αλλά επισκέψιμο), η Σχοινούσα (9 τ.χλμ. και 250 κάτοικοι), η Ηρακλειά (18 τ.χλμ. και 150 κάτοικοι) και η Κέρος (15 τ.χλμ. ακατοίκητη ως αρχαιολογικός χώρος).

Κύριο χαρακτηριστικό και των 6 νησιών μαζί με τις βραχονησίδες τους είναι ότι ανήκαν μέχρι μια περίοδο του 19ου αιώνα στην ιδιοκτησία της Μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και οι κάτοικοι ήταν ακτήμονες γεωργοί και κτηνοτρόφοι κι όταν τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν οι κάτοικοι απέκτησαν την δική τους γη.

Σήμερα ο τουρισμός των Μικρών Κυκλάδων αναπτύσσεται ήπια σε μικρά ξενοδοχειάκια είτε σε καλόγουστα δωμάτια και είναι ο παράδεισος των εναλλακτικών διακοπών. Τα νησιά έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα, αλλά και κάποιες διαφορές, όπως ο μεγάλος αλιευτικός στόλος αλιευτικών στο Πάνω Κουφονήσι, η καλλιέργεια της φάβας στην Σχοινούσα ή η παραγωγή θυμαρίσιου μελιού στην Ηρακλειά.

Γαστρονομία των Μικρών Κυκλάδων

Το καφενείο της Χαράς στη Σχοινούσα - Greek Gastronomy Guide

Οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων ασχολούνται με την αλιεία – μάλιστα οι Κουφονησιώτες έχουν ένα στόλο μεγάλων καϊκιών (33) και θεωρούνται σπουδαίοι ψαράδες – και εδώ θα βρεις σπαρταριστά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται από τους τριγύρω ψαρότοπους. Άλλοι κάτοικοι πάλι ασχολούνται με την γεωργία και έχουν μικρούς μπαξέδες με οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αμπελοφάσουλα, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα και σταφύλια. Η Σχοινούσα από το 2010 ξανακαλλιέργησε συστηματικά τη φάβα της με μεγάλη επιτυχία.

Στις ακαλλιέργητες εκτάσεις τα θυμάρια προσφέρονται στις μέλισσες για να παραχθούν παραδειγματικά μέλια, ενώ τυροκομούνται σε οικογενειακά τυροκομεία, τυράκια από αιγοπρόβατα (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, κοπανιστή, ανθότυρο και σκληρό τυρί ενώ στη Δονούσα συναντιέται η αξιαλομυζήθρα, ένα τυρί από πηγμένο γιαούρτι). Από τη γειτονική, έρημη Κέρο έρχονται τα περιζήτητα αγριοκάτσικα της Κέρου που τρέφονται από ένα μοναδικό αγριόχορτο γεμάτο «γάλα», που κάνει το κρεατάκι τους πεντανόστιμο και ζουμερό, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο.

Το κοκκινιστό πατατάτο με κρέας κατσικιού και πατάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε γιορτές και πανηγύρια, όπως και Λαμπριάτης συνήθως το Πάσχα, ενώ τα τυροπιτάρια (πίτες στο τηγάνι με μυζήθρα και δυοσμο), οι χορτόπιτες (με μάραθο και σέσκουλα) και τα γιαπράκια είναι ιδιαίτερα προσφιλή. Το εξαιρετικό ντόπιο μέλι (ιδιαίτερα της Ηρακλειάς) περιχύνει τα τραγανιστά ξεροτήγανα, συμμετέχει με την μυζήθρα στα μελιτίνια (μυζηθροπιτάκια γλυκά) και δημιουργεί τα γευστικά παστέλια που φιλοξενούνται σε μυρωδάτα φύλλα λεμονιάς.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα των Μικρών Κυκλάδων

blue star ferries sponsor

Φάβα Σχοινούσας

Φάβα Σχοινούσας (κατσούνι) - Greek Gastronomy Guide

Η πιο χαρακτηριστική καλλιέργεια της Σχοινούσας είναι το φάβα, το σπάνιο ψυχανθές κατσούνι (pisum sativum), που δίνει τη γλυκιά, φίνα, και πεντανόστιμη φάβα. Παλαιότερα, κάθε σπίτι καλλιεργούσε τα χωράφια του για να έχει τη φάβα της χρονιάς. Η καλλιέργεια του φάβα ήταν δύσκολη, καθώς το φυτό είναι ευαίσθητο και όλη η διαδικασία έπρεπε να γίνει με το χέρι. Την τελευταία δεκαετία δυο νέοι καλλιεργητές ο Θοδωρής Νομικός και ο Μανώλης Κωβαίος κατάφεραν να αναστήσουν την καλλιέργεια, να τυποποιήσουν το προϊόν και να γνωρίσουν τη Σχοινουσιώτικη φάβα στις αγορές.

