Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ρόδου είναι η χρήση του κύμινου που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμινο το ονομάζουν μακριά μυρωδιά και ότι το σημαντικότερο βιβλία που γράφτηκε για την γαστρονομία του νησιού (Γιώργος Τρουμούχης-Κώστας Καψανάκης) έχει τον τίτλο “Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”. Continue reading
Oι καλύτερες ταβέρνες της Κεφαλονιάς
H Kεφαλονιά προικισμένη απλόχερα από τη φύση, παντρεύει το πράσινο με το γαλάζιο και το άγριο με το ήμερο, καθώς η βορεινή πλευρά του νησιού χαρακτηρίζεται από τις γκρεμνώδεις ακτές, ενώ η νότια πλευρά από ήρεμους και κατάφυτους λόφους και γλυκές, πανέμορφες παραλίες. Continue reading
Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού
Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού είναι γεγονός!
Τα 10.000 έντυπα του έντυπου οδηγού (στην ελληνική και στην εγγλέζικη γλώσσα) της Αμοργού που μοιράστηκαν στα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Αμοργού και στο Δήμο για τις ανάγκες του, όπως και ο ψηφιακός οδηγός της Αμοργού που είναι σε πλήρη λειτουργία, είναι δύο αποτελεσματικά εργαλεία προβολής, έτσι ώστε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επισκέπτες του νησιού να μπορούν να ενημερωθούν και γνωρίσουν καλύτερα τον γαστρονομικό πλούτο του. Continue reading
Σκιτσάροντας αστικότητες στη Μεσόγειο: H απόλαυση του σκίτσου και της γραφής
Πριν 15 ημέρες περίπου έλαβα μια ειδοποίηση από τον γνωστό αρχιτέκτονα-καθηγητή του ΑΠΘ και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κωστή Χατζημιχάλη για την έκδοση του βιβλίου του “Σκιτσάροντας αστικότητες στη Μεσόγειο” που εκτός των άλλων, όπως μου έγραφε είχε και μια αναφορά για μένα. Continue reading
Ανθίσαν τα χαμόγελα της εστίασης
Σήμερα, δεύτερη ημέρα της Ανάστασης και γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα χαμογελάσει όλη η Ελλάδα. Ανοίγει η εστίαση που βρίσκεται σε αποκλεισμό εδώ και έξι μήνες, κάνοντας τους επαγγελματίες του κλάδου και τους εργαζομένους σ’ αυτόν, παρόλες τις κρατικές ενισχύσεις, να φτάσουν στα όρια των οικονομικών αντοχών τους και, σε πολλές περιπτώσεις, σε οριακές καταστάσεις επιβίωσης. Continue reading
Ένα αποδοσίδι με ευχές για καλό Πάσχα
Αποδοσίδι είναι μια λέξη ξεχασμένη που αφορούσε μια συναλλαγή του παρελθόντος. Ο λόγος για τους ιδιώτες ταχυδρόμους, εκείνους που ήταν γέφυρα των τόπων με την πρωτεύουσα και υποκαθιστούσαν τα ταλαίπωρα εκείνη την εποχή ΕΛΤΑ, κάτι σαν τους σημερινούς courier δηλαδή. Continue reading
Eκπρόσωποι της Τ.Α. και των Γαστρονομικών Κοινοτήτων μιλούν για το πρόγραμμα
Οι Γαστρονομικές Κοινότητες είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης Γαστρονομικού Τουρισμού, και ταυτόχρονα ένα κίνημα και μια συλλογική δράση που εκφράζει την απόφαση των αρίστων και συνειδητοποιημένων του κλάδου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας-μεταποίηση-γαστρονομία-εστίαση-φιλοξενία) να συνεργαστούν, υιοθετώντας τις αξίες της ποιότητας και της εντοπιότητας και μέσα από την πολυφωνία και τον σεβασμό της διαφορετικότητας να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου τους και να δημιουργήσουν τον μύθο της περιοχής τους.
Γαστρονομικές Κοινότητες στην έκθεση Delifair 2021
Οι Γαστρονομικές Κοινότητες είναι ένα πρόγραμμα και ταυτόχρονα ένα κίνημα και μια συλλογική δράση που εκφράζει την απόφαση των αρίστων και συνειδητοποιημένων του κλάδου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας-μεταποίηση-γαστρονομία-εστίαση-φιλοξενία) να συνεργαστούν, υιοθετώντας τις αξίες της ποιότητας και της εντοπιότητας και μέσα από την πολυφωνία και τον σεβασμό της διαφορετικότητας να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου τους και να δημιουργήσουν τον μύθο της περιοχής τους. Continue reading
Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο – Ελληνικό Πρωινό
Αποχαιρετώντας το 2020 θάθελα να γράψω δυο καλά λόγια για δυο μικρά ξενοδοχεία της ελληνικής περιφέρειας, που τιμούν την ελληνική ξενοδοχία. Δυο ξενοδοχεία που είναι υποδείγματα προς παραδειγματισμό, γιατί είναι μια τρανή απόδειξη πώς το προσεγμένο, πλούσιο και τοπικό πρωινό μπορεί να απογειώσει την φήμη κάθε ξενοδοχείου, αλλά και ότι το μεράκι, η αγάπη για την τοπική γαστρονομία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, αρκεί κανείς να το αξιοποιήσει.
Xρόνια πολλά με ένα μπουκέτο από διαλεχτά κρασιά
Χρόνια πολλά με 12 σπουδαία κρασιά από 4 σημαντικές οικογένειες του ελληνικού κρασιού. Continue reading