Οι πιο διαλεκτές ταβέρνες και τα 10 ξεχωριστά οινοποιεία στην Σαντορίνη

Επιλέξαμε 10 γαστρονομικά στέκια από τις καλύτερες ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία της Σαντορίνης, καθώς και 10 οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε!
Aug 09 2019

Οι πιο διαλεκτές ταβέρνες και τα 10 ξεχωριστά οινοποιεία στην Σαντορίνη

Σαντορίνη...”βγήκες από τα σωθικά βροντής, ανατριχιάζοντας μέσ’ τα μετανιωμένα σύννεφα πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη”, καθώς την περιγράφει ο Οδυσσέας Ελύτης ως “κόρη μεγάλου θυμού” δημιουργώντας το νησί της απέραντης ομορφιάς.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Το νησί με το μοναδικό  έδαφος -την άσπα, το χώμα της σκόνης από την έκκρηξη- που διαμόρφωσε τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, κρασιά και τα αντίστοιχα εδέσματα.

Γευστικότατη η κουζίνα της Σαντορίνης στηρίζεται στην ξακουστή και λαχταριστή φάβα σ’ όλες της, τις εκδοχές, στους αφράτους ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, στη νοστιμότατη, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, στα ζουμερά ντοματάκια λιαστά και στον γευστικό ντοματοπελτέ, στις λευκές μελιτζάνες και φυσικό στο χλωροτύρι.

To κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού - Greek Gastronomy Guide

Αν πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές, θα βρει κανείς στις ταβέρνες του νησιού, σε αρκετά εστιατόρια τα τοπικά προϊόντα βρίσκουν την αποθέωση τους στα χέρια των νέων σεφ που με δημιουργικό πνεύμα και τη φιλοσοφία ανανέωσης της ντόπιας κουζίνας προσφέρουν εμπνευσμένα και απίστευτης  φαντασίας πιάτα.

Όσοι γνωρίζουν, όταν μιλάμε τη σύγχρονη τοπική δημιουργική κουζίνα ή για υψηλή γαστρονομία και δη νησιωτική, το μυαλό πάει αμέσως στην Σαντορίνη. Και φυσικά αμέσως μετά στον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, τον Πατριάρχη της Γαστρονομίας του Αιγαίου, που από το 1985 έριξε το σύνθημα – με τα λόγια αλλά και στην πράξη – στην στροφή προς την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων αλλά κυρίως στην προτροπή του προς τους λοιπούς επαγγελματίες εστιάτορες και οινοποιούς για συνεργασίες προκειμένου να αναδειχθεί η Σαντορινιά κουζίνα, με αποτέλεσμα σήμερα η Σαντορίνη έχει γίνει ο πιο γνωστός γαστρονομικός προορισμός της χώρας.

Κρασιά Σαντορίνης

Ύψιστος πρεσβευτής της Σαντορινιάς Γαστρονομίας είναι φυσικά το Σαντορινιό κρασί. Oι αμπελώνες Σαντορίνης έκτασης 15.000 στρεμμάτων ξεκινούν από τα δυτικά υψόμετρα του νησιού, ακριβώς πάνω από τα γκρεμνά της καλντέρας (300μ.) και κατηφορίζουν προς τις ανατολικές παραλίες. Οι ιδιοκτησίες είναι μικρές και οι καλλιεργητές το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών το δίνουν στους 17 οινοπαραγωγούς, οι οποίοι όχι μόνο το αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο, αλλά και το εξάγουν σ’ όλον τον κόσμο, έτσι ώστε σήμερα το ΠΟΠ Σαντορίνη, ποικιλίας Ασύρτικο -στο σύνολό του- να είναι το πιο δημοφιλές και καλοπληρωμένο ελληνικό κρασί.

Αμπελώνες Σαντορίνης

Διαλέξαμε 10 γαστρονομικά στέκια από τις καλύτερες ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία της Σαντορίνης, καθώς και 10 οινοποιεία που δεν επιτρέπεται να μην τα επισκεφτείτε. Επίσης επισκεφτείτε τα links μας σε πάνω από 40 γαστρονομικά αξιοθέατα του νησιού.

