Oι καλύτερες ταβέρνες της Κω

Οι καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στην Κω - Greek Gastronomy Guide
Jul 26 2021

Oι καλύτερες ταβέρνες της Κω

Η Κως από τους αρχαίους χρόνους φημιζόταν για τον πλούτο της φύσης της και χαρακτηρίζόταν ως «νησί των μακάρων» είτε ως «πλωτός κήπος», γιατί η γη της ήταν ανέκαθεν πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα. Από την εποχή εκείνη καράβια φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, κυρίως σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και αμφορείς με τα φημισμένα κρασιά της ταξίδευαν στην Μεσόγειο ενώ το νησί έτρεφε πάνω από 120.000 κατοίκους, έξι φορές περισσότερους από τους τωρινούς.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Τον 12ο μ.Χ. αιώνα ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθος με το «αν ου θρέψει Κως, εκείνον ουδέ Αίγυπτος» επιβεβαίωνε με κάποια δόση υπερβολής ότι η εύφορη γη του νησιού ήταν εφάμιλλη της κοιλάδας του Νείλου.

Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου - Κως -Greek Gastronomy Guide

Αλλά ακόμα και σήμερα θα δει κανείς ταξιδεύοντας την ενδοχώρα, γόνιμα περβόλια, ελαιώνες που παράγουν λάδι, και αμπέλια που δίνουν τα σταφύλια τους σε οινοποιίες, δύο εκ των οποίων είναι επισκέψιμες. Όλα τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται στο νησί από ντόπιους και τους αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού.

εμβληματικά προϊόντα της Κω είναι το ντοματάκι, το τυρί της πόσιας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κρασιά της, ενώ αγαπημένα φαγητά από την κουζίνα της Κω είναι τα πιταρίδια (λαζάνια που βράζονται σε ζωμό κρέατος), τα κατιμέρια, η Πασά μακαρούνα, οι γεμιστοί Κολοκυθοανθοί, το χοιρινό μαγειρεμένο με χόντρο (πληγούρι), τα ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλο.

Η Κως στην ημέρες μας είναι ένας από τους πιο προσφιλείς προορισμούς της χώρας και έχει σημαντικές τουριστικές υποδομές και πολλά καταστήματα εστίασης. Επιλέξαμε για εσάς 6 από τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού, τα πιο χαρακτηριστικά του είδους τους.

 

Kos Aktis Art hotel

Kos Aktis Art Hotel - Κως - Greek Gastronomy Guide

To Kos Aktis Art Hotel αποτελεί μια από τις περιπτώσεις ξενοδοχείων στην Ελλάδα που με ένα ένδοξο παρελθόν ανακατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία. «Το όνειρό μας ήταν να αναβιώσουμε ένα μύθο και τα καταφέραμε», μας αφηγείται ο Νίκος Πουλιού, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Kos Aktis Art Hotel - Κως - Greek Gastronomy Guide

Η γαστρονομία είναι ένα γερό χαρτί του ξενοδοχείου Kos Aktis Art Hotel. To bar restaurant Η2Ο προσφέρει όλη μέρα στους επισκέπτες του, την δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους,  ενώ το  πρωινό του έχει ένα από τα πλούσια Greek breakfast. Ταλαντούχοι Chef επιτυγχάνουν ένα γοητευτικό πάντρεμα της ελληνικής κουζίνας με διεθνείς συνδυασμούς κι όλα αυτά δίπλα στο κύμα.

 

Eστιατόριο Ωρομέδων

Εστιατόριο Ωρομέδων - Ζια, Κως - Greek Gastronomy Guide

Κι έτσι η αποκοτιά του Νίκου Παπακωνσταντίνου, μετά από μια 14χρονη παραμονή για σπουδές και σχετική εργασία στην Αμερική, να επενδύσει το 1998 στο πανέμορφο και σχεδόν άσημο τότε χωριό, της Ζιάς, και να φτιάξει την ταβέρνα  Ωρομέδων στέφτηκε από μια μεγάλη επιτυχία. Το τολμηρό  και αγαπημένο ζευγάρι (ο Νίκος και η Διονυσία)  μετά από μια εικοσάχρονη πολύ σκληρή δουλειά,  απολαμβάνει τους κόπους του και μοιράζει στους φίλους και πελάτες του την χαρά μιας μοναδικής γαστρονομικής εμπειρίας.

