Blue Star - Serviroume Aigaio

Σαντορίνη - Σερβίρουμε Αιγαίο

Νησί ηφαίστειο

blue star ferries sponsor
Οδοιπορικό στη Σαντορίνη

«Κόρη ενός μεγάλου θυμού», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης για την Σαντορίνη, «βγήκες από τα σωθικά βροντής, ανατριχιάζοντας μεσ’ τα μετανιωμένα σύννεφα πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη».

Πράγματι στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. ένας μεγάλος σεισμός ισοπεδώνει το Ακρωτήρι. Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου απελευθέρωσε τέφρα που εκσφενδονίστηκε μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη και καλύπτει το νησί έως έξι μέτρα ύψος ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε κατάρρευση το βουνό του κρατήρα που καταποντίζεται μέσα στη θάλασσα και δημιουργεί την καλντέρα όπως την βλέπουμε σήμερα. Για την ειρωνεία της τύχης η αιτία που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή ήταν αυτή που διέσωσε μέχρι της μέρες μας ανέπαφο τον προϊστορικό αυτό πολιτισμό που ανακάλυψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο καθηγητής αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος. Μια άριστα διατηρημένη πολιτεία, που βρισκόταν θαμμένη επί 37 αιώνες κάτω από την ηφαιστειακή στάχτη, ήρθε στο φως και φανέρωσε έναν πολιτισμό με πολλές γνώσεις αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, ζωγραφικής και κεραμικής.

Δείγματα του καταπληκτικού αυτού πολιτισμού βρίσκονται στο προϊστορικό μουσείο της Θήρας και πιστοποιούν τις σχέσεις που είχε με άλλους πολιτισμούς της Μεσογείου.

Στα τωρινά χρόνια η εγκατάλειψη του σαντορινιού αμπελώνα την περίοδο του Μεσοπολέμου – καθώς η μπολσεβίκικη Ρωσία δεν αγόραζε πλέον το Visanto για τη Θεία Κοινωνία – σε συνδυασμό με την αποβιομηχανοποίηση του νησιού, αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την μετεγκατάσταση των βιομηχανιών στην Αθήνα, μα πάνω απ’ όλα οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1956, οδήγησαν τη Σαντορίνη σε μαρασμό και τους κατοίκους της σε μεγάλη φτώχεια.

Ούτε η πιο καλπάζουσα φαντασία δεν θα μπορούσε τις δύσκολες εκείνες δεκαετίες να φανταστεί την εξέλιξη του νησιού μισό αιώνα αργότερα. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο προσφιλείς και εντυπωσιακούς προορισμούς στον κόσμο. Και ήταν για μια άλλη φορά το ηφαίστειο, που προκάλεσε την ερήμωση, να είναι αυτό που την ανέδειξε σε παγκόσμιο αξιοθέατο.

Γαστρονομία της Σαντορίνης

Προϊόντα Σαντορίνης

Οι διατροφικές συνήθειες της Σαντορίνης, σύμφωνα με τις πηγές που έχουμε, διατηρούν επί τέσσερις χιλιάδες χρόνια τις σταθερές της Μεσογειακής κουζίνας, δηλαδή το λάδι, το στάρι και το κρασί. Για την προϊστορική Θήρα οι πληροφορίες για τη διατροφή των κατοίκων προέρχονται από τρεις πηγές. Η πρώτη είναι το σύνολο των αναπαραστάσεων στα αγγεία και τις τοιχογραφίες της εποχής όπως οι εξαίσιες τοιχογραφίες των “Μικρών ψαράδων” από την δυτική Οικία στο Ακρωτήρι. Η δεύτερη πηγή μας, που είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως τα καμάκια, τ’ αγκίστρια, οι μικρές διάτρητες πέτρες που χρησιμοποιούντο σαν βαρίδια. Από το σύνολο των αγγείων και πιθαριών που βρέθηκαν επιβεβαιώνεται η διαδεδομένη κατανάλωση οίνου και λαδιού. Η τρίτη πηγή είναι τα τροφικά κατάλοιπα, τα απορρίμματα, τα οστά ζώων, οι σπόροι, τα φυτά.

Πολύ αργότερα ο περιηγητής Guillaume Olivier (1765-1814) στο δίτομο χρονικό του «Ταξίδι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» γράφει για τη Σαντορίνη: «Το καλύτερο προϊόν της Σαντορίνης είναι το κρασί γνωστό με την ονομασία Vino Santo. H γεύση αυτού του κρασιού γίνεται καλύτερη όσο περνούν τα χρόνια. Σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή εξάγεται στη Ρωσία. Κάθε χρόνο εξάγονται από τη Σαντορίνη ένα εκατομμύριο οκάδες».