 

Καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια Σαντορίνης

 

Κόκκινο Ποδήλατο στην Οία

Εστιατόριο Κόκκινο Ποδήλατο - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Σκαρφαλωμένο στην Οία από το 2004, το Κόκκινο Ποδήλατο είναι από τις επιχειρήσεις που εκφράζουν απόλυτα τον χαρακτήρα και το γούστο του επιχειρηματία. Γεννημένη στην Παραμυθιά η Χαρά Κούρτη είναι από τους στεριανούς που ερωτεύτηκαν τη Σαντορίνη και από την δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε στην Οία. Το Κόκκινο ποδήλατο, κτισμένο σε προνομιούχο θέση με άπλετη θέα την καλντέρα και τα Φηρά, με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει. Της κουζίνας του, την υψηλή επιμέλεια έχει οι ο Φανής Μαικαντης , ο οποίος με πολυ μεράκι έχει δώσει το δικό του στίγμα στο μενού του 2019 και την φιλοσοφία των πιάτων. Χάρη στα φρέσκα υλικά, διαλεγμένα ένα προς ένα από ντόπιους παραγωγούς, το δείπνο στο Κόκκινο Ποδήλατο ανάγεται σε γαστριμαργική εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 2017 τη Σαλάτα με μαριναρισμένη φέτα σε Visanto, καρδιά καρπουζιού με μάραθο, γλιστρίδα και γρανίτα από μέλι και ούζο.

 

Ταβέρνα του Δημήτρη στο Αμμούδι

Ταβέρνα Δημήτρης στο Αμμούδι - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Oσο συγκλονιστικό είναι το θέαμα από ψηλά, από το χείλος του γκρεμού της Οιας, εκεί όπου μαζεύονται οι εκατοντάδες θαυμαστές του Σαντορινιού ηλιοβασιλέματος, άλλο τόσο δραματικό και φορτισμένο είναι να βρίσκεσαι στο Αμμούδι πάνω στο κύμα και να έχεις την αίσθηση ότι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος με μια ολόκληρη πολιτεία κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Το «Αμμούδι-Δημήτρης» είναι από της πρώτες ταβέρνες που άνοιξαν στο Αμμούδι, όταν ο ντόπιος  Δημήτρης και η Καναδέζα Joy, δυο νέα παιδιά που μόλις είχαν περάσει τα 20 τους χρόνια και τους ένωσε ο έρωτας, μετέτρεψαν το 1989μια αποθηκούλα στην αρχή σε καφέ-μπαρ και κατόπιν σε ταβέρνα. Μαζί με το θέαμα του ρυθμικού χορού που κάνουν οι παραδοσιακές ψαρόβαρκες που λικνίζονται στα κύματα της θάλασσας. στην ταβέρνα του “Δημήτρη” είναι σίγουρο ότι θα βρει κανείς να φάει φρέσκα ψάρια (φαγκριά, μπαλάδες, τσιπούρες, ξιφίες) που ψήνονται με μαεστρία μπρος τα μάτια σου στην ψησταριά πάνω στο κύμα, ενώ δεν θα πρέπει να αμελήσει κανείς τους υπέροχους τοματοκεφτέδες, τη σαλάτα με τα θαλασσινά και βέβαια την κλασική αστακομακαρονάδα.

 

Ταβέρνα Κρινάκι στην Φοινικιά

Αν κάποιος θελήσει ακόμα και μεσ’ τον Αύγουστο να αφήσει πίσω του τον συνωστισμό της Σαντορίνης και να φάει σ’ ένα μαγευτικό ταβερνάκι δεν έχει παρά να πάει στη γραφική Φοινικιά όπου βρίσκεται η ταβέρνα Κρινάκι. Με ονομασία παρμένη από τα ομώνυμα λουλούδια που γεμίζουν την παραλία των Μπαξέδων, το “Κρινάκι” εγκαταστάθηκε σε μια κανάβα  του 1832 και  μετατράπηκε σε παραδοσιακή ταβέρνα το 2007 από το Χρήστο Μαρκοζάνε και τον Αντώνη Πατέλη μετά από μιά εξαιρετικά  πετυχημένη ανακαίνιση, όπου  διατηρήθηκαν τα λινά της, οι ψηλοτάβανοι θόλοι,  ο ξυλόφουρνος και όλα αρχιτεκτονικά  στοιχεία της παλαιάς κατασκευής. Εδώ θα δοκιμάσει κανείς και γνήσια κριθαροκουλούρα Σαντορίνης μαζί με ντοματάκια και κάππαρη. Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα είναι οι «χοιροβοσκοί», χόρτα μαζεμένα από το νησί ενώ  από τα πιο νόστιμα είναι οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης με χλωρό και ντομάτα, το πιατάκι με την ντόπια κάππαρη, καπαρόφυλλα και λιαστές ντομάτες,  οι Σαντορινιοί  ντοματοκεφτέδες, τα μυρωδάτα κεφτεδάκια με δύοσμο.