Εστιατόριο Ωρομέδων - Ζια, Κως - Greek Gastronomy Guide

Οι αυθεντικές δωδεκανησιακές γεύσεις και ξεχασμένα παραδοσιακά πιάτα της Κω, σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο και δείχνουν στους επισκέπτες την γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Απολαύσαμε  χοιρινό με πλιγούρι και ρεβίθια,  τρυφερό αρνί στο φούρνο με δεντρολίβανο, χυλοπίτες με μοσχαράκι κοκκινιστό, γεμιστό κατσικάκι με συκώτι και γλυκά μπαχαρικά, τους ρεβυθοκεφτέδες της γιαγιάς και τις τοπικές χορτόπιτες.

 

To Παραδοσιακό Σπίτι της Κεφάλου

Ο Μιχάλης και οι Άννα Μαραγκού  φτιάξαν με τα χέρια τους, στο μεγάλο κτήμα που είχαν ένα χωρίο, το “Παραδοιακό Σπίτι της Κεφάλου”! Ξεκίνησαν με την αναπαράσταση του παραδοσιακού σπιτιού της Κεφάλου με απίστευτα αντικείμενα και  σπάνια κειμήλια που προσκαλούν  τον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία, την παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ακολούθησε ένας κουκλίστικος καφενές με μιά στεγασμένη αυλή, διάδρομοι περιτέχνως πλακοστρωμένοι, που οδηγούν σε ξυλόφουρνους, μαγέρικα, ψησταριά, όλα αυτά ανάμεσα σε φρουτόδεντρα και λουλούδικά.

Παραδοσιακό σπίτι της Κεφάλου - Μιχάλης & Άννα Μαραγκού, Κως - GGG

Η κυρά Αννα με τα χεράκια της ανέλαβε την ποικιλία τοπικών μεζέδων. Τυρί της πόσιας με ντόπιες ελίτσες, τοπικά αμπελοφάσουλα με κρεμμυδάκι, χοιρινό τσιγαριστό και μαγειρευτό (ένα ποίημα), ρεβιθοκεφτέδες τραγανιστοί, χοιρινό σε χόντρο, σκορδαλιά, λάχανο σαλάτα με ρόδι, ντολμαδάκια κώτικα.

 

Ταβέρνα Πέρασμα

Ταβέρνα Πέρασμα - Δούκισσα Δρόσου, Κως - Greek Gastronomy Guide

Όταν το «Πέρασμα», μια ταβέρνα 15 χλμ από την Κω,  έχει στο Tripadvisor 165 σχόλια με μέσον όρο βαθμολογία 5,0 (άριστα) κι όταν η ανάλυση τους είναι κατά 89%, εξαιρετικό, 9% πολύ καλό, 1% μέτριο κι ο γρουσούζης της παρέας 1%, πολύ κακό, καταλαβαίνεις ότι κάποιο δίκιο θα έχει ο κόσμος να σου λέει «θα σε πάω στο πιο οικογενειακό φαγητό του νησιού».  Και το οικογενειακό φαγητό δεν περιορίζεται στο εξαιρετικό σπιτικό μαγείρεμα από την κυρία Δούκισσα Δρόσου, αλλά από πολύ πιο πριν. Τριακόσια στρέμματα ιδιόκτητη αγροτική γη σε μποστάνια και λιόδεντρα και άλλα τόσα περίπου από   ενοικιαζόμενα κτήματα είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν όχι μόνο την ταβέρνα αλλά  και πολλούς  άλλους ακόμα.

