Blue Star - Serviroume Aigaio

Αμοργός - Σερβίρουμε Αιγαίο

Το απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων

blue star ferries sponsor
Παναγιά η Χοζοβιώτισσα - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η Αμοργός είναι ένα Κυκλαδονήσι σχετικά μεγάλο και μακρόστενο. Παρ’ ότι η έκτασή της είναι 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεγαλύτερη των κοντινών της νησιών (η Μύκονος είναι 105 τ.χλμ. και η Σαντορίνη 75 τ.χλμ.) η Αμοργός έχει πληθυσμό μόλις 1.800 άτομα, δηλαδή το ένα περίπου δέκατο του πληθυσμού των παραπάνω νησιών.

Κύριος λόγος γι’ αυτό, είναι το ορεινό της τοπίο και φυσικά, η μικρή και μετρημένη τουριστική ανάπτυξη. Σημαντικότερο τοπόσημο της περιοχής είναι το μοναδικής αρχιτεκτονικής μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας και στην σύγχρονη εποχή το σημαντικότερο χρονικό ορόσημο είναι το 1988 όταν το νησί απέκτησε διασημότητα χάρη στο «Απέραντο Γαλάζιο», μια ταινία του Λικ Μπεσόν που σκηνές της γυρίστηκαν στα γαλάζια νερά της Αγίας Άννας, κάτω από τα άγρια βράχια της Χοζοβιώτισσας και έκαναν το νησί περιζήτητο.

Η Αμοργός είναι σήμερα ένα Κυκλαδονήσι απείραχτο από τον μαζικό τουρισμό, όπου θα συναντήσει κανείς και πάμπολλα ξωκλήσια διάσπαρτα στην αμόλυντη από την οικοδομική ανάπτυξη αμοργιανή ύπαιθρο, αυθεντικά χωριά, πανέμορφα καφενεία, παλιά μονοπάτια, μια δυναμική κτηνοτροφία και ανθρώπους με το χαμόγελο στα χείλη, που τραγουδούν, γλεντούν και συμμετέχουν σε δεκάδες τοπικά πανηγύρια και γιορτές.

Γαστρονομία της Αμοργού

Η «καλημέρα» στην Αμοργό λέγεται συνοδεία ψημένης ρακής, στα καφενεία κερνούν ρακόμελα και με την πρώτη ευκαιρία στήνουν αυτοσχέδια μουσικά γλέντια, στα ταβερνάκια σερβίρουν τοπικά φαγητά, ενώ στην ύπαιθρο ο αέρας μυρίζει θυμάρι, φλισκούνι και φασκόμηλο, τα ασπρισμένα εκκλησάκια λαμπυρίζουν στο φως του Αιγαίου. Η ζωή στα περισσότερα χωριά ήταν σκληρή και ασκητική στο αφιλόξενο και γεμάτο πέτρες τοπίο της περιοχής. Με τις πέτρες αυτές οι κάτοικοι έχτισαν τις πεζούλες για να κάνουν τις καλλιέργειές τους – «κρημνώδεις αγροί» τα λεγόμενα «χτια» ή τα «οχτιά» – αληθινά αρχιτεκτονικά μνημεία. Κατόπιν με τις πέτρες διαμόρφωσαν μάντρες που περιέβαλαν τα κτίσματα που θα φιλοξενούσαν τα γεννήματα, τα ζώα και τους εαυτούς τους. Παρ’ όλο τον μικρόν πληθυσμό το νησί έχει να επιδείξει ξεχωριστά προϊόντα και ιδιαίτερα εδέσματα, γεγονός που του προσδίδουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα.

Τα κύρια προϊόντα της Αμοργού είναι στα ορεινά, τα τυροκομικά από τα αιγοπρόβατα, το μέλι (κυρίως θυμαρίσιο και ανθόμελο) και βοτάνια που μαζεύονται για να γίνουν βραστάρια. Στις πεδιάδες καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, κριθάρια και στάρια, φάβα και κάποια φρούτα (σύκα, εσπεριδοειδή, ξινόμηλα).

Τα πλέον συνηθισμένα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού είναι: H φάβα και οι φαβοκεφτέδες από κατσούνι, το αμοργιανό πατατάτο, τα πιτάκια και τα ξεροτήγανα, ο αμοργιανός καβουρμάς σε διάφορες εκδοχές και κατσίκι γεμιστό με ρύζι, καβουρδισμένα εντόσθια και μυρωδικά.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Αμοργού

blue star ferries sponsor

Ψημένη ρακή

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ψημένη ρακή, είναι το χαρακτηριστικό ποτό της Αμοργού και φυσικά προσφέρεται μαζί με λουκουμάκια στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας για το καλωσόρισμα. Η ιστορία της ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν οι γυναίκες της Αμοργού έφτιαξαν για τα γούστα τους, μια ρακή λικέρ με προσθήκη μελιού και διαφόρων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών. Λέγεται “ψημένη” μάλιστα για δύο λόγους, επειδή η καραμέλα του μελιού ψήνεται σιγά σιγά και επειδή το ίδιο το ποτό “ψήνεται” με την πάροδο του χρόνου.