 

Ταβέρνα Ψαράκι στη Βλυχάδα

Ταβέρνα Το Ψαράκι - Σαντορίνη

Υπερυψωμένο, με θέα το λιμανάκι της Βλυχάδας στη νότια πλευρά της Σαντορινής, το “Ψαράκι” μέσα σε μιά πενταετία ( άνοιξε το 2010) καθιερώθηκε όχι μόνο στην συνείδηση των ανθρώπων του νησιού, αλλά κατέστησε την περιοχή –που μέχρι τότε ήταν γνωστή μόνο για την επιβλητική παραλία της- σε γαστρονομικό προορισμό. Ανάλογα με την ψαριά και την εποχή το “Ψαράκι” σερβίρει κυρίως ψάρι αλλά δεν αμελεί τα προϊόντα που προσφέρει το νησί όπως τη φάβα, τα ντοματάκια, την κάππαρη και την λευκή μελιτζάνα. Οι χώροι του ευρύχωροι με μιά αισθητική νότα μίνιμαλ ψαροταβέρνας. Βέβαια ο στενόμακρος εξώστης με την  γαλάζια ξύλινη πέργολα, με “πιάτο” το Αιγαίο είναι ανάρπαστος, όπως  και κάποιοι ιδιαίτεροι μεζέδες του: To carpaccio ή το «σεβίτσε» φρέσκων ψαριών, τα φρέσκα αυγά αχινού, ο γαύρος  μαρινάτος, το σουβλάκι ψαριού αλλά και ο λευκός του ταραμάς  και οι λευκές μελιτζάνες φούρνου με ντομάτα και φέτα.

 

Η Σπηλιά του Νικόλα στο Ακρωτήρι

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης - Greek Gastronomy Guide

Στη Σαντορίνη, στη νότια πλευρά του όμορφου Ακρωτηρίου, δίπλα στη θάλασσα εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν μια μικρή σπηλιά, όπου ο καπετάν Νικόλας προστάτευε τα δίκτυα του, τα ψαρικά του εργαλεία και τη μικρή του βαρκούλα. Η αποθήκη αυτή συχνά γινόταν μια μικρή τραπεζαρία, όπου μαζί με τους φίλους του τρώγαν, πίναν και γλεντούσαν. Όταν ο αείμνηστος καθηγητής Σπύρος Μαρινάτος, το 1967 ξεκίνησε τις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, πρότεινε στον μπάρμπα Νικόλα να μετατρέψει το μικρό αυτό καταφύγιο σε ταβερνάκι, για τους πεινασμένους εργάτες της ανασκαφής αλλά και φυσικά για τον ίδιο. Τα κουμάντα τα ανέλαβε η γυναίκα του Νικόλα κυρία Ευσταθία που προσέφερε τις νόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές του νησιού, όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα, χλωρό τυρί, σκορδομακάρονα και άφθονα φρέσκα ψάρια. Δεν ήθελε και πολύ για να γίνει η πιο must ταβέρνα του νησιού. Το 1981 παρέλαβε τη σπηλιά του Νικόλα, η κόρη τους Μαργαρίτα, την εποχή που άρχισε ο Τουρισμός και από τότε οι γύρω ταβέρνες πληθαίναν για να φθάσουν σήμερα επτά τον αριθμό. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τα ηνία του μαγαζιού παραλαμβάνει ο γιός της Μαργαρίτας, ο Μηνάς, που με νέες ιδέες οργανώνει καλύτερα το μαγαζί, με αποτέλεσμα η Σπηλιά του Νικόλα να κερδίσει βραβείο Gourmet, ως η καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα 2007-2008 στην Σαντορίνη.