Ταβέρνα Πέρασμα - Δούκισσα Δρόσου, Κως - Greek Gastronomy Guide

Τα φαγητά της ταβέρνας περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη γκάμα της ελληνικής κουζίνας όπως σαλάτες, λαδερά, γεμιστά, μαγειρευτά αλλά και ψάρια και κρέατα. Φυσικά δεν λείπουν τα μικρά ντολμαδάκια, σαν τα γιαπράκια της Κάσου, μόνο με ρύζι, και το σαγανάκι από το τυρί της πόσιας περιχυμένο με ντόπιο μέλι. Τα εδέσματα πολλά, από χοιρινά κότσια μέχρι κόκορες κρασάτους. Το μαγαζί είναι από τα λίγα στο νησί που δουλεύουν χειμώνα-καλοκαίρι και μόνο και μόνο αυτό, του προσδίδει άλλη μια επιπρόσθετη αξία.

 

Arap στον Κερμεντέ

Ταβέρνα του Αράπ - Ανατολίτικη Κουζίνα - Κως - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα του Αράπ (Αrap) στην “τούρκικη” συνοικία της Κω, γνωστή και ως Πλατάνι ή Κερμεντές, μέσα σ’ αυτήν την δίνη του νεωτερισμού και της νεωτερικότητας, είναι ένα βάλσαμο για την ψυχή. Είναι  ένα βάλσαμο για την ψυχή με τις λεγόμενες παρηγορητικές και καθησυχαστικές γεύσεις που θρέφουν την ψυχή!

Ταβέρνα του Αράπ - Ανατολίτικη Κουζίνα - Κως - Greek Gastronomy Guide

Το περιβάλλον το ίδιο το Πλατάνι δεν ακολούθησε τους ρυθμούς του νησιού. Και η μουσική αναμεμειγμένα τούρκικα με Αγγελόπουλο, Καϊζαντζίδη, ίδια γεύση. Ο Yasar (Γιασάρ) και ο Σουλεϊμάν, παλιοί μου υποδέχονται με χαμόγελα τον κόσμο και προσφέρουν ντολμαδάκια από λάχανο, αμπελόφυλλο και κολοκυθανθούς, πασά μακαρούνα –θέλει ανάλυση, θεϊκό έδεσμα-, μπουρεκάκια, γιαουρτλού, ατζεμ πιλάφ, άδανα κεμπάπ, mix κεμπαπάκια.

 

H ταβέρνα του Αλή στην Κω

Στη Κω χαίρομαι που δυό από τα σημαντικότερα κέντρα εστίασης είναι του Αράπ και του Αλή, δυό Μουσουλμάνων Ελλήνων που οι οικογενειές ζουν εδώ χρόνια στην Κω. Αυτό οφείλεται στο ό,τι την εποχή των πληθυσμιακών ανταλλαγών 1915-1925, τα Δωδεκάνησα ήταν Ιταλικά και έτσι οι Μουσουλμανικές μειονότητες δεν μετακινηθήκαν από τα νησιά.Το εστιατόριο Αλής είναι η επιχείρηση της οικογενείας Χατζησουλεϊμάν -βρίσκεται από τον 16ο αιώνα στην Κω-, και πρωτολειτούργησε το 1986 στην περιοχή Πλατάνι και το 2012 η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη της Κω.

Εστιατόριο Αλής - Χατζησουλεϊμάν & Σία - Κως - Greek Gastronomy Guide

Από τα ανατολίτικα φαγητά ξεχωρίσαμε το μαντί, το μπουγιουρντί, το γιαουρτλού, αλλά και “μερακλίδικα” ισκεντέρ κεμπάπ, Άδανα κεμπάπ, τα σουτζουκάκια, το λαχματζούν και από τα κώτικα τα νόστιμα λαδερά, τα ντολμαδάκια, τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, το κώτικο κρασοτύρι, πασά μακαρούνα (μόνο τις Κυριακές),  και τις σαλάτες (κώτικη, πολίτικη, τάκος).

Οι καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στην Κω – Greek Gastronomy Guide

 

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<