Blue Star - Serviroume Aigaio

Κρήτη - Σερβίρουμε Αιγαίο

Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί

blue star ferries sponsor

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και τη Κορσική. Ευλογημένο από του θεούς, μοναδικό στον πλανήτη, χάρη στα απλόχερα δώρα της φύσης και της ιστορίας. Ανέγγιχτη και εύφορη φύση, υπερήφανα βουνά με μακραίωνο ποιμενικό πολιτισμό, επιβλητικά φαράγγια, σπήλαια, οροπέδια, πεδιάδες με χιλιάδες ελαιόδεντρα, απέραντοι αμπελώνες, την πιο πλούσια χλωρίδα της Ευρώπης, χίλια χιλιόμετρα ακτές, την Κρητική Κουζίνα, την πιο υγιεινή και νόστιμη κουζίνα του κόσμου, η Κρήτη αποτελεί το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η θαλασσοκράτειρα Κρήτη του Μίνωα έχει πίσω της 8.000 χρόνια ιστορίας. Το νησί κατοικείται από την Νεολιθική Περίοδο και ο Μινωικός Πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο νησί από το 2.500 π.Χ. έως το 1.100 π.Χ. αποτελεί τον πρώτο σημαντικό πολιτισμό που ήκμασε στην Ευρώπη με αδιάψευστο μάρτυρα της παρουσίας το ανυπέρβλητο παλάτι της Κνωσού, τις τοιχογραφίες, τα κοσμήματα, τα κεραμικά και πολλά άλλα αντικείμενα βρίσκονται κυρίως στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου αλλά και στα αρχαιολογικά μουσεία και τους 60 αρχαιολογικούς χώρους διάσπαρτους σε όλο το νησί.

Στις μέρες μας παρ’ όλη την τεράστια τουριστική και οικονομική ανάπτυξη (η Κρήτη είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας με 2.000.000 επισκέπτες) μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού, διατηρεί στοιχεία από τον λιτό, λεβέντικο και υπερήφανο τρόπο ζωής της Κρήτης και σε μεγάλο βαθμό διατηρεί και εξελίσσει τα έθιμά του, την παραδοσιακή του μουσική και τον Κρητικό τρόπο ζωής του.

Γαστρονομία της Κρήτης

Ποιμενικός βίος - Κτηνοτροφία Κρήτης

Σημαντικός πληθυσμός της Κρήτης ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως με το λάδι, το αμπέλι και το κρασί, τις δυναμικές καλλιέργειες (πρώιμα κηπευτικά), την κτηνοτροφία και την τυροκομία. Η μεγαλόνησος είναι επίσης η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας (18 από τα 101 όλης της χώρας).

Τα σημαντικότερα προϊόντα της κρητικής γης είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τα κίτρα και γενικά τα φρούτα, το κρασί και η τσικουδιά (ρακή), τα γαλακτοκομικά, το απάκι, τα ξιδάτα λουκάνικα, οι άρτοι και τα παξιμάδια, το θυμαρίσιο μέλι, το σταμναγκάθι, τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, η σταφίδα σουλτανίνα, τα χαρούπια, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά.

Η κρητική διατροφή σήμερα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, όταν το Ίδρυμα Ροκφέλλερ πραγματοποίησε στην Κρήτη έρευνες για τη διατροφή που θ’ αποτελούσε το πρότυπο της Μεσογειακής Κουζίνας, η οποία το 2012 αναγνωρίστηκε από την Ουνέσκο ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Από τις δεκάδες συνταγές του νησιού, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής κουζίνας είναι: στα σαλατικά και στα ζαρζαβατικά o ντάκος (παξιμάδι, ντομάτα, λάδι, ρίγανη), οι αγκινάρες, τα κουκιά, οι ασκολύμπροι, τα σταμναγκάθια.

