Oι καλύτερες ταβέρνες της Κεφαλονιάς

Οι καλύτερες ταβέρνες και τα καλύτερα εστιατόρια της Κεφαλονιάς - Greek Gastronomy Guide
Jul 09 2021

Oι καλύτερες ταβέρνες της Κεφαλονιάς

H Kεφαλονιά προικισμένη απλόχερα από τη φύση, παντρεύει το πράσινο με το γαλάζιο και το άγριο με το ήμερο, καθώς η βορεινή πλευρά του νησιού χαρακτηρίζεται από τις γκρεμνώδεις ακτές, ενώ η νότια πλευρά από ήρεμους και κατάφυτους λόφους και γλυκές, πανέμορφες παραλίες. Η βλάστηση του νησιού είναι οργιώδης, στις δασώδεις βουνοκορφές της οροσειράς του Αίνου – που έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός – φύεται η κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στα χαμηλότερα σημεία το πεύκο, η δρυς, κυπαρίσσια και στα πεδινά η ελιά και το αμπέλι.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Κτηνοτροφία Κεφαλονιάς

Η κτηνοτροφία της Κεφαλονιάς είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη – παντού στα ορεινά βλέπεις κοπάδια από αιγοπρόβατα – με παράλληλη ανάπτυξη της τυροκομίας, η μελισσοκομία σε ανάπτυξη, ενώ η αμπελουργία χάρη στις τοπικές ποικιλίες και ιδιαίτερα της ρομπόλας δίνει στους οινοποιούς την ευκαιρία να φτιάξουν εξαιρετικά κρασιά.

Οι παραγωγοί της Κεφαλονιάς αισιόδοξοι, περήφανοι για τα προϊόντα τους, συνεργάζονται, συνομιλούν. Μονάδες καινούργιες δημιουργούνται και στόχους εξωστρέφειας, τόσο προς την ελληνική αγορά όσο και προς εξωτερικό.

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού.

Eνώ όλοι μας έχουμε ακουστά την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά. Κυριότερες εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο.

Ταβέρνα Αριστοφάνης - Αργοστόλι, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Οι Κεφαλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά (φτιαγμένη από πατάτα ) με την οποία συνοδεύουν συνήθως τον τηγανητό μπακαλιάρο και τα βραστά κολοκυθάκια, τα οποία όμως στο νησί τα λένε μωρόπουλα!

Τα άγρια χόρτα ή τα αγριολάχανα (σέσκουλα, ζοχούς, λάπατα, καυκαλίθρες) μαζί με σπανάκι, πράσα, κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζουν και κάνουν τα τσιγαρίδια, ένα πολύ αγαπητό έδεσμα. Στα κρεατικά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κρεάτων αλλά και μαγειρεμάτων όπως λαγός με κόκκινη σάλτσα, κόκορας λαγωτός με χοντρά μακαρόνια και κόκορας στο φούρνο με πατάτες.

Αξιόλογες ταβέρνες και εστιατόρια θα βρει κανείς διάσπαρτα σ’ όλο το νησί, άλλα και σε ακρογιαλιές κι άλλα στην ενδοχώρα.

Σας προτείνουμε στο αφιέρωμά μας τις καλύτερες ταβέρνες και τα καλύτερα εστιατόρια της Κεφαλονιάς, τους επαγγελματίες που νομίζουμε ότι ξεχωρίζουν, χωρίς βέβαια να έχουμε εξαντλήσει τον χώρο. Οπόταν συντόμως θα επανέλθουμε…

 

