More

Παραδοσιακή Κουζίνα Κεφαλονιάς

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού.

Eνώ όλοι μας έχουμε ακουστά την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά. Κυριότερες εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο ή η κοφισόπιτα (κοφίσι, παστό ψάρι)

Οι Κεφαλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά (φτιαγμένη από πατάτα ) με την οποία συνοδεύουν συνήθως τον τηγανητό μπακαλιάρο και τα βραστά κολοκυθάκια, τα οποία όμως στο νησί τα λένε μωρόπουλα!

Τα άγρια χόρτα ή τα αγριολάχανα (σέσκουλα, ζοχούς, λάπατα, καυκαλίθρες) μαζί με σπανάκι, πράσα, κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζουν και κάνουν τα τσιγαρίδια, ένα πολύ αγαπητό έδεσμα.

Στα κρεατικά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κρεάτων αλλά και μαγειρεμάτων: λαγός με κόκκινη σάλτσα, κόκορας λαγωτός με χοντρά μακαρόνια, κόκορας στο φούρνο με πατάτες, κουνέλι ξιδάτο, κοκκινιστός πατσάς, μοσχάρι προκάδο (μια τεχνική όπου εμφυτεύουμε στο κρέας σκόρδο και γαρύφαλλο) και κάποιες πιο σπάνιες συνταγές, όπως το παστίτσιο με κατσίκι ή αρνί ή χοιρινό με πατάτες και κυδώνια.

Τα κλασικά γλυκά της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες (εκ του mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο) που φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα. Άλλα πιο άγνωστα είναι η μυστόπιτα που γίνεται από μούστο, σιμιγδάλι και αμύγδαλα, το παστοκύδωνο (πάστα κυδωνιού με αμύγδαλα), και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (μπαγιάτικο ψωμί, γάλα, σταφίδα, αυγά, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, κονιάκ, ξύσμα λεμονιού).

Αν και νησί που δεν είναι τόσο γνωστό για τη γαστρονομία του, όπως η Σαντορίνη ή η Κρήτη, η Κεφαλονιά ευτύχησε να έχει μια νοικοκυρά την Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση που έχοντας πάθος με τη γαστρονομία και την παράδοση εξέδωσε -παράλληλα με τη σχετική αρθρογραφία της- δύο εξαιρετικές εκδόσεις (Κεφαλονίτικες ρετσέτες- Ρετσέτες απ’ το καντζέλο της Νιόβης) που αποκαλύπτουν όλο το πλούτο της Κεφαλονίτικης Κουζίνας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