Στις μέρες μας το ηφαιστειώδες έδαφος προίκισε τη Σαντορίνη με μια ιδιαίτερη γκάμα τοπικών λαχανικών (λευκές μελιτζάνες, λιλιπούτεια κολοκυθάκια, αντζούρια – τοπικά άνυδρα αγγούρια, το σαντορινιό το ντοματάκι), αλλά και με κάπαρη και φάβα να χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα έντονη γεύση τους.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Σαντορίνης

blue star ferries sponsor

Ντοματάκι Σαντορίνης

Αγρόκτημα Ι. Νομικός, Σαντορίνη

Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι μια ξεχωριστή ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και ο τρόπος που έφθασε στη Σαντορίνη χάνεται στο θρύλο καθώς λέγεται ότι το ντοματάκι το έφεραν οι καπετάνιοι της Σαντορίνης που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ. Το ντοματάκι βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί, και γρήγορα διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού. Το ντοματάκι Σαντορίνης το 2013 ενετάχθη στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ΠΟΠ προϊόντων και έτσι έγινε το υπ΄αριθ. 101 προϊόν ΠΟΠ της Ελλάδας ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές για την ανάπτυξή του.

Ασύρτικο

Κρασιά Σαντορίνης

Η φήμη του σαντορινιού κρασιού σήμερα οφείλεται στο ανεπανάληπτο πάντρεμα της εξαιρετικής ποικιλίας ασύρτικο με το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού. Το ασύρτικο το ξακουστό κρασί της Σαντορίνης είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών κρασιών, και οινοποιείται σε τρεις εκδοχές: Το απλό ασύρτικο που δίνει κρασιά με πληθωρικό άρωμα, υψηλή οξύτητα, μια δροσερή μεταλλικότητα και διακριτικά αρώματα λεμονανθών, λεμονιού, κίτρου. Το Ασύρτικο σε βαρέλι όπου η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια δίνει στα κρασιά αρώματα ξηρών καρπών, βερίκοκου και βανίλιας. Το Βινσάντο παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια δίνοντας γεύσεις, σταφίδας, μελιού, καφέ, ώριμου σύκου και δαμάσκηνου.

Φάβα

Αγρόκτημα Ι. Νομικός, Σαντορίνη

Πρόκειται για ένα είδος αρακά που προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” και οι αρχαιολόγοι με βάση ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ισχυρίζονται οτι καλλιεργείται στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Η «Φάβα Σαντορίνης» έγινε το 2011 προϊόν ΠΟΠ και έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η σχέση της φάβας – μαγειρεύεται σε δεκάδες παραλλαγές – με τον τουρισμό του νησιού είναι πλέον άρρηκτη, γιατί βοηθά την γαστρονομική εμπειρία συμβάλλοντας στην καθιέρωση του γαστρονομικού προορισμού της Σαντορίνης.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Σαντορίνης

blue star ferries sponsor

Φάβα

Φάβα Σαντορίνης

H φάβα Σαντορίνης είναι φημισμένη για την νοστιμιά της, τη βελούδινη γεύση, την ασυναγώνιστη γλύκα της και το γρήγορο μαγείρεμά της. Η φάβα μαγειρεύεται κατά την παράδοση φρεσκοβρασμένη σκέτη, φάβα παντρεμένη (με κρεμμύδι, ντομάτα κάππαρη), φάβα με χοιρινό, φάβα με λαρδί και πελτέ, φάβα με κάπαρη γιαχνί, φάβα με χταπόδι, φαβατόσουπα, φαβατόρυζο, φάβα ομελέτα, φαβοκεφτέδες, ενώ στα χέρια των νέων σεφ του νησιού η φάβα έχει περάσει σε αποθεωτικές εκδοχές με κρέατα, ψάρια, κυνήγια και θαλασσινά.

Ποικιλία ουζομεζέδων

Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Ποικιλία ουζομεζέδων Σαντορίνης αποτελούμενη από ντοματοκεφτέδες, φάβα τοπική (προϊόν ΠΟΠ), μελιτζανοσαλάτα από λευκές μελιτζάνες, σαλάτα με μικρόκαρπα τοματίνια ντόπια (προϊόν ΠΟΠ) και καπαρόφυλλα και χλωροτύρι.

Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης - Greek Gastronomy Guide

Στην Σαντορίνη, με τόση παραγωγής της ντόπιας τομάτας (στις αρχές του 20ού αιώνα η ντοματοπαραγωγή τροφοδοτούσε 10 εργαστάσια ντοματοπελτέ) φυσικό ήτανε οι ντοματοκεφτέδες να γίνουν οι πρεσβευτές της Σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας. Ένας αραιός χυλός από αλεύρι, ανακατωμένες ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και μυρωδικά, (ρίγανη, θυμάρι, ο δυόσμος), ρίχνεται στο καυτό ελαιόλαδο κουταλιά-κουταλιά και οι κεφτέδες τηγανίζονται μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ξανθοκόκκινο χρώμα.

Το Greek Gastronomy Guide στη Σαντορίνη

Γνωρίστε τους σημαντικότερους ΠαραγωγούςΤαβέρνες και Εστιατόρια της Σαντορίνης μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!