To κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού

To κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού - Greek Gastronomy Guide
Ιούλ 30 2017

To κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού

Eίναι αρκετά παράδοξο ότι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χρώματα του ελληνικού καλοκαιριού είναι το κόκκινο. Ένα χρώμα θεωρητικά θερμό,  το χρώμα της φωτιάς. Φυσικά ο λόγος είναι γαστρονομικός… γιατί τίποτα δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα την δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού, από μιά φέτα από καρπούζι, μιά μερίδα μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα, ή τις κρύες γεμιστές ντομάτες.

Καρπούζι σκέτο, καρπούζι με φέτα, καρπουζένια, καρπουζόπιτα, καρπούζι γλυκό κουταλιού, είναι τα γαστρονομικά οχυρά  του δροσιστικού κόκκινου στην Ελλάδα.

«Μια πρόδρομη παγκοσμιοποίηση, κατά την οποία όσα δεν κατάφερε ο κουμμουνισμός πολύ αργότερα μέσα από την ανατροπή, τα πέτυχε η ντομάτα με τη σύνθεση. Κι έτσι κοκκίνισαν οι κατσαρόλες του κόσμου!» περιγράφει πολύ εύστοχα ο γαστρονομικός στοχαστής και φίλος  Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγκρίνοντας τις δύο επαναστάσεις, τη μία ματαιωμένη και την άλλη θριαμβεύουσα.

Πρώτα δοκίμασαν να μαγειρέψουν την ντομάτα οι Ιταλοί, τον 16ο αιώνα, αλλά μόνο στις αρχές του 19ου αιώνα καθιερώθηκε στην κουζίνα τους. Πρωτοκαλλιέργηθηκε συστηματικά στη Σαντορίνη από το 1880 αλλά, αν και εμφανίστηκε στους πρώτους μαγειρικούς οδηγούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, είτε σαν ζωμός είτε σαν χυμός, η ηπειρωτική Ελλάδα την αποδέχτηκε μετά την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Οι Έλληνες αγαπήσαν παράφορα την ντομάτα και κάποια στιγμή αυτή ανταποδίδοντας  κοκκίνισε και νοστίμεψε τις  τοπικές κουζίνες  της χώρας -όπως εδώ με την σαντορινιά σαλάτα-  και δημιουργησε και μερικά εθνικά εμβληματικά εδέσματα, όπως η χωριάτικη ή τις γεμιστές ντομάτες και φυσικά τις σάλτσες από ντομάτα.

Για μας τους σύγχρονους μας φαίνεται αδιανόητο το  πως έζησαν τόσα χρόνια οι Έλληνες χωρίς την ντομάτα!!!

Και για μας τους μεγαλύτερους, δεν υπάρχει πιό γλυκιά ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια, από την φρυγανισμένη φέτα καρβελιού, με μπελτέ, λάδι και ρίγανη.

Πώς να ξεχάσω το καταπληκτικό γλέντι στις κάναβες της Φοινικιάς με τον φίλο μου τον Μπάμπη Γαβριήλ, δίπλα στην Παναγιά την Ματρώνα, όταν καταβροχθήσαμε δεκάδες σαντορινιά πεντανόστιμα ντοματάκια!

Αποχαιρετούμε το εγκώμιο στο “δροσερό κόκκινο του ελληνικού καλοκαιριού” με την επίδειξη του νέου μου πανταλονιού -σε καρπουζί χρώμα- για να με συντροφεύει η αίσθηση της δροσιάς του.