10 εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας με άποψη ελληνικής κουζίνας

Feb 21 2018

10 εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας με άποψη ελληνικής κουζίνας

Καθώς βαίνουμε προς το Πάσχα και από κει και πέρα προς στο καλοκαίρι, – με τον φετεινό χειμώνα σχετικά ήπιο – όπου θα ξεχυθούμε προς τους θαλασσινούς προορισμούς, ας ρίξουμε μια ματιά σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας που προσφέρουν στους πελάτες τους αξιοπρεπή ελληνική κουζίνα.Τέσσερα Αθηναϊκά ξενοδοχεία (King Georges, Grand Bretagne, Athens Was, The Zillers) πρωτοστατούν με επώνυμους σεφ και γίνονται πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας, παρέχοντας – καθώς βρίσκονται σε roof garden – προνομιούχα θέα προς την Ακρόπολη. Το εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης βραβεύτηκε διεθνώς για την Ελληνική κουζίνα του, στην Kuzina πρωταγωνιστεί ο Άρης Τσανακλίδης,  στο Aleria ο Γκίκας Ξενάκης και στον νέο Βασίλαινα ο Μανώλης Γαρδέλης. Τέλος δυό κλασικά εστιατόρια το Αθηναϊκόν της Μητροπόλεως και το κοντινό του Αιόλου 68 προσφέρουν στην καλύτερη εκδοχή τους, τυπικές αστικές ελληνικές γεύσεις είτε τον ανεξάντλητο πλούτο των θαλασσινών μας.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Τudor Hall στο King George

Tudor Hall στο King George Athens - Greek Gastronomy Guide

Το πεντάστερο King George, στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία ενός συναρπαστικού boutique ξενοδοχείου.

Όπως και το αδελφάκι του, το Hotel Grande Bretagne, το Κing George (τα δύο ξενοδοχεία από το 2013 λειτουργούν κάτω από την ίδια επιχειρηματική στέγη, της εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε.) έχει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή. Το εστιατόριο Tudor Hall, που βρίσκεται στον έβδομο όροφο, διαθέτει μοναδική νεοκλασική διακόσμηση, απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη και το γαστρονομικό του στίγμα είναι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Καθήκοντα Executive Chef, όπως και στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία έχει ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, με μαθητεία δίπλα στο μεγάλο όνομα της γαλλικής κουζίνας, τον Alain Ducasse. Chef de Cuisine είναι ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, ο οποίος μετά από πολύχρονη επιτυχημένη πορεία σε γνωστά ξενοδοχεία, στο King George ειδικεύεται σ’ αυτό που αγαπά, την Ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις.

Grand Bretagne Roof Garden Restaurant

GB Roof Garden Restaurant - Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Με μαγευτική θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την αρχοντική και πολύπαθη Πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, τον καταπράσινο Λόφο του Λυκαβηττού και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η πολυβραβευμένη «Μεγάλη Βρεταννία» είναι το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σήμερα, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μετά από μια ολοκληρωτική ανακαίνιση το 2003 εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, έχει 320 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης και της Βασιλικής Σουίτας των 400 τετραγωνικών μέτρων, ανήκει στην εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. Ένα από σημαντικότερα πλεονεκτήματά του ξενοδοχείου είναι το επί τρεις συνεχόμενες χρονιές βραβευμένο από το περιοδικό Wine Spectator “Εστιατόριο & Μπαρ GB Roof Garden”. Από τον έβδομο όροφο η βραδινή θέα της Αθήνας, όταν ανάβουν τα φώτα της πόλης, σου κόβει την ανάσα. Executive Chef του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία είναι ο Σωτήρης Ευαγγέλου και Chef de Cuisine του GB Roof Garden Restaurant είναι ο Αστέριος Κουστούδης. Tα πιάτα του GB Roof Garden Restaurant έχουν όλη τη φινέτσα που αποπνέει ο χώρος σε συνδυασμό με τη μεσογειακή ζεστασιά της κουζίνας.