 

Ξεχωριστά Οινοποιεία Σαντορίνης

Οινοποιείο Χατζηδάκη στον Πύργο

Όποιος γνωρίζει την Σαντορίνη θα τρέφει σίγουρα μεγάλη εκτίμηση στον Χαρίδημο Χατζηδάκη, στον πρωτοπόρο και παράλληλα σεμνό οινολόγο που συνέβαλε αποφασιστικά στη δουλειά του Μπουτάρη, όταν αυτός εγκαταστάθηκε το 1992 στο νησί και με τις επιλογές του άλλαξε τα οινικά δεδομένα. Γύρω στο 1997 ο Χαρίδημος έκανε την πρώτη δική  του οινοποίηση με 10.000 φιάλες, κι από τότε πέρασε χρόνος πολύς ώσπου στις μέρες μας τα κρασιά του θεωρούνται σήμερα από τα καλύτερα της Σαντορίνης. Το 2016, μετά από 20 χρόνια, το όνειρο του Χαρίδημου έγινε πραγματικότητα και το νέο οινοποιείο Χατζηδάκη δημιουργήθηκε μέσα σ’ ένα καταπληκτικό υπόσκαφο χώρο, στα σύνορα των αμπελώνων του Πύργου Καλλίστης και του Μεγαλοχωρίου. Ο στόχος του Χαρίδημου ήταν να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης αλλά δυστυχώς το 2017 έφυγε από την ζωή και σήμερα το έργο του το συνεχίζει η γυναίκα του και τα παιδιά του.

 

Οινοποιείο Σιγάλα στην Οία

Οινοποιία Σιγάλα, Σαντορίνη

Οταν ο Πάρις Σιγάλας νέος μαθηματικός, με σπουδές λογικής στο Παρίσι, ξεκινούσε το 1976 να φτιάξει το πρώτο του κρασί για προσωπική του ευχαρίστηση, στο κτήμα του πατέρα του, στους Μπαξέδες της Οίας, με τίποτα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί  ότι 40 χρόνια μετά θα ήταν μέσα στους τρεις μεγαλύτερους κρασάδες της Σαντορίνης. Μπορεί η επιστήμη της λογικής να έχασε έναν καλό πανεπιστημιακό καθηγητή, η Σαντορίνη κέρδισε έναν “αεικίνητο και αενάως πειραματιζόμενο” οινοπαραγωγό, ειδαλιώς το νησί υποδέχθηκε το  “Γαλλικό Μάη του 68”  στο κρασί του. Από το 1998 οι εγκαταστάσεις του από τη μικρή παραδοσιακή κάναβα πάνω στο γιαλό, μεταφέρθηκαν, σε μιά ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνων παραγωγής 300.000 φιαλών ετησίως. Ανεξαρτήτως των ταξιδιών του που κάνει σ’ όλον το κόσμο για την προβολή των πολυβραβευμένων κρασιών του, τα καλοκαίρια, τον Πάρι είναι πολύ πιθανόν να τον συναντήσει κανείς στο βεραντάκι του μικρού δοκιμαστηρίου των κρασιών του -καθώς είναι η εποχή που παρακολουθεί το αμπελουργικό έργο- και να ζήσει από κοντά το πάθος του γιά το κρασί, για την καινοτομία αλλά και για διάσωση των υπό εξαφάνιση τοπικών ποικιλιών. Τα πιο γνωστά κρασιά του Πάρι Σιγάλα είναι τα κλασικά, Σαντορίνη, Σαντορίνη βαρέλι, Vinsanto, Νυχτέρι, Ασύρτικο Αθήρι και το ερυθρό Μαυροτράγανο.

 

Γαία Οινοποιητική στον Μονόλιθο

Γαία Οινοποιητική - Σαντορίνη

Το οινοποιείο της Γαίας (έχει ακόμα ένα οινοποιείο στην Νεμέα) στη Σαντορίνη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία, κοντά στο αεροδρόμιο και μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο  χτισμένο στις αρχές του 20ου  αιώνα και ήταν ένα από τα 13 “τοματάδικα” του νησιού. Το εγκαταλημμένο εργοστάσιο κονσέρβας,  η Γαία  αναπαλαίωσε το 1999, αφού είχε πριν αγοράσει το κτίριο και του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει μία δεύτερη ζωή, αυτή τη φορά σαν οινοποιείο. Το εντυπωσιακό κτίσμα αυτό, δείγμα της πρώιμης βιομηχανίας στη χώρας μας, βρήκε μία νέα βιομηχανική χρήση και μέσα απ’ αυτήν  διατήρησε ζωντανή την κατεξοχήν βιομηχανική του μορφή και  λειτουργία.  Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, που επιτρέπουν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο. Πρωταγωνιστές της Γαίας Οινοποιητικής είναι ο Θαλασσίτης, ο Θαλασσίτης βαρέλι (κρασιά που πήραν το όνομα τους από την αύρα της θάλασσας που χαιδεύει το κτίριο, τους ανθρώπους του οινοποιείου και την ανακαλύπτεις σε κάθε γουλιά των κρασιών),  το Ασύρτικο της Γαίας, το Vinsanto  που είναι οι  σημαντικότεροι οινικοί καρποί αυτού του μοναδικού οινοποιείου, πρώην «τοματάδικου».