H Tασία στο Φισκάρδο

Εστιατόριο Τασία στο Φισκάρδο, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα της Τασίας το 2022 κλείνει μισόν αιώνα λειτουργίας και παραμένει σημείο αναφοράς της γαστρονομίας της Κεφαλονιάς και των δημοσίων σχέσεων του Φισκάρδου. Και για αυτό συνετέλεσαν πολύ λόγοι. Έχει μαγειρικό χέρι και πίστη στα τοπικά φαγητά, και μια καπατσοσύνη στην διαχείριση ανθρώπων και καταστάσεων, λατρεύει την κοινωνικότητα και τις συναναστροφές, και φυσικά είχε από τότε, ένα μαγαζί στο πιο προνομιούχο σημείο του Φισκάρδου, όπου πρώτα ήρθαν τα σκάφη στο λιμάνι του οικισμού και αργότερα ο αμαξιτός ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Αστακομακαρονάδα - Εστιατόριο Τασία στο Φισκάρδο, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Η Τασία ήταν αυτή που έκανε της μόδας σ’ όλη την Ελλάδα, το φαγητό των ψαράδων, την αστακομακαρονάδα, ενώ έκανε γνωστά τα τοπικά φαγητά της Κεφαλονιάς όπως την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, τα τσιγαρίδια με τα καλαμαράκια, την ριγανάδα, τους κολοκυθοκεφτέδες και άλλα, που συμπεριέλαβε και ανέδειξε με στα δυο βιβλία της «Συνταγές της Τασίας» και «Γεύσεις Τασίας» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δοκιμάστε την διαχρονική αστακομακαρονάδα της, το σουπιόριζο, και το μαγειρευτό της χταπόδι σε κόκκινο κρασί και σκόρδα.

 

Ταβέρνα Αριστοφάνης στο Αργοστόλι

Ταβέρνα Αριστοφάνης - Μοντεσάντο - Αργοστόλι, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Αριστοφάνης δίπλα στο πανέμορφα αποκαταστημένο πετρόκτιστο Πόντε, την μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα της Ευρώπης, το παλιό καφενεδάκι του 1930, είναι η πιο δημοφιλής ψαροταβέρνα στο Αργοστόλι, και φημίζεται για το ήθος των ιδιοκτητών της, τα φρέσκα ψάρια και τους γευστικότατους μεζέδες.

Ταβέρνα Αριστοφάνης - Αργοστόλι, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Ξεχωρίσαμε την ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με θαλασσινά όπως γαρίδες, χταποδάκι και αυγοτάραχο, καθαρισμένες γαρίδες με δυο υπέροχες αλοιφές (ταραμά και ρέγγας), τα πλοκάμια από χταποδάκι ψητό, και τον μπακαλιάρο μαγειρεμένος σοφιγάδο (με κόκκινη πιπεράτη σάλτα και πατάτες).

 

Avithos Preview στην Άβυθο

Avithos Preview Taverna - Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Η παραλία της Αβύθου είναι από τις πιο γλυκές, σε μικρή απόσταση από το Αργοστόλι, με μια πανέμορφη αμμουδιά και πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά. ΤοAvithos Preview λειτουργεί την καλοκαιρινή σεζόν και έχει μια προστατευμένη με πέργολα ξύλινη εξέδρα μέσα σε πυκνή βλάστηση, με μια πανοραμική θέα στην αμμουδιά.

Avithos Preview Taverna - Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Από τα μενού ξεχωρίσαμε την ενότητα Κεφαλονίτικη κουζίνα, όπου πρωταγωνιστεί, η μητέρα του Πάνου Σαρρή ιδιοκτήτη της ταβέρνας και του ομώνυμου οινοποιείου που βρίσκεται 400 μέτρα από την ταβέρνα,  η κυρία Αγγελική η οποία με την βοήθεια μιας σταθερής ομάδας συνεργατών, ζωγραφίζει με τα μαγειρέματά της. Ξεχωρίσαμε τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με πουρέ πατάτας, τη χειροποίητη κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με τρία είδη κρέατος, το αρνί στο φούρνο με λευκό κρασί, τον μπακαλιάρο αλιάδα και τα μιντζιβιά – χοντρά μακαρόνια με σπιτική σάλτσα ντομάτας.

 

Ταβέρνα Blue Sea στον Κατελειό

Blue Sea Εστιατόριο - Κατελειός, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Το πιο ενδιαφέρον ταβερνάκι στο Κατελειό, είναι το Blue Sea που στις μέρες μας θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Κεφαλονιάς. Δημιουργοί του είναι δυο νέα και σεμνά παλικάρια γεννημένα στον Κατελειό, ο Διονύσης Πατελειός και ο Σταύρος Μανέντης, αγαπημένα πρωτοξάδελφα που σπούδασαν μαγειρική και αφού αποφοίτησαν την γνωστή σχολή Le Monde, αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους κατορθώνοντας να φτιάξουν στο χωριό τους ένα γαστρονομικό οχυρό που να συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις με τις σύγχρονες γκουρμεδιές.

