Κυανό - Το κατσικίσιο ελληνικό τυρί Ροκφόρ - Greek Gastronomy Guide
Dec 10 2020

Κυανό – Το κατσικίσιο ελληνικό τυρί τύπου Ροκφόρ

Το τυροκομείο Αρβανίτη στη Νεοχωρούδα στη Μακεδονία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη πρωτολειτούργησε το 1980 και δίκαια σήμερα θεωρείται ανάμεσα στις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του κλάδου. Continue reading

Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας - Greek Gastronomy Guide
Dec 01 2020

Έγραψαν για το Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας

Κάθε βιβλίο  έχει τις στιγμές του. Από τον χρόνο της έμπνευσης, των βιωμάτων και των παραστάσεων που το τροφοδοτούν, στον επίπονο και δημιουργικό χρόνο της γραφής και τέλος στον χρόνο της σχηματοποίησής του (σελιδοποίηση, εκτύπωση και  βιβλιοδεσία) όπου το πνεύμα γίνεται χειροπιαστή ύλη και όπου καταδεικνύεται το σύνολο του κόπου όλων των συντελεστών του. Continue reading

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας - Greek Gastronomy Guide
Oct 22 2020

Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας

Παρότι η Άρτα δεν είναι από τους πλέον προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, και ελάχιστοι γνωρίζουν την παραδοσιακή γαστρονομία της – ας όψεται η εσωστρέφεια των κατοίκων που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάμπτεται – αξίζει να την γνωρίσει κανείς, να ανακαλύψει μοναδικές ομορφιές και λιμπιστικές γεύσεις. Continue reading

Τα μυστικά στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού - Greek Gastronomy Guide
Oct 18 2020

Τα μυστικά της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού

Ο Αμβρακικός κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη με σημαντική ιστορία, κτισμένη στις όχθες του Αράχθου, στη θέση της σημερινής Άρτας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα 17 εθνικά πάρκα της Ελλάδας και αυτό οφείλεται στην κλειστή θάλασσα του κόλπου, αλλά κυρίως στην ποικιλομορφία των βιότοπων που υπάρχουν στην βορεινή πλευρά του, εκεί που εκβάλουν οι δυό ποταμοί, Άραχθος και Λούρος. Continue reading

Σπινιάλο φούσκας - Κάλυμνος - Greek Gastronomy Guide
Sep 26 2020

Δημήτρης Κουλιάς: Από την κλασική φούσκα σπινιάλο στην gourmet πάστα σπινιάλου!

Σπινιάλο λέγεται η τεχνική διατήρησης κάποιων οστράκων (πίνες, φούσκες) στο θαλασσινό νερό. Στην Κάλυμνο λόγω της σπογγαλιείας, το σπινιάλο έχει ταυτιστεί κυρίως με την φούσκα. Continue reading

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide
Sep 16 2020

H καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων βρίσκεται στην Αμοργό

Ποια άραγε δικαιούται να αποκαλείται “η καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων” εν ετει 2020; Πολλές ταβέρνες στην Ελλάδα, διεκδικούν κάθε χρόνο διακρίσεις, με πρώτη και κύρια την ικανοποίηση και την χαρά των πελατών τους. Continue reading

Σεπτέμβρης: ο τρύγος και ο μούστος, το πετιμέζι και η μουσταλευριά - Greek Gastronomy Guide
Sep 09 2020

Σεπτέμβρης: από τον τρύγο και τον μούστο, στο πετιμέζι και την μουσταλευριά

Τα πλακόστρωτα δρομάκια των οικισμών της Πάρου – αλλά και των περισσότερων Κυκλαδονήσων – τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, πλημμυρίζουν από τις μυρωδιές και τα αρώματα που αναδύει ο μούστος. Continue reading

Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα - Greek Gastronomy Guide
Aug 10 2020

Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα

Πλούσια είναι η Ελληνική μυθολογία με τους μύθους των Τιτάνων. Ένας σύγχρονος μύθος έρχεται να μας τους υπενθυμίσει. Μια τιτάνια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κόκκινο γλυκό κρασί από το Κτήμα Σκούρα από μία σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία που επανέρχεται στο φως μετά από πολλά χρόνια και είναι το Μαυρόστυφο Άργους. Ο Τιτάνας, όπως προδίδει και το όνομα του, είναι κρασί Μαύρο και Στυφό. Είναι μια ποικιλία που εύκολα δίνει πολύ έντονο αδιαπέραστο χρώμα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση τανινών.

Continue reading