Oι καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας

Oι καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας - Greek Gastronomy Guide
Jul 20 2021

Oι καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας

Σπάνια ένας τόσο μικρός τόπος, όπως η Αιγιάλεια, τυχαίνει να έχει τόση ισορροπία ορεινού τοπίου, ημιορεινού, πεδινού και παραλιακού, με τόσους γαστρονομικούς πρωταγωνιστές. Στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου τα ψαράδικα φέρνουν τις φρέσκες ψαριές και τα θαλασσινά, που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και που κορυφαίος μεζές είναι το μπουργέτο μια πηχτή σούπα με βασικά ψάρια την σκλεπού (πεσκανδρίτσα), τη ράτζα (σαλάχι) και τον φρέσκο βακαλάο. Στα πεδινά το λιγοστό νερό των μικρών ποταμιών αναζωογονεί τα όμορφα περβόλια με τις λεμονιές και τα λοιπά εσπεριδοειδή.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Στα ημιορεινά κυριαρχεί η πολυταξιδεμένη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, απαραίτητη για τις πουτίγκες της Γηραιάς Αλβιώνας και που έγινε δεκτή στα μεγαλύτερα σαλόνια παγκοσμίως. Παρέα της των σταφιδοχώραφων, οι ελαιώνες που παράγουν λάδι και ελιές, καθώς η παραδοσιακή καλλιέργεια ελιάς χάνεται στον χρόνο. Πρωταγωνιστής του αμπελώνα της Αιγιάλειας – ενός από τους ομορφότερους  της χώρας – είναι ο Ροδίτης (Π.Γ.Ε. Πλαγιές της Αιγιάλειας) που στις ημιορεινές πλαγιές της περιοχής βρήκε την καλύτερη έκφρασή του, ενώ 7 σύγχρονα οινοποιεία με σημαντικότερα, την Cavino, την Αχαιών Οινοποιητική, τον Οινοφόρο και τον Τετράμυθο αξιοποιούν μαζί μ’ αυτόν και τις αξιόλογες ποικιλίες σιδερίτη, μαυροδάφνης, λαγόρθι και μαύρου Καλαβρυτινού.

Στην περιοχή επιλέξαμε, κατά την γνώμη μας, τις καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας:

 

Ταβέρνα Η Παλιά Αγορά του Αιγίου

Ακριβώς απέναντι από το αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου – το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο της παλαιάς δημοτικής αγοράς της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1890 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ – βρίσκεται η ταβέρνα «Η Παλιά Αγορά του Αιγίου». Για τους ντόπιους είναι το μαγέρικο της Ελένης Κούγια Τσαγκρή και χωρίς καμιά αμφισβήτηση η καλύτερη κουζίνα της Αιγιάλειας.

Ταβέρνα Η Παλιά Αγορά του Αιγίου - Greek Gastronomy Guide

Εξαιρετική σπιτική κουζίνα με τα εθνικά μας μαγειρευτά φαγητά. Κοτόπουλο με χυλοπίτες, μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες, χοιρινό με σκόρδο και μυρουδικά, σαρδέλες σ’ αμπελόφυλλα κ.α. και βέβαια το εμβληματικό τοπικό φαγητό, ο μπακαλιάρος με τις κορινθιακές σταφίδες. Οι μερίδες πληθωρικές και τα υλικά πάντα της ημέρας.

 

Τα σουβλάκια του Ζάρου στο Αίγιο

Τα Σουβλάκια του Ζάρου - Ευστάθιος Ζάρος, Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Στην πλατεία της Αγίας Λαύρας, Ζαΐμη 9, βρίσκονται τα πιο φημισμένα σουβλάκια του Αιγίου, τα σουβλάκια του Ζάρου. Ο λόγος, αφ’ ενός η ιστορικότητα του μαγαζιού, όταν εδώ και μισό αιώνα – αλλά υπό την διεύθυνση της οικογενείας Ράγιου – λειτουργούσε ως στέκι, αλλά κυρίως από την ποιότητα των χειροποίητων σουβλακιών που προσφέρει.

Τα Σουβλάκια του Ζάρου - Ευστάθιος Ζάρος, Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Το 1988 ο Ευστάθιος Ζάρος παρέλαβε το μαγαζί και σε μικρό διάστημα καθιερώθηκε. Δοκιμάσαμε και συγκινηθήκαμε από την απλή νοστιμιά και τρυφερότητα του κρέατος και από τις “αληθινές” πατάτες του.

 

Εστιατόριο Μελτέμι στα Διγελιώτικα Αιγίου

Εστιατόριο Μελτέμι - Διγελιώτικα, Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Μελτέμι στα Διγελιώτικα Αιγίου – το όμορφο παραθαλάσσιο προάστιο της πρωτεύουσας της Αιγιάλειας – είναι ένα στέκι  πάνω στην αμμουδιά με καλόγουστες ομπρέλες με ξαπλώστρες και service, στον μακρόστενο πανέμορφο κήπο με τις σκιερές μουριές και τις φερφορζέ πολυθρόνες,  που είναι το bar και  η καφετέρια και στο βάθος πάνω σ’ ένα ξύλινο deck υπάρχουν τα τραπέζια του φαγητού σε όμορφη διάταξη.

