1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων, Ίος, 11-12 Απριλίου 2018

1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων - Ίος 2018 - Greek Gastronomy Guide
Apr 13 2018

1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων, Ίος, 11-12 Απριλίου 2018

Το διήμερο 11-12 Απριλίου 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Ιητών πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Γαΐτη στην Χώρα της Ίου, το 1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων. Το Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και στο σχετικό δελτίο τύπου επικεντρωνόταν σε πρακτικά θέματα γύρω από το ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο και η  Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Άντζελα Φάκου, ως αρμόδια εκπρόσωπος του Δήμου και ψυχή της οργάνωσης, είχε  καλέσει όλους τους επαγγελματίες να συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση και να στηρίξουν την αξιόλογη και καίρια εκπαιδευτική προσπάθεια.

«Με επιλεγμένους ομιλητές και ειδικούς στον τομέα τους, ο στόχος μας είναι η διαχείριση και πρακτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες στο τομέα της εστίασης και της διαμονής, ώστε οι συμμετέχοντες που αναπτύσσουν δράση σε καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες και bars να εφοδιαστούν με ιδέες για εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους και προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων, εν όψει της νέας σεζόν και όχι να ανακυκλώσουν παρωχημένες θεωρίες».

Το 1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδωνξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ιητών Μιχάλη Πετρόπουλου, που αφενός επεσήμανε την σπουδαιότητα της γνώσης στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των επαγγελματιών του νησιού και αφετέρου μας μίλησε για τον “Τουρισμό και Παραδοσιακοί Οικισμοί”  και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις  των  καταξιωμένων ομιλητών που είχαν προσκληθεί.

Την πρώτη ημέρα ξεχώρισαν η ομιλία του Γιάννη Κριστωτάκη με θέμα “Ένας τουρίστας είναι ένας φίλος που ακόμη δεν έχεις δει”, της Φαίη Ορφανού “5 ευκαιρίες για έναν επαγγελματία του τουρισμού στη Νησιωτική Ελλάδα”, της Μαρίας Παπάζογλου “Πως να κάνεις την επιχείρησή σου να πετύχει”, της Βίκυς Κλήμη “Ηγεσία: από το όραμα στην πραγματικότητα”, του Aνδρέα Τουμαζάτου “Τουρισμός και παράγοντες που συμβάλλουν στην εξέλιξή του”  και του Αναστάσιου Κατσιάνη ” Θεματικός Τουρισμός, μιά μεγάλη Πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τις ομιλίες  της Άντζελα Φάκου, της Βασιλικής Κονδυλάρου και της Χάιντι Λαζάνη (επικεφαλής της επιτροπής “Νότιο Αιγαίο, Γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης”) μέσω Skype, ενώ στη συνέχεια την τιμητική της είχε η γαστρονομία με ομιλίες των Γιώργου Πίττα “Γαστρονομικές κοινότητες και η λύση στο πιάτο σας” και Χάρη Τζανή “Η σημασία της Γαστρονομίας στην αναβάθμιση του του Τουριστικού προϊόντος”.

Η ομιλία του Ιάκωβου Απέργη “Πάντρεμα παράδοσης με τοπικά προϊόντα και εξυπηρέτηση του πελάτη”, συνοδεύτηκε από επίδειξη παραγωγής ενός απλού αλλά υπέροχου γλυκού  – αποξηραμένου σύκου βρασμένο στη μπύρα και μετά εμβαπτισμένου στην σοκολάτα και πασπαλισμένου με θρύμματα καρύδι συνοδεία ενός Μεσογειακού και ειδικά τοπικού κοκτέιλ, δια χειρός Χάρη Τζανή, τσίπουρου με σιρόπι και αρμπαρόριζα- και έκλεισε με τον Γιάννη Πετρή “Το μπαρ χθες, σήμερα και αύριο” και τον Πολ Εμμανουηλίδη “Η μπύρα αυτή η άγνωστη”.

Η συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο Τουρισμού Κυκλάδων ξεπέρασε τις προσδοκίες και η συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Γαΐτη ήταν κατάμεστη από επαγγελματίες και νέους κυρίως του νησιού. Όλοι συμφώνησαν ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει μόνιμος θεσμός και κάθε χρόνο να παρουσιάζονται όλο και πιό εξειδικευμένα θέματα.

Η συνάντηση αυτή όμως έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της αξιοποίησης του Μουσείου Γαΐτη. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Γιάννη Γαΐτη-Γαβριέλας Σίμωση» χτίστηκε σε δεσπόζουσα θέση πάνω από τη Χώρα του νησιού, σε σχέδια της κόρης των δύο αυτών σημαντικών καλλιτεχνών, Λορέττας Γαΐτη, αρχιτέκτονα με ειδίκευση στα μουσεία.

Η κατασκευή του μουσείου έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί ήδη από το 2008, με συγχρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Δέκα χρόνια μετά δεν έχει λειτουργήσει και το κτίριο μοιάζει εγκαταλειμμένο, αφημένο στον ήλιο την βροχή και τους ανέμους του Αιγαίου.

Πολλοί από τους ντόπιους προσκαλεσμένους που ανέβηκαν για το συνέδριο, το γνώρισαν για πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκαν από την μαγευτική θέση του αλλά και την μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής του  και φωτογραφίστηκαν με φόντο τα γιγάντια λευκά γλυπτά ανθρωπάκια. Είμαι σίγουρος ότι το Μουσείο ένιωσε κι αυτό ένα σκίρτημα χαράς αφού πάνω από τριακόσιοι νέοι – και τις δυό μέρες – αφήσαν την ζωντάνια τους, την ενέργειά τους και τον καλό τους λόγο. Και είναι σίγουρο ότι κάποια λύση θα βρεθεί ώστε αυτός ο χώρος πολύ σύντομα να δίνει και να παίρνει καθημερινώς χαρές.

Y.Γ  Κι οι δέκα ήσαν υπέροχοι!

<