 

Santo Wines στην Καλντέρα των Φηρών

Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης

Το οινοποιείο της Santo Wines πάνω στην Καλντέρα είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να αξιοποιείται η βαρύτητα, λόγω υψομετρικής διαφοράς, από τις σταφυλοδόχους ως την εμφιάλωση, μειώνοντας τη χρήση των αντλιών και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των οίνων.  Με έδρα ένα μοναδικό χώρο πάνω στο χείλος της καλντέρας, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ)  Σαντορίνης έχει πολλά πράγματα να μας καυχηθεί. Κατ’ αρχήν είναι το μεγαλύτερο οινοποιείο του νησιού με δεξαμενές χωρητικότητας τριων χιλιάδων τόνων κρασιού και κατέχει από τις αρτιότερες εγκαταστάσεις της Ελλάδας. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, με υπέροχη θέα στην καλντέρα απ’ άκρη σ’ άκρη και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο.

 Οι κυριώτεροι τύποι των κρασιών που παράγει ο Συνεταιρισμός  είναι το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Ασύρτικο Reserve, το Σαντορίνη Ασύρτικο Grand Reserve, το Σαντορίνη Νυχτέρι, το Σαντορινη Νυχτέρι Reserve και ο αφρώδης οίνος λευκός brut φτιαγμένος με την  methode traditionelle.

 

Οινοποιείο Βενετσάνου πάνω από το Αθηνιό

Οινοποιείο Βενετσάνου - Σαντορίνη

Το Οινοποιείο Βενετσάνου κατασκευασμένο  το 1949 από την οικογένεια Βενετσάνου από το Μεγαλοχώρι, αποτέλεσε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο στην Σαντορίνη. H οικογένεια του Γιώργου Βενετσάνου που ήταν από τις πιο ευκατάστατες της Σαντορίνης είχε φύγει για το Κάιρο της Αιγύπτου την περίοδο του Μεσοπόλεμου και επιστρέφοντας στο νησί και αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης, ανάμεσά τους και μία στο Μεγαλοχώρι, πάνω από τον όρμο του Αθηνιού. Χτισμένο στην άκρη της καλντέρας ακριβώς πάνω από τον όρμο του Αθηνιού, το οινοποιείο είχε την ιδιαιτερότητα οτι σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει το νόμο της βαρύτητας, δεδομένης της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας εκείνης της εποχής. Λόγω της κλίσης του εδάφους κατασκευάστηκε σε τέσσσερεις ορόφους ο καθένας με διαφορετικό στάδιο οινοποίησης και οπου η μεταφορά του οίνου  γινόταν με τη φυσική ροή. Στον πρώτο τη λεγόμενη ταράτσα υπήρχε το ζυγιστήριο και οι σταφυλοδόχοι και στο τελευταίο  το υπόγειο με τους κρουνούς των δεξαμενων από όπου το κρασί με σωλήνες κατρακυλούσε με σωλήνες στο λιμάνι στα καράβια που το οδηγούσαν σε λιμάνια του εξωτερικού. Κάποια στιγμή το οινοποιείο πέρασε σε ξένα χέρια, κακόπεσε αλλά το 2015 το ξαναπήρε η οικογένεια δια του απογόνου της Νίκου Ζώρζου, άξιου δημάρχου του νησιού, και μετά από μία εξαιρετικά πετυχημένη ανακαίνιση ξαναμπήκε σε λειτουργία, δημιουργώντας μάλιστα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επισκέψιμο χώρο.

