More

Ρέστες

Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες)

Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες) ονομάζουν στη Χίο τον τρόπο με τον οποίο κρεμούν οι κάτοικοι του νησιού τις ντομάτες στους τοίχους των σπιτιών τους. Οι ντομάτες σχηματίζουν ένα κολιέ και διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος ολόκληρο τον χειμώνα.

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

Η παράδοση μας λέει ότι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οι Έλληνες ναυτικοί έφεραν στα νησιά μας τους πρώτους σπόρους από μια ντομάτα που άντεχε σε συνθήκες απόλυτης, σχεδόν, ξηρασίας και έδινε πολύ μικρότερο καρπό αλλά εξαιρετικής γεύσης. Η ντομάτα αυτή ευδοκίμησε ιδιαίτερα στην Σαντορίνη με την οποία συνέδεσε και το όνομα της και έγινε διάσημη σαν «ντοματάκι Σαντορίνης».

Ενώ όμως οι Σαντορινιοί αποξήραιναν το ντοματάκι στον ήλιο κάνοντας το «λιαστό», οι Χιώτες ακολουθούσαν αρκετά διαφορετική επεξεργασία, την ξήρανση στη σκιά.

Για την Χίο οι ρέστες αποτέλεσαν σημαντική πηγή τροφής, γιατί πριν την εξάπλωση των ψυγείων, ήταν ο τρόπος να συντηρούν και καταναλώνουν την ντομάτα κατά την διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.

Το ντοματάκι φυτεύεται από τα μέσα του Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα του Μάρτη και ο καρπός του ωριμάζει και συλλέγεται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Κατά την διάρκεια της συγκομιδής το σημαντικό είναι να παραμείνει ένα μέρος από το κοτσάνι επάνω στον καρπό γιατί μ’ αυτό θα δεθούν και θα σχηματιστούν οι ρέστες. Καθώς τα άνυδρα ντοματάκια περιέχουν λιγοστούς χυμούς – σε αντίθεση με της Σαντορίνης που αφυδατώνονται τελείως – όταν κάποιοι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν σαν φρέσκα τα βάζουν για λίγη ώρα στο νερό και είναι αρκετό για να πάρουν την μορφή που είχαν όταν πρωτοκόβονται.

Ένα από πλέον εντυπωσιακά θεάματα στη Χίο, είναι οι ρέστες στο Πυργί στα Μαστιχοχώρια, όπου οι ρέστες κρεμιούνται πάνω στα ξυστά, ένα ασβεστώδες επίχρισμα με διάφορα γραμμικά εγχάρακτα σχέδια (ή στολίδια), τα οποία, κατ΄ άλλους μεν είναι ανατολίτικη τεχνοτροπία, κατ΄ άλλους δε Ιταλικής προελεύσεως.

Τα σχέδια χαράσσονται πάνω στον σοβά με πιρούνι ξύνοντας το εξωτερικό λευκό επίχρισμα, για να φανεί η αποκάτω γκρίζα στρώση, και αποτελούνται από τετράγωνα, ρόμβους, τρίγωνα ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν μπουκέτα σε βάζο, πελαργούς, κλαδιά δέντρων, φύλλα στενόμακρα κλπ. Το πάντρεμα των γεωμετρικών αλλά ψυχρών γκριζόλευκων σχεδίων με το εκτυφλωτικό θερμό κόκκινο των ρεστών δημιουργεί μια πανέμορφη αντίθεση και μας υπενθυμίζει το πώς δυο ξένα πολιτιστικά αγαθά ήρθαν στο τόπο μας, αφομοιώθηκαν και τελικά έγιναν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα της Χίου.

 • Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες) - Χίος - Greek Gastronomy Guide
 • Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες) - Χίος - Greek Gastronomy Guide
 • Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες) - Χίος - Greek Gastronomy Guide
 • Ρέστες (μάτσες, τσαμπιά, κρεμάστρες) - Χίος - Greek Gastronomy Guide
 • Χερίσια μακαρόνια - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Χίος
 • Κατηγορία
  Προϊόντα
 • Περιοχή
  Χίος

Περιοχή

Ρέστες

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΥ

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!