Blue Sea Εστιατόριο - Κατελειός, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Αποθεωτική ήταν η κακαβιά και πολύ ισορροπημένα τα πιάτα τους, όπως οι φιλεταρισμένες σαρδέλες, τα καλαμάρια, το χταπόδι, τα μύδια, οι σαλάτες, ενώ τα ψάρια τους μύριζαν θάλασσα, καλοψημένα και ζουμερά, όλο χυμούς.

 

Ίριδα στο Φισκάρδο

Κεφαλονιά

Κεφαλονιά

To Irida Restaurant Café Bar είναι ένα αρχοντικό κτισμένο στην καρδιά του λιμανιού του Φισκάρδου. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που προσφέρει πολλές επιλογές, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες καθένα πελάτη. Η Ελένη Γερμενή και οι κόρες της Κική και Μαρία, θα σας υποδεχθούνε με μεγάλη χαρά και φιλοξενία που θα σας καθηλώσει.

Ίριδα στο Φισκάρδο

Ίριδα στο Φισκάρδο

Στην Ίριδα, εκτός από το μοναδικό περιβάλλον του μικρού λιμανιού, μπορείτε απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, όπως ελαφριά κρύα γεύματα, σαλάτες, ελληνική, ιταλική και διεθνή κουζίνα, ζυμαρικά, πιάτα της ώρας, θαλασσινά, φρέσκα ψάρια και ποικιλίες.

 

Η Καλύβα του Ψαρά στην Αγία  Κυριακή

Στο γραφικό λιμανάκι του χωριού Ζόλα  βρίσκουν καταφύγιο οι λίγες ψαρόβαρκες της περιοχής, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η παραλία της Αγίας Κυριακής, μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς. Σ’ αυτό το λιμανάκι υπάρχει η Καλύβα του Ψαρά, ένας μύθος των φίλων του καλού φαγητού. Και η αιτία μία και μοναδική. Όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, το ταβερνάκι αυτό εδώ και 42 χρόνια, παραμένει το ίδιο, ένα ταπεινό κτίσμα, σαν καλύβα, και σερβίρει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ψάρι στο τηγάνι, πατάτες τηγανητές, χωριάτικη σαλάτα και κρασί.

Καλύβα του Ψαρά - Ζόλα, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Τα ψάρια ψαρεύονται το πρωί και τρώγονται το μεσημέρι. Ανάλογα την τύχη του ο επισκέπτης, θα έχει την δυνατότητα να διαλέξει ότι έβγαλε η ψαριά, κι ότι προλάβει. Μπαρμπούνια, σαργούς, λιθρινάκια, μαρίδα, γόπες, αλλά και μεγαλύτερα, αστακούς ή κωλοκτύπες.

 

Ιl Buorgo στο Κάστρο

Το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς Κάστρο, όπως λέγεται σήμερα, η μοναδική πολυάνθρωπη πόλη της Κεφαλονιάς από τον Μεσαίωνα έως το 1757 – στα επίσημα βενετικά αρχεία αναφέρεται ως Città di Cefalonia – είναι ένα από τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα στην Κεφαλονιά. Παρ’ όλη τη φθορά από το πέρασμα του χρόνου και τις καταστροφές από τον μεγάλο σεισμό στέκει επιβλητικό μέχρι και σήμερα.

Δίπλα στην είσοδο του Κάστρου του Αγ. Γεωργίου, στα μέσα της δεκαετία 2010 δημιουργήθηκε το εστιατόριο  Il Buorgo, μια οικογενειακή κεφαλονίτικη επιχειρήση που προσφέρει ανεπανάληπτη μοναδική θέα και μοναδικές γεύσεις από ένα πάντρεμα της παραδοσιακής τοπικής και της Μεσογειακή κουζίνας, με νότες  γκουρμέ ανησυχιών. Εξαίρετες γεύσεις από τα κοκκινιστά κεφτεδάκια και την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα,  της μαμάς και τα δημιουργικά πιάτα του γιού της  νεαρού σεφ!

 

Ταβέρνα Πλάτανος στον Άσσο

Στον Άσσο ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Κεφαλονιάς με τα παραδοσιακά σπίτια και τη θέα  στο Κάστρο βρίσκεται ο Πλάτανος μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες  του νησιού. Ιδιοκτήτης του ο Χρήστος Κοκκόλης, ένας πολυτάλαντος και πληθωρικός άνθρωπος, που εκτός από ταβιερνιάρης, ποιητής (!) είναι  κτηνοτρόφος με κατσίκια, χοίρους, κουνέλια, και υπερδραστήριος πρόεδρος της κοινότητας του Άσσου.

