Οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος και τα ΒορΟινά 2017

Οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος και τα ΒορΟινά 2017 - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 01 2017

Οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος και τα ΒορΟινά 2017

Από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, η Αθήνα κινείτο στους ρυθμούς της έκθεσης “ΒορΟινά 2017” καλωσορίζοντας τους οινοπαραγωγούς της ένωσης “Οίνοι Βορείου Ελλάδος“. Σεμινάρια οινογνωσίας και γευσιγνωσίας για επαγγελματίες και κοινό, παρουσιάσεις οινοπαραγωγών, ειδικά γεύματα και δείπνα, συνδυαστικές προτάσεις γεύσεων, διαγωνισμοί και πολλά άλλα, όλα μέσα από το πρίσμα «οίνος & αποστάγματα». Επιπλέον, ορισμένα από τα καλύτερα wine bars και εστιατόρια της Αθήνας, σέρβιραν αυτές τις ημέρες κρασιά των οινοπαραγωγών που συμμετείχουν στα «ΒορΟινά 2017» και φιλοξένησαν οινοπαραγωγούς που μύησαν τους Αθηναίους στα μυστικά των κρασιών τους.

rsz_dsc_9050

(Οβηλος ένας εξαίσιος ξηρός, ήπιος, ερυθρός, βιολογικός, μονοποικιλιακός οίνος,  Cabernet Sauvignon 100% -από την Βιβλία χώρα- που ωριμάζει 18 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια.)

Για δέκα ημέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και οι  επισκέπτες της είχαν μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνουν ένα νοερό ταξίδι στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και να γνωρίσουν εκλεκτά κρασιά γηγενών και διεθνών ποικιλιών, ξηρά, αφρώδη και γλυκά, λευκά, ροζέ και ερυθρά, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, καθώς και αμπελοοινικά αποστάγματα. Κρασιά από τις 45 ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή με πρωταγωνιστές τις βεντέτες ποικιλίες όπως  Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο, Λημνιό, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Ασύρτικο, Ντεμίνα, αλλά και ποικιλίες λιγότερο γνωστές όπως το Μοσχόμαυρο, το Μπεκάρι ή το Πρικνάδι.

rsz_dsc_8990

(Το Κτήμα Γεροβασιλείου δημιουργήθηκε το 1981 στην Επανομή Θεσσαλονίκης από τον οινολόγο Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα που ευνοείται από τις ιδανικές για αμπελοκαλλιέργεια συνθήκες, καλλιεργούνται εγχώριες και ξένες ποικιλίες που δώσαν τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος με πρωταγωνιστές τις αξεπέραστες Μαλαγουζιές.)

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (wineroads.gr), ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (tiwc.gr), όπου παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό ο πλούτος της παγκόσμιας οινοπαραγωγής και τέλος “Τα ΒορΟινά” όπου πραγματοποιούνται  σε ετήσια βάση ως εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις, είναι τρεις από τις δράσεις των “Οίνων Βορείου Ελλάδος”.

rsz_dsc_9093

(Το Κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε το 1997 στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ του Αμυνταίου και σε 20 μόλις χρόνια καθιερώθηκε ως ένα από τα καλύτερα της χώρας.)

Ιστορικό

Πάνε γύρω στα 25 χρόνια, όταν το 1993 δεκατρείς οραματιστές οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας». Το 2002 μετονομάστηκε σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την είσοδο νέων μελών από τη Θράκη και την Ήπειρο. Το 2010 οι οινοπαραγωγοί αποφασίζουν την ανανέωση της εικόνας της εταιρείας, η οποία πλέον φέρει τον διακριτικό τίτλο “Οίνοι Βορείου Ελλάδος“.

rsz_dsc_8958

(Η οικογένεια Χατζηβαρύτη από τη Γουμένισσα, ο Βαγγέλης, η Όλγα και η κόρη τους Χλόη, ενώ επιδεικνύουν το κρασί “Βαγγέλη, με προσέχεις;” προς τιμή της πρώτης ετικέτας που έβγαλαν το 1985 ως οινοποιοί.)

Οι οινοπαραγωγοί–μέλη που συνεργάζονται, διήνυσαν πολύ δρόμο μαζί. Πήραν σημαντικές αποφάσεις και δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συλλογικό έργο, διαμορφώνοντας και προλαβαίνοντας τις εξελίξεις των ελληνικών οινικών πραγμάτων. Οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος, τα κρασιά που καθένας τους δημιουργεί με το προσωπικό του άγγιγμα, αποτελούν τη βάση της συνεργασίας τους. Για την διαρκή βελτίωση και ανάπτυξή τους συνεχίζουν να συνεργάζονται, να θέτουν κοινούς στόχους και να απαντούν στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγορά του κρασιού.

rsz_dsc_9000

(Ο Στέλιος Μπουτάρης του κτήματος Κυρ Γιάννη και πρόεδρος για το 2016-2018 των Οίνων Βορείου Ελλάδος, σερβίρει στους φίλους του, τις Τέσσερεις λίμνες, ένα λευκό κρασί με αρώματα και οξύτητα που σαγηνεύουν, από τις ποικιλίες Chardonnay και Gewürztraminer)

Σε λίγες γραμμές οι στόχοι των Οίνων Βορείου Ελλάδος αποσκοπούν:

“Στην ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της. Την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού με εκδηλώσεις και σεμινάρια, με στόχο τη ενστάλαξη ορθών οινικών αντιλήψεων. Την προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί. Τη συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο. Την προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί. Τη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς”.

rsz_dsc_8970

(Η Μαρίνα Μπουτάρη παρουσιάζει ένα νέο premium Ξινόμαυρο της Boutari που αποτείνει φόρο τιμής στη μεγάλη παράδοση της εταιρείας που ξεκινάει το 1879. Από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στη περιοχή Τρίλοφο της Νάουσας, το “1879”, με ώριμες τανίνες, πυκνό φρούτο και καινούριο Γαλλικό βαρέλι,  σε μιά εντυπωσιακή φιάλη.)