 

Μπουτάρης Οινοποιητική στο Μεγαλοχώρι

Οινοποιητική Μπουτάρη, Σαντορίνη

Η έλευση μιάς εταιρείας με το μέγεθος, την τεχνογνωσία και τις δραστηριότητες  της Μπουτάρης Οινοποιητική (ο Γιάννης Μπουτάρης τότε ήταν ακόμα στην μητρική εταιρεία)  ήταν καθοριστική για την αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού. Εκτός από το εύρος της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 1989 και τους νέους οινοαμπελουργικούς προσανατολισμούς που τάραξαν τις συνήθειες του παραδοσιακού κρασιού και έδωσαν το έναυσμα της αφύπνισης στον σαντορινιό αμπελώνα να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα, καθοριστική ήταν η συμβολή του στο θέμα μάρκετιγκ. Η αίθουσα πολυθεαμάτων στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι, με τον λευκό θόλο και τα βοτσαλωτά δάπεδα έγιναν το σύγχρονο της σύγχρονης αντίληψης προβολής και ανάδειξης του σαντορινιού αμπελώνα. Χωρίς άλλο η σημερινή θέση του σαντορινιού κρασιού ξεκίνησε από τον Μπουτάρη που εντόπισε, μια ακόμη σημαντική αμπελουργική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας, μετέδωσε την εμπειρία και την καινοτόμο σκέψη του στην αμπελουργική κοινότητα της Σαντορίνης, ενώ μιά επιπρόσθετη συμβολή του ήταν ότι οινολόγοι που μαθήτευσαν στο οινοποιείο του Μπουτάρη, όταν αυτονομήθηκαν φτιάξαν σημαντικά κρασιά και πρωταγωνιστούν στον σαντορινιό αμπελώνα (Παρασκευόπουλος, Χατζηδάκης). Τα πιο δημοφιλή κρασιά της εταιρείας είναι: η Καλλίστη, η Καλλίστη Reserve, το κλασσικό Ασύρτικο, το Νυχτέρι και Vinsanto.

 

Kάναβα Χρυσού Τσέλεπου στον Πύργο

Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Η κάναβα Χρυσού Τσέλεπου βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης και είναι το αποτέλεσαμα της συνεργασίας του γνωστού οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου, με την οικογένεια Χρυσού που διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες   120 στρεμμάτων στον Πύργο, στο Εμπορειό, στο Μεγαλοχώρι και στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ενώ παράλληλα διάθετε και μιά παλιά εγκαταλημένη κάναβα Πύργο. Ο Γιάννης Τσέλεπος -μαζί με τον Γιώργο Σκούρα, τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, τον Άγγελο Ιατρίδη, τον Άγγελο Ρούβαλη- ανήκει στην ομάδα των Ελλήνων οινολόγων, που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αφού σπούδαξαν στη Γαλλία (Bordeaux, Dijon)  έκαναν τα δικά τους οινοποιεία και έδωσαν νέα ώθηση στο ελληνικό κρασί. Στο αναπαλαιομένο οινοποιείο αλλά στις καινούργιες ανοξείδωτες  δεξαμενές, ο μούστος μπαίνει ανά αμπελοτόπι και στην πορεία γίνονται τα χαρμάνια. Οι δυό πρώτες εμφιαλώσεις (2014, 2015) της ετικέτας Σαντορίνη Τσέλεπου δεν τα πήγαν και άσχημα, αφού πήραν την εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία 94/100 από τον Πάρκερ. Η  ετήσια παραγωγή τους δεν πέρασε τις 12.000 φιάλες, ενώ η δυναμικότητα του οινοποιείου φθάνει τις 50.000 φιάλες.

 

Οινοποιείο Vassaltis στον Βουρβούλο

Οινοποιείο Vassaltis - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

Το οινοποιείο Vassaltis δεν είναι μόνο το νεότερο της Σαντορίνης αλλά και αυτό που δημιουργήθηκε από τους νεότερους οινοποιούς (Γιάννης Βαλαμπού, Ηλία Ρουσσάκη και Γιάννη Παπαοικονόμου). Γι’ αυτό το λόγο το οινοποιείο που βρίσκεται στον Βουρβούλο, στον παραλιακό δρόμο προς την Οία, αποπνέει την δροσιά του νιότης σε κάθε του πτυχή. Το κτίριο κατάλευκο, κομψό με πολύ ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και όμορφη σήμανση. Οι χώροι υποδοχής φρέσκοι, με ανοικτή τσιμεντοκονία στο δάπεδο και μ’ ένα παιγνίδι μαύρης βιομηχανικής λαμαρίνας και ξανθού ξύλου στις κατασκευές του δοκιμαστηρίου και του εκθετηρίου να δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες, που και αυτοί οι περισσότεροι είναι νέοι. Το 2015 λειτούργησε το οινοποιείο, ανοίγοντας της πόρτες του στο κοινό. Το όνομα του οινοποιείου «Vassaltis» παραπέμπει στο πέτρωμα που προκύπτει από την ταχεία ψύξη της βασαλτικής λάβας, ένα πέτρωμα που ταυτίζεται με στην ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης. Ετικέτες του οινοποιείου το Ασύρτικο 2015 που είχε πολύ καλή οξύτητα, έντονη μεταλλικότητα  και πολύ μακρά επίγευση, το Ασύρτικο Βαρέλι παλαιωμένο σε γαλλικά βαρέλια και το Αηδάνι 2015 με πολύπλοκο άρωμα και γεμάτο σώμα.