Στα κρεατικά οι Κρητικοί λατρεύουν τα σαλιγγάρια, τα αμνοερίφια που τα ψήνουν αντικριστά ή ψητά στο φούρνο ή ακόμα μαγειρευτά με αγκινάρες, τσιγαριστά ή φρικασέ με σταμναγκάθι) ενώ η βραστή γίδα συνοδεύεται με μακαρόνια ή με πιλάφι( το λεγόμενο γαμοπίλαφο) και από τον χοίρο κάνουν απάκι και ξυδάτα λουκάνικα.

Οι σφακιανές πίτες και τα γλυκά μυζηθροπιτάκια, είναι οι εμβληματικές κρητικές πίτες ενώ ακολουθούν τα πιταράκια με μάραθο, οι σαρικόπιτες, η χανιώτικη πίτα, τα μπουρέκια, τα καλτσούνια, τα ξεροτήγανα η πετιμεζόπιτα και η μπουγάτσα. Οι Κρητικοί φτιάχνουν δικά τους ζυμαρικά (όπως τα σιουφικτά μακαρόνια, το μαγγίρι, τις χυλοπίτες). Μεγάλη επιτυχία ήταν των κρητικών οινοποιών, που μέσα σε είκοσι χρόνια, κατάφεραν να ανεβάσουν τα κρασιά τους στα ουράνια αξιοποιώντας τις τοπικές ποικιλίες, το βιδιανό, τη βιλάνα, το πλυτό, το μοσχάτο σπίνας, το κοτσιφάλι, δημιουργώντας συνάμα τους δρόμους του κρασιού, με εξαιρετικές διαδρομές ανάμεσα σε πανέμορφα αμπελοτόπια και διαλεκτά οινοποιεία.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Κρήτης

blue star ferries sponsor

Ελαιόλαδο

Κρήτη

«Πόσο λάδι τρώνε, Θεέ μου», σχολίαζε ο Ancel Keys, καθώς έβλεπε την πράσινη σαλάτα να κολυμπάει στο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πράγματι είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Στην Κρήτη παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, μάλιστα το 90% ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου. Σημαντικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι στην Κρήτη η ελιά καλλιεργείται από τη μινωική εποχή. Στις μέρες μας υπάρχει ένας πληθυσμός από 35,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα – κυρίως της κορωνέικης ποικιλίας -, που καταλαμβάνουν το 65% της γεωργικής γης, αποδίδουν γύρω στους 90.000 τόνους ελαιόλαδου και καλλιεργούνται από 100.000 περίπου αγροτικές οικογένειες.

Τυροκομικά

Αγροτικός Συνεταιρισμός Οροπεδίου Λασιθίου

Η Κρήτη βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κατανάλωσης τυριού παγκοσμίως. Αντί για γάλα, οι Κρητικοί αγαπάνε το τυρί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού αποτελούν τη βάση για πολλά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και μόνο του το τυρί καταναλώνεται στην Κρήτη όλες τις ώρες της μέρας, ως συνοδευτικό, ως ορεκτικό, ως κύριος μεζές ή ως επιδόρπιο, ενώ η γραβιέρα με το μέλι είναι το αγαπημένο πρωινό ή βραδινό. Τα σπουδαιότερα τυριά της Κρήτης είναι η γραβιέρα που είναι και η ναυαρχίδα ( προϊόν ΠΟΠ), το κεφαλοτύρι, η μαλάκα, η μυζήθρα ή αθότυρος, η ξινομυζήθρα (ΠΟΠ), το ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ), το πηχτόγαλο Χανίων, το τυρομάλαμα, το τυροζούλι, η γαλομυζήθρα και από τα τυροκομικά η στάκα και το στακοβούτυρο.

