Blue Star - Serviroume Aigaio

Αστυπάλαια - Σερβίρουμε Αιγαίο

Η εναλλακτική

blue star ferries sponsor
Αστυπάλαια: Γαστρονομικός Προορισμός - Greek Gastronomy Guide

Η Αστυπάλαια, Αστυπαλιά ή Αστροπαλιά, το βορειοδυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου, με πληθυσμό περί τους χίλιους κατοίκους, είναι κατά βάθος ένα Κυκλαδονήσι. Στη μέση του πελάγους, σε σχήμα πεταλούδας, απέχει το ίδιο (περί τα 25 ναυτικά μίλια) τόσο από τα δύο Κυκλαδονήσια Αμοργό και Ανάφη όσο και από την Κω, αλλά η αρχιτεκτονική του, η μουσική του και η καρδιά του, όπως αντιλήφθηκα, είναι πιο κοντά στις Κυκλάδες.

Ο επισκέπτης, την πρώτη φορά που θα πάει στο νησί, θα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τη Χώρα – το κάστρο της, τις γειτονιές της, τα σοκάκια, τους ανεμόμυλους, τα καφενεία και τους ανθρώπους της -, που δύσκολα θ’ αποφασίσει να επισκεφθεί το υπόλοιπο νησί, το οποίο έχει ωραίες εξοχές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Η αλήθεια είναι ότι το Κάστρο της Αστυπαλιάς είναι από τα δυο-τρία πιο όμορφα του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Χτισμένο τον 15ο αιώνα από τον Βενετό ευγενή Κουιρίνι, ορθώνεται στην κορυφή του βράχου, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ήταν μια καστροπολιτεία, με τις κατοικίες και τα αρχοντικά δίπλα-δίπλα να δημιουργούν το εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα και το εσωτερικό τείχος.

Η στρατηγική θέση του νησιού και οι ασφαλείς όρμοι του συνέβαλαν, ώστε για λόγους προφύλαξης από τους πειρατές, να αναπτυχθεί ο οικισμός μέσα στο Κάστρο, που, σε περίπτωση ανάγκης, μπορούσε να φιλοξενήσει έως 4.000 κατοίκους. Αργότερα, τον 19ο αιώνα, μετά την πάταξη της πειρατείας, ο οικισμός επεκτάθηκε εκτός των τειχών, όπου διαμορφώθηκαν εξωτερικές περιφερειακές γειτονιές, και η πόλη μέσα στα τείχη ερήμωσε. Σήμερα θαυμάζουμε μέσα στα στενά καλντερίμια εκτός των τειχών τα σπίτια με τις εξωτερικές ξύλινες σκάλες, τα καφασωτά ξύλινα κάγκελα, αλλά και την εσωτερική τους οργάνωση με την – λόγω στενότητας χώρου – ιδιόρρυθμη διακόσμηση.

Γαστρονομία της Αστυπάλαιας

Αστυπάλαια: Γαστρονομικός Προορισμός - Greek Gastronomy Guide

Η Αστυπαλιά ένα νησάκι μόλις χιλίων κατοίκων έχει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που οφείλεται κυρίως στα τοπικά της προϊόντα, δηλαδή στα κτηνοτροφικά (κρέας, τυροκομικά, μέλι), τα τυροκομικά, στη ζαφορά, στο μέλι, στα κηπευτικά, στα ψαρικά και στα θαλασσινά της.

Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας.

Στο Φούρνο της Μαρουλιώς στον Πέρα Γιαλό θα βρει κανείς ‘πραγματικό’ ψωμί και μια μεγάλη ποικιλία από τα παραπάνω παξιμάδια και αρτοσκευάσματα.

Η κουζίνα της Αστυπάλαιας φημίζεται για το συνδυασμό του γλυκού με το αλμυρό τον οποίο θα ανακαλύψεις μόλις δοκιμάσεις τα πουγκιά.

Τα ραντιστά ή αραντιστά είναι μαγειρεμένες φακές, ενώ ο λαμπριανός το γεμιστό κατσίκι (στο φούρνο) με ρύζι, μπαχαρικά και ψιλοκομμένη συκωταριά, που συνηθίζουν να τρώνε το Πάσχα, γι’ αυτό και ονομάζουν το φαγητό αυτό «Λαμπριανός». Το κατσικάκι μαγειρεύεται και σκέτο αλλά και κοκκινιστό όπως και ο λαγός ή το ντόπιο κουνέλι.

Οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα και «κιτισμένο κρέας», δηλαδή με κιμά χοντροκομμένο με μαχαίρι, οι κολοκυθοανθοί, τα ντόπια ζυμαρικά, (τα λαζάνια και οι μακαρούνες), τα ζαρζαβατικά βραστά, τηγανητά ή σε κεφτέδες συμπληρώνουν τα στεριανά πιάτα.

