Blue Star - Serviroume Aigaio

Κως - Σερβίρουμε Αιγαίο

Το νησί του Ιπποκράτη

blue star ferries sponsor
Κως - Greek Gastronomy Guide

Η Κως έχει πληθυσμό 33.388 κατοίκους και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο, το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο και το δεύτερο σε Τουριστική ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 295,3 τ.χλμ. με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.

Είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον με πλούσια σημάδια των λαών και των πολιτισμών που πέρασαν από πάνω του. Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί με πολλές δυνατότητες σε θέματα διαμονής, φαγητού, σπορ, εκδρομών, ψυχαγωγίας. Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο που χαρακτηρίζει το νησί είναι οι ατελείωτοι ποδηλατόδρομοι, γι’ αυτό και πολύ συχνά η Κως χαρακτηρίζεται ως το νησί του ποδηλάτου.

Επί Δωριέων η Κως γίνεται μεγάλη δύναμη και γίνεται μέρος της Δωρικής Εξάπολης μαζί με τη Λέσβο, τη Χίο τη Σάμο και τη Ρόδο και αποκαλούνται λόγω ευημερίας “Μακάριοι Νήσοι”. Την κλασική περίοδο γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμπολιτείας, ενώ εκείνη την περίοδο έζησε στο νησί ο Ιπποκράτης (460-375 π.Χ) ο μεγαλύτερος ιατρός της Αρχαιότητας και ο “πατέρας της σύγχρονης ιατρικής”.

Το σύνολο των “Απάντων του Ιπποκράτους” αποτελεί την Βίβλο της Ιατρικής με κορυφαίο σημείο της τον Ιπποκρατικό όρκο που ρυθμίζει το χρέος των ιατρών προς τους ασθενείς, καθώς θεωρείται το πρότυπο της δεοντολογίας της ιατρικής όλων των εποχών.

Σταθμός στην ιστορία της Κω ήταν κατάληψή της (μαζί με την Ρόδο) από τους Ιωαννίτες ιππότες που αποτελούντο από οκτώ εθνότητες. Το 1523 η Κως καταλαμβάνεται από τον Τούρκο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, σημαντικά δείγματα της περιόδου αυτής υπάρχουν στο νησί (κρήνες, τζαμιά, τεμένη, κτίσματα). Το 1912 το νησί περνάει στους Ιταλούς που μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933 ανοικοδομούν εξ’ αρχής το νησί αφήνοντας πανέμορφα κτίρια στο νησί όπως το Δημαρχείο, το Κυβερνείο, τον καθολικό ναό Agnus Dei. Τρία χρόνια μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, 1947 τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα.

Γαστρονομία της Κω

Η Κως από τους αρχαίους χρόνους φημιζόταν για τον πλούτο της φύσης της και χαρακτηριζόταν ως «νησί των Μακάρων» είτε ως «πλωτός κήπος», γιατί η γη της ήταν ανέκαθεν πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα. Από την εποχή εκείνη καράβια φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, κυρίως σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και αμφορείς με τα φημισμένα κρασιά της ταξίδευαν στην Μεσόγειο ενώ το νησί έτρεφε πάνω από 120.000 κατοίκους, έξι φορές περισσότερους από τους τωρινούς.

Τον 12ο μ.Χ. αιώνα ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθιος με το «αν ου θρέψει Κως, εκείνον ουδέ Αίγυπτος» επιβεβαίωνε με κάποια δόση υπερβολής ότι η εύφορη γη του νησιού ήταν εφάμιλλη της κοιλάδας του Νείλου.

Πέντε αιώνες αργότερα o Φλαμανδός περιηγητής Vincent de Stochove δείχνει εντυπωσιασμένος από τα περιβόλια του νησιού και από τις «ωραιότερες οπώρες του κόσμου».

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου αιώνα στο νησί υπήρχαν 20.000 γιδοπρόβατα, ενώ παρήγοντο τεράστιες ποσότητες λεμονιών, επιτραπέζιων σταφυλιών και καρπουζιών που μεγάλο μέρος τους εξάγετο.

Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο ο πληθυσμός του νησιού μειώθηκε, το1960 το 90% ήταν αγρότες, ενώ από την δεκαετία του 1980 όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη του Τουρισμού η καλλιέργειες περιορίστηκαν δραστικά και ο κόσμος στράφηκε στα τουριστικά επαγγέλματα.

Αλλά ακόμα και σήμερα θα δει κανείς ταξιδεύοντας την ενδοχώρα γόνιμα περβόλια, ελαιώνες που παράγουν λάδι, και αμπέλια που δίνουν τα σταφύλια τους σε οινοποιίες, δύο εκ των οποίων είναι επισκέψιμες. Όλα τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται στο νησί από ντόπιους και τους αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού.

Τα εμβληματικά προϊόντα της Κως είναι το ντοματάκι, το τυρί της πόσιας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κρασιά της, ενώ τα αγαπημένα φαγητά της είναι τα πιταρίδια (λαζάνια που βράζονται σε ζωμό κρέατος), τα κατιμέρια, η Πασά μακαρούνα, οι γεμιστοί Κολοκυθοανθοί, το χοιρινό μαγειρεμένο με χόντρο (πληγούρι), τα ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλο, τα βαρβάρα.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Κω

blue star ferries sponsor

Ντοματάκι

Παραδοσιακή Κουζίνα της Κω - Greek Gastronomy Guide

Το ντοματάκι της Κω (βεργάκι) είναι ένας μοναδικός τύπος ντομάτας, μικρού και μακρόστενου σχήματος με χοντρό φλοιό, πυκνή σάρκα, έντονα αρώματα και συνοδεύει τις σαλάτες, μαγειρεύεται αλλά βρίσκει την αποθέωσή του στο πάντρεμά του με την ζάχαρη όταν μετατρέπεται στο αγαπημένο γλυκό των ντόπιων. Τον Ιούνιο μαζεύονται τόνοι από βεργάκι και μετά από την κατάλληλη επεξεργασία βράζουν στα καζάνια και μετατρέπονται στο περιζήτητο γλυκό.