Αthens Was Sense

Επί της Διονυσίου Αεροπαγίτη βρίσκεται το ξενοδοχείο Athens Was με μια πολλαπλή υπέροχη θέα, πρός Ακρόπολη, Λυκαβηττό και την Αμαλίας στην στροφή μπρος την Πύλη του Αδριανού, όπου ένα φωτεινό ποτάμι  να κυλά προς την Συγγρού.  Την κουζίνα στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, την ανέδειξε ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου, ο οποίος, από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του εστιατορίου, κατάφερε να μας βγάλει πιάτα συναρπαστικά όπως πριν 2 χρόνια στη Σελήνη, το ξακουστό εστιατόρειο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στη Σαντορίνη.  Ο Θοδωρής στην ανοικτή κουζίνα του Athens Was Sense μαζί με την  ομάδα του παρουσίαζε μοναδικά εδέσματα κι ένα θέαμα εξαιρετικό καθώς τα πιάτα παρασκευάζοντο και έβγαιναν με λεπτότητα και ακρίβεια, όπως οφείλουν τα πιάτα της υψηλής γαστρονομίας. Δυστυχώς ο Θοδωρής στις αρχές του 2018 απεχώρησε από το εστιατόριο, είμαι σίγουρος όμως άφησε το αποτύπωμά του.

The Ζillers

Τhe Zillers Athens Boutique Hotel Roof Garden - Greek Gastronomy Guide

To ξενοδοχείο “Τhe Zillers”, μπροστά στην Μητρόπολη κι απέναντι από την Ακρόπολη, μαζί με το ομώνυμο εστιατόριο του, μόλις μετά από δυό χρόνων λειτουργία, έχουν κερδίσει κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις τόσο του ξένου όσο και του ελληνικού κοινού. Οι λόγοι πολλοί. Κατ’ αρχήν πρόκειται για μιά πολύ πετυχημένη αξιοποίηση ενός νεοκλασικού αρχοντικού του 1895,  έργο του αρχιτέκτονα από την Σαξονία Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller, 1837-1923), που μετά από ένα ταξίδι 120 χρόνων, ανάμεσα στην δόξα και παρακμή κατέληξε στα χέρια της οικογένειας Βλαχογιάννη που το μετατρέψε σε ένα καταπληκτικό boutique ξενοδοχείο.

Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστής στην κουζίνα είναι η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη, γνωστή μας από την συνεργασία της στην Σελήνη με τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Εδώ η Κωνσταντίνα διατηρεί τις αρχές της όσον αφορά την αφοσίωσή της στα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, στις επιδέξιες αισθητικές και γευστικές συνθέσεις που τις ταιριάζει ενίοτε με φινετσάτες comfort food εκδοχές, γεγονός που χάρισαν βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017.

Αleria

Στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 57, βρίσκεται το εστιατόριο AleriaΣτεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, πανέμορφα διακοσμημένο, με καταπληκτικά δάπεδα από συνδυασμούς πλακιδίων με σταυρωτά ξύλινα πατώματα, ταπετσαρίες, κομψά τραπεζάκια, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους. Ένα πάντρεμμα, κλασικού, διαχρονικού και μοντέρνου. «Θέλησα να έχει μια ζεστασιά που να σου δίνει σχεδόν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε σπίτι με φίλους», λέει ο Νικηφόρος Kεχαδιαδάκης, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που μιλάει με πάθος για την δουλειά του.

Εδώ και 4 χρόνια σύμμαχός του στο ταξίδι αυτό είναι ο Γκίκας Ξενάκης, ένας από τους πιό ταλαντούχους σεφ της Ελλάδας, με πατήματα γερά από τη σχολή Le Monde όταν με αγαπημένο δάσκαλο τον αείμνηστο Αλέξανδρο Γιώτη γνώρισε καλά την ελληνική κουζίνα, ενώ η επαγγελματική του εμπειρία από την Σπονδή και το Boscetto, τον βοήθησε να κατανοήσει τον κόσμο των σύγχρονων γαστρονομικών τάσεων.

