Εστιατόριο Διόνυσος στην Όρμα Αριδαίας: μια γαστρονομική έκπληξη στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν

Εστιατόριο Διόνυσος στην Όρμα Αριδαίας: μια γαστρονομική έκπληξη στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν
Dec 12 2018

Εστιατόριο Διόνυσος στην Όρμα Αριδαίας: μια γαστρονομική έκπληξη στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν

Συναντήσαμε τον Τάσο, στη γιορτή «Νάουσα πόλη του Κρασιού», όπου μας μίλησε για την προσπάθειά του και μας κάλεσε στον τόπο του. Τον συμπαθήσαμε, δεν θέλαμε και πολλά για να ταξιδέψουμε 100 χιλιόμετρα βορειότερα και να γνωρίσουμε τα περίφημα λουτρά Ποζάρ.  Δυό χιλιόμετρα από τα λουτρά Ποζάρ, στον Δήμο Αλμωπίας, βρίσκεται η Όρμα Αριδαίας, ένα χωριό 600 μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τις καλλιέργειες (κεράσια, σπαράγγια, ροδάκινα, κάστανο).

Ο πατέρας του Τάσου, Κώστας Αβραμίδης, και η μητέρα του, Ρίτσα Χατζή, το 1990, όταν ο Τάσος ήταν 9 μηνών, ανοίγουν μια ταβέρνα και μια ψησταριά στην πλατεία του χωριού, και σιγά-σιγά, μπαίνουν στο «χορό» της εστίασης, δοκιμάζοντας άλλους δύο χώρους, πάντα πάνω στην πλατεία.

Το 2005, παίρνουν έναν μεγάλο χώρο, που δεσπόζει πάνω στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τα κελαριστά νερά, και φτιάχνουν το εστιατόριο Διόνυσος, χωρητικότητας 200 θέσεων.

Ο νεαρός Τάσος, 28 ετών σήμερα, άρχισε να ασχολείται πριν από 4 χρόνια με το εστιατόριο, μετά από σπουδές Βιομηχανικής πληροφορικής και σχολής μαγειρικής. Tαξίδεψε, γνώρισε τις τάσεις της σύγχρονης μαγειρικής, και αποφάσισε να πάει μερικά βήματα πιο μπροστά την οικογενειακή επιχείρηση.

«Η αρχή ήταν δύσκολη, μέχρι να αποδείξω τί αξίζω και να με εμπιστευτούν. Μου αρέσει πολύ το κομμάτι της φιλοξενίας, ασχολήθηκα με τη μαγειρική, αλλά με κέρδισε η πλευρά του sommelier.  Δεν είναι τυχαίο ότι τον επισκέπτη μας τον υποδέχεται στην είσοδο μία κάβα, η οποία αριθμεί πάνω από 200 ετικέτες κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα.

Πριν από 3 χρόνια αποφασίσαμε με την αδερφή μου Γεωργία να δώσουμε το δικό μας στίγμα στην επιχείρηση. Πήραμε το ελεύθερο από τον πατέρα μας να κάνουμε μια μικρή ανακαίνιση, αλλάξαμε το λογότυπο του καταστήματος, θέλαμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο σύγχρονα. Δημιουργήσαμε μία πολύ μεγάλη λίστα ελληνικών κρασιών, απ’ όλη την Ελλάδα, με πρωταγωνιστές βεβαίως τα κρασιά της περιοχής μας, της Μακεδονίας.

Ασχολούμαστε με τις σούβλες μας (κοντοσούβλια, αρνί, κοκορέτσι) και με τις κατσαρόλες μας, δηλαδή  με τα μαγειρευτά φαγητά μας, μένουμε πιστοί στην παραδοσιακή μας κουζίνα, στις τοπικές μας γεύσεις, σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά. Και βέβαια, θέλουμε να αναδείξουμε την κουλτούρα μας, τη γευστική μας παράδοση. Έχουμε πελάτες που έρχονται από διάφορα μέρη για να φάνε εδώ. Και ξένους βεβαίως, που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τα μέρη μας. Εμάς μας διαφημίζει η δουλειά μας. Από στόμα σε στόμα, είναι η καλύτερη διαφήμιση.»

Ο Τάσος άλλαξε πρόσφατα το μενού του Διόνυσου, με τη βοήθεια της καταξιωμένης και έμπειρης chef Στέλλας Σπανού, η οποία καθοδήγησε την σεφ και μητέρα του Τάσου, Ρίτσα Χατζή να φρεσκάρει  την κουζίνα του εστιατορίου. Τo αποτελέσμα ήταν να δημιουργηθεί μια κουζίνα παραδοσιακή μακεδονίτικη στη δημιουργική της έκφραση και τα πιάτα που δοκιμάσαμε να κλέψουν την καρδιά μας.

Από τα πρώτα ξεχωρίσαμε:

Παπούδα, πουρές από παπούδα (τοπικό φασόλι) με καπνιστή πέστροφα.

Μπάτζο ψητό με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας.

Τουλτσένες, κομματάκια από ψητές μελιτζάνες, κόκκινες πιπεριές, ελαιολάδο, σκόρδο και ξίδι.

Καρατζοβίτικη τηγανιά, χωριάτικο λουκάνικο, πράσο Δωροθέας και καπνιστό κόκκινο πιπέρι.

Στριφτάρια (ζυμαρικά ντόπια), με καβουρμά, λαχανικά και  κατσικίσιο τυρί.

Από τα κύρια:

Αγριογούρουνο με μήλα και κάστανα.

Κουνέλι στιφάδο με κοκκάρια και δαμάσκηνα.

Τσομπλέκι δηλ. Μοσχαράκι με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριά και φέτα μαγειρεμένο στο πήλινο.

Στον Διόνυσο της Όρμα Αριδαίας, δίπλα στα λουτρά του Πόζαρ, ο Τάσος Αβραμίδης – που μας ξενάγησε και στους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής του – αξιοποιώντας την φήμη και πελατεία του εστιατορίου των τριάντα χρόνων, με την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών του, αναδεικνύοντας την τοπική μακεδονίτικη κουζίνα στη δημιουργική της μορφή,  κτίζει ένα νέο όνομα στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας,  με moto:

…εκεί που η μαγεία της φύσης
συναντά την μαγεία του καλού φαγητού…

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!