Από την ίδρυση των Οίνων Βορείου Ελλάδος, από τις ηγετικές θέσεις παρέλασαν οι σημαντικότεροι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδας όπως ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Γεώργιος Τσάνταλης, Ιωάννης Βογιατζής, ο Στέλιος Κεχρής κλπ.

Για το 2016-2018 πρόεδρος είναι ο Στέλιος Μπουτάρης και μέλη του ΔΣ οι ακόλουθοι:

  • Κεχρής Στυλιανός, Διευθύνων Σύμβουλος
  • Τσάνταλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος
  • Βογιατζής Ιωάννης, Mέλος
  • Γαρυπίδης Κωνσταντίνος, Mέλος
  • Γεροβασιλείου Ευάγγελος. Mέλος
  • Ιατρίδης Άγγελος, Mέλος
  • Παπαδόπουλος Ιωάννης, Mέλος
  • Στέγγου Στυλιανή , Mέλος
  • Σπύρου Παύλος, Mέλος
  • Ταραλά Νικολέτα, Mέλος
rsz_dsc_8985

(H Ιλεάνα Στέγγου του Πόρτο Καρράς, δείχνει με περηφάνεια το Chateau le Grand Blanc, ένα μεγάλο λευκό κρασί από τις ποικιλίες Λημνιό, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά)

Τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας είναι με αλφαβητική σειρά:   Α.Α.Ο.Σ. Βαένι στην Επισκοπή Ημαθίας, Έλινος στην Φυτειά Ημαθίας, Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, Κίτρους στην Πύδνα Πιερίας, Κτήμα 2 φίλοι στα Γεράνια Σιάτιστας Κοζάνης, Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο Φλώρινας, Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου στην Όσσα Θεσσαλονίκης,

rsz_dsc_9042

Το Κτήμα “Δύο Φίλοι” είναι ο καρπός της φιλίας του Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη – Ιωάννη Πολύζου. Βρίσκεται στη Σιάτιστα, πόλη του νομού Κοζάνης. Από τις ετικέτες τους, ένα πολύ ιδιαίτερο λευκό από Μοσχόμαυρο (λευκή οινοποίηση ερυθρής ποικιλίας) που έχει περάσει από καινούριο βαρέλι Ermitage για έξι μήνες και έχει ένα πολύ ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα

Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, Κτήμα Βογιατζή στον Βελβεντό Κοζάνης, Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, Κτήμα Γκλίναβος στην Ζίτσα Ιωαννίνων, Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Λάρισας, Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία Χαλκιδικής, Κτήμα κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας, Κτήμα Πόρτο Καρράς στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς, Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι της Δράμας, Κτήμα Φουντή στη Στράτζα Ημαθίας, Κτήμα Χατζηβαρύτη στη Γουμένισσα του Κιλκίς, Μπουτάρης στον Στενήμαχο Ημαθίας, ο Μυλοπόταμος Αγίου Όρους στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, Οινοποιείο Ζοίνος στη Ζίτσα Ιωαννίνων, Τσάνταλης στον Άγιο Παύλο της Χαλκιδικής.

rsz_dsc_9106

(Το υπέρκομψο κτίριο του ξενοδοχείου Ηilton υποδέχτηκε φέτος για πρώτη φορά τα ΒορΟινά)

Η μεγάλη εκδήλωση των ΒορΟινών γινόταν εδώ και χρόνια, πάντα στην αρχή κάθε έτους, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Και ήταν πάντα μιά γιορτή γιατί εκτός των επαγγελματιών και των οινόφιλων, κάθε χρόνο αυξάνονταν συνεχώς οι νεαρότερες ηλικίες -με έντονο και πραγματικό ενδιαφέρον- που συμμετείχαν είτε ως φίλοι του κρασιού είτε ως φοιτητές σχετικών σχολών. Φέτος τα ΒορΟινά 2017 της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Hilton (αίθουσα Τερψιχόρη Δ). Ηταν μια αλλαγή που παραξένεψε, αλλά που τελικά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία!

rsz_dsc_9013

(Στον οικογενειακό αμπελώνα στην Πύδνα Πιερίας, παράγεται η πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών της Kitrvs.)

Την ίδια ημέρα ολοκληρώθηκε κι ο 15ος  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων, που  υποστηρίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά από την ένωση των οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Ο φετινός διαγωνισμός ανέδειξε ως καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2017 τον Αλέξανδρο Μπουζίκα του Danai Beach Resort & Villas, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που  διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση των Οινοχόων.

rsz_dsc_9045

(Αφρώδης οίνος από το Κτήμα Γκλίναβος που δημιουργήθηκε το 1978 σε ένα πανέμορφο σημείο μέσα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα από τον οινολόγο Λευτέρη Γκλίναβο και όπου στους αμπελώνες συνολικής έκτασης 200 στεμμάτων περίπου καλλιεργούνται πολλές τοπικές και ξένες ποικιλίες.)

Τα εκλεκτά κρασιά των Οίνων της Βορείου Ελλάδος αλλά κυρίως η ανοικτή καρδιά των οινοποιών της, μας προτρέπουν να μην τους περιμένουμε μέχρι του χρόνου για να τους ξανασυναντήσουμε, αλλά να πάρουμε τους δρόμους και να τους επισκεφτούμε στους τόπους τους. Και εκεί θα είναι ακόμα πιο ανοιχτόκαρδοι!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!