Βασίλαινας

Εστιατόριο Βασίλαινας - Αθήνα - Greek Gastronomy Guide

Από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα, στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα 13, στην καρδιά της Αθήνας του 21ού αιώνα, απέναντι από το Hilton, μια ένδοξη πορεία εκατό χρόνων. Κορμός των φαγητών του σύγχρονου Βασίλαινα είναι οι εμπνευσμένες παραλλαγές του παλιού table d’ hote που είχε γραψει ιστορία. Απλή, νόστιμη, δημιουργική Ελληνική κουζίνα από τον εξαίρετο Μανώλη Γαρδέλη. Ξεχωρίζουν:

  • την αποδομημένη σπανακόπιτα, ένα ποίημα,
  • την κλασική ψαρόσουπα με κεφάλι φρέσκιας σφυρίδας,
  • το ταρτάρ με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας, μαγιάτικο, καπνιστή μαγιονέζα και πίκλες σέλερι και φινόκιο,
  • τον τηγανητό μπακαλιάρο σε υπέροχο αλάδωτο κουρκούτι,
  • την ταραμοσαλάτα Βασίλαινας όπως φτιάχνεται εδώ και χρόνια αψεγάδιαστη,
  • το κριθαρώτο με τις γαρίδες
  • και τα μπαρμπούνια σαβόρο.

Αθηναϊκόν της Μητροπόλεως

Εστιατόριο Αθηναϊκόν - Αθήνα, Μητροπόλεως - Greek Gastronomy Guide

Το Αθηναϊκόν στην οδό Μητροπόλεως 34, εκατό μέτρα ανατολικά της Μητροπόλης, είναι η σύγχρονη εκδοχή της παλιάς καλής ελληνικής ταβέρνας. Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 και είναι το αδελφάκι του ιστορικού παραδοσιακού μεζεδοπωλείου Αθηναϊκόν στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους 2. Το πλούσιο μενού, όπου ξεχωρίζουν οι μεζέδες που γράψαν ιστορία στο Αθηναϊκόν της Θεμιστοκλέους -όπως οι καραβιδοκροκέτες, η λακέρδα, τα παστρουμαδοπιτάκια, οι χορτοκεφτέδες ζυμωμένοι με ξινό τραχανά, τα κλασικά κεφτεδάκια-, οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα παραδοσιακά πιάτα κρεατικών, οι ποικιλίες ορεκτικών, οι συνταγές με θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια, ολοκληρώνονται με τις γλυκές προτάσεις του σεφ όπου πρωταγωνιστής παραμένει ο αξεπέραστος μπακλαβάς.

Από τους λίγους φωτεινούς, ευρύχωρους, κομψούς χώρους στο Κέντρο της Αθήνας, καλομαγειρεμένα ελληνικά φαγητά, εξαιρετική εξυπηρέτηση, σχέση τιμών – ποιότητας πολύ καλή, ατμόσφαιρα οικεία αλλά με το βάρος της ιστορικότητας, τι άλλο θα θέλαμε για να ισχυριστούμε ότι η Αθήνα έχει το εστιατόριο της, για να συγκριθεί επάξια με την παράδοση του θρυλικού “Όλυμπος-Νάουσα” της Θεσσαλονίκης.

