More

Παραδοσιακή Κουζίνα Ρόδου

Η βάση της ροδίτικης κουζίνας είναι κυρίως τα τρία προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής, το σιτάρι, η ελιά και το κρασί και ακολουθούν τα όσπρια και τα τυροκομικά.

Η αξιοποίηση με παραδοσιακούς τρόπους των παραπάνω προϊόντων παρήγαγαν τρόφιμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στο νησί όπως είναι το πλιγούρι και τα διάφοροι τύποι ζυμαρικών (τραχανάς, στριφτά και τσιμπητά μακαρόνια, χυλοπίτες, μάτσι, κουλούρια, μαγκούρες, σκουλούκοι, λουκούμια, μακαρούνες) που παράγονται από το στάρι και σε συνδυασμούς με άλλες πρώτες ύλες δημιούργησαν απλά, θρεπτικά και νόστιμα εδέσματα.

Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ρόδου είναι η χρήση του κύμινου που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμινο το ονομάζουν μακριά μυρωδιά και ότι το σημαντικότερο βιβλία που γράφτηκε για την γαστρονομία του νησιού (Γιώργος Τρουμούχης-Κώστας Καψανάκης) έχει τον τίτλο «Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».

Από τα ορεκτικά που προσφέρει η κουζίνα Ρόδου ξεχωρίζουν τα ροδίτικα πιταρούδια, οι κολοκυθοκεφτέδες, τα βλίτα και οι γλιστρίδες γιαχνί, τα γεμιστά όλων των ειδών (ντομάτες και πιπεριές, κολοκυθοανθοί), οι καράβολοι (σαλιγκάρια κοκκινιστά με άφθονα κρεμμύδια και κύμινο ή με πλιγούρι), εντράδες με κρέας και λαχανικά, το κατσικάκι στον πυδιακό (στενό και ψηλό πήλινο τσουκάλι), το κοτόπουλο με πληγούρι, η λακάνη ένα έδεσμα από την Λίνδο (κατσίκι βρασμένο μαζί με πλιγούρι) και όρνιθα με λουκούμι (είδος ζυμαρικού), λόπια (κατσικίσιο κρέας με λόπια, δηλαδή ξερά φασόλια ή ρεβίθια).

Τα τρυφερά φύλλα του κυκλάμινου «καμηλάκια» χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα των ντολμάδων, ενώ οι βολβοί των κυκλάμινων ξεπικρίζονται με επαναλαμβανόμενα βρασίματα και τρώγονται ως γλυκό του κουταλιού, μοναδικό στην Ελλάδα!

Άλλα εδέσματα είναι οι μαντινάδες (ένα είδος μικρού ξεροτήγανου, το οποίο αφού τηγανιστεί μπαίνει σε διαλυμένο μέλι με ανθόνερο), τα μοσχοπούγκια (γλυκό, γεμιστό με μείγμα από ξηρούς καρπούς, παξιμάδι και μπαχαρικά), ταχινόπιτες, και πελτέ από καΐσι.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!