 

Κτήμα Aργυρού στην Επισκοπή Γωνιά

Κτήμα Aργυρού - Σαντορίνη

Η κάναβα Αργυρός ιδρύθηκε το 1903 από τον Γεώργιο Αργυρό και το 1950 το οινοποιείο πέρασε στα χέρια του γιού του Ματθαίου ο οποίος επέκτεινε τον αμπελώνα στα 60 στρέμματα.  Το 1974 ανέλαβε Γιάννης Αργυρός που αύξησε την έκταση του αμπελώνα στα 260 στρέμματα, εκμοντέρνισε το οινοποιείο και εργάστηκε σκληρά για την εξασφάλιση της ποιότητας. Το Βινσάντο Αργυρός του 1987  λέγεται ότι είναι το καλύτερο Βινσάντο που δημιουργήθηκε στη Σαντορίνη ενώ από τα σπουδαιότερα βραβεία που κατέκτησε ήταν το 2005 και 2006  όταν το οινοποιείο βραβευτηκε στα 100 top wineries in the world από το έγκυρο περιοδικό Wine and Spirits. Ο αμπελώνας του Αργυρού στην Επισκοπή Γωνιά σε υψόμετρο 35-150 μέτρων με προσανατολισμό ανατολικό,  στις μέρες μας επεκτάθηκε στα 400 στρέμματα,  είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Σαντορίνης και από το 2017 λειτουργεί το νέο του οινοποιείο που εξασφαλίζει τις 500.000 φιάλες. Tα πιό γνωστά κρασιά του κτήματος Αργυρού είναι το Ασύρτικο Αργυρού, το κτήμα Αργυρού, το κτήμα Αργυρού Βαρέλι, το Μαυριτράγανο Αργυρού, τοVinsanto Αργυρού και το Σοκολάτα Vinsanto Aργυρού ενω το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

 

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου Σαντορίνη

Η ιστορία του οινοποιείου Αρτέμη Καραμολέγκου έχει τις ρίζες της στο 1952, όταν ο παππούς Αρτέμης καλλιεργούσε τους αμπελώνες του φτιάχοντας κρασί για τις ανάγκες της δικής του οικογένειας και στη συνέχεια το πουλούσε στο νησί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος, ο εγγονός που διαδέχθηκε τον παππού και τον πατέρα του στο οινοποιείο της Έξω Γωνιάς κατάφερε να κάνει ένα αληθινό θαύμα και να οδηγεί σε μια οικογενειακή επιχείρηση πολλά βήματα μπροστά και με μεγάλη ταχύτητα. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ήταν να ανανεωθεί τμήμα των παλαιών αμπελώνων, να φυτευτούν νέα αμπέλια και να αναδομηθούν με άλλες παραδοσιακές ποικιλίες της Σαντορίνης, όπως το αηδάνι, το μαυροτράγανο, το μαυράθηρο και το βουδόματο. Κατόπιν, ακολούθησε η δημιουργία ενός σύγχρονου επισκέψιμου οινοποιείου, όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει όλη τη γραμμή οινοποίησης, τις δεξαμενές, τα βαρέλια ζύμωσης, τα εντυπωσιακά κελάρια παλαίωσης και τέλος να δοκιμάσει τα κρασιά στην αίθουσα γευσιγνωσιών. Το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμαλέγκου παράγει 130-150 χιλιάδες φιάλες ετησίως και οι ποικιλίες που οινοποιεί είναι  ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι, μανδηλαριά, μαυροτράγανο, βουδόματο.

 

Επιλέξαμε 10 γαστρονομικά στέκια από τις καλύτερες ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία της Σαντορίνης, καθώς και 10 οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε!

Το αφιέρωμά μας στις καλύτερες ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία της Σαντορίνης, καθώς και στα ξεχωριστά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε τελειώνει εδώ. Σίγουρα, όμως, δεν εξαντλείται ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού σε ένα άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι!

 

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!