Απάκι και ξιδάτα λουκάνικα

λουκάνικα Κρήτης

Το απάκι και τα ξιδάτα λουκάνικα θεωρούνται από τους καλύτερους μεζέδες της Κρήτης, ιδανικοί μεζέδες της ρακής και του ούζου. Το απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι (φιλέτο χοίρου) που αφού πασπαλιστεί με τα υπέροχα αρωματικά βότανα της Μεγαλονήσου (φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι) μαρινάρεται 2-3 μέρες σε ξίδι και μετά καπνίζεται σε φωτιά ελιάς, κέδρου, κυπαρισσιού και βοτάνων και αποκτά μια ιδιαίτερη, έντονη γεύση. Με τον ίδιο τρόπο περίπου φτιάχνονται και τα ξιδάτα λουκάνικα από εκλεκτά κομμάτια χοιρινού κρέατος όπου προστίθεται και το ανάλογο κύμινο.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Κρήτης

blue star ferries sponsor

Χοχλιοί

Χοχλιοί μπουμπουριστοί - Κρήτη

Οι κρητικοί χοχλιοί ήταν εκλεκτό έδεσμα της Μινωικής εποχής και εξακολουθούν να είναι και ο αγαπημένος μεζές της σημερινής Κρήτης, όπου καταναλώνονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των χοχλιών ως ένας από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής και ιδιαίτερα της κρητικής δίαιτας.Οι χοχλιοί, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Στα Χανιά μαγειρεύονται γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, ενώ στο Ηράκλειο γίνονται πιλάφι με χόντρο (σιτάρι χοντροαλεσμένο) ή ρύζι. Επίσης, είναι νοστιμότατοι βραστοί, κυρίως όμως οι “λιανοί”. Όμως, οι πιο νόστιμοι χοχλιοί, είναι οι μπουμπουριστοί (γυρισμένοι μπρος τα κάτω). Οι χοχλιοί, πρώτα καθαρίζονται, βράζουν και μετά τους τοποθετούμε με το στόμιο προς τα κάτω σε ένα τηγάνι αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει τον πάτο του με λίγο αλάτι και τους τηγανίζουμε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά σβήνονται με ξύδι και αν θέλουμε προσθέτουμε αρισμαρί (δενδρολίβανο).

Σφακιανή πίτα

Σφακιανή πίτα - Γλυκά με μέλι - Greek Gastronomy Guide

Η σφακιανή πίτα είναι γέννημα της Χώρας των Σφακίων και η φήμη της και η χρήση της έχει εξαπλωθεί σ’ όλη τη Κρήτη. Παραλλαγές της η νεράτη μυζηθρόπιτα της νοτιο-ανατολικής Κρήτης και η αγνόπιτα στον Ψηλορείτη και στη Σητεία. Η σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα, σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί. Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο εξαιρετικό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», όταν το 1919 ο καθηγητής Δέφνερ δοκίμασε τις σφακιανόπιτες σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε: «Θεέ μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλύτερη πίτα».

Μεζέδες ρακής

Ρακομεζέδες της Κρήτης

«Έλα κάτσε επαέ να πιείς μια ρακή μαζί μας». Στα καφενεία της επαρχίας – και έχει τόσα πολλά και όμορφα η Κρήτη – οι μεζέδες σπάνια είναι αγοραστοί. Οι περισσότεροι είναι από τα περιβόλια του καφετζή. Οι τυπικοί μεζέδες στην Κρήτη είναι: στραγάλια, φιστίκια αράπικα, αμύγδαλα, παξιμαδάκια με ελιές, χλωροκουκιά, αντζούρια, τουρσιά, τυράκια, αγκινάρες, πατάτες οφτές αλλά και φρούτα. Πιο πολύπλοκοι μεζέδες είναι τα αυγά μάτια που σερβίρονται με λεμόνι, η στραπατσάδα, η ομελέτα με πατάτες ή το “πιάτο ημέρας” (χοχλιοί ή κολοκυθοανθοί γεμιστοί, μαγειρευτά όσπρια, χόντρος ή ντόπια λουκάνικα κλπ).

Το Greek Gastronomy Guide στην Κρήτη

Γνωρίστε τα σημαντικότερα ΚαφενείαΠαραγωγούς, και Ταβέρνες της Κρήτης μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!