Τα κρέατα όλα δικά του, μαγειρεμένα απ΄αυτόν και την γυναίκα του. Θεσπέσιες γεύσεις, από υλικά του τόπου και της ημέρας, με κύριο πρωταγωνιστή την κρεατόπιτα και τα κοκκινιστά κατσικάκια.  Αποθεωτικό είναι το υπερμεγεθές  «παπουτσάκι» του οποίου η πλούσια μπεσαμέλ φτιάχνεται με φρέσκο κατσικίσιο γάλα!  Να υποκλιθεί ο Τσελεμεντές!

Η Κυανή Ακτή στο Αργοστόλι

Κυανή Ακτή - Ανδρόνικος Λαζαράτος -Αργοστόλι, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Kyani Akti είναι «ένα εστιατόριο, μία ψαροταβέρνα και ένα μεζεδοπωλείο», ιδανικός προορισμός για όσους ορέγονται τους καλύτερους ψαρομεζέδες, σε ένα περιβάλλον που αποπνέει μια μοναδική αυθεντική λιμανίσια ατμόσφαιρα. Πάνω σε μία από τις έσχατες ξύλινες εξέδρες που επιβίωσαν στην Ελλάδα από την εποχή των ’60, ένας από τους ελάχιστους μερακλήδες ταβερνιάρηδες θα σε οδηγεί σε πολλές γαστρονομικές εκπλήξεις!

Κυανή Ακτή - Αργοστόλι, Κεφαλονιά - Greek Gastronomy Guide

Πετροσωλήνες, αχινοί, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και όλα τα κεφαλονίτικα φαγητά στην διάθεση του πελάτη, διανθισμένα από την όμορφες ιστορίες του Ανδρόνικου Λαζαράτου του 25 χρόνια ταβερνιάρη του χώρου!

Εστιατόριο η Αυλή στο Ληξούρι

Εστιατόριο Αυλή - Ληξούρι, Κεφαλονιά - Αλίκη και Μαρία Μοσχοπούλου - Greek Gastronomy Guide

Στη Γρηγορίου Λαμπράκη, στον ήσυχο πεζόδρομο -πρώτο παράλληλο της παραλιακής του λιμανιού- και Ηρώων Πολυτεχνείου, βρίσκεται η Αυλή, το αγαπημένο εστιατόριο του Ληξουρίου. Οι δημιουργοί του, οι αδελφές Μοσχοπούλου, πριν 4 χρόνια παρέλαβαν το ταβερνάκι του πατέρα τους, το ανακαίνισαν και σήμερα μπορούν να υπερηφανεύονται για το κατόρθωμά τους.

Εστιατόριο Αυλή - Ληξούρι, Κεφαλονιά - Αλίκη και Μαρία Μοσχοπούλου - Greek Gastronomy Guide

Από τις κλασικές ελληνικές συνταγές ξεχώρισα τον Μουσακά (μοσχάρι ραγού με καπνιστή μελιτζάνα), την κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα, το Κοτόπουλο (με πατάτες και σάλτσα μουστάρδας).Τέλος από τις πιο «ψαγμένες» γεύσεις ξεχωρίζουν το Λαυράκι (κριθαρώτο σε ζωμό από μάραθο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου), η Τσιπούρα (με πουρέ κρεμμύδι, πίκλα κρεμμύδι, ζελέ λεμονιού) και η Σφυρίδα (με άγρια χόρτα τσιγαριστά, ζωμό κακαβιάς και γάλα καρύδας).

 

Οι καλύτερες ταβέρνες και τα καλύτερα εστιατόρια της Κεφαλονιάς - Greek Gastronomy Guide

Οι καλύτερες ταβέρνες και τα καλύτερα εστιατόρια της Κεφαλονιάς – Greek Gastronomy Guide

Υ.Γ Η περιήγηση μας μόλις ξεκίνησε και σίγουρα ο κατάλογος με τις καλύτερες ταβέρνες της Κεφαλονιάς, των καταστημάτων εστίασης που τιμούν την κεφαλονίτικη κουζίνα, σε κάθε επίσκεψή μας θα μεγαλώνει…!

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<