Τυριά Αμοργού

Τυράκια Αμοργού - Greek Gastronomy Guide

Δεκαπέντε χιλιάδες αιγοπρόβατα ζουν στην Αμοργό και γύρω στα χίλια βόσκουν άγρια στα βουνά. Τα κατσίκια καθώς ταξιδεύεις στο νησί, τα συναντάς μπροστά σου στον δρόμο, να περνούν αμέριμνα και θα ’λεγε κανείς και λίγο ενοχλημένα από την παρουσία αγνώστων και ειδικά των αυτοκινήτων! Απ’ αυτά θα βγουν τα κρέατα για το περίφημο αμοργιανό έδεσμα, το πατατάτο και φυσικά θα παρασκευαστούν τα τυράκια, η μυζήθρα, το ανθοτύρι, το μελίχλωρο, το ξερό, το ξινότυρο αλλά και η τοπική κοπανιστή. Τα τυράκια αυτά παράγονται σε οικοτεχνική βάση, από παραδοσιακούς τυροκόμους και θα τα συναντήσεις στα περισσότερα καφενεία και ταβερνάκια του νησιού.

Βραστάρια Αμοργού

Aegean Herbs - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Τα βουνά της Αμοργού, είναι γεμάτα βοτάνια, ρίγανη ιδιαίτερη, την αργανιά, φασκομηλιά (αλισφακιά), δεντρολίβανο, φλισκούνι, θύμαρι (αχλιμπαριά) και μολόχα που χρησιμοποιούνται για βραστάρια (ροφήματα). Μεταξύ αυτών που ασχολούνται με την συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων αυτών, ο Αλέξανδρος Καλουτάς το καλοκαίρι του 2017 είχε την ανταμοιβή του όταν στον πρώτο διαγωνισμό Great Taste Awards 2017, η μονάδα του Aegean Herbs συμμετείχε για πρώτη φορά με την άγρια ρίγανη και το φασκόμηλο και πήρε και στα δύο από ένα αστέρι!

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Αμοργού

blue star ferries sponsor

Αμοργιανό πατατάτο

Αμοργιανό πατατάτο

Το τυπικό έδεσμα της Αμοργού φτιάχνεται από κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Σερβίρεται στα περισσότερα εστιατόρια και ταβερνάκια του νησιού άλλα όλοι γνωρίζουν ότι το καλύτερο πατατάτο γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Την παραμονή της γιορτής σερβίρονται πάνω από τέσσερεις χιλιάδες μερίδες στους πιστούς που συγκεντρώνονται στο μοναστήρι κι αρχιμάγειρας του πανηγυριού εδώ και 42 χρόνια ο Βαγγέλης Μενδρινός έχει αναρτήσει την συνταγή του πατατάτου στην κουζίνα του πανηγυρόσπιτου της Αγίας Παρασκευής.

Ξεροτήγανα

Ξεροτήγανα Αμοργού - Αμοργιανό γλύκισμα - Greek Gastronomy Guide

Τα ξεροτήγανα είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Για την παρασκευή τους για την μεν ζύμη χρησιμοποιούνται αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα .

Καβουρμάς Αμοργού

Ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στην Αμοργό ο καβουρμάς γίνεται από χοιρινό, είναι πολύ πιο ελαφρύς από τους Θρακιώτικους, επειδή έχει μόνο ρίγανη, λίγο μπαχάρι και δάφνη. Η παρασκευή του γίνεται ως εξής: Μαρινάρεται δυο-τρεις ώρες το χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια με τα μπαχάρια και το λάδι. Τσιγαρίζεται το κρέας με χοιρινό λίπος, μετά μπαίνουν σε ένα κοινό δοχείο και διατηρούνται στη δροσιά ή στο ψυγείο. Όποτε θέλουμε παίρνουμε τον καβουρμά και τον μαγειρεύουμε μόνο του – οπόταν μοιάζει με μια πιο πικάντικη τηγανιά -, με αυγά, αλλά και με ζυμαρικά, ή με όσπρια.

Το Greek Gastronomy Guide στην Αμοργό

Γνωρίστε τα σημαντικότερα Καφενεία και Ταβέρνες της Αμοργού μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!