Μπουργέτο Αιγιάλειας - Συνταγή - Greek Gastronomy Guide

Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε το μπουργέτου από τα χέρια της κυρίας Έφης, την σαρδέλα γεμιστή με σκόρδο και μαϊντανό, τον γεμιστό γαύρο, την γαριδομακαρονάδα με ταλιατέλλες., τα τυροπιτάρια με χειροποίητο φύλλο, το καλαμάρι με πολύχρωμες πιπεριές, την τάρτα θαλασσινών, το σουφλέ μελιτζάνας, το φιλέτο μοσχάρι με λευκή σάλτσα μανιταριών και μπράντυ.

 

Ψαροταβέρνα Μαζαράκης στο Λαμπίρι

Ψαροταβέρνα Μαζαράκης - Λαμπίρι, Αιγιάλεια - Greek Gastronomy Guide

O Ανδρέας Μαζαράκης στο Λαμπίρι ήταν ψαράς από κούνια και το 1948 απεφάσισε να κάνει μια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα για να διοχετεύει τις ψαριές του. Τον βοήθησαν η οικογένειά του και ο κόσμος και κατάφερε μετά από 70χρόνια, να γίνει ίσως η πιο γνωστή και επαγγελματική ταβέρνα στην Αιγιάλεια, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης και την μεγάλη ποικιλία από τα ολόφρεσκα ψάρια που ψαρεύονται κυρίως από το από το δικό τους καΐκι. Η τρίτη γενιά Μαζαράκηδων συνεχίζει με το ίδιο μεράκι αλλά και με μεγαλύτερη γνώση και ενημέρωση για τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.

Ψαροταβέρνα Μαζαράκης - Λαμπίρι, Αιγιάλεια - Greek Gastronomy Guide

Τα προϊόντα ένα και ένα, λάδι έξτρα παρθένο, φέτα ελληνική, πατάτες φρέσκιες, ψάρια ημέρας, ουζομεζέδες, όστρακα, αστακομακαρονάδες, κρεατικά. Και τέλος η ψαροταβέρνα Μαζαράκης είναι ο ιδανικός τόπος για όσους ρομαντικούς έχουν ιδιαίτερη σχέση με το ηλιοβασίλεμα και θέλουν να το συνδυάζουν με ένα γεύμα με ήπιες γαστρονομικές ανησυχίες.

 

Ταβέρνα  Μαϊστράλι στα Σελιανίτικα

Ταβέρνα Μαϊστρέλι - Σελιανίτικα, Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Τα Σελιανίτικα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό – κατά πολλούς το πιο όμορφο της Αχαΐας – στον Κορινθιακό κόλπο κι απέχει 7 χιλιόμετρα από το Αίγιο και 35 από την Πάτρα. Η ψαροταβέρνα Μαϊστρέλι βρίσκεται στην άκρη της παραλίας των Σελιανιτίκων  θυμίζει παιδικές αναμνήσεις, την Ελλάδα του 1960. Κι αυτό γιατί τίποτα από την ατμόσφαιρα δεν παραπέμπει στον 21ο αιώνα. Τα τραπεζάκια και οι θαλασσιές ψάθινες καρέκλες, πατάνε πάνω στο φυσικό αμμοχάλικο, πάνω στην ακρογιαλιά και προστατεύονται από την σκιά των επιβλητικών ευκαλύπτων που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

Ταβέρνα Μαϊστρέλι - Σελιανίτικα, Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Εδώ δοκίμασα τοματοκεφτέδες από τους πιο νόστιμους που έχω φάει στη ζωή…! Μάλιστα τους σαντορινιούς κεφτέδες στα Σελιανίτικα! Σαρδέλες πετάλια, ψημένες εξαιρετικά όμορφα, τραγανό το απ’ έξω και ζουμερό το περιεχόμενο. Σαργούς πεντανόστιμους. Έχει χέρι ο ψήστης!

 

Ταβέρνα Γρηγόρης στο Πυργάκι

Ταβέρνα Γρηγόρης - Πυργάκι Αιγίου - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Γρηγόρης βρίσκεται στο Πυργάκι Αιγιαλείας σε απόσταση 16 χλμ. από το Αίγιο και 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα, πάνω στο δρόμο Αιγίου-Φτέρης-Καλαβρύτων, κοντά σε ένα μικρό οροπέδιο που ονομάζεται “Αρραβωνίτσα” ή “Αεροδρόμιο” (επειδή στον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αεροπορική βάση των Ιταλών). Η ταβέρνα Γρηγόρης στο Πυργάκι βρίσκεται σε υψόμετρο 831 μέτρων με θέα τον κόλπο του Κορινθιακού, ενώ δίπλα στο βάθος μιας μεγάλης χαράδρας κυλάνε τα νερά του ποταμού Σελινούντα που αρδεύουν τον κάμπο του Αιγίου.

Ταβέρνα Γρηγόρης - Πυργάκι Αιγίου - Greek Gastronomy Guide

Η κουζίνα της ταβέρνας (την έχει αναλάβει η κόρη του) σερβίρει μαγειρευτά όπως το ασπρογιάχνι βεργάδι, ντολμάδες με φύλλο, κατσίκι στην τσερέπα (γάστρα μεταλλική), αλλά και λογιών λογιών πίτες (τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρεμμυδόπιτες). Ο ίδιος ο Γρηγόρης κάνει τα κουμάντα του στην ψησταριά, όπου πρωταγωνιστούν το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, το αρνί της σούβλας και κάποιες συκωταριές, σπληνάντερα για τους πολύ φίλους. Φυσικά στην σκάρα ψήνονται και τα σχετικά παϊδάκια και μπριτζόλες.

 

Οι καλύτερες ταβέρνες της Αιγιάλειας – Greek Gastronomy Guide

 

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<