Το τυροκομείο Αρβανίτη στη Νεοχωρούδα στη Μακεδονία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη πρωτολειτούργησε το 1980 και δίκαια σήμερα θεωρείται ανάμεσα στις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του κλάδου. Continue reading
Έγραψαν για το Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας
Κάθε βιβλίο έχει τις στιγμές του. Από τον χρόνο της έμπνευσης, των βιωμάτων και των παραστάσεων που το τροφοδοτούν, στον επίπονο και δημιουργικό χρόνο της γραφής και τέλος στον χρόνο της σχηματοποίησής του (σελιδοποίηση, εκτύπωση και βιβλιοδεσία) όπου το πνεύμα γίνεται χειροπιαστή ύλη και όπου καταδεικνύεται το σύνολο του κόπου όλων των συντελεστών του. Continue reading
Οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Άρτας
Παρότι η Άρτα δεν είναι από τους πλέον προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, και ελάχιστοι γνωρίζουν την παραδοσιακή γαστρονομία της – ας όψεται η εσωστρέφεια των κατοίκων που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάμπτεται – αξίζει να την γνωρίσει κανείς, να ανακαλύψει μοναδικές ομορφιές και λιμπιστικές γεύσεις. Continue reading
Τα μυστικά της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη με σημαντική ιστορία, κτισμένη στις όχθες του Αράχθου, στη θέση της σημερινής Άρτας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα 17 εθνικά πάρκα της Ελλάδας και αυτό οφείλεται στην κλειστή θάλασσα του κόλπου, αλλά κυρίως στην ποικιλομορφία των βιότοπων που υπάρχουν στην βορεινή πλευρά του, εκεί που εκβάλουν οι δυό ποταμοί, Άραχθος και Λούρος. Continue reading
Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας
Το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας είναι το 8ο βιβλίο του Γιώργου Πίττα και θα κυκλοφορήσει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020. Continue reading
Δημήτρης Κουλιάς: Από την κλασική φούσκα σπινιάλο στην gourmet πάστα σπινιάλου!
Σπινιάλο λέγεται η τεχνική διατήρησης κάποιων οστράκων (πίνες, φούσκες) στο θαλασσινό νερό. Στην Κάλυμνο λόγω της σπογγαλιείας, το σπινιάλο έχει ταυτιστεί κυρίως με την φούσκα. Continue reading
H καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων βρίσκεται στην Αμοργό
Ποια άραγε δικαιούται να αποκαλείται “η καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων” εν ετει 2020; Πολλές ταβέρνες στην Ελλάδα, διεκδικούν κάθε χρόνο διακρίσεις, με πρώτη και κύρια την ικανοποίηση και την χαρά των πελατών τους. Continue reading
Σεπτέμβρης: από τον τρύγο και τον μούστο, στο πετιμέζι και την μουσταλευριά
Τα πλακόστρωτα δρομάκια των οικισμών της Πάρου – αλλά και των περισσότερων Κυκλαδονήσων – τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, πλημμυρίζουν από τις μυρωδιές και τα αρώματα που αναδύει ο μούστος. Continue reading
Στον δρόμο της Ηλιάδας στην Πάρο
Τα πράγματα στην Πάρο φαίνεται να έχουν αγριέψει, ο κορωνοϊός χτυπάει όσους τον αψηφίσανε, αυτούς, μικρούς και μεγάλους που συνωστίζονταν σε Νάουσες, Αντιπάρους Continue reading
Ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα
Πλούσια είναι η Ελληνική μυθολογία με τους μύθους των Τιτάνων. Ένας σύγχρονος μύθος έρχεται να μας τους υπενθυμίσει. Μια τιτάνια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κόκκινο γλυκό κρασί από το Κτήμα Σκούρα από μία σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία που επανέρχεται στο φως μετά από πολλά χρόνια και είναι το Μαυρόστυφο Άργους. Ο Τιτάνας, όπως προδίδει και το όνομα του, είναι κρασί Μαύρο και Στυφό. Είναι μια ποικιλία που εύκολα δίνει πολύ έντονο αδιαπέραστο χρώμα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση τανινών.