Παστέλι

Παστέλια - Τσιμπητά και άλλα γλυκά της Τήνου

Το παστέλι είναι ακόμα ένα γλυκό των Κυκλάδων που φτιάχνεται από μέλι και σουσάμι, προϊόντα του τόπου (στις μέρες μας το σουσάμι παράγεται λιγότερο). Ένα γλυκό υγιεινό, πολύτιμο διατροφικά (ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνες είναι μόνο μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία) με ρίζες στην αρχαιότητα (η σησαμίς των αρχαίων) και κατόπιν στο Βυζάντιο (πάστελλος). Γλύκισμα για χαρές, αφού τα συστατικά του συνδέονται με τη γονιμότητα γι’ αυτό ακόμη και σήμερα σε πολλά νησιά μας, προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσια ακουμπισμένο πάνω σε λεμονόφυλλα. Σήμερα το παστέλι γίνεται σε πολλές παραλλαγές με σκέτο μέλι ή με μείγμα μελιού με ζάχαρη (η ζάχαρη το σκληραίνει και το καραμελώνει).

Μέλι Ηρακλειάς

Το μέλι και η μέλισσα - Η προσφορά της μέλισσας στο οικοσύστημα - Greek Gastronomy Guide

Η Ηρακλειά καθότι είναι το μεγαλύτερο νησί και πιο ορεινό των Μικρών Κυκλάδων έχει μια σχετικά μεγάλη ιστορία στην μελισσοκομία και στην παραγωγή αγνού θυμαρίσιου μελιού. Μέχρι το 1945 οι κυψέλες στο νησί ήταν πήλινες, μέχρι που έφτασαν οι σύγχρονες ξύλινες που σήμερα αριθμούν γύρω στις 200. Το μέλι της Ηρακλειάς, είναι μοναδικό γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να είναι 90% από θυμάρι και για αυτό είναι περιζήτητο και δυστυχώς ελάχιστες ποσότητες φεύγουν εκτός νησιού, καθότι πολύς κόσμος έρχεται στην Ηρακλειά ειδικά για να το προμηθευτεί.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα των Μικρών Κυκλάδων

blue star ferries sponsor

Φάβα χταπόδι

Φάβα χταπόδι / Φάβα Σχοινούσας (κατσούνι) - Greek Gastronomy Guide

Η φάβα της Σχοινούσας ξεχωρίζει για την γλυκιά γεύση της, την υψηλή θρεπτική αξία της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται βιολογικά στα γόνιμα εδάφη του νησιού. Η φάβα σωτάρεται με το κρεμμύδι και το καρότο στο ελαιόλαδο και μετά μαγειρεύεται. Όταν ετοιμαστεί υποδέχεται το χταπόδι που, αφού καραμελώσει μέσα στα νερά του, ψήνεται ελαφρώς. Τα δυο προϊόντα του νησιού σ’ έναν αξεπέραστο συνδυασμό.

Κατσικάκι γεμιστό

Κατσικάκι γεμιστό

Στις Μικρές Κυκλάδες, αλλά γενικότερα και στα νησιά του Ν. Αιγαίου, το Πάσχα δεν συνηθίζεται το αρνί στην σούβλα, αλλά ψητό με γέμιση στον ξυλόφουρνο. Έτσι στην Άνδρο ο Λαμπριάτης (το αρνί της Λαμπρής) στην γέμιση έχει τυριά και πολλά αυγά, στη Νάξο η γέμιση λέγεται πάτουδα και έχει τα αρωματικά χόρτα της εποχής. Στις Μικρές Κυκλάδες, αλλά και στην Αστυπαλιά και στην Αμοργό, το κατσικάκι γεμίζεται με ψιλοκομμένη συκωταριά, κρεμμυδάκια, δυόσμο, άνηθο και δενδρολίβανο και φυσικά πλέον δεν τρώγεται μόνο το Πάσχα, αλλά συνηθίζεται όλη την χρονιά και συχνά το συναντάς στις ταβέρνες.

Μελιτίνια

Μελιτίνια

Τα μελιτίνια είναι μαζί με τα αμυγδαλωτά, τα πιο προσφιλή γλυκά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Το όνομά τους το πήραν από το πάντρεμα του μελιού και του τυριού (λευκό τυρί ή μυζήθρα) που είναι τα βασικά υλικά του μείγματος της πίτας (λέγεται και μυζηθρόπιτα). Αλλού ονομάζονται τσιμπητά, γιατί το χειροποίητο φύλλο της ζύμης, στρογγυλού σχήματος, τσιμπιέται στις άκρες του (χρειάζονται τουλάχιστον 39 τσιμπιές) για να φτιαχτούν τις πιέτες που θα δημιουργήσουν την στεφάνη για θα συγκρατηθεί η γέμιση. Λόγω του σχήματος λέγονται και λυχναράκια. Αλλού βάζουν στο μείγμα ξύσμα από πορτοκάλι και σήμερα χρησιμοποιείται και σκόνη μαστίχας που είναι πλέον διαθέσιμη.

Το Greek Gastronomy Guide στις Μικρές Κυκλάδες

Γνωρίστε τις σημαντικότερες Ταβέρνες και Καφενεία, αλλά και τα Πανηγύρια των Μικρών Κυκλάδων μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!