Αιόλου 68

Αιόλου 68

Τρεις πετυχημένοι νέοι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, ο Βασίλης Ακρίβος του «Ψάριστον» στο Νέο Ηράκλειο, ο Άγγελος Φραντζής από το Βar.B.Q της Νέας Σμύρνης και ο Γιώργος Ταρνάρης, οινολόγος με επαγγελματική καριέρα στο χώρο του κρασιού, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και το κέφι τους και έστησαν το 2016 ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των στοών Πάππου και Δημητρακοπούλου. Αιόλου 68 το όνομα του και φιλοδοξεί αφενός να φέρει στην καρδιά της πιο αναπτυσσόμενης περιοχής της Αθήνας τις γεύσεις της θάλασσας, αλλά και να αναζωογονήσει μια στοά με σπουδαία ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια είχε ξεπέσει πολύ. Στο μενού του Αιόλου 68 θα βρούμε κάθε λογής θαλασσινές δημιουργίες, κρέατα αλλά και παντρέματα κρεάτων με θαλασσινά, ενώ η λίστα κρασιών ψαγμένη με κλασικούς, αλλά και μικρότερους παραγωγούς. Στο μενού ανά κατηγορία ξεχωρίσαμε: Από τις αλμυρές μπουκιές το καπνιστό χέλι, τον παστουρμά θαλάσσης, τον τόνο και τον σολωμό Sashimi.Aπό τους μεζέδες για τσίμπημα την μπραντάδα Σαντορίνης, την μπουγιαμπέσα και τη μακαρονάδα θαλασσινών.

Mουσείο της Ακρόπολης

Η ευρύχωρη αίθουσα, λουσμένη από το αττικό φως, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας, σε μια ατμόσφαιρα λιτής πολυτέλειας με τα κατάλευκα μάρμαρα, τα design επίπλα και τη διακριτική υπόκρουση των μελωδικών ήχων της άρπας σε παραπέμπουν στα καλύτερα εστιατόρια μουσείων του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, ότι το 2014 τo εστιατόριο του Moυσείου κατετάγη μέσα στα 5 top μουσεία του κόσμου με σκεπτικό βράβευσης την πανοραμική και ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη και το μενού από πιάτα βασισμένα στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Κεντρική φιλοσοφία της κουζίνας του Μουσείου είναι η ανάδειξη των ελληνικών τοπικών προϊόντων. Εκτός των λίγων στερεότυπων εθνικών φαγητών, το μεγαλύτερο μέρος του μενού περιλαμβάνει χαρακτηριστικά πιάτα από τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Τα ψωμιά και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά στους φούρνους του εστιατορίου, ο ελληνικός καφές της χόβολης προσφέρεται με φρεσκοφτιαγμένο παστέλι, ενώ τα τσιπς γίνονται από πατάτες που κόβονται στο χέρι και τηγανίζονται λίγα λεπτά προτού σερβιριστούν. Λεπτομέρειες που δείχνουν υψηλό επαγγελματισμό, βαθειά γνώση και ανεξάντλητο μεράκι. Οι εξαιρετικά καλές τιμές του (value for money) το καθιστούν μία πολύ καλή επιλογή, όχι μόνο για τους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και για οικογενειακά ή επαγγελματικά γεύματα.

Kuzina

Εστιατόριο Kuzina - Άρης Τσανακλίδης - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Kuzina βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο, Αδριανού 9. Από τη βεράντα του πανέμορφου νεοκλασικού τριώροφου αρχοντικού, η θέα προς το ναό του Ηφαίστου σε πρώτο πλάνο και στο βάθος την στοά Αττάλου, την αρχαία Αγορά και τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης είναι συγκλονιστική. Πρωταγωνιστής της Kuzina είναι ο Άρης Τσανακλίδης, από την πρώτη γενιά των σεφ που συνέβαλαν στην ανανέωση της ελληνικής κουζίνας.  Έχοντας μια διεθνή καριέρα σε Παρθένες Νήσους, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό, την Ιαπωνία, το Λος Άντζελες, το Χόνγκ Κόνγκ και την Ουάσιγκτον,  το 1992 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται σε σημαντικά εστιατόρια της Αθήνας, όπως το Melrose και η Σπονδή και το 2006, που συμμετέχει στη δημιουργία του εστιατορίου Kuzina. Ο Άρης δεν δημιουργεί must taste στην Kuzina, γιατί του αρέσει να αλλάζει συνεχώς το μενού του, έχει άλλωστε τόσες ιδέες και προτάσεις αυτός και η ομάδα του, να μας παρουσιάσουν!

<