Παραδοσιακές Πίτες
Το πιο ονομαστό “πιτάδικο” της Τούμπας, με όλη την έννοια της λέξης, είναι ένα μαγαζάκι στην οδό Παπάφη, που εδώ και χρόνια φτιάχνει ίσως το καλύτερο φύλλο της Θεσσαλονίκης. “Βλάστη” το όνομά του και άνοιξε το 1993, όταν ο Κώστας Αστραίος, που κατάγεται από την Βλάστη Κοζάνης, αποφάσισε να φτιάξει ένα εργαστήρι που να παράγει καθημερινά χειροποίητες παραδοσιακές πίτες. Το μαγαζί γωνιακό μια σταλιά, αλλά με μια ιδιομορφία.
Η σήμανση του γίνεται με όλους τους δυνατούς τρόπους: με την κλασική ξύλινη ταμπέλα «Βλάστη, παραδοσιακή πίττα» με την φωτεινή ταμπέλα «Βλάστη», με τα φωτεινά κινούμενα γράμματα, και τέλος με δυο εντυπωσικά graffiti. Αποτέλεσμα το μήνυμα, ότι εδώ βρίσκονται «οι πίττες της Βλάστης», να μεταδοθεί σ’ όλους περαστικούς, ανεξαρτήτως ηλικίας και αισθητικής.
Πρωί-πρωί φτάσαμε στο μαγαζί κι υπήρχε ουρά για τα καλούδια του Κώστα. Τα μηνύματα είχαν πιάσει τόπο!
Δυο ταμπέλες ορίζουν την φιλοσοφία του καταστήματος: «Είμαστε παραγωγοί και όχι σκηνοθέτες» και «Οι πίττες μας (ναι με 2 ταυ όπως παλιά) είναι αυριανές»! Σ’ έναν άλλον αναρτημένο πίνακα βρίσκονται οι επιλογές της πίτας σε τιμές 1.60-2.00 Ευρώ. Πρώτη και καλύτερη η Βλαστιώτικη τυρόπιτα και ακολουθούν, σπανακοτυρόπιτα, πρασοτυρόπιτα, πολίτικη (με φέτα, κασέρι, λιαστή ντομάτα), κρεατόπιτα, πίτσα με κασέρι και ζαμπόν, αλλά και γλυκές πίτες όπως γαλατόπιτα, πίτες με αγριοκέρασο, μήλο και σοκολατόπιτες.
Ήπιαμε τον ελληνικό καφέ μας συνοδεύοντάς τον μ’ ένα δείγμα από δαύτες! Μαγευτήκαμε. Ανταλλάξαμε και δυο κουβέντες γιατί η Βλάστη εκτός του πιτάδικου που είναι, διατηρεί κι έναν χαρακτήρα στεκιού της γειτονιάς, με μικρές παρέες να σχολιάζουν τα καθημερινά. Πιο δίπλα, αλλά σε οπτική επαφή, ο Κώστας στο εργαστήρι του – σε συνέχεια του καταστήματος – από τα χαράματα μέχρι τις 4 το μεσημέρι ανοίγει ζυμάρι, φτιάχνει τις γεμίσεις και φουρνίζει 80 ταψιά πίτας καθημερινά, που όλα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το κλείσιμο.
Όσο κι αν βοήθησαν οι ταμπέλες, να παίξουν το ρόλο τους, η Βλάστη έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, από αυτούς που αξιολόγησαν ότι η ποιότητα δεν υπάρχει εκεί που υπάρχει η μεγάλη διαφήμιση και έντονη προβολή.
Location
ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