Από τα θαλασσινά, τοπικός μεζές είναι οι χταποδοκεφτέδες, τα ψάρια στο φούρνο με ζαφορά, ο σκάρος πλακί με κρεμμυδάκι και οι κλασικές συνταγές όπως οι πεντανόστιμες κακαβιές, οι αστακοί και οι αστακομακαρονάδες.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Αστυπάλαιας

blue star ferries sponsor

Τυροκομικά

Τυροκομικά Αστυπάλαιας

Τα τυριά της Αστυπαλιάς είναι το χλωρό (φρέσκο λευκό τυρί), το λαδοτύρι, η χλωρή, ο ανθότυρος και η κοπανιστή ενώ παράγεται και η ξυαλίνα (ένας τύπος γιαουρτιού). Η χλωρή (μυζήθρα) γίνεται με το τυρόγαλο που μπαίνει σε τυροβολιές κωνικές και χρησιμοποιείται κυρίως ως γέμιση για τις διάφορες πίτες ή για τα λατζάνια (τοπικό έδεσμα). Όταν η μυζήθρα αλατισθεί και παλιώσει γίνεται ανθότυρος που τρώγεται σαν επιτραπέζιο τυρί και σαν τριμμένο τυρί για τα μακαρόνια. Από την τυροκόμιση του τυριού, το καϊμάκι του γάλακτος χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το βούτυρο και το συγκάθουρο που είναι κάτι σαν μία γλίνα χρώματος φαιού, που είναι γευστικότατη όταν μπαίνει στο τηγάνι για να τηγανισθούν αυγά.

Μέλι

Μέλι εκ Πακτίας (Μέλι από την Πάρο) - Greek Gastronomy Guide

Στα απέραντα βοσκοτόπια φύεται και θυμάρι, η κυρίως τροφή της μέλισσας που παράγει το αρωματικό, κεχριμπαρένιο, και εξαιρετικό μέλι της Αστυπάλαιας. Το μέλι εν αφθονία στην Αστυπαλιά μπαίνει παντού: Στα ξεροτήγανα, στους λουκουμάδες, στο παστέλι, στο μπακλαβά, στις δίπλες και στα πουγκιά (τυρόπιτες με κοπανιστή, μυζήθρα)

Κιτρινοκούλουρα

Κιτρινοκούλουρα - Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Η ζαφόρα (κρόκος) φυτρώνεται αυτοφυής στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπαλαιας και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και οι ντόπιες νοικοκυρές τη χρησιμοποιούν συχνά στη μαγειρική τους και κυρίως στα κιτρινοκούλουρα (λόγω χρώματος) που είναι συνώνυμα της Αστυπαλιάς. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, χλωρή (μυζήθρα) και σε συνδυασμό με μπαχάρια τους δίνουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση. Φτιάχνονται την περίοδο του Πάσχα και διατηρούνται όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Αστυπάλαιας

blue star ferries sponsor

Ραντιστά

Ραντιστά - Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Ραντιστά ή αραντιστά είναι ένα πιάτο που συναντιέται αποκλειστικά στην Αστυπάλαια. Ουσιαστικά είναι σίβραση με φακές, μαγειρεμένα κρεμμύδια και μικρών βόλων ζύμης. Μια ακόμα παραλλαγή του θέματος φακές – άμυλο, ένα πιάτο που ευφραίνει καρδίαν και παίρνει το όνομα του από τα μικροσκοπικά μπαλάκια ζυμαρικών που φτιάχνονται επί τόπου και αναμειγνύονται μέσα στις φακές για να αποκτήσει αυτό το θρεπτικό, αρχαίο όσπριο, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση.

Σκάρος Πλακί

Σκάρος Πλακί - Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται στην Αστυπαλιά και την Πάτμο. Το ψάρι αφού καθαριστεί, αλοίφεται με το λεμόνι, αλατίζεται και τοποθετείται στην ρηχή κατσαρόλα όπου σοταρίστηκαν προηγουμένως τα κρεμμύδια, την ντομάτα και τον μπελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα και το σκόρδο και σβηστήκαν με το κρασί. Σε σκεπασμένη κατσαρόλα αφήνονται να σιγοβράσουν.

Πουγκιά

Πουγκιά - Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Τα πουγκιά της Αστυπαλιάς είναι ένα είδος τηγανητής πιτούλας σε σχήμα μισοφέγγαρου με γέμιση από μυζήθρα και δυο μικρές δόσεις ζάχαρης και κανέλας. Αφού ροδοκοκκινιστούν στο τηγάνι περιχύνονται από αστυπαλιώτικο μέλι. Παλιά προσφέρονταν στις γιορτές αλλά στις μέρες μας γλυκαίνουν την καθημερινότητα.

Το Greek Gastronomy Guide στην Αστυπάλαια

Γνωρίστε τα σημαντικότερα ΠροϊόνταΚαφενεία και Ταβέρνες της Αστυπάλαιας μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!