Τυρί της πόσιας

Τυρί της Πόσιας - Κρασοτύρι της Κω - Greek Gastronomy Guide

Το τυπικό κρασοτύρι, το τυρί της πόσιας που ωριμάζει σε οινολάσπη, εκτος της οικογενειακής παρασκευής στα νοικοκυριά τα τελευταία παράγεται και από πιστοποιημένους παραγωγούς και διατίθεται σε καταστήματα. Έχει κατατεθεί φάκελος προκειμένου να καταχωρηθεί στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της χώρας (ΠΓΕ). Το σχήμα του είναι ένας «χτενισμένος», λεπτός, ασύμμετρος κύλινδρος με έντονες εντυπωσιακές αυλακώσεις, οι οποίες οφείλονται στο τυροβόλι που χρησιμοποιείται για την στράγγιση του τυροπήγματος και που στο παρελθόν ήταν ένα πλεγμένο καλαθάκι από βούρλα.

Κρασιά Κω

Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου - Κως -Greek Gastronomy Guide

Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην Κω έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια. Παραδοσιακά τα αμπέλια της βρίσκονταν κυρίως στο μέσο του νησιού στη δημοτική ενότητα Δικαίου, στις βορινές πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Μόλις πρόσφατα όμως άρχισαν τα κρασιά της να παράγονται από σύγχρονα και επισκέψιμα οινοποιεία (Τριανταφυλλοπούλου, Χατζηεμμανουήλ) από ποικιλίες εθνικές (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι), και ξένες (Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Chardonnay, Syrah) ενώ γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη κάποιων ξεχασμένων ποικιλιών.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Κω

blue star ferries sponsor

Πασά Μακαρούνα

Πασά μακαρούνα - Κώτικη κουζίνα - Κως - Greek Gastronomy Guide

Οι Πασά Μακαρούνες είναι το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της Κω. Θυμίζει παστίτσιο, αλλά γίνεται από φύλλα ζύμης που απλώνονται και στρώνονται εναλλάξ με κιμά και τυρί (μυζήθρα) σε πολλές στρώσεις. Ενδιάμεσα ποτίζεται το ταψί με ζωμό κρέατος και γάλα. Το έδεσμα αυτό απαιτούσε αγνά υλικά, κόπο και δεξιοτεχνία, καθώς το άνοιγμα του φύλλου με το λεπτό πιταριδόξυλο έπαιρνε ώρα και η επεξεργασία του μέχρι να πάρει την γέμιση σε πολλές στρώσεις ήταν δουλειά πολύ μπελαλίδικη.

Κατημέρια

Παραδοσιακή Κουζίνα της Κω - Greek Gastronomy Guide

Κατημέρια είναι πίτες στο τηγάνι μιας κυλινδρική ζύμης που στρίβεται και εμφανίζεται ως στριφτόπιτα ανοικτή, και γίνονται με χόρτα (παπαρούνες, λάπαθα, τσουκνίδες, κρεμμυδάκια) ή τυρί από μυζήθρα ή ανθότυρα. Όταν περεχύνονται από σιρόπι κανέλας και μελιού σερβίρονται κι ως γλυκό.

Μεζέδες της Κω

Ταβέρνα του Αράπ - Ανατολίτικη Κουζίνα - Κως - Greek Gastronomy Guide

Η Κως βαστά γαστρονομικές επιρροές από τους Ενετούς και από τα απέναντι παράλια. Έτσι τα φαγάκια και οι μεζέδες έχουν ριζάκι που μπαίνει σε κάθε είδος γεμιστό (λαχανονοντολμάς, ντολμάς με αμπελόφυλλο, κολοκυθοανθοί) αλλά γίνεται και ατζέμ πιλάφι (μουσουλμανική παράδοση), ενω άλλες φορές στη θέση του χρησιμοποιείται πλιγούρι (σπασμένο στάρι) και συνοδεύει μαγειρευτά κρέατα.. Σουτζουκάκια από την Ανατολή όπως και ζαρζαβατικά τηγανητά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια) ή πιτάκια περιχυμένα από γιαούρτι συμπληρώνουν τα ορεκτικά της ανατολίτικης Κώτικης κουζίνας.

Το Greek Gastronomy Guide στην Κω

Γνωρίστε τους σημαντικότερους ΠαραγωγούςΤαβέρνες και σημεία για Διαμονή με άρωμα γεύεων στην Κω μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

Στην καμπάνια «Σερβίρουμε Αιγαίο» κάθε νησί παρουσιάζεται με την ιστορία του, τη γεωγραφία του, την κουζίνα του, τα προϊόντα του, τα χαρακτηριστικά του εδέσματα και άλλα πολλά!

Ο χάρτης των νησιών του Αιγαίου πελάγους στο «Σερβίρουμε Αιγαίο» μετατρέπεται σ’ ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιγνίδι, όπου πλοηγούμενος από νησί σε νησί